вторник, юли 01, 2008

Лицемерие + липса на либерализация = организирана престъпност

Големият проблем в България вече отдавна не са парите, а отношението към работата и към другите хора. Адски ме дразни лицемерието. В България е обичайно да се нагласят конкурси, да се фалшифицират избори, да се купуват търгове, а точно от ненагласените конкурси и от честните избори изгряват най-големите звезди и се ражда бъдещето ни.

Ако един конкурс е фалшифициран, участниците се демотивират да участват, а междувременно се изпълват и с отровен цинизъм, който цял живот не могат да изчистят. Да припомням ли какво става на избори... и защо магистралите се строят по-бавно отколкото по тошово време.

Защо допускаме тези изкуствени бариери пред либерализацията и истината в обществото? Именно нашето лицемерие дава всъщност козове в ръцете на организираната престъпност или на политическите мафии, което е едно и също.

Ето — обществото е лицемерно и нелиберално за проституцията, за хората с различна сексуална ориентация, за леките наркотици, за авторските права, за порното. И понеже това са нелиберализирани сектори, за които почти дори не се говори, всички пари, всичко, отива в ръцете на организираната престъпност, а от там директно в децата, които виждат кои са печелившите модели на поведение в обществото и къде "демокрацията" си затваря очите.

Как изглежда светът, ако си хубаво момиче на 15? Не ти дават да се изявяваш, в къщи те мачкат, приятелките завиждат, хората които уж трябва да те защитават като учители, полицаи, приятели и т.н. не знаеш какво да очакваш от тях, бандитите ти предлагат поне сделка, която изглежда честна.

Как изглежда светът ако си човек с различна сексуална ориентация в България? — принуден си цял живот да се криеш и да водиш двоен живот, само защото дразниш някого с външния си вид и няма кой да те защити.

Как изглежда светът ако си инвалид? Затворен си в миризливата си стаичка, дори преодоляването на стълбището пред блока ти е огромен проблем, напълно беззащитен си ако някой реши да те ограби на улицата, едва ли някой ще реагира.

Да не говорим, че се трупа напрежение отатък всяка бариера и се делегитимира демокрацията, защото просто за младите тя изостава от света.

И трите горни примера са с мои познати, които ми довериха по нещо през последните дни.
Които имат нужда от състрадание, от сигурност, от шанс сами да направят избор в живота си.

Честност. Свобода. Принципност. Иначе загиваме.

8 коментара:

Търновец каза...

Абе не знам ... Не смятам, че в Хърватска примерно обществото е по-либерално настроено относно проституцията, хората с различна сексуална ориентация, леките наркотици и т.н. ама строят по 100 км. магистрали на година, а ние само по 7. Някъде другаде е бъга според мен.

komitata каза...

не само магистралите, търновец.

таската каза...

В Хърватска, драги Търновец, президентът Стипе Месич официално подкрепи организирането на гей-парад миналата седмица. Имаше го по медиите. Подкрепи не грехопадението, парадирането и т.н. бла-бла (което в една католическа, наскоро воювала страна с млада нация сигурно значи повече отколкото тук), а свободата на словото и съвестта.
Ти чу ли от Гоце нещо по темата? Ти чу ли нещо някой от т.нар. официални ентелектоалци, носители на Димитровска, пардон Старопланинска награда?
Знаем отговора.
И тук искам да допълня Комитата - проблемът не е само да си гей, пичка, инвалид или друго. Проблем е понякога да си млад, честен, почтен, но да нямаш вуйчо владика (разбирай - участник в посочените конкурси или друг вид о.з. от националноотговорните служби, напр.). Шансът да пробиеш е минимален и ще ти струва ужасно много повече отколкото, ако си племенник на вуйчо си. Ще ти скъсат гъза навсякъде, за да постигнеш това, което за връстниците ти в Унгария напр. е съвсем нормално.
Всичко това се нарича несвобода (била тя икономическа или гражданска) и неравнопоставеност пред закона и обществените правила. А несвободата и липсата на правила раждат безумията, които виждаме. Фасадна демокрация, фасадна пазарна икономика, фасадно гражданско общество. Или менте - като бандеролите и алкохолите на спонсорите им.

dzver каза...

едно безкрайно продължаващо "първоначално натрупване на капитала".

Търновец каза...

Таска, като гледах снимките на Комитата с онея коктейли Молотов и се сетих точно за гей парада в Загреб ... Явно Расатевите "хора" не са много изобретателни. Изобщо зачети се малко в новините, които идват от Хърватска понякога, да видим къде има по-големи проблеми с нелибералното отношение за проституцията, за хората с различна сексуална ориентация, за леките наркотици. Колко поданици на кралицата са пребили миналото лято по Черноморието и колко из Далмация .. и т.н.

За Вуйчото владика, Старопланинската награда и ментето съм напълно съгласен. Това е големият ни проблем - Гей парада и БНС са само симптоми.

таската каза...

Анджак, де - и въпреки това Месич излезе пред народа и каза - имат право и аз ги подкрепям.
Иначе, ако ти се гледа подобен цирк поразрови се из нета за (опита за) белградския парад и челния му сблъсък с гробарите и делийето...
Лека и поздрави!

Анонимен каза...

Кокошката като снесе яйце, вдига толкова много шум /всички знаете прословутото и кудкудякане/, сякаш цялата Земя е снесла. Явно лицемерието е присъщо не само на човека, но и на животните. Навярно от тях сме го прихванали.За съжаление гейпарадът е малкият дявол, цялата държава е като оглозган кокал, хвърлен на кучетата за забавление.

Радан Кънев каза...

Много хубаво си го казал.

Както и Таската.

Търновец, не е само до либерализма и толеранцията. Състрадание и уважение на чуждия избор...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)