събота, юни 28, 2008

Гей парад и някои мисли за дискриминацията.

Репортаж от парада на хората с различна сексуална ориентация (според Наблюдателя, терминът хомосексуалисти е политически некоректен).

Пристигнах с трамвая до моста на НДК в 16.45 и забелязах огромното множество народ върху моста, което сметнах за много добър знак.

Шествието тръгна, а аз упорито се опитвах да се свържа с компанийката, с която се бяхме разбрали да проследим събитието.
Изчаквах трамвая да тръгне, за да направя снимки от началото на шествието, но ватманът също очевидно беше любопитен, така че трамваят тръгна чак след като началото на шествието с плакатите и транспарантите се скри зад храстите в края на моста.

Някакви младежи правеха проблеми зад пейките на спирката на автобуса и въпреки че гледах директно срещу тях не забелязах никого. Само няколко души викаха нещо на висок глас (неразбираемо).Полицаите очевидно забелязват хулиганите по-добре от мен и
тръгнаха да ги усмиряват


Някой хвърли зад мене това горящо нещо. Не беше димка защото не миришеше хич. А и не разбрах каква е идеята да се хвърля на трамвайната линия.

После не успях да обясня на компанийката къде съм, така че трябваше да изпусна шествието и да тръгна да ги търся. Точно като пристигнах (те бяха на другия край на моста), Боян Расате правел някакви простотийки, полицията ги закопчала, а аз се опитвах със все сили да накарам моите хора да тръгнем ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗО да настигнем шествието, но някак си все нещо ги забавяше;-)Това беше тълпата зяпачи, която вместо да последва митинга, беше останала да гледа изцепките на Расате и неговите фенове, и съответното им закопчаване от полицията.Току що е свършил екшъна с Расате, но зяпачите остават и никой всъщност не се сеща за шествието, което си върви някъде по булеварда през това време.
Успях да засека шествието отново чак в крайната му точка - пред "Червената къща". Видях повече хора с фотоапарати и камери, отколкото протестиращи. Всъщност единствено за хората, държащи транспарантите и един чужденец със знамето на дъга бях сигурен че са от шествието.


Докато се шматкахме из града с компанийката, опитвайки се да открием къде се дяна шествието, попаднахме на няколко големи групи остригани нула номер момчета, които явно имаха голямо желание да се включат в обществено-политическия живот. Не ми стигна куража да ги снимам, най-малкото защото ме беше страх да се простя с апарата. Очевидно съм страхливец.Некои наблюдения:
Все още живеем в много консервативна държава, пълна със сеирджии. Гей шествието нямаше нищо общо с подобни събития по белия свят, където те се превръщат в нещо като местен бразилски карнавал. Нямаше костюми, декори, музика, интересни транспаранти и пр., което означава че за съжаление, е рано хората с различна сексуална ориентация да празнуват,а все още трябва да се борят за правата си. Определено се чувстват неловко в нашата страна.

Самият аз се чувствам леко виновен, защото се бях замислил каква женска компания да си взема, за да ида на събитието. После се засрамих от себе си. Откога мнението на околните е толкова важно за мене? Отивам така.

Хубаво беше, че беше пълно с медии, камери, фотоапарати, както и с много симпатични журналистки. Някои от камерите ме снимаха и много ми е интересно дали са ме показали някъде.За дискриминацията. В България отношението е лошо към децата, старците, инвалидите, жените, малцинствата, хората с различна сексуална ориентаци, неизлечимо болните и бедните.

Но дори и на "хегемона" в тази ситуация - хетеросексуалният бял женен православен мъж с деца и с майчин език български хич не му е лесно. Защото около него има поне няколко души от останалите групи, за които трябва да се грижи и закриля.

Дискриминацията, както усещате, насърчава безотговорното поведение.

22 коментара:

Стойчо каза...

Бахмаааму, защо никой не коментира???

