вторник, юни 17, 2008

Назначен за опозиция

С известен интерес наблюдавам медийния възход на господин Никой на българската политическо-медийна сцена.

Кой е господин Никой? Редове от неговата динамична биография:

"...През 2002 г. учредил сдружение "Национален клуб по приложна стрелба-Динамик" заедно със сина на някогашното идеологическо величие на БКП Венелин Коцев.

След това интересите му се насочили към енергети­ката. Провалил се в бизнес с японската компания "Мицуи", която искала да пробие в българските ТЕЦ-ове.

Пробвал се и в други ТЕЦ-ове, в АЕЦ "Белене", но все удрял на камък. Интересите му го сблъскали с Богомил Манчев, шеф на Българския атомен форум, чиято фирма "Риск инжене­ринг" е архитект-консултант на "Белене". Гамизов кратко коментира пред "Труд" : "Ние знаем как да се справяме с хора като г-н Манчев".

Движи се с многолюдна тежка охрана, разказва как фир­мата му предпазва големите корпорации от изнудвания на криминални и политически субекти, но не казва кои са му партнь­орите и контрагентите...." (източник)

Така като гледам, господин Никой е биографичен братовчед на Бойко Борисов, и напълно се вписва в определението "добре облечен бизнесмен".

Накратко, господин Никой е това антропологично явление, наричано от някои "мутра".

И ето тук започва интересното.

На господин Никой се дава национален ефир, най-тиражните вестници в България му посвещават цели страници. В качеството му на какъв? Ето например, когато в България стане наводнение, журналистите дават думата на Емел Етем, защото тя е министър по бедствията и авариите, или, за да разберат каква е политиката на САЩ към България, интервюират американския посланик. Посланикът (доскорошният) не страда от срамежливост и си казва, право куме в очи. Определено не спират баща ми с кучето в парка, за да се осведомяват по тези въпроси...

Господин Никой знае какво очаква американският президент от България, за да е доволен!

Той знае и какво очакват от нас американските сенатори, къде се трупат компромати за Първанов и кой ще атакува Бойко Борисов, за да не дойде на власт?!

Защо най-влиятелните медии се връзват на господин Никой?

Но, става още по интересно — ел президенто Гоце и Бойко Борисов му се връзват! Ето аз толкова пъти съм критикувал президента, но нито веднъж не съм чул да ми се върже. А ми се иска!

Защо двамата най-популярни политици на България в момента се връзват на господин Никой?

И черешката на тортата. Някои "десни" политици, общественици и журналисти, които проглушиха ушите на публиката с нетърпимост към бивши генерали, популисти и бизнесмени с неотрязана опашка, са доста толерантни към изявленията на господин Никой. Реакциите са от типа "Не пречете на този съвестен гражданин да упражнява конституционните си права да критикува Президента и кмета. "

Защо "десните" си затварят очите пред мутрагенската същност на този бизнесмен с аналитичен ум? И щом се оставят на този спортен тип да озвучава тезите им, може би и те са стигнали до извода, че целта оправдава средствата?

Ако довчера горе долу си бях подредил по чекмеджетата в главата схема как функционира МОР България (мафиотската олигархична република), днес съм в лек потрес — то било още по-зле.

Ако този човек е "десен" и се ползва с одобрението на чичо Сам, то Радан предвиди появяването му, заради което заслужи една биричка.


20 коментара:

Стойчо каза...

Даже не споменаваш името му, за да не го намира гугъла, нали?;-)
И на мен този ми е многo странна птица. Ще копна тук един мой коментар, който направих при Господин И:

Винаги ми е било интересно: кой определя кои песни да станат хитове? Защото хитове стават песните, които се въртят повече, а не обратното. Обратното е вярно когато вече песента е хит. (май лошо се изразявам, но ако една песен не се завърти десетина двайсет пъти по радиото - тя няма шанс да стане хит. нещо подобно на една част от гласуващите за бате Бойко: „ще гласувам за него, защото е много популярен“ – цитирам една бивша колежка)

Та същата история с ГОСПОДИНА – той ще стане хит, защото го въртят по класациите.

Въпросът ми е: как така „Казабланка“ (хит от 1994г в България) беше АБСОЛЮТНО неизвестна на Запад?

Стойчо каза...

Радан обаче е много умен тип. Respect.

mapto каза...

