неделя, юли 13, 2008

Македонски принц на гости на Македония - част 2

ПРИСТИГНА ДЕЛЕГАЦИЯТА НА ХУНЗИТЕ ОТ ПАКИСТАН

Освен на преданията на своите предци, Хунзите не могат да се опрат на друго, по-солидно доказателство за земята, от която вярват че са дошли, преди да се заселят под Хималаите, чак до вчера, когато за пръв път закрачиха по македонска територия. Шестимата представители този народ, между които и членове на кралското семейство, вчера в следобедните часове трябваше да пристигнат на летище „Александър Велики“, след което бяха на прием при премиера Никола Груевски, от 19 часа. За това колко посещението на Хунзите в Македония възбуди обществото, говори фактът, че броят на заинтригувани граждани, които искат отблизо да се запознаят с хората от "покрива на света", които може би притежават ключ за вдигане на завесата, зад която се крие част от нашето далечно минало, е огромен.

На среща с премиера Груевски. Източник на снимката —
официалната страница на ВМРО-ДПМНЕ


Според обявата на организаторите, любопитните ще могат да направят това в петък, последният ден преди заминаването на хунзката делегация, на площад "Македония", където гостите ще отговарят на въпросите на македонските граждани. В четвъртък пък, в съборния храм „Св. Климент Охридски“, ще се проведе литургия в тяхна чест.

На летището, принцът на Хунзите беше посрещнат от гвардията на Александър Македонски в специални червено-жълти униформи (предполагам че червено-жълтата гама е предопределена от сегашния държавен флаг на Македония, не знам дали реално копията във войската на Александър са били жълти, а дрехите червени...) - надписът под снимката мой - к.п.


- Само еден поглед на лицата на Хунзите ще бъде достатъчен за да се убедят гражданите, че този народ има многобройни допирни точки с днешните Македонци - твърди журналистката Марина Дойчиновска, инициаторка на посещението. Тезата за близостта между хунзите от Пакистан и древните македонци беше отворена от нашия лингвист Илия Чашуле, който кажи-речи две десетилетия се занимава с проучване на лингвистичните връзки между македонския език и бурушкия език, на който говорят хунзите.

Идеята, че хунзите са потомци на голямата сватба на Изтока и на Запада, при която хиляди войници на Александър Македонски са се оженили за местни персийски жени, за мнозина звучеше премного фантастично за да бъде истина, други пък, я приеха като желана истина, но факт е, че тя все още няма научно потвърждение. Според Чашуле, „бурушкият език е директен наследник на най-стария балкански езиков слой, по-точно на бригийския език който, пък, бил сроден с древномакедонския и, най-вероятно, с пеонския, дарданския, пък и с тракийския и с илирския. В днешният македонски език имаме такива езикови черти, които потвърждават неговата връзка и със стария бригийски език и с бурушанския.

Същевременно, езиковите проучвания показват, че и в албанския, ароманския и во румънския език имаме такива следи и съотношения“. Тъкмо затова Чашуле твърди, че македонците, мласите, румънците и албанците се братя, със съществени стари общи корени. Една от най-впечатляващите части от теорията на лингвиста за идентичните корени на хунзите и македонците, е неговата интерпретация на значението на народната приказка за Силян Щъркът. „Моите проучвания на приказката за Силян Щъркът казват, че тя би трябвало да се чете и като историческо свидетелство. Приказката е оригинална. В света има типове приказки, които се повтарят, а тази не спада в нито една от тия категории. Значи, тя е нещо друго, в ня има нещо типично само за тези места.

Според мен, приказката за Силян Щъркът е метафорична приказка за преселението. В нея, изглежда, е кондензирана историята за Македония от най-старо време до днес, разказана като поука. Там се говори, че един народ бил силен и единен, но от непочитането на по-старите, бил наказан и поделен - за да бъде една част от него прогонена на края на светя, и дори да биде превърнат в птици", коментираше Чашуле след неговия престой в Пакистан преди няколко години.

източник - вестник Време. снимки - вестник Дневник

Тук има една стара полемика за приказката Силян Щъркът. Интересно е, че в полемиката става дума за "народността" на Силян, и за езика, на който говори, който също така започва с Б, което според мен, е твърдо доказателство за връзката с хунзите и бурушеския език.

48 коментара:

M каза...

Дай ми нож да се пробода...

komitata каза...

;-) недей, не си струва

Анонимен каза...

"В четвъртък пък, в съборния храм „Св. Климент Охридски“, ще се проведе литургия в тяхна чест."

Каква Света Литургия в чест на мюсюлмани, бре хора! В храма на свети Климент?! Да не би да ги покръстите в Православие преди Литургията?

Да, когато Господ иска да накаже някого, му грабва ума. Обаче какво се случва, когато грабне ума на цял един народ барабар с държавните глави и духовните му пастири? Море, направо ми се плаче за няколкото нормални македонци, които познавам!

