петък, април 04, 2008

Бранко Героски: Зимата се върна


Тия дни се мъча да сглобя материал (който засега се получава гигантски, огромен) за Македония, който да анализира защо така беше препъната на пътя и към евроатлантическата интеграция (отказа на покана за членство беше също и голямо поражение на българската външна политика между другото, но това е друга приказка), но изглежда така и няма да успея, докато все още проблемите с името, с Гърция и с евроинтеграцията са толкова актуални. Затова ви предлагам едно мнение на един от най-известните македонски журналисти и главен редактор на в-к Шпиц, Бранко Героски.

Бранко ГЕРОСКИ

Не е краят на света

Сутринта се сетих на стиховете на една позната песен, с която телевизия Бастилия (РТС) го даваше смелост на Милошевич по време на бомбардировките на Югославия: „Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине, могу само да нас мрзе, они што нас не воле, е-еее-еее-е...“. (Никой нищо не може да ни направи, по-силни сме от съдбата, могат само да ни мразят, тези, които не ни обичат, е-еее-еее-е...)

Приятели мои, съвземете се! Македония не трябва да се чувствува наказана и унизена. Не е юначество ами малодушие да мериме чуждия срам и в нашите истински приятели да гледаме лицемери. Това е тъжен край на една ялова политика, която Македония води 15 години, но, все пак, това не е края на света.

Вратата на НАТО за нас не е затворена. Ако има ум и разум, Македония може да се заздрави од тоя шок, да се консолидира и да потърси конструктивни решения за проблемите, които и се испречват на патя към НАТО и ЕС. (източник)

Зимата се върна.

Сега, откакто е известен изходът от срещата на НАТО в Букурещ, и докато още не са ни въвели единна редакционна политика във всички медии (със задължението да носим червени тениски със слънцето от Кутлеш (звездата от Вергина)), бих искал, мили мои македонци, да ви разкажа какво ще ни се случва през идните месеци. Не за да изтъквам моите пророчески способности, тъй като това не е нужно. Аз и без друго предвидих този неблагоприятен резултат и затова упорито се стремях към конструктивен компромис за името, позиция от която не отстъпвам и сега - но, когато надвиснат тъмни облаци, трябва да бъдеш идиот, за да не предвидиш че ще вали дъжд.

Нейсе, да не отлагам, ето какво ще ни се случи сега:

1 Първата реакция ще бъде прилив на силни антигръцки емоции. Ние се чувстваме унизени от постъпките на нашия съсед. С право, бих рекъл, тъй като в последната фаза на преговорите Атина излезе с максималистични и неприятелски позиции. Разбира се, това развитие на събитията можеше да се избегне, но това е друга приказка, приказка която разказвах цели шест месеца, но никой не искаше да слуша. Както и да е, антигръцката кампания още повече ще застраши нашата международна позиция, тъй като ще потвърди тезата на гръцките лидери, че Македония е войнствен и неприятелски настроен съсед. Това, пък, ще влоши шансовете за конструктивен компромис, в ситуация в която Алиансът, все пак, ни остави вратата отворена.

2 Националистичната реторика от милошевичев тип ще стане основен белег на политическия живот в страната. Медийните тръбачи на властта ще направят всичко, за да си повярват македонците, че са „небесен“ народ, че са самодостатъчни, че могат да живеят ядейки корени, че политическата изолация в пространството може да бъде преодолявана с авантюри във времето, чрез гмуркане към античното минало. А този феномен, както е известно, функционира на принципа на скачените съдове. Единият национализъм подхранва другия.

3 Ще бъдат окрилени евроскептиците, хората, които отворено искат нашата страна да не бъде членка на НАТО и на Европейския Съюз. Тук, разбира се, са и малката чета екзотични и симпатични антиглобалисти, чието мнение почитам. Аз мисля преди всичко за невинните жертви на антинатовската кампания на властта, която се води с вяра и надежда, както би рекъл Груевски, че Македония може да стане просперитетна и богата земя (като Швейцария) дори и ако не бъде част от процеса на интегриранье на Европа в единно икономическо, политическо и сигурностно пространство. Останалите „глупави“ народи от региона, съвсем приземено и прагматично, ще драпат към Европа.

