петък, юни 27, 2008

Днес глобализацията приключи такава, каквато я познаваме

1 А по цялата земя се употребяваше един език и един говор.
2 И като потеглюваха човеците към изток, намериха поле в Сенаарската земя, гдето се и заселиха.
3 И рекоха си един на друг: Елате, да направим тухли и да ги изпечем в огъня. Тухли употребяваха вместо камъни, а смола употребяваха вместо кал.
4 И рекоха: Елате, да си съградим град, даже кула, чийто връх да стига до небето; и да си спечелим име, да не би да се разпръснем по лицето на цялата земя.
5 А Господ слезе да види града и кулата, които градяха човеците.
6 И рече Господ: Ето, едни люде са, и всички говорят един език; и това е което са почнали да правят; и не ще може вече да им се забрани, какво да било нещо, що биха намислили да направят.
7 Елате да слезем, и там да разбъркаме езика им, тъй щото един други да не разбират езика си.
8 Така Господ ги разпръсна от там по лицето на цялата земя; а те престанаха да градят града.
9 За това той се наименува Вавилон, защото там Господ разбърка езика на цялата земя; и от там Господ ги разпръсна по лицето на цялата земя.
Библия, Битие, глава 11


Глобализацията се балканизира (благодаря на Симо за определението). И последният пирон в ковчега и е на наш Гоце и на другаря Путин (разбира се, няма нищо случайно). Светът от днес не е вече същият.

След епохалните решения на ICANN, при неограничен брой домейни от първо ниво (TLD, като .com, .net, .bg и така нататък), ситуацията с ориентацията в нета става невъзможна. Това е началото на края на ситуацията, в която всеки двама души които имат email на планетата могат да си кореспондират. Това е краят и на свободата на словото, каквато я познаваме днес. От днес отново сме пленници на лобитата и "националните" елити.

как ще пътуват мейли от вида komitata@gmail.com до мојотмејл@јанко.анѓелов, а също и до хоремага@село.злокучене, без да има никаква гаранция че тези имена, клавиатурни подредби и езици се поддържат във всяко място по света ?

Оказа се, че лобитата в ICANN победиха и разделиха бащината дружина. Това е историческо събитие, сравнимо със схизмата в християнската църква през 1054 г.

"Дори след 1054 година приятелските взаимоотношения между Запада и Изтока продължават. Двете части на християнството все още не разбират огромната бездна между тях... Спорът е бил нещо, за което обикновените християни на изток и на запад въобще не подозирали", епископ Калистос

Сегашните интернет потребители също не са наясно.

"Загрижен съм за прахосването на нашето TLD наследство за бъдещите TLD потребители", казва Дейв Уоделет (Dave Wodelet), член на борда на ICANN.

"Със сигурност не бих искал бъдещите поколения да погледнат назад към нас с презрение, защото не сме били достатъчно добри пазители на тяхното TLD наследство"

И аз съм загрижен, Дейв. Дори повече от тебе.

Ето ги двете клипчета на нашата дискусия с Григор в retv.bg

ПЪРВА ЧАСТВТОРА ЧАСТ

11 коментара:

симо каза...

малко черно и мрачно ми се вижда това мнение. все пак сме демократична държава в демократичен съюз, може и да ни се размине :)

komitata каза...

да това ясно, ама защо трябва да го ручаме жабето?

dzver каза...

long live utf8 :)

komitata каза...

Докато всеки потребител на интернет не се научи как да работи с UTF-8 за да напише какъвто иска символ с него, няма как да се успокоя.

ilieff каза...

http://www.правителство.бг
http://ввв.правителсто.бг
хттп://ввв.правителство.бг

открийте грешното изписване :)

Веселин Колев каза...

Аз останах не простро шокиран, аз останах без всякакви думи, мисли и движения, след като Григор Гачев бе определен като ИТ специалист. Това е пълна подигравка с ИТ специалистите. Този Григор Гачев е тотално неграмотен технически и мога да ви го докака при поискване. Освен това е с изключително неясени съмнителен психически статус.

Е, след като са ви такива ИТ специалистите, затова е такъв и ИТ пазара ви в България - измислен.

komitata каза...

ilieff, третото изписване е грешното нали така ;-)

веселин колев, добре е да поддържаш твърденията си с някакво доказателство. Защо ти трябва "поискване"

Анонимен каза...

ИГРАЕМ ПО НОВЫМ ПРАВИЛАМ ICANN?

ЕСЛИ ТЫ НОСИТЕЛЬ СТОЯЩЕЙ ИДЕИ


Я предлагаю обсудить концепцию доменного пространства в очень специфическом срезе. Это предложение в первую очередь для тех, кто считает себя носителем необходимых обществу идей.

Не имея средств на покупку доменного имени верхнего уровня, носитель идеи заинтересован ассоциироваться в первую очередь с теми владельцами средств (потенциальными вкладчиками), которые не скомпрометируют выношенную автором ИДЕЮ сомнительными способами извлечения выгоды.

Чтобы выделить свой (или НАШ) вариант оформления заявочного приоритета - через публичное обсуждение мотивов и претензий - на фоне любых других вариантов, я ввожу в оборот сегодняшним днём (28.06.08.) отдельное название для застолблённого таким образом домена – АБАЛОНКАВЫ ДОМЕН. Имея в виду сравнение (на языке оригинала) процесса заполнения оболочки растущим числом «приталкиваемых интеграционно» субъектов с созреванием граната или бластулы.

История этого названия начинается здесь
http://forums.tut.by/showflat.php?Board=socleader&Number=6081818&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=#Post6081818&ccache=583793c583de7179c33cf5df16c0c589

А обсуждение вариантов регистрации записанного в общем виде имени (VVWW+АДРАC+СРА+ЗУ) предлагаю обсудить в одном из моих блогов, например здесь
http://maphi4.livejournal.com/2614.html

Анонимен каза...

Глупости на търкалета. С какво ще попречат новите ТЛД, да не би да забраняват старите на латиница.

С начинанието на Григор не бях съгласен, точно защото ICAAN нямаха решение по въпроса и беше голяма глупост да се продават несъществуващи (и неработещи) домейни .

Обаче в позицията да останат само старите ТЛД на латиница виждам само закостенялост и липса на мисъл.

Ще ми каже ли някой с какво ще попречат новите ТЛД ? Това , че ще има възможност да си регна домейн на кирилица, не означава че ще го направя, дори напротив.

Кой ви задължава да ползвате имейл адреси на кирилица (или каквато там нелатинска азбука) , та оревахте орталъка ? Всеки разумен човек ще ползва имейл на латиница.

Нещо всички "имена" в бг нет-а скочиха срещу ICAAN. Аз не се имам за "някой", въпреки, че се занимавам с интернет от времето когато повечето от "имената" са ходели прави под масата , но съм за новите ТЛД

komitata каза...

Анонимните мнения са като тоалетната хартия — всеки си бърше гъза с тях.

Bruce Wayne каза...

пълна глупост са домейни на десетките азбуки, които се използват по света

прекалено късно е, вече свикнахме с латинските

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)