Това шоу много ми прилича на един популярен сред тинейджърките филм "Дневниците на принцесата". Ще взема и аз малко сажда, ще се вапцам отгоре до долу в една по-мургава боя, ще нахлупя една тенджера на главата, ще й затъкна едно кокошо перо и ще се обява за принцеса на кралство Филиповци или Столипиново. Па ще ида на посещение в Пакистан или Индия с малка нашенска делегация в автентично местно облекло, да видим дали ще ни посрещнат като тази клоуни с всичките държавни почести. На тия тука от снимките горе им се чудя дали са завършли Кралския институт по театрално изкуство или са статисти от Киноцентър-Бояна.

Димо каза...

Нема проблем. Утре Илия (Кепев) Чашуле ще се досети, че всъщност шиитите не са баш мюсюлмани като мюсюлманите, а Аллах, Мохамед и зет му Али (когото почитат) са горе-доле еквивалент на Св. Троица. Where there's a will, there's a way дет' има една приказка.

Тия с копията и доспехите са кавър версия на едни юнаци от Мелбърн, които щъкаха в началото на 90-те по разни масовки на тема ΜΑΚΕΔΟΝΣΚΟ ΙΜΕ ΝΕΜΑ ΔΑ ΖΑΓΙΝΕ.

Belomore каза...

То че е смешно, та чак нелепо, спор нема, ама за друго си мисля аз...
Що Чашулета избродиха волжките степи, Памир и Тяншан, що хунзи найдоя по АССР-ите...
От тоа поголем доказ дека сме плът од една плът и кръв од една кръв, па били те и денеска веке не совсем истите, здраве му кажи...
Та да бъдем малко по-състрадателни и по-милостиви към болните роднини. Заболяването явно е генетично.

Търновец каза...

Aбе те, че ходиха разни образи по степите и АСССР-ите , ходиха ... ама слава богу още с почести тамошни принцове, директни потомци на лозата на Аспарукх не сме посрещали :))) Пак изоставаме от май-квалитетните Българи :)))

Анонимен каза...

Димо, като каза за юнаците от Мелбърн, се сетих, че четох нещо относно финансирането на ОМО-Илиден с пари на македонски емигрантски организации от Австралия, създадени с благословията на Тито. Светът май е прекалено малък.

Беломор, море повече ми намирисва на платено заболяване-маскарад, отколкото на генетично. Виж за масовата лудост, обзела мало и голямо в Македония от децата до държавния глава, не знам какво да кажа. Ако имаш предвид славяните като цяло и славянския ни ген, наистина по-наивни и податливи на мошенически машинации люде няма никъде другаде по света. Единствено това би могло да извини братовчедите-македонци за поредното им шоу пред целия свят. Но за това, че заменят кръвните си роднини от България (понеже са гнусни "татари") с отявлени цигани от Пакистан, хич не мога да ги извиня. Може дедите ми да идат от Македония, ама ако тие от горните слики требе да се ми роднини, значи не сум македонка.

Belomore каза...

И славянски, и не славянски, но явно не и патент :)
В късния 18ти и началото на 19ти век всеки уважаващ се полски шлахтич е трябвало да има поне един потрет в цял ръст в сарматска народна носия, бидейки сарматите родоначалници на полската нация... За тяхно щастие, това си е останало тогава.
Унгарските ми впечатления, които съм споделил, където му е мястото, обаче са с днешна дата.
Търновец и ти не си съвсем (но за щастие си преобладаващо) прав, но и затова - където му е мястото :)
Айде лека, че станА вчера!

Belomore каза...

P.S.
Това за циганите ще го пропусна, особено на фона на чистия арийски генотип на българина :)
Няма да пропусна обаче фиромския коментар, че роднинството с хунзите е очевидно поради факта, че са народ красив като македонския...
Лека втори дубъл :)

Анонимен каза...

Версията е много интересна – Ацо Македонски е бил гей. Лошо няма – цялата (древно)македонска фаланга е поддържала сексуалните връзки между нейните членове. Интересно, как тези високи, силни, красиви мъже (от армията на Македонски) са предпочели дребните, мургави и „много красиви“ жени (вижте снимките) с персийски произход пред себеподобните им яки, силни (древни)македонци, с които са делели бойни трудности и легло всеки ден?

Някак си версията, че прабългарите са харесали русите славянки ми изглежда по-правдоподобна и по-разбираема:-)

Интересно, как днешната македонска пропаганда свързва хомосексуалността на древните македонци и хомофобията, която тресе днешна Македония? И как при това положение същите хомофоби се гордеят, че са потомци на гейове?

(нямам нищо против хетеро/хомо-сексуалните – изобщо не искам да давам оценки на тези, лични за всеки човек неща и въпросът ми не е свързан с това, )а с пропагандата крайа Вардара)

Стойчо каза...

Я си представете делавера – ти, си да кажем местен лидер: ромски цар, водач на племе, кмет на малко село и хоп! посрещат те с военни почести:-)

Кеф,а?

