събота, април 19, 2008

Хайде на цирк!

Нали Комитата ми е приятелче, та го слушам понякога, особено като каже, че е ходил на цирк и му е харесало. Е, аз имам и една друга, 6-годишна причина да отида на цирк – та като казах в къщи Хайде на цирк!, предложението беше прието с бурни акламации.

Циркът се намира до моста на Опълченска (там и преди година – две пак имаше цирк и даже ми се струва, че отново беше Балкански) – ако тръгнете от мола към Руски паметник, точно преди да почнете да изкачвате моста.

Циркът е на трупата Балкански – доколкото знам, една от класическите български циркови династии. Човек малко се заблуждава, че като чуе напр. Цирк „Иванови“ то ще гледа само трупата на Иванови – не е съвсем така, т.е.съвсем не е така. В случая Балкански играят само един от номерата (вярно, че това е най-умопомрачителния акробатичен номер, който съм виждал) – за другите номера (дресури, други акробати и т.н.) си има участници от други фамилии (италианци, молдовци, китайци, украинци и други българи).

Малко за билетите и цените: в зависимост от зоната в цирка, цените са по 10, 14, 18 и 20 лв. 20 кинта са в предните ложи, там дето стига опашката на лъва през решетката
18 лв – са в централната зона точно срещу входа на арената
14 лв – в страничните зони (отляво и отдясно) и по
10 лв – двата сектора, които са непосредствено до входа за артистите

Има и детски билети:
6 лв – за деца (между 3 и 10 годинки) с място, независимо от зоната (само в ложите за децата трябва пълен билет.
3 лв – за деца (под 3г) без място

Билетите ги купих през деня преди представлението. Представленията са от 16:30 и от 19:30 всеки ден – само не знам докога циркът ще е там. Със сигурност поне до Великден, защото видях обяви там, че за трите дена ще има специални представления.

Във всеки случай можете да идете непосредствено преди представлението да си купите билети, но тогава рискувате да не ви се паднат от хубавите места.

Ние си взехме за вечерното от 7 и половина вечерта. Паркирането в района е затруднено. Евентуално можете да паркирате и в мола, но ще трябва да платите, защото над втория час паркингът там е платен (а ви трябват поне 3 часа). Аз успях да си намеря място по уличката която е до цирка (пряката на Опълченска) – някъде до офиса на Софийска вода. Абе, трябва да се разхожда човек понякога – полезно е.

Като отидохме вечерта нетърпението на някои хора беше такова, че се наложи да влезем ПЪРВИ, като почнаха да пускат – май за пръв път в живота си влизам пръв в киното, театъра и т.н.:-)

Организацията е много добра, влизането е бързо. Направили са допълнителна шатра под която са сложили щандове с разни подкрепления от типа на понички, пуканки, напитки, захарен памук и т.н. и най-важното – тоалетна! Тоалетните са в един фургон и трябва да призная, че бях приятно изненадан от чистотата им. Това не е някаква химическа тоалетна, а съвсем истинска с порцеланови уреди и течаща вода, все едно е стационарна. По мои наблюдения – бройката е достатъчна, за да не се образуват опашки през антракта.

Но най-интересните обекти в двора на цирка са волиерите с животните – има понита, камили, щрауси – абе изобщо кеф за малки и не толкова малки.

Влизаме вече в самия цирк – разпоредителите ви завеждат до местата ви ! Това и в най-изискания театър не ми се е случвало! Много приятно е.

Докато се съберат всички пускат на един екран някакви реклами, които както е известни никой нормален човек не гледа, но пък циркът трябва да изкарва пари отнякъде, нали?

Представлението трае към 3 часа, като има антракт от около 20 минути, през която сглобяват клетката на лъва.

Иначе започва с номера на един мим-акробат – много красиво изпълнение. После се изреждат номера със змии, клоуни, понита. Имаше един пудел, който ходеше толова убедително на два крака, че щерка ми каза, че вътре са облекли едно малко човече. Клоуните могат да поработят още над себе си, но единият от скечовете им е наистина добър (играят си на Трабант с хора от публиката – получи се добре). На мен ми беше малко жал за понито, което тичаше като че ли животът му зависи от това и се замислих, че някои билогични видове (homo sapiens, конете, кучетата и т.н.) са се отказали от свободата си (онази свобода, от пампасите!) само и единствено с целта да оцеляват. Вероятно – заедно?Мадамата, която играеше със змиите (брррр, много змии) накрая се завря с един питон в една прозрачна кутия наполовина по-малка от избирателна урна. Личеше си, че на змията ѝ е тясно и се през цялото време се опитваше да се измъкне. А мадамата, кой да помисли за нея?