4 Правителството ще развива безплодни концепции как да извлечем някаква печалба от тая ситуация, съдейки Гърция в Хага за нарушаване на Временната спогодба и подавайки постъпка в ООН за отхвърляне на временното наименование БЮРМ. От тази работа нищо няма да излезе, ама те това не го знаят.

5 Никола Груевски, човекът алфа и омега на македонската политика, ще се опита и мисля че ще успее да прокара идеята за предсрочни избори. Македония ще стане ковачница на политически страсти, ще изхарчи огромна енергия, която иначе би могла да се употреби за консолидация на нашата международна позиция и за продължаване на евроинтеграционния процес.

6 Отворените въпроси, свързани с изпълнението на Охридския договор, ще прераснат в междуетническа криза. При отсъствие на твърда международна позиция (това означаваше поканата за НАТО) това правителство няма капацитет да реши тези въпроси и да управлява кризата.

7 Политическите турбуленции, междуетническата криза и общата националистическа истерия могат да доведат до влошаване на отношенията с Албания и с България. Да не забравяме, това са две членки на НАТО, които също така могат да ни вгорчат живота. Освен това, България индиректно заяви, че ще повдигне някои спорни въпроси по време на процеса на решението дали и кога Македония ще започне преговорите за членство в ЕС. А и със Сърбия ще се скараме, когато го признаем Косово, което пък ще трябва да го направим, ако искаме да имаме някакъв мир с албанците у дома.

8 Македония няма да удържи необходимото ниво на поддръжка от своите мощни западни приятели, каквото то е днес. Със своята неконструктивност и несериозност, ние не помогнахме на американците да ни помогнат. Администрацията на Джордж Буш си заминава, а дори и да се случи невероятното, новият президент на САЩ да бъде още по-голем поддръжник на Македония от Буш, ще мине най-малко една година, докато поддръжката се превърне в конкретно действие. За жалост, македонците не схванаха колко важна беше поддършката от Буш, и обиждаха не само Матю Нимиц, но и Даниел Фрид и Виктория Нуланд и много други, които се опитаха да ни помогнат. Когато престанат да се опитват, позицията на Гърция в НАТО и в ЕС ще бъде още по-силна.

9 В такава атмосфера, си мисля, че в Македония ще заякнат недемократичните и антилибералните идеи. Ще бъдем свидетели на груби опити за налагане на цензура, на застрашаване на основните политически свободи, на увеличаване на държавния интервенционизъм в икономиката, на застрашаване на светския характер на държавата и на развитието на много други концепции, характерни не само за консервативизма, но и за деспотизма в политиката.

И сега, вероятно, ще попитате: може ли да се предотврати това неблагоприятно развитие на събитията? Разбира се, че може. На този въпрос ще посветя моя следващ анализ, в който все пак ще се опитам да видя светлината в края на тунела.(Материалът е публикуван за пръв път във в. Шпиц, Македония)

6 коментара:

Стойчо каза...

Абе не са толкова глупави, колкото понякога ги мисля наш'те хора;-)

Таската каза...

Са, са.
Ако съдиш по Героски, не се нАдай. От сума ти гОдини го чета (докато беше в "Дневник") и освен нищоказващи мноо ентелегентски, хладно-емоционални, псевдоцивилизовани глупости с нулев смисъл, друго няма.
Приказки, приказки, приказки, но нито веднъж истинска позиция.
И сега - мрънкал, мрънкал като черна прокоба и какво казал?
За твоя справка и той е писал леко-презрителни глупости по темата България, но с особено ниска интензивност на фона на средния скопски драскач.
Екстра си е у "Шпиц", догодина - у "Блиц".

komitata каза...

Знам какво е писал, дори може да се открие в нета. Но като напише нещо смислено, защо да не се публикува?

Търновец каза...

"И най-добре скроените мечти на мишките и хората остават често неосъществени"

Сега трябва да видим кой ще се заеме със задачата да застреля малоумния Лени , преди да е направил още някоя глупост ...

komitata каза...

А кой е малоумния Лени? И какъв е тоя цитат ;-)

Търновец каза...

Правя си алюзии с една книга на Джон Стайнбек. Мисля, че и филм имаше направен по нея. :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)