Забелязвате ли и нещо друго – изведнъж от древна, чиста раса, македонистите си намериха произход и от Изтока;-) В най-скоро време ще се окаже, че произхождат от племе, дошло по време или след Великото преселение на народите;-)

Мен друго ме притеснява – точно преди войната Германия изпраща няколко експедиции в Тибет за търсене не арийския произход на германците. Не че това е лошо (повечето европейски народи сме дошли от Централна Азия – най-малкото кроманьонците са дошли от Изток, след което измират неандерталците) – протеснителното е, че след такива „експедиции“ последствията са леко осъдителни...

Димо каза...

Това че античките ни приятели от Австралия, Канада и прочее са титовски креатури не отговаря на истината. Напротив воглавном са привърженици на антикомунистическата ВМРО-ДПМНЕ, която божем минава и за пробългарска партия. Иронично, но факт.

Belomore каза...

Извод - ако искаме да си другаруваме с античките, чиито брой очевидно ще расте от мандат на мандат на миналата покрай пробългарска партия ДПМНЕ, трябва да засилим кохезията на автохтонно-тракийско-готската и хун(з)ската ни идентичности!
Идентитет на три морета :)
Кохезионният фонд - в действие!

Търновец каза...

А който иска да си другарува с антички - нека си другарува. На мен идентитет на 3 морета не ми требе. :)))

Димо каза...

Море другаруваме со сите. И со другарите од СДСМ номенклатурата, и со Албанци, Турци, Роми и Власи, со антички македончиньа од Перт и Мисисага, турбофолк легенди од Радовиш и Крива паланка, со битолски чкембари и со тиквешки корисници на жолти пиjалоци, со скопски енетеуектуалци и сельачишта од Делчево. Сите ΧΧΧ за(j)едно.

Анонимен каза...

За да бъде уловена атмосферата на посрещането, би трябвало да бъде видян и този кратък видеоклип:

http://ie.youtube.com/watch?v=G1BsUbnnJoI
"Феноменален причек"

Ще имате и възможността да чуете непубликуваното приветствие започващо с "Фаланга мирно! ...."

Belomore каза...

Вистина велиш:
Сите ΧΧΧ за(j)едно!
Братство во порнографиjата!
:)
И иде прашаньето кон Търновец - шо да праиме тогаш античките?
Ако ти е некой антички братучед, шо ке го праиш??? Ке го изтераш кон Пакистан или ке найдеш некой пат да зборувате заеднички, барем да отпочнете...?
Комплицирана е ва работа. "Това да, това не" со Joрдан Гьоргиев вече и по Радио Оризонт го нема...

Търновец каза...

Яко клипче! :)))

Този дето командва фалангата и говори прочувствените слова, не беше ли някакъв рокер на име Роко, дето имал издеано албум в Крагуеваца ?

Анонимен каза...

Srodihme se odnosno sdobihme se ek so Khan i Kral Makedonski em so Prorok

Oficojalnata titula na Khanot eMakedonski e EMIR zosto se smeta za Potomok na Ali Zetot na Mohamed i zatoe e eMir=

Zaaci em Kral makedonski em Bog.

Se znae kako e vo zalna Makedonija.

Megju toa osnovniot DOKAZ na Khanot deka e potomok na Aleksandar e toj- zosto Khanot eMirGazanfaar Khan e mjusljumanin

EBE

Едноставно кажано, луѓето кои говорат бурушаски тврдат дека потекнуваат од Александар Велики, бидејќи тие се муслимани! Всушност, Александар е значајна личност во исламската митологија, и нема ништо заедничко меѓу муслиманскиот Александар и историскиот. Иако се појавува во само едно поглавје (сура), Александар е важна личност во Куранот.

Очигледно, Мухамед мислел дека Александар ............i taka natamu

komitata каза...

Търновец, Симеон Иванов - Канго, Рок пророк

Димо каза...

Се работи за Канго, рок пророк од Кочани и познат МК патриот. Многу ми се бендиса свечениот говор кадешто кажаа дека го зачувале "аманетот". Овоj арапски збор "аманет" што ни е уствари аманет од османците сто по сто го користат и во Пакистан. Толку за заедничкиот ни идентитет. Во заклучок - еден хит на AMANET BAND od New York. AMANET BAND NEW YORK
HUSNU.ERDJAN,BONI.AMET,SALEAS,ORK UNIVERSAL,BRONX,SVADBA,JOVAN,CANSEVER,SM AJKO,ERHAN,RAMBO

Търновец каза...

Точно за него си мислех ...

Не ми бил Роко,
Най ми бил Канго.
Принцот дочекал,
Фаланга командвал.

Анонимен каза...

На среща с премиера Груевски. Източник на снимката —
официалната страница на ВМРО-ДПМНЕ

Ухх...
Това ми личи на средба "Султан Али Кан Македонски и Везир Николче"

Belomore каза...

Очекувайте новиот албум на Нусрат Фатех Али Хан со Анастасиjа! :)
Тоа можда и да биде стварно добро.

Анонимен каза...

Ај, ај ај... Што солзи се пролејале тука за Македонија:) За да не се продолжи безпотребното трошење на течности на ова жешко време, да разјасниме неколку работи.

