понеделник, април 21, 2008

Въпрос към специалистите по ЕС

Ако има тука специалисти по ЕС, дали някой може да каже, наше дело ли е най-голямата излагация в историята на ЕС? Защото когато Гоце, Румен и Серж се дънят, хората се смеят на Барозу, Фратини, Меркел и Саркози...

Направо не ми се мисли какво става, когато разни ла*нари настъпят сериозни политици по рейтинга...

5 коментара:

Делян Делчев каза...

Винаги е трудно да се мери излагация, понеже въпроса е силно субективен. За това нека скрия имена и да разкажа следната история:
Представи си много агресивен и спорен министър, чийто обществен рейтинг е изключително нисък и извършва спорни реформи. Заради медииният