Ако сложиш още една анкета, да не се окаже, че всичките ти читатели са от групата, споменати в последния абзац? Ама че скучен блог;-)

Хесапов каза...

Така е!
С риск да разваля репутацията си(доколкото я имам), ще се присъединя към групата на белите, семейни, работещи хетеросексуални атеисти и ще кажа - този парад е една пълна чикия!

pierrot каза...

Когато хората са съгласни, какво да коментират? :)
Сериозно - единствено ти май правиш разлика между парад и разходката на тези люде. За съжаление и медиите искаха сеир, и си го получиха.
Как да очакваме някой, който не е узрял на акъл, да вникне, разбере и отрази правилно едно такова събитие?!

сънчо каза...

Ами хайде да си направим парад на чекиджиите. И ние сме хора! Всъщност, чекиджия има по-широка конотация, нека да го кръстим парад на мастурбаторите.

И е правилно че хомосексуалист здучи обидно, както и чекист, например. Предлагам да използваме хомосексуалия. Ударението на и.

Анонимен каза...

Едно време се правеше износ на революции, днес се прави износ на поквара, зарази и наркомания. Държавата ги толерира за да могат да се усвоят отпуснатите от чужбина средства, също така управляващите намират лесен ход да се представят пред света като големи защитници на демокрацията, а и съдебната система се надява на гърба на задържаните да си икара някоя и друга добра дума от световните медии. Накрая най-губещи ще са "обратните", защото задържаните сега бити, осъдени и глобени в следващите седмици и месеци ще си го върнат тъпкано на тях и тогава едвали показността от вчера на държавната машина ще продължи да ги закриля тъка настървено. Гнусотата на народа към тези извратени психари е трайна и трудно ще се изкорени с насилие.

Любомир Попов каза...

Това определено нямаше нищо общо с парад. По-скоро беше парадиране със сексуалност. Сигурно поради тази причина имаше и 100-тина парадиращи само. Нито един, подчертавам, нито един от многото ми хомосексуални приятели и познати, явни и скрити, не одобява това мероприятие. Чист сеир.

komitata каза...

значи по ред на номерцата

Хесапов, и аз довчера мислех че живеем в либерална държава и от протести няма смисъл. Ама като видях какво се изля върху горките хорица, дръзнали да участват в събитието, много ми се промени мнението за българското общество. Хората с различна сексуална ориентация определено са репресирани и не могат да си упражняват пълноценно гражданските права! Това трябва да се промени.

сънчо, ако направите парад на мастурбаторите, обещавам да ви направя снимки, интервюта и просторен репортаж в този блог, ако се чувствате репресирани.

анонимчо, "Гнусотата на народа към тези извратени психари е трайна и трудно ще се изкорени с насилие." — имаш предвид хората на Расате сигурно?

Любомир Попов, хората имат нужда да защитят правата си. Как биха ги защитили, когато между тях и хулиганите с бръснатите глави няма полиция? Отговорът е един — обществена нетърпимост.

Имаме много път да извървиме!

Любомир Попов каза...

Е точно кои права защитаваха в събота? Аз така и не го разбрах това. Ако някой е разбрал, да ми обясни. МОЛЯ!!! Пак подчертавам, че близо 1/3 от приятелите и познатите ми са явно или открито хомосексуални, до сега не съм чул някой да е нарушил някое тяхно право. Живеят си хивота и не им е нужно да парадират със сексуалността си. И не защото ги е страх от нещо, а защото смятат, че това е достатъчно лично и нямат нужда от каквато и да е показност.

Хесапов каза...