Како прво, посетата на пакистанскиот „Цар Киро“ НЕ Е официјална (државна) и НЕ Е проследена со воени почести. Сос други думи, посетата НЕ е организирана од државата Република Македонија, а оние кловнови во смешните костими (кои изгледаат како да избегале од софискиот геј-парад) и со тиквите на глава НЕ СЕ војници. Колку и да им се иска тоа на некои од вас.

Како второ, целиот циркус е организиран од некакво НГО со смешно име - Блаблабла институт 16:9 (барем 69 да го крстеа). Е сега, можете да кажете дека институтот одржува солидни НЕФОРМАЛНИ врски со некои државни (или поточно - парадржавни)структури во РМ, дека со својата работа ја фрла во длабока сенка дури и глупоста на Донски (кој исто така НЕМА НИКАКВА официјална позиција во РМ) и сето тоа е 100% во ред. Но, за да ја измериме реалната големина на целава глупост, дајте да ја споредиме со ситуацијата во една соседна, блиска и братска земја. Во неа, хората кои редовно си ги бараат своите братовчеди низ степите на Волга (и истовремено пишуваат книги како „Бугарите - првите Европејци“) се на ОФИЦИЈАЛНИ позиции во значајни национални (и државни институции). Своите позиции на официјални придворски историци дополнително ги потенцираат преку нагласена блискост со шефот на државата, но и со шефот на опозицијата и најверојатниот иден премиер. А богами и со медиумска сеприсутност. Тонч! Тоа што сеуште не го пронашле внукот на Аспарух во степите на Волга, не значи дека глупостите што ги прават се помали во споредба со овие нашиве од Блаблабла институт 69. Со таа разлика, што глупостите во Бугарија се прават под покровителство на ДРЖАВНИ институции.

Како трето, средбата на Грујо со Цар Киро оф Пакистан не и придава официјален карактер на посетата. Се работи едноставно за ПР стратегија, за добро или лошо. ПР стратегијата на Грујо е таква, што тој се среќава со секого што привлекува позитивно медиско внимание во Македонија. На пример, на ист начин го прими и Иги Поп во премиерскиот кабинет, а средбата со него траеше подолго отколку со Цар Киро оф Пакистан. Колку да нема забуна.

Како четврто, литургијата во чест на високите гости е една од поголемите глупости кои досега ги направила црквата во Македонија. Но сепак се работи за црквата, а не за државата. И со оваа глупост, МПЦ сеуште не го достигнала плафонот поставен од другите цркви (иако е на добар пат да го стигне и надмине). На пример од грчката, која едно време во Торонто најавуваше градба на храм наречен Александар Велики.

Како петто, собраниот народ таму е заради Брат Љубе, кој пристигаше во исто време, а не заради Цар Киро оф Пакистан. Независно што некому многу му се сака да е обратно.

Ајт поздрав!

Димо каза...

ох, сега ми олекна ми. Република Македониja е сосема нормална држава. Груjο сосема случаjно се нашол со Хунзиве. Фалангата била всушност невладина организациja, а Канго - обичен грагьанин. Блогерите македонски и Утрински биле во грешка. На страната на ВМРО-ДПМНЕ немало информации за средбата. Сето ова си е business as usual.

Во исто време во Софиja Гоце П'рванов секоj му биле на гости "Бугарите" од Авганистан и Кашмир.

Како бе да не леjaме солзи ... од смев?

Анонимен каза...

Ај прочитај уште еднаш што сум напишал, па после смеј се...

komitata каза...

Филипче/Горанче, подписвай се бе. Когато мнението ти е неподписано, то няма никаква тежест, нали занаеш.

Първо - не е никак лесно да организираш официално посрещане на пистата на летището, че и да закараш маскирана фалангата на аце таму... безбедност, ова-она. Без согласие на владата не биднува.

Второ - Груевски трябва много да внимава с кого се среща, защото с който той се среща, значи го признава.

Трето - това че някой е по-тъп от МПЦ не я оправдава. МПЦ има да работи за признаването си от православния свят, но освен сектантсво и необуздан национализъм нищо не показва.

Димо каза...

не бе, приятеле. Jас се смеам на фалангата, Канго, Груjо и на Хунзите. Сори ако ти се навредуваш :)))

Стойчо каза...

Радвам се, че тезата ми за цар Киро на прием при премиера е толкова популярна вече и край Вардара. Момчета и момичета, по край тия глупости ще имате два официални езика на цялата си територия, ще граничите с ЕС не само от юг и изток, но и от запад и .. от север.
Не че това е лошо – просто факт

Анонимен каза...

Беломор, аз нямам нищо против смесения ни арийско-цигански генотип, който е много популярен тук Балканите. Затова сите сме толкова красиви - и татари, и антички, та чак на хунзите заприличахме в крайна сметка. Ама защо братовчедите-македонци ги не щат нашите мургави братя от Филиповци и Столипиново и тяхната принцеса с тенджера и кокошо перо на главата, ами чак в Пакистан хукнаха да си търсят циганската рода?

