сряда, април 23, 2008

Една фотоизложба в Скопие

Георги Величков, за когото ви разказах наскоро, че организира изложба в Скопие, е написал собствените си впечатления за разходката


Първото нещо, което видях като стъпих на македонска земя беше това:И малко по-натам друг надпис "Бугари, смъртта на Сандански ке биде отмаздена".

А, драскат ни редовно тук по стените, казва ми Спас Ташев, шефът на Българския културно информационен център в Скопие. Провокации, искат ние да им отвърнем.
Казвам му, че и във форумите доста такива неща се пишат. А той ми обяснява, че подобни неща ги пишат най-вече хора, свързани със службите на бивша Югославия, хора които искат да скарат Македония с околните държави и да и попречат на влизането и в НАТО и ЕС.
Обикновените хора нямат такова отношение към нас, ще видиш, успокоява ме. Но за съжаление все още службите на бивша Югославия дърпат конците в страната.


Нареждаме изложбата в градската библиотека, обстановката няма нищо общо със зала Средец в София, където беше показана за първи път. Доста по-тъмно е. Но това са реалностите. Спас ме уверява, че това е мястото откъдето минават най-много млади хора, студенти, ученици и доста хора ще я видят. Докато нареждаме снимките служителките отпечатват "превода". Няма как - ако не спазят протокола може да имат сериозни неприятности. Така примерно под оригиналното заглавие "Мост в Родопите" се залепя преводното "Мост у Родопите".
Чети нататък...

Може да сравните с впечатленията на македонския блогер Волан, който също присъства на изложбата, макар че вчера писах за него

10 коментара:

Стойчо каза...

Усетил е доста неща:-) Супер пътепис!

Анонимен каза...

Готино, да - но твърде идеалистично. Твърдо НЕ на всякакви македонски напъни за ЕС и НАТО е единственият изход.

Търновец каза...

Хубав разказ! Това е то Скопието ...

таската каза...

Точен и правдив разказ, без съмнение!
И препоръките накрая са верни - това по повод некои мнения овдека и некои други дискусии наскоро ;)
Со здраве!

димо каза...

ма супер фино е во Скопйе. Се шета човек слободно низ Турска (пардон, Стара) чаршия; дойди женска на кафе-мафе; скопска шема; Скопйе има микро клима ... што бе знаете вие бугарчищава :)))

komitata каза...

затуцани татарчиня ги ебават за две червени на пазар и уопште не знаат да уживат. бевме за нив америка, запад, бугарките на реденка чекаа...

диме фраеро каза...

така, така ... двете червени го зацврстуваат и афирмираат идентитетот

Стойчо каза...

мдаааа, какво ли могат да направят с тия две червени днес? дано някой от утрински им каже;-)

таската каза...

Добра фора, дечки :)))

Стойчо каза...

таска, шалимо се овде;-) Можда WC чита?;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)