След антракта (не се бавете накрая, а влизайте) програмата продължи с дресура на котки, големи котки,...ама много големи котки – 5 лъва и 1 тигър. И шестимата – мъжки! Както каза щерка ми – всичките бяха момчета! Как позна? Ами имаха „такова, като коса“ на главитеси!

Е, за тигъра, аз ѝ казах, че е мъжки, без да обяснявам по какво съм познал;-)

Номерът с „котараците“ си беше убийствен, честно! Шестимата през цялото време дебнеха дресьора си да го „хванат“ съскаха като котки, на които са им взели яденето, свиваха уши, а по едно време тигърът започна да го дебне точно както котка дебне врабче (с приклякане и онова особено потреперване до опашката – всички, които сте гледали котка в къщи, знаете какво имам пред вид)

И през цялото това време си изпълняваха програмата! Интересно каква мотивация трябва да има човек, за да стане дресьор на лъвове и тигри – по два пъти на ден да влиза в клетката им за представление и още сигурно милион пъти за тренировките, храненето и т.н.? И това си ежедневен риск...Представете си даже, че имате пистолет – според вас колко време ще имате, за да застреляте лъва, ако реши да закуси с вас?

Имаше и две групи акробати – едни молдовци (мъж, жена и момче) и една група от дамските спец.части на Китайската народна армия (6 на брой). Тези последните демонстрираха чудеса от координация, баланс, владеене на тялото (спомнете си китаеца от „Бандата на Оушън“ или изпъленията в „Мисията невъзможна“ – е, те същото е, само че на живо).Молдовците също се представиха добре, като сравнението на тяхното изпълнение и на китайките ме наведе на някои расистки мисли. Там е работата, че момчето (11 или 12 годишно) направи някаква грешка при едно от завъртанията (то сигурно само баща му – другият акробат – я е забелязал) и го накара да повтори. Хубаво, ОК, ама китайките ни една грешка не направиха – бяха безкрайно прецизни, чак да се уплаши човек. Докато на европейците като че ли не може да се припише такава прецизност. Но пък европейците са биткаджии, дето не се отказват. Може би в това ни е силата? (бях чел навремето за някакъв международен конкурс за пианисти, в който редовно 2,3 и 4о място заемат японци, китайци, корейци, но никога не успяват да станат първи – там винаги е европеец. Та японците свирят перфектно без нито една грешка(което повечето европейци не могат да достигнат), но май европеецът от първото място е влагал и повечко душа (т.е.кръв, пот и сълзи) в свиренето)

Както и да е.

Последни в програмата са акробатите Балкански с умопомрачителен номер – идете и го вижте на живо, няма какво да ви разказвам.С едно изречение: Хора, циркът е в града и представлението е 1000 пъти по-добро и по-истинско от циркаджилъците от последните седмици.

Искрено ви препоръчвам да идете да го видите!

Ще помоля Комитата да качи малко снимки, ако има.

Комитата разказа за неговото посещение: Малко мисъл, малко идеи...: Цирк в града

6 коментара:

NEDIA каза...

eh, kolko sladko, mnogo se radvam, che si napisal tova, vkarah se v edni sladki detski spomeni...

Стойчо каза...

Мерси:-), но можеш да ги възкресиш:-) все още циркът е там, на опълченска

Спас Колев каза...

Не ми е работа, ама моста го разрушиха преди 8-10 години. Да не се обърка някой. :)

Стойчо каза...

Е, то и АПТЕКА няма вече, но всички занят къде е:-)

Но си прав – там, където беше моста на Опълченска:-)

versan78 каза...

повтарям има неточности но по принцип благодаря за хубавите думи за цирка и най-вече за обслужването ако Ви интересува нещо питайте мога да ви постна и снимки от ежедневието ,но питайте на скайп versan78

Стойчо каза...

@versan78 – можеш например да уточниш неточностите:-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)