Стойчо, тези експедиции в Азия и тази античка истерия на западните ни братовчеди, че си е за притеснение, за притеснение си е, ама я си спомни, какво в крайна сметка се случи с организатора на тези експедиции от началото на века и верните му кресльовци-последователи. Вярно е, че последиците от тяхната лудост са не леко, а твърде осъдителни, ама чистите арийци си го получиха накрая от едни други арийци, на които и през ум не им беше минавало да се бият в гърдите с аристократичния си арийски произход. Както и да е - историята е най-добрата учителка на народите, за онези които искат да учат, разбира се.

Комитата да не би да мисли, че Анонимният е моят обичен Фичо22 от Блогерая от чист арийско-"майнкампф" произход? Ама този тук пише много по-интелигенто от онзи блогерайски Фичо22, който днес е родил поредния си шедьовър:

#

dandor-Ти си татаро-бугарин,како тие на вашите поштенски марки од 0,25 лева со симбол коњски опаш.Ти имаш проблем со “ИДЕНТИЧНОСТА СИ“а тоа значи дека ти си никој и ништо,дупло голо.Тоа значи дека ние Македонците со вас татаро-бугарите немаме ништо адекватно на тоа значи во Македонија нема татаро-бугари со симбол коњски опаш и нема да има никогаш.Ние Македонците знаеме добро кој се и што се татаро-бугарите,палавурдија,кога почнале вијна секогаш губеле или биле тепани,секогаш биле на погрешна страна и секогаш други ги ослободувале тие татаро-бугарите.Татаро-бугарите крадат Македонска историја и и сите Македонски револуционери,напредни луѓе што се бореле за Македонија и Македонците ги убиле или ги предале на Турците да ги убија а сега ги слават како нивни.Какво лицемерие и перфидност,тоа се татаро-бугарите...

...И зашто ако тој народ бил татаро-бугарски не сте му помогнале како што сте му ветиле?Зашто сте го оставиле народот турскиот аскер да го направи парам парче?
Ќе ти кажам зошто:Затоа што масакрите и геноцидот сте го оставиле да го заврши турскиот аскер врз Македоскиот народ на место вие татаро-бугарите.А вие татаро-бугарите пребеганиот Македонски народ во татаро-бугарија сте го фатиле во тесно и сте му извршиле асимилација.
Тоа била вашата тактика,биле вашите планови кој што и ден денеска ги користите,тоа е чисто како солза ние Македонците тоа го знаеме како оче наш.
(filip22 15 Јули, 2008 - 14:42 | одговори).

Димо, не знам античките от Австралия чии креатури са, така само пишеше в някои медии - че Тито ги е създал тези организации. Аз обаче съм склонна да го вярвам, защото македонизмът си е Титово изчадие адово.

Беломор, вероятността някой антички да ми е братовчед е твърде голяма - и какво да правя? Ами каквото се прави в едно семейство, когато някой от членовете му си изгуби ума - лечение, търпение и пак лечение и така до безкрай. Аз лично не съм оптимист в успешния изход от лечението, затова се налага да наблягам на търпението. Верно е, дека е многу комплицирана оваа работа. Ама ако некой от античките братовчеди сака да оди в Пакистан, мога ли да го спра? Да оди. Може и да му хареса...

Симеон каза...

Българка, македонизмът изобщо не е "титово изчадие адово", а съвсем закономерно появил се национализъм под вличние на обективни процеси.

Не знам кои са тия медии, но ако са фокус-мокус, "Памет Българска" и други подобни простотии, мога да си представя какви глупости си чула от тях. На национал-комунисти и казионни патриоти като Гоце и Божо най им изнася да обявят македонизма за сръбска тактика, Коминтерновски заговор или титова креатура.

Време е българите да мислим по-критично, да четем повече и да не се срамуваме да си признаем откъде е тоя македонизъм и защо македонците мразят България. Нещата далеч не се свеждат до няколко националистически формулировки и лозунги. Може много да се говори на тая тема и пак няма да е достатъчно.

Анонимен каза...

Симеоне, хайде кажи тогава твоето мнение за произхода и същността на македонизма. Естесвено, че той е резултат от комплексни фактори, обаче аз имам едно специфично и рядко одобрявано от публиката мнение за неговата същност и произход, което не се основава на прочетеното в медии, а на анализ на някои исторически факти от Балканската и световната история. Дори не знам какво са писали в тези сайтове, за които споменаваш, нито пък съм чела трудовете на Божидар Димитров. Но определено не мисля, че македонизмът е точно сръбска тактика. Че е тактика, тактика е, и дори стратегия, но не е сръбска. Сърбите навремето са били само маши в чужди ръце. Отдавна вече на сърбите не им е до македонците и техните проблеми, щото си имат предостатъчно свои. И за да се шири с още по-бясна сила и омраза в днешно време македонизмът, явно има други двигатели и причини. Аз и тука, и на Блогерая задавам все един и същ въпрос - кой плаща за тези маскаради, медийни истерии и потресаващи научни открития? Бюджетите на тези мероприятия очевидно са сериозни и не е безинтересен и маловажен фактът, откъде идват парите. Македония не е богата държава, за да може да ги финансира. Кой тогава има интерес да ни накара да се изпоядем помежду си?

