неделя, юли 13, 2008

Добави този блог в приятелските, стани вицепремиер!


Ето още едно доказателство, че животът има по-богато въображение от писателите:
Появи се първият вицепремиер-блогер, който държи блога, който четете, в списъка на любимите си блогове. И това не е Радан Кънев или Господин И, които наскоро оздравяваха политическата система с бира (т.е. опипваха почвата за бирен пуч!), ами Ивица Боцевски, доскоро говорител на правителството на Македония. А от днес - вицепремиер по европейската интеграция. Честито. И който иска да става вицепремиер, да ме добави в списъка с любимите си блогове. На Ивица му отне две години. На късмет е! Честито!

Другият вариант, разбира се, е да бъде представен тук, така че пращайте биографии и статии.

PS. Преправих навсякъде вицепремиер на министър. Очевидно не му е дошло още времето, видях списъка на правителството.

PPS. Отново поправих министър на вицепремиер. Получих нова информация ;-)

11 коментара:

Димо каза...

Би сакал да му пожелам успев на господинот Боцевски, иако да ми се чини дека неговиот ресор ке оди тешко во наредните години.

Търновец каза...

Горкият ... все едно да те направят шеф на МВР в България :-)

komitata каза...

И аз му пожелавам да бъде най-успешният министър, да проведе блестящо евроинтеграцията и да го гледаме комисар в Брюксел, а по-нататък и европрезидент ;-)

Стойчо каза...

Хм, по тази логика аз пръв кандидат за вице премиер;-)

Дано Боцевски влее малко разум в некои среди, че иначе - лошо

сънчо каза...

Ох, не искам да ставам вицепремиер... Има ли опция, дето хем те чета, хем не ставам вицепремиер?

Господин И каза...

Прибирам се в неделя вечер от морето, отварям си ГЧетеца и що да видя - таман да се зарадвам, че съм се издигнал, пък то не било аз... жалко, до следващия път! :Р

komitata каза...

сънчо, доброволно е. чакай да те задраскам от списъка.

Димо каза...

има ли опция за солунската митница?

Анонимен каза...

Ne sum tolku vouduseven za Bocevski
kako Komitata.
Sega mi se izjasni od KOGO poteknuva idejava da BRENDIRAME Makedonija so Aco Makedonskiot

Prekrstuvanjeto na Aerodromot vo AlMak isto e negova zasluga-Mislam na Bicevski

Mislam deka i vo precekot na Khanot Hunza ima nesto BOCEVSKO.

Za brendingot Bocevski PoProcital nesto ...taka malce.

Zaborava samo deka Aleksandar vo CEL SVET go znaat kako Al. Velikiot i GRK.Znaci da gradis brend na Mak. so Aco toa znaci da gradis ASOCIACIJA so Grcija, mze i da ne e namerno toa ali tavi se zakonite na BRENDIGOT.

Eve dokaz deka "prijatelot" tvoj e noviot samobendisan Mihajlo Apostolski koj BRENDIRA so Makedonija

Od Ivica Bosevski Kreirnje.
..Македонија започна да прави некои пионерски обиди во полето на брендирањето. Наша предност е што "Македонија" е веќе глобално познат и препознатлив бренд, преку Александар Македонски и преку Библијата. Тоа е една и од главните причини за нашиот судир со Грција - кому ќе му припадне автороското право за користење на брендот "Македонија". Во поглед, пак, на визуелниот дел на промоцијата на нашиот бренд може слободно да се каже дека постои и консензус за нашето лого. Како министер за финансии, Никола Груевски ни порачуваше да купуваме "производи со сонценце", додека пак заменик-премиерот Радмила Шекеринска ја убедува и македонската и европската јавност дека "и сонцето е ѕвезда". Стилизираното сонце може да стане лого за препознавање на Македонија, како што е јаворовиот лист за Канада или тигарот за растечките азиски економии. Тука мора да се најде начин нашето сонце да се разликува од "изгрејсонцето" на Јапонија. Покрај тоа, во брендот "Македонија" може да влезат и звуците од нашето поднебcje...

Анонимен каза...

Евроинтеграция ли? Че то е лесно! Ето как един министър-председател моли друг в името на същата:

Скопје, 14 јули (МИА) - Премиерот Никола Груевски испрати писмо до грчкиот премиер Костас Караманлис во кое се осврнува на прашањата за решавање на проблемот со етничките Македонци родени во Грција околу враќањето на нивните имоти, влез во Грција и добивање државјанство, како и за признавањето на македонското малцинство во Грција и овозможување на основните права согласно меѓународните стандарди.

МИА интегрално го пренесува писмото.

Почитуван Господине Караманлис,

Ви пишувам за две исклучително важни теми, чие решавање убеден сум ќе исправи многу историски неправди, неправди кои се чувствуваат и денес, и ќе го подобри животот на многу луѓе, а секако позитивно ќе влијае на подобрување на односите помеѓу Република Македонија и Република Грција.

Имено, кон крајот на четириесеттите години, за време на граѓанската војна во Грција, неколку стотини илјади граѓани и цели семејства во виорот на војната, во својство на бегалци ги напуштија своите домови, имоти и државата Грција во која беа родени.

