петък, юли 11, 2008

Македонски принц на гости на Македония


В горещото време слънчасват не само хора, но и цели държави. Поднасям ви тази вълнуваща вест дословно:

"Хунзите, които се смятат за Македонци и потомци на Александър Македонски пристигат на посещение в Македония

Делегация на високо ниво, предвождана от принца Газанфар Али Кан, с титла Мир и принцесата Рани Атика от народността Хунзи, които се смятат за Македонци и потомци на Александър Македонски, факт, който от поколение на поколение се предава 23 века, днес пристига в Македония.

Княжеството на Хунзите в момента е в състава на Пакистан, някогашна Персия, а мястото където те живеят според историческите данни е най-източната точка на кралството на Александър Македонски.

Делегацията, во която пътуват и сестрата на принца, но и техен историк, веднага щом пристигне в Македония ще биде приета от премиера Никола Груевски, а по-късно и от архиепископ Стефан, Охридски и Македонски и от скопския градоначалник Трифон Костовски.

В Скопие делегацията ще се задържи два дни, а след това по план на Македонският институт за стратегически изследвания, по чиято покана и идва в Македония, ще посети Охрид, Битоля, Прилеп, Лазарополе, Вевчани, Гари, а ще има и възможност на Петровден да присъства и на познатата Галичка сватба."


Това (и снимката) беше от Телевизия Сител. В Дневник добавят:


"...Те (хунзите) говорят език, който се нарича бурушески, и който, според лингвиста Илия Чашуле, е директен наследник на езика на бригите, които са били ядрото на древния македонски народ и ядрото на фалангата. От Института планират да извършат и допълнителни генетични проучвания за взаимната връзка, въпреки че определени изследвания вече са правени. Хунзите до 1974 година са били политеисти, но откакто са получили автономия в рамките на Пакистан, трябвало да приемат исляма..."

Но има и още по-радикални вести :

"...Начинът, по който се правят опити да се реши спорът за името на Македония е погрешен, и не е в съгласие със законите на природата. Единственото решение за този проблем е генетичното, смята изследователската колония "Миячки зограф". Според сдружението, конституционното име на Република Македония не произлиза от географската област, ами от македонския народ като негов носител. "Идентичността се открива, изследва се и се развива на системно научно равнище с помощта на генетичните методи и познания", посочва Ана Бобинкова од Сдружението, която добавя, че ще поиска от ЮНЕСКО да се защити македонската генетична идентичност...", вестник Вечер
Благодаря на Търновеца и на Стойчо за идеята.

Мъка, дядо Боже, мъка!

PS. Този пост нека се схваща като критика към правителството и към интелектуалните кръгове в Македония, които подкрепят антично-хунзката истерия. Разбира се, там има и гласове на разума. Развигор, Рокси, дори и Утрински вестник.

16 коментара:

Стойчо каза...

За да няма слънчасване: пийте повечко водичка (подсладена или подсолена малко), стойте в къщи или на работа на климатик, не си показвайте носа на слънцето. Ако случайно сте на море или близо до езеро (напр.Охридското) - стойте във водата.

И най-важното - пийте бира, универсално лекарство е, а после си легнете на сянка – дрямката ще ви ободри

Търновец каза...

Абе не е слънчасване само това :))) Ако никой не им набие шамарите на братчедите и на зима, по големия сняг ще продължат да посрещат подобни делегации :)))

Стойчо каза...

Май само студената вода в чаши ще помогне;-) - колкото пъти слънчасаш, толкова пъти трябва да се пие една студена водица

Димитър каза...

Според мене логиката е такава - хунзите са далечни прародители на прабългарите (питайте видния историк Божо Димитров) (хунзи -> хуни, после "Именник на българските ханове"), които са се завърнали в земите на прародителите си и са основали държава, част от която е била сегашна Македония. Бас ловя, че Самуил е виден хунзски воевода. :)))

Спас Колев каза...

В опасна посока са тръгнали. Добави към това теорията на Петър Добрев (за памирския произход на прабългарите) и се връщаме в изходно положение. :D

Търновец каза...

Димитре , сега остава и Гоце и Станишев да посрещат на аерогарата принца и принцесата и всичко ще заспи , а ? :)))

Belomore каза...

Отдавна я имаме избистрено на маса ва теория со еден другар од Охрид.
Хунобугарите доагьат од некогашна Бактрия, каде, у ствари, се дойдени од Балканот како войници на Аца Дъ Грейт. Т.е. доагьането на такозваните прабугари на Балканот, у ствари е Return of the Jedi дома, во Македония.
Ме разбирате, нели?
Степ Уан - Фаланга гоуз то Пакистан/Афганистан (Бактрия).
2. Фаланга мета семе и се задомува.
3. Фаланга губи иденитет и свест, менува името на хунзи (единствен случай на македонци менували името, но тамо немало грци да им праат на инат) но я зачува носталгията кон родниот край.
4. Фаланга веке како хун(з)и се вракьа дома на Балканот. Еден дел остава во Пакистан досега.
Извод - Македония од Охрид до Црното море!
Айде приятно!