Стойчо каза...

„Кой тогава има интерес да ни накара да се изпоядем помежду си?“

Отговорът е: елитът на РМ - иначе стават прекалено незначителни и провинциални

Анонимен каза...

Стойчо, твойто предположение все пак не дава отговор на въпроса, откъде идват парите, защото елитът на Р Македония не е чак толкова богат, за да си позволи такива високобюджетни екстри. Други са онези, които поръчват музиката. Елитът се състои само от кукли на конци, на които им се плаща за маскарада и долнопробното шоу.

Симеон каза...

Световният еврейски заговор сигурно ще да е. Специално насочен срещу България. Да не би случайно ние да се издигнем и да завладеем света, защото българите сме такъв велик народ.

Македоно-българските вражди и дрязги важат само между Скопие и Гевгели - извън тая ос никого не интересуват. Време е да разберем, че това е положението и никакви сърби, гърци и велики сили не са ни виновни.

Елитът на Македония дори и да иска сближение с България, няма да го направи, защото това не се харчи сред лумпен-пролетариата. Харчи се национализмът. Груйо така печели гласове.

Симеон каза...

А обективни предпоставки за развитието на македонизма има много. Мога да изброя тук само някои:

- не особено далновидното налагане на източните диалекти за книжовна норма (за мене причина, ако не номер 1, то поне в първите 3) със съпътстващото патронизиращо отношение към македонците, които не ги говорят

- македонският сепаратизъм на ТМОРО/ВМОРО и налагането на македонска идентичност сред населението от Организацията(не, Гьорче Петров, Даме Груев, Петър Попарсов и Гоце Делчев не са работили тайно за присъединение към България - тия неща само българските историци ги разказват)

- изоставянето на Македония през Балканската война за сметка на Чаталджа, Одрин и други глупости

- преследването на македонските организации от не едно българско правителство преди 9-ти: Стамболийски, Кимон Георгиев, царският режим, както и насажданото чувство на омраза към македонците в България

- политиката на БКП (не сръбските или съветските комунисти, а българските оформят македонизма като идеология и философия)

- екцесиите на окупацията и корумпираната българска администрация през 1941-44 (една от най-главните причини пак)

- чак след това вече идва държавната политика на Югославия и т.н. Но и тя гледа да държи македонския национализъм изкъсо и да го контролира с оглед на отношенията с Гърция и България. Дивият национализъм на античките се появява въпреки Югославия и е в повечето случаи анти-югославски. Но това е дълга история за друга дискусия.

Стойчо каза...

С риск да засегна Алекс и другите македонски читатели на блога: според мен Република Македония няма да я бъде в тази й форма и размери.
Ако не спре това самоубийствено за държавата поведение на елита – не им давам повече от 10години. Поне българският опит сочи, че колкото по-късно се плати, толкова цената е по-висока и ми се струва, че цената, която ще плати Македония надвишава вече многократно „активите“, с които може да ги покрие – с други думи: фалит политически

Димо каза...

Симеоне, прав си, но пропускаш и други причини. Най-конкретната е различният исторически път на Вардарска Македония след 1918 г. Затварянето на екзархийските училища и израстването на нови поколения, с нови ориентири и социализация. Най-после е хубаво да си припомним колко грамотни е имало във Вардарско към края на Втората световна война. Кой закара с други думи селяните масово на училище, даде им работа във фабриките и въобще им изгради светогледа.


Сепаратизмът на ВМОРО/ТМОРО е плод на конюнктура. Същите дейци, които са за самостоятелен път - напр. Гьорче Петров - когато се променят обстоятелствата заемат великобългарска позиция. Гьорче завършва живота си като български чиновник, да не забравяме.

Същата работа за божем бруталната и корумпирана окупация 1941-1944 г. В интерес на истината окупацията 1915-1918 г. е доста по сурова. По-тежки реквизиции, повече масови репресии (напр. над сърбоманите в Порече), глад, мизерия и корупция (вж. писмата на Тодор Александров). Ако по някакво стечение на обстоятелствата българската власт във Вардарско беше устискала (това разбира се е луда хипотеза) македонизмът щеше да е от съвсем друг калибър - напр. пробългарската/про-БКП версия, промовирана от Методи Шаторов.

Анонимен каза...