Преди доста време случайно попаднах на една дискусия в Червената къща, в която гости бяха той и Георги Ангелов. Нямаше "многолюдна тежка охрана", а каза някои много точни неща, които ми допаднаха. За пример ще дам това, което си спомням (цитатите не са точни, но идеята ми е прекалено близка, за да се притеснявам от изкривяване на смисъла):
* в България съществува типичното славянско мислене в черно и бяло. на този принцип хората казват, че понеже не могат да бъдат безгрешни (така и така не са за Рая), спокойно могат да се отдадат на порочни практики
* на въпрос на модераторката защо е такъв песимист, той отговори "аз - песимист? Аз съм най-големият оптимист в тази зала"
Може да не успявам да предам контекста, но това са много задълбочени изказвания, които разкриват неща, за които иначе биха били необходими часове дискусия.

Тогава дори не бях запомнил името му, за което няколко месеца по-късно съжалявах. Защото често съм го споменавал в разговори с приятели като "онзи дето беше с Георги Ангелов в Червената къща".

В същото време и на мен ми направи лошо впечатление с това, че знаеше прекалено много от кухнята на енергетиката. Разбира се не каза откъде, но и аз не бих казал кой ми е топлата връзка с няколкото пост-комунистически кухни, от които имам вътрешна информация.

А положението в България е невероятно трагично.

Ако някой има да каже нещо на Гамизов, начинът е да излезе срещу него на дебат, всичко друго е комуникация тип "Бойко-Първанов през медиите". Аз ще се радвам някой да му обясни, че дори с отвращение трябва да се гласува, защото на избори има хора, които трябва да получат парламентарна трибуна, дори да е с цената на смяна на 10 безлични от НДСВ с 10 безлични от ОДС преди това.

templar каза...

Гамизов е странна и неизвестна птица, признавам.
Но в същото време е сред много малкото хора, които говорят верни и умни неща (едновременно). Затова аз го следя с респект и интерес, без все още да мога да му се доверя.

komitata каза...

Не знам, момчета, гледам че и вие си падате по бизнесмена с хоби политически анализатор. Хората, които говорят верни и умни неща в България са много, но никой не им дава изведнъж национален ефир. Ето, например Радан. Или пък Богомил. Това са хора, които на светло, човек по човек са се борили за авторитет и за това, тяхното мнение да има тежест.

Съгласен съм със Стойчо. Някой изведнъж реши да върти тая песен по радиото и по телевизията. Защо, как, по каква причина?

Защо четвъртата власт, и то най-парцаливата и част, скокна толкова пъргаво в подкрепа на господина... Това означава ли че Тошо Тошев, Венелина Гочева и шефовете на НТВ изведнъж са се засилили да помагат на демокрацията?

dzver каза...

Някак странно е да еволюира така от нищото и толкова бързо. ББ еволюира далеч по-логично.

Ползва тактики на интернет тролщината, което дава шанс да е тръгнал с малки инвестиции на средства. Всъщност кариерата му стартира в момента, в който Първанов и Борисов обявят, че са разпознали в него опозиционер. Легитимиран е от тях.

Ние плюем по Първанов и ББ от години, обаче Първанов и ББ не разпознават в нас опозицията, въпреки че за тях работят умни хора, които ни четат.

Хем сме организирани.

о.з. таската каза...

В подкрепа на тезата на Комитата ще ви припомня, как, когато Атака и по-радзикалният (уж-)национализъм бяха актуална тема, като внезапна медийта лавина от нейде се появи лицето о.з. Расате. За хората с интерес по темата името му не беше непознато, но внезапното му изгряване на медийния небосклон, гарнирано с широко отразяване на всяко мероприятие с обичайните 20 души, предавания по манджуковата телевизия и прочие, поразително ми напомня на сегашния медиен "Ела, изгрей" на новото десно гуру.
О.з. работи, к'о да ги праиш.

И.Е. Станков каза...

Ще чакаме и ще видим. Рано или късно се проясняват нещата.
Но в момента се кефя как никой няма стройна теза за този субект.
Евала му за това.

komitata каза...

този любител на къси поли е всъщност клонинг — "истинският десен бойко борисов" е това. помните ли как БКП си назначиха опозиция на кръглата маса.

Кой ли не ги говореше тия неща явно: Евгени Дайнов, Гълъбов, Огнян Минчев, блогърите, Костов - хора с история, хора с биографии

Изведнъж се появи лицето х, президентът му скръцна уж със зъби, Бойко се разрева и всички десни взеха да му се кефят.

Това е обидно за моя интелект.

Радан Кънев каза...

Oтдавна се чака лабораторен проект за "модерна дясна"...
Ясно е, че "модерната дясна" ще бъде малко нещо леко против Бате Бойко, доста против Русия, пренебрежително против ДСБ и СДС, много добре облечена, компютУрно грамотна, интернетно вездесъща, медийно подплатена, умерено "зелена".
Това е "пазарната ниша" определена от пазарните консултанти.

Ясно е, че финансирането ще се търси в САЩ.