Комита, направо не ми е ясно какви права на обратните са нарушени в България? Никъде не пише, че хората се делят на педали и непедали и от това следва, че трябва да има някаква репресия.
Ако изявите на обратните са наситени с хумор и добро настроение всичко е добре, но когато разни личности със студен блясък в очите започнат да обясняват по медиите, че обществото им пречело за гдето си чешат дупките по необичаен начин, нещата затъпяват. Всичко започва да става безкрайно пошло и грозно. Още по-грозно става, когато се появи някое идиотче, като личността Б.Расате и започне да пробутва тъпизмите си на публиката.
Смятам, че основната заслуга за така получената тъпня е на гейските организации, които за да демонстрират активност пред спонсорите, осъществяват някакъв вид сегрегация, вкарвайки обратните в изолация, срещу която след това да се борят. По същия начин действат между другото и циганските организации. Естествено става дума за пари отново...
Колкото до гей парада, като явление мисля, че това кой ти е любовникът е дълбоко лично нещо и да размахваш скъсаният си гъз като знаме е най-малкото безвкусно...

Светла Енчева каза...

Комита, напълно споделям позицията си. Хората имат право да отстояват идентичността си, дори и (особено) когато са малцинство. При условие, че никому не вредят.

За разлика от Любомир, аз никакво парадиране не видях. Напротив.

Светла Енчева каза...

П.п. А, забравих да кажа, видях част от себе си на една от снимките ;-).

таската каза...

Само не разбрахме, присъствието на домакина в околностите на парада опит за гражданска подкрепа на активната обществена позиция на участниците ли е било или обикновено сеирджийство? ;)
Иначе - ден втори след парада. Все още не виждам шайки пидораси да гонят хетеросексуалните по кьошетата и насилствено да им правят стречинг на китките...

komitata каза...

ако аз съм домакина, да си кажа — исках да се включа в шествието и да го документирам за вас, моите читатели. за съжаление не мога да докажа колко са ми били искрени разсъжденията тъй като изпуснах събитието. подкрепям парада това нали е ясно. хората отстояват правото си да не водят двоен живот, за да не бъдат дискриминирани, а това е важна кауза.

Любомир Попов каза...

Светла, аз също в началото защитавах позицията, че това е необходим парад. Стигна се до там, че за малко да се изпокарам с приятелите ми. След като се поуспокоиха страстите и поговорихме спокойно, те ме увериха, че нито един от тях не се е почуствал изолиран или пренебрегван поради факта, че има разична от моята сексуалност. На тях самите идеята за този парад им се струва парадиране и те нямат нужда от това. След като ми го казват 10 човека (1/10 от броя на присъстващите на парада), съм склонен да се съглася с тях.

Анонимен каза...

в България работи Закона на джунглата, а не на цивилизацията ...

Търновец каза...

Абе Комита :) Аз мислех, че си прекарал уикенда приятно някъде в провинцията, на тиферич сред природата ... а ти вместо да одмаряш си решил да се занимаваш с тея маргинални събития(и гей парада и простотиите на Расате) дето както Иван Бедров вече писа са само за разлайване на кучетата. :))))

komitata каза...

Имах доста сериозни планове за теферич, но във weather.com незнайно защо бяха предвидили гръмотевични бури за събота а в неделя бащата имаше имен ден. така че се посветих на обществена дейност, тъй и тъй съм в София.

Стойчо каза...

Не беше само weather.com – Министерство на бедствията пуснa специално предупреждение в петък за бури и наводнения, ама няма какво да придиряме на Етем – тя жената си е такава...;-)

(наистина имаше предупреждение - казаха го по новините в петък)

boyana каза...

ha
tova che si kazvash che sa e snimali i se chudish dali pak ne sa te i pokazali nqkade ne e li malko kato taq misal s koe momiche da otidesh da gledahs parada:P Hvanah te

Комитата каза...

Никога не съм твърдял, че съм съвършен. А и от този материал минаха две години.

Анонимен каза...

Трябва да се роди един нов Хитлер,и всичко ще бъде ДОБРЕ!

Анонимен каза...

Умните и нормални хора никога не парадират с личността си!Те не търсят правата си с улични изяви!Те просто се смеят на ГЛУПОСТТА на УЖ унеоправданите!Каква наглост от последните?!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)