Симеоне, с твоето заключение за налагането на източните диалекти за книжовна норма съм съгласна на 100%. Ей сега си плащаме скъпо и прескъпо за тази приумица, защото ако западните диалекти бяха легнали в основата на книжовния ни език, разговорът между Тито, Димитров, Сталин и Коларов, на който се е решавала съдбата на Македония и който е описан в книгата на Милован Джилас, щеше да има съвсем друго съдържание и край:
http://book.studentport.su/catalog/POLITICS/totaliz.txt

Другите ти аргументи не бих искала да ги обсъждам, защото не съм запозната в детайли с тях. Но относно окупацията 41-44 година ще цитирам тук два откъса от описания на същата тази окупация от гледната точка на двама македонци, родом от баш Македонията:

" - Винаги съм бил трогнат от Българската армия, защото още като малък българските войски влизаха в моя роден град Битоля и аз като малък съм тичал след войниците и им се възхищавах още тогава. Днес мога да кажа, както винаги съм го казвал, че армията е най-голямата сигурност за отечеството ни и за нацията. В армията са били нашите прадеди, нашите деди. От хиляда и триста години история на България винаги войникът е бил най-голямата сигурност за отечеството и за нашия народ. Познавам много градове на Македония, в които българи са си давали живота като Чернопеев и други. И бих казал, че армията българска е достойна, тя достойно брани отечеството ни и родината, затова пред нея поклон."

"Орачите коишто се враќаа од полето, подзапираа, ги вадеа капите и се крстеа. Тоа го направи и еден набожен бугарски војник од дворот на училиштето. Тоаш едно момче се стрча да го допре неговото оружје. Но војникот наеднаш запре со крстењето и му врза една тешка шлаканица на момчето. Со истата рака со која се крстеше. Момчето почна да бега.
- Мамката шумкарска, рече војникот потоа и ја крена пушката за да го нишани момчето. Но тоа подзапре, се сврте и рече:
- Па, нели сме Б’лгари?
Војникот ја спушти пушката, а момчето се смеша меѓу луѓето од погребната поворка."

Кометарът ми на Блогеря към тези два откъса беше следният:

Е, сега кажи на кого човек да вярва! Когато бях студентка на една лекция по социална психология ни разказаха за един експеримент, проведен в Софийския университет: по време на лекция със студенти по право в аудиторията влиза човек, говори известно време с преподавателя и излиза, а след това на студентите се поставя за задача да опишат този човек и неговите действия. Сещаш ли се, че колкото са били студентите, толкова различни описания на случката са се получили. Едни описвали човека със шапка, други без шапка, едни с червена шапка, други с черна и т. н. Дори имало разминавания по въпроса дали това е било мъж или жена. Всичко това по повод темата за достоверността на свидетелските показания.

А "световният еврейски заговор" го смятам за едно твърде елементарно и повърхностно обяснение на световната и на нашата балканска история. Аз предпочитам да използвам терминът "богоизбрани", за да назовавам онези, които се смятат за такива и продължават да чакат своя "Месия" и ни наричат нас, простосмъртните, "гои", които трябва да робуваме на техния бизнес докато свят светува. А според мен бедите на Македония започват с дейността на "богоизбрания" Бенджамин Дизраели (с партизанското име лорд Биконсфилд) на Берлинския конгрес, благодарение на когото България бива поделена на две, а Македония остава турска провинция. Едва след това идва ред на "богоизбрания" Йосиф Амброзиус (с партизанското име Йосип Броз Тито). Единият от двамата съдии, осъдили Ченто, е пак "богоизбраният" Лазар Мойсов, заел по-късно видно място сред юго-креатурата. И много неприятно впечатление ми прави, че един от основните антибългарски аргументи на днешните и предишните македонисти-сепаратисти е изпращането на македонските евреи в лагерите на смъртта от българските власти - повтаря се почти от всеки първи антички. Всичко това навежда на определени мисли, нали? Македония е твърде печеливша карта за бизнеса на Балканите - винаги може да се мъти водата чрез нея в която и да е точка на Балканите, а мътна вода се лови голямата риба...

Симеон каза...

Аха, дойдохме си на думата значи. Аз се шегувах като споменах еврейската конспирация, но съм се оказал прав. Мисля, че по-нататъшни коментари са просто излишни.

Симеон каза...

А относно генезиса на античкия анти-титовски и анти-български македонизъм може да се прочетат интересни неща тук:

http://www.mak-truth.com/doom.htm

Анонимен каза...