Анонимен каза...

Преди време тук спорехме за национал-популизма на Груевски и за създаваната от него епоха във Вардарска Македония по повод на един много интересен анализ на комитата. Ето че поклонничеството към античния мит стигна до ранг на държавна политика (официални срещи на принцове и премиери!), която пропъди жалките сили на славянофилите в маргиналията. В същото време злощастните над един милион братовчеди в България са третирани все така като хора, мястото на които е нейде между Бухара и Харбин... И всичко това - гарнирано с антиевропейски и антинатовски настроения, югомакедонски шовинизъм и дори явен расизъм. Субкултурното подземие сякаш напълно завладява политическия връх. А компромисът с Гърция за името изглежда все така далече, датата 9 юли отмина безславно. Антиевропейският избор на поколението Груевски в действие...

АнонименЪ

Искър каза...

Бат Рамбо кърти!
Сега е ред да канят Тата Ашаците :)

Bukarski каза...

Има неколку критички статии на блогери за Хунѕа феноменот, но Коце многу малку истражувал очигледно.

Ангел Грънчаров каза...

Моля, подкрепете по всякакви начини Кампанията за граждански натиск по нравствени и ценностни подбуди. Проявете великодушие, опитайте се да застанете над всекидневните прозаични грижи и вълнения: смисълът на тази кампания касае нещо най-значимо за цялата нация. Благодаря ви за доблестта!

Симеон каза...

Отговорът до Рамбо е нарисуван на ръката му: "Ние вече знамето ви сменихме, че едно име ли ще ни се опре?"

Не бих се учудил, ако Груйо и компания решат да върнат дзвездата от Вергина на знамето.

димо каза...

Горките, не знаят за продуцента на филма Рамбо 1 ("Първа кръв"), татаринот Тед Кочефф. Можеби сепак се работи за неκοj роднина на Иван Кочев-Чомбе, едно од чудесата на Пиринска Македониja.

Анонимен каза...

Потресающо признание за верността на горната теория за хунзо-хуните от един македонски блог :-):

Многу е поверојатно дека сме ние директни потомци на Хуните отколку што се Хунзакутите на античките македонци.

http://roxane.blog.com.mk/node/169139#comment-919902

Шегата настрана, благодаря на Букарски за връзката, македонската статия е доста на място въпреки някои исторически неориентираности ва авторката.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Братовчедите-македонци явно вече са пермаментно слънчасали. Още преди няколко месеца като започна тази хунзска истерия, се чуха два-три критични гласа, сред които и този на колегата Букарски, ама още тогава в края на зимата заглъхнаха в хора от истерично-умилителни славословия за братовчедите-хунзи. Все се надявах, че тази истерия ще си остане медийна кампания, но не би. Щом и воеводата Груйо се включи в нея - да му мислят братовчедите от запад! Направо не ги виждам в НАТО и ЕС с такова "стратегическо" приятелство с тие двайцата от горната снимка. Толкова са аристократични, че направо да се разплаче човек от умиление! Само дето никак на приличат на Александър Македонски, нито пък на баща му. Море не са слънчасали братовчедите от Запад, ами явно масово започнаха да прекаляват с жолтата. Чудя се дали въобще някога изтрезняват.

Ако не беше този "Словен", щях да си мисля, че Западната ни съседка се е превънала във филиал на "4-ти км":

Од: Sloven
Датум: 11.07.2008 00:20:42
Kako i mnogu pati dosega ke poftoram uste ednas.Imam slusnato i srednato mnogu glupavi poedinci ama glupava edna cela nacija,toa e vistinska retkost.Mislev deka makedonskiot narod go "udri dnoto"koga pocna so glupostite na Donski i knigata na "istoricarot"Tupurkovski,ama ne bilo taka.Uste eden dokaz deka makedonskata budalastina nema granici.Dragi moi makedonci so vakvite gluposti im pravite golema usluga na neprijatelite i samo doprinesuvate da bidat uste poagresivni.Gi procitav komentarite vo "vecer" i nemozev da se nacudam.Zarem e mozno da ima tolkava koncentracija na idioti na eden tolku mal prostor kako sto e Makedonija?

Добре, че има поне един, който да им умие срама от лицето на братовчедите-македонци.

Петър каза...

Адаша Добрев наистина действа в рамките на македонския "античен фанатизъм". Хубавото е, че неговите тези не са станали държавни.

Не бих го изключил обаче. Да не забравяме, че скоро в София ще се появи Хан Аспарух, а във Варна Цар Калоян. Да, те наистина са били български владетели и са реална част от нашата история, но залитането по толкова остарели герои си е парадоксално.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)