събота, юни 21, 2008

Софийски хроники - 19 юни 2008 г.

Фонтаните не работят посред лято. Защо? Нито тези на НДК нито големия фонтан на входа на Южния Парк


В Южния парк се е пръкнал паметник на княз Михайло Обренович (вдигнат от общината на Белград, но написано скромно само на сръбски), което е доста политически некоректно. Толкова, колкото в центъра на сръбската столица да се пръкне победителят в Сръбско-българската война княз Александър Батенберг. В Сърбия продължава дефицитът на политически разум и уважение към съседите, а в България — излишъкът на сервилност.
Тук намерих новина по темата - сърбите ДЪРЖАЛИ паметникът да бъде именно на княза. Иван Илчев им прави забележка. Съгласен съм с нея.В България всяка проява на широчина на мисленето, на мащабност, на грижа за естетиката и за пространството на човека, рано или късно се наказва. Широкият и удобен клиентски център на БТК на бул. Вапцаров е превърнат в типичен български "клиентски център" - едно тясно коридорче с три гишенца и влизане през задния вход. Парадният вход е за чиновници, вие какво си мислите...Забравете за ВСЯКАКВИ удобства за хора с увреждания — стръмно стълбище, тясна врата, вътре няма място за пейки или столове. Добре дошли отново в Ориента!Багер "благоустроява" нещо в Южния парк. Ще бъда изключително изненадан ако е за добро. Очаквам там да се появи поредното вечно "временно" заведение.
Идиотска ръка е постигнала нещо като инсталация в стила на Кристо в рекичката на Южния парк.Първи стъпки в софтуера за графичен дизайн и предпечат. Слаб (2) за изпълнението на една добра идея.

1 коментар:

Анонимен каза...

Какъв ти е проблемът с Михайло Обренович? Да не го бъркаш с Милан Обренович?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)