Симеоне, със световния еврейски заговор и аз бих се пошегувала и вече казах защо, но с "богоизбрания" бизнес не бих дръзнала да си правя шегички, щото като става въпрос за него, глави хвърчат. Като си помисля вече колко години не могат да открият убийците на Андрей Карлович или като си припомня неотдавнашния случай с Литвиненко - море македонският политически елит начело с воеводата Груйо ряпа да ядат с техните клоунски номера. От линка, който си дал тука, нищо не разбирам, защото не знам английски, ако можеш, дай нещо на някой от по-родните езици :). В краен случай на френски. А за "богоизбрания" бизнес в милата ни Р Македония мога да ти пратя някои любопитни линкове - нашите антички (подчертавам антички) братовчеди са във възторг от факта, че "богоизбраните" искат да правят бизнес с тях. Та проблемът на "богоизбраните" не е конкретно България и българите, а всичко, което пречи на бизнеса им, а той се гради на един основен принцип - "разделяй и владей". Македония е идеалният разделител на Балканите и затова "богоизбраните" толкова държат на нея и наливат пари в македонизма. Това са само малка част (чисто икономическите) от моите скромни женски разсъждения относно "богоизбраната" следа в македонизма и нашата балканска история и настоящи проблеми.
Това не означава, че отричам нашите чисто български "заслуги" за това, че братовчедите от запад ни мразят. Сега просто си сърбаме попрата, която сме си надробили в миналото. Но ако беше само това причината за бесния македонизъм и антибългаризъм, досега нещата отдавна да са се оправили, но не се оправят, а само се влошават, и причината не е в нас. Сигурно знаеш, че на ниво контакти между обикновените средностатистически българи и македонци идеално се разбираме с макетата и нямаме никакви проблеми с грешките от миналото. Никой не се сеща за тях и ако зависеше от обикновените македонци, отдавна нямаше да има граница между двете държави. Обаче понеже нещата не зависят от обикновените хора, се пита в задачата кой и защо постоянно им навира в очите на обикновените македонци нашите грешки от миналото и кой непрекъснато подклажда конфликтите на Балканите? Никой от нас няма интерес от тези конфликти, но щом те непрекъснато се появяват, значи някой друг има интерес от това. Или като беше написал "богоизбраният" по майчина линия другар Владимир Илич в една своя статия, винаги трябва да си задаваме въпроса: "Кому это выгодно?" Нашата балканска народопсихология не е най-доброто обяснение, защото всеки един народ или човек има инстинкт за самосъхранение, колкото и прост да изглежда. Как и защо този инстинкт бива потиснат с методите на социалната манипулация и създаването на масова психоза е интересният въпрос.
Като казваш, че по-нататъшният коментар е излишен, какво имаш предвид? Нямам нищо общо с Атака и подобни ненормални партии, които според мене са също добре платени от същите онези, които подклаждат конфликтите, за които говоря по-горе. Не съм чела и книгите на някой си доктор Емил (ако не се лъжа това му беше името, а фамилията направо му я забравих), за които ме попита един "богоизбран" на Блогерая. Само задавам въпроси, върху които следва да се помисли, защото фактите са си факти и биха могли да се коментират - тенденциозно или не.

Симеон каза...

Ако българинът спре да се поддава на тоя фаталистичен руско-мужишки комплекс да търси конспирация във всичко, може и да се оправим като държава. Докато не спрем да търским вина в другите (а да повтаряме, че "причината не е в нас"), няма да стигнем до никъде.

На този етап мисля всякакъв по-нататъшен диалог е безсмилен. Препоръчвам изучаване на повече чужди езици с цел прочитане на повече чуждестранни книги.

Анонимен каза...

Еее, Симеоне, аз не говоря за конспирация, а за бизнес - разликата е огромна. При конспирацията става дума за избиване на комплекси и дори за психични отклонения, а при бизнеса става въпрос за пари и то много пари. И освен това английският ли е единственият чужд език, който трябва да знае човек, за да чете чуждестранни книги? Или само написаното на английски заслужава внимание? Аз пък имам едно мое любимо изречение: всичко, написано на английски, вече е преведено на руски, но обратното не е вярно - все още не всичко, написано на руски, е преведено на английски (както и на български). :)
Диалогът наистина е безсмислен, щом не си забелязъл, че аз не отричам нашата си вина по отношение на Македония. Напротив, признавам я. И докато някои българи не се отърват от социалистическия си руско-мужишки комплекс и не престанат да подскачат като ужилени, щом само се спомене или дори намекне отдалече за нещо руско, нито хора, нито държава ще станем. Хайде да започнем да мислим малко по-нашироко и по-надълбоко и да четем малко повече книги не само на английски :).

Анонимен каза...

Турски авиолинии!

Анонимен каза...

Симеоне, и според мен пресилваш характера на сепаратизма на ВМОРО и силно ограничаваш ролята на югославската власт до 1941 и след 1944. Сепаратистите бяха поддръжници на българското образование в Македония - същото, за чието унищожаване от сърбите Димо споменава, и което създаваше български националисти и извън свободна България. Делчев се противеше на Илинден с мотива за босата България, а Гьорче Петров охотно стана български чиновник... Да не забравяме и думите на Баждаров, че по време на фактическото единство през Голямата война никой не продължил да подкрепя автономията. И за мен решаваща за отделянето е дебългаризацията и югославизацията след 1918 година, не толкова избора на основа на литературния език и администрирането по време на Втората световна война.

АнонименЪ

Анонимен каза...

"В интерес на истината окупацията 1915-1918 г. е доста по сурова. По-тежки реквизиции, повече масови репресии (напр. над сърбоманите в Порече), глад, мизерия и корупция (вж. писмата на Тодор Александров)."

Напълно съм съгласен с Димо. И дори още повече - налице са реални и ожесточени бойни действия на македонска територия, несравними с интензитета на партизанското движение от Втората световна война, при това с масова мобилизация на македонци в разните армии и най-вече в българската, с немалко жертви на фронта. Ужасът на "бугарската фашистичка окупация" е най-вече късен югокомунистически мит, съпоставим със шаблона "открита монархо-фашистката диктатура и всенародна борба с нея" в Стара България, удобно вмъкнат в македонския националистически наратив. :-)

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)