четвъртък, юни 12, 2008

Апокалиптичен роман за края на света


Съвсем скоро, на 17-ти юни, ще излезе романът на Момчил Николов (който представи Алекс Букарски на премиерата, нали помните?) "Кръглата риба". Книгата самоиронично разказва за апокалипсиса и края на света без много-много да робува на жанрове.

С климатичните и екологични промени обаче, може да се окаже че няма да е много далече от истината за бъдещето... е, може би само няма да е толкова весело, колкото в книгата.

Ето и малко официална информация за събитието:

„Кръглата риба” -

новият роман на Момчил Николов

Един роман за Края. За края на това, което от благоприличие наричаме консуматорска цивилизация. За личния край и за края на света, който познаваме. За Апокалипсиса, чийто вестител е Кръглата риба - митично чудовище, възкръснало от Дните на Сътворението за Последните дни. Край, предречен от древни еврейски и христянски книги, от пророци и гадатели. И не само от тях. Според гуруто на модерната физика - професорът по математика на Кеймбриджския университет Стивън Хокинг, шансът човечеството да преживее двайсет и първи век е точно 50%. Не е много.

Освен името на Стивън Хокинг, в романа на Момчил Николов са забъркани и други любопитни имена - Айнщайн и Нилс Бор, доктор Джон Дий (средновековен английски учен, алхимик и маг), Ленард Съскинд (физик, създател на супермодерната Струнна теория). И още: Бременските музиканти, Свен Ват, Хитлер, Кенеди, Джими Хофа, Berbatov.

Съдбите на тези известни личности по странна, но закономерна логика се преплитат със съдбите на жителите на няколко американски града. Сред тях са едноок чех-музикант, кубинска емигрантка, антиквар, вярващ в религията на електронната музика, аутист, чиито родители са се самоубили ритуално, вманиачена пенсионирана учителка по рисуване и още много други забавни, симпатични или просто луди персонажи. Важна роля във фабулата играят също абсентът, морските крави, сюнгерите и тайнственият Орден „Златна зора”.

Историята започва някъде през шейсетте години на двайсети век, на малка уличка в Китайския квартал на Ню Йорк, и завършва десетилетия след това във Флорида. Една стара китайка умира и душата й поема своя път през времето и хората, за да пресече много по-късно траекторията си с... един ангел. Да, защото освен хора, в голямото приключение участват и ангели. Или поне един от техния род, Рамиел, който най-вероятно е от водачите на така наречените Наблюдатели - двеста ангела, прокудени от Бог в древни времена на Земята и оковани заради делата им в пещери, на място, наречено Ермонската планина. Срокът на тяхното наказание, според една от най-мистериозните книги на всички времена (Книга на Енох), е точно 70 поколения - срок, който може би вече е изтекъл. Рамиел е преследван от Марвин - бивш агент на тайните служби, който въпреки недвусмислените знаци на Съдбата е превърнал залавянето му в своя фикс идея. Точно от негово име се води и повествованието в целия текст. Началото на романа и уникални видеокадри можете да видите в неговия сайт: www.roundfish.net

Кръглата риба е книга, която въпреки своите почти 500 страници се чете на един дъх. Изключителна книга - сериозна и същевременно забавна. Книга, след която най-вероятно ще се замислите.

За света, в който живеем.

P.S

Кръглата риба ще излезе по книжарниците от 17 юни 2008г. Издава ИК Жанет-45

Книгата вече може да се купи онлайн.

6 коментара:

Господин И каза...

Много много интересно.

Като четох описанието ме заинтригува и мисля да си я купя. Само дано не е от онзи тип - има толкова мн различни (и мистериозни неща), че накрая не знаем кое какво е и за какво служи.

Успех на автора!

komitata каза...

Да и аз мисля да си я купя. Дано е толкова добра, колкото откъсите, които четох от нея.

Преслав Ганев каза...

Аз мисля, че ще е хубава. Особено като се има предвид градацията в произведенията на Момчил Николов - "Фрагменти от стая", "Hash Oil", "Горният етаж" - всяка следваща е с пъти по-добра от предишната. А писането на тази му отне доста време, дано е вложил най-доброто от себе си (а то е много :) )

И аз писах за събитието де - http://literaturatadnes.com/archives/103

Bukarski каза...

Купете ја. Момчил Николов е мој рецензент. Нели е тоа најдобра препорака.

Господин И каза...

А кога ще излезе?

komitata каза...

Ами то си пише бе, 17-ти юни. ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)