Огромен дел од овие луѓе, најголем дел од нив етнички Македонци родени во Грција, дојдоа да живеат во тогашната СФРЈ, поточно во делот на денешната Република Македонија, и останаа тука засекогаш, на што веројатно влијаело и тоа што говореле ист јазик и чувствувале припадност на ист народ, македонскиот. Еден дел од нив се раселија во други европски држави, како и во Америка, Австралија и Русија, но и оние кои се раселија исто така се најголем дел етнички Македонци, говорат ист јазик со нас, чувствуваат припадност на истата нација, македонската, а поголем дел од нив имаат и двојно државјанство, македонско, и на земјата во која живеат.

За жал, децении потоа, по нивното напуштање на родните места и живеалишта, дури и откако заврши војната, ним им беше оневозможено, односно забрането да се вратат во своите родни места, во своите родни куќи и на своите имоти. Тоа не им беше дозволено ниту ним, ниту на нивните наследници. Колку што знам, некаде на почетокот на осумдесеттите години, во Грција се донесоа неколку закони со кои на некој начин им се одземаа нивните имоти, и ќе се согласите дека таквите закони не се согласно стандардите на Европска унија, НАТО и меѓународните стандарди за човекови права и за гарантирање на сопственоста. Денеска овие граѓани, сега веќе државјани на Република Македонија, а родени во Грција, се тројно дискриминирани. Прво, не можат да си ги добијат имотите назад, второ, имаат сериозни потешкотии за влегување во Грција и трето, доколку некој од нив сака, не може како и секој друг човек кој се родил и израснал во Грција, согласно грчките закони да има право на двојно државјанство, едно македонско и едно грчко, во услови кога Грција го дозволува правото на двојно државјанство. Имајќи во предвид дека во децениите кои се зад нас, демократијата во двете држави се развиваше, а Вашата држава стана и членка на Европската унија и НАТО, институции каде особено се внимава на човековите права и на стандардите за гаранција на приватна сопственост, очекувам дека Вие како Премиер, ќе превземете мерки за исправање на оваа неправда за огромен број на луѓе со тешка судбина и животен пат.

Во Република Македонија овие граѓани се организирани во повеќе граѓански здруженија и во неколку средби со нив, тие побараа да се обратам до Вас како до Премиер на соседна држава, од која тие се чувствуваат дискриминирани.

Втората тема за која сакам да Ве замолам, а верувам дека Вие со задоволство ќе се ангажирате да помогнете, е признавањето на македонското малцинство во Република Грција, и овозможување на основните права согласно меѓународните стандарди за образование на мајчин јазик (македонски), негување на културните традиции и обичаи преку различни форми на организирање, употреба на македонскиот јазик во локалните институции во местата во Грција каде тие живеат во позначаен број, и други можности кои секоја демократска држава ги овозможува на сопствените граѓани кои се од етничка заедница различна од доминантната.

Господине Премиер,

Јас верувам дека Вие со добра волја ќе ги разгледате овие прашања, и се надевам дека во разумен период ќе предложите решение за овие горливи проблеми. Јас, и институциите во Република Македонија Ви стоиме на располагање за секаков вид на комуникација по ова прашање, дополнителни информации, а можно е и средба на експертски групи од двете држави кои верувам во еден краток неколкумесечен период ќе ги утврдат сите факти и детали, со кои ќе ги надминеме овие проблеми, кои сигурно ќе влијаат на одржувањето на добрососедските односи.

Сите знаеме дека за решавање на овие проблеми потребна е пред се политичка волја, за која јас верувам дека вие како демократска држава и земја членка на Европската унија и НАТО ќе ја имате. Впрочем, во денешно време, кога се работи за човековите стандарди, гаранцијата на приватната сопственост и малцинските права, не се работи за тоа дали сакаме или не сакаме да ги решиме, туку потребно е стриктно придржување до меѓународните стандарди.

Господине Премиер, јас и Вие не можеме да ја промениме историјата и минатото, но со добра волја можеме да исправиме многу неправди од минатото, а секако дека можеме да влијаеме во креирањето на многу подобра иднина на нашите граѓани, доколку реално и непристрасно приоѓаме на реалните проблеми.

Со надеж на Ваш скорешен позитивен одговор,

Никола Груевски

http://www.mia.com.mk/portal/page?_pageid=113,160569&_dad=portal&_schema=PORTAL&VestID=52287128&prikaz=3

АнонименЪ

Анонимен каза...

"Абер ми дойде от Солуна града,
солунчаните бесилка сторили,
ке ми го бесат Гоцетa,
Гоцетa Делчев войвода..."

Гръцки печат: Открита провокация на Скопие

15 юли 2008 | 09:18 | Агенция "Фокус"

Атина. Водеща тема за гръцките вестници днес е писмото на Никола Груевски до премиера на Гърция Костас Караманлис. В писмото Груевски призовава Караманлис да бъде признато македонското малцинство и да бъдат решени въпросите, свързани с македонските бежанци от Егейска Македония. “Апогевматини” нарича провокацията на Груевски дръзка. Според изданието Скопие се опитва да излезе от безизходицата, създала се около спора с Гърция за името на републиката. “Вима” отбелязва, че Груевски е поставил въпроса за “македонското малцинство”, а Караманлис е отговорил остро на писмото. “Елевтерос” пише са антигръцки манифест. “Та неа” посочва, че подобно нещо се случва за първи път в историята на гръцко-македонските отношения. Според “Елевтерос типос” Скопие подкопава диалога по въпроса за името, а “Катимерини” отбелязва, че Македония взривяват отношенията с Гърция. “Логос” коментира, че провокативното писмо е бомба в преговорите с Атина.

http://focus-news.net/?id=n1000119

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)