Гамизов може да е участник в този проект, може да е мюре, което да изпробва проекта, а може и да е отровен двойник на проекта, изваден от псуващо-рекламиращите го. Бих си дал милото и драгото да излезе да ме псува Бойко по всички телевизии, ама няма да ме огрее:)

Та аз разглеждам г-н Гамизов в контекста (и не непременно като съзнателен участник) на лабораторна операция за създаване на десница, по-жизнеспособна от ДСБ и СДС и по-прилична от Бай Бойко.

Това само по себе си не е нещо лошо (и "Платформата" на Туск в Полша е лабораторна партия), но аз имам коренно различно отношение към обществената работа и презирам лабораторните похвати. Може би съм старомоден ...

И.Е. Станков каза...

Тезата на Радан за създаване на нова, по-сигурна и по-изпълнителна марионетна партия в малка България е наистина доста реалистична.
Първанов и БСП се навеждаха и повече от колкото могат, Бойко не веднъж е изказвал огромно желание, ако му се даде възможност, но големите босове нещо не могат съвсем да им се доверят, макар че добре ги използваха досега.
Не виждам нищо позитивно в това развитие, бананизацията се затвърждава.

templar каза...

О.К. Не мога да отрека, че логиката ви е съвсем точна. Но при все това, струва ми се малко прекалено конспиративна. Някак си да обвиним някой, че успява да се наложи в публичното пространство и да лансира правилните тези, които ние не се справяме да пласираме ми се струва в стил "късен Диалог".

Значим за да разпознаем някой като "наш", трябва да е лузър и да страда (по дефиниция, на първо място от апаратчиците, а на второ - от репресивния апарат на бившата ДС). Щом някой се справи да лансира тезите, за които толкова драпаме, тогава замлъкваме с вдигната предна дясна лапа и ляво ухо: "Нашите" никога не успяват, значи този не е наш, не му е чиста работата.

Има и друг приийом: Да искаме нови лица, които да се наложат, но когато някой се осмели да излезе напред, да го обявим за кариерист, защото не си седял на третия ред...

Да изчакаме, да го видим този човек. Да го използваме дори,него и тезите му, вместо да треперим дали той няма да открадне нашите тези.

Радан Кънев каза...

Няма противоречие, Templar

Аз наблюдавам г-н Гамизов с радост и интерес - няма лошо НЯКОЙ да говори верни неща, дори с мрачни цели, хаха

Но не му вярвам грам.

Радан Кънев каза...

Хубаво е да избягаме от лузърския манталитет, не е нужно да си неудачник, за да си свестен. Прочее, коментиралите този постинг не са неудачници, поне не и в своето професионално поле. Но са полит-маргинали:)

Но от друга страна, крайно време е да обърнем внимание на това, което казва Комитата - КАК аджеба един човек присъства в обществения живот. Има ли нещо зад себе си, знаем ли нещо за него, с какви пари си купува костюмчетата и колите. Има ли еволюция на възгледите или е паднал от Марс.

Защото в България вече има хора с достатъчно дълга лична история като позиции, с проследима еволюция, с известно имущество и познати професии.

dzver каза...

Радане не ми стана съвсем ясно какво точно искаш? Повече информация за политиците по принцип или повече политици сред хората, за които има публична информация и не са паднали от Марс?

таската каза...

Темплар рече:
"Някак си да обвиним някой, че успява да се наложи в публичното пространство..."
Никой не успява да се наложи в публичното пространство, тъй като то не е публично в смисъл на обществено, а публично в смисъл на такова, пред което има публика. Публиката в нашия случай може да избира сцените, но не може да промени факта, че всички драматурзи са завършили витиз в един и същ майсторски клас и че една и съща трупа гастролира на всички сцени.
Ерго, поантата не е "Някак си да обвиним някой, че успява да се наложи в публичното пространство...", а "Някак си да се поинтересуваме, белки и разберем, как и защо някой успява да се наложи в публичното пространство..."
Иначе като чуя професия "консултант" в България инстиктивно се хващам за манлихерата.

Стойчо каза...

Момчета и момичета - не се хващайте за манлихерата;-) - по никакъв повод, моля

komitata каза...

публичност, повече публичност!

Радан Кънев каза...

@Dzver - добре си поставил въпроса.

Аз ще отговоря като дедо поп - "И бира, синко, и бира..."

Естествено, че искам и двете, като и в двата случая апелирам към разума на "публиката", за която говори Таската.

Нужно е

а) Да не се доверяваме на хора, паднали от Марс в студиото на bTV и

б) Да се доверяваме на хора, за които знаем и кътните им зъби, с ясното съзнание, че някои от тези кътни зъби имат кариеси

И не говоря само за политици, а за всякакви "публични личности"

таската каза...

...и всякакви "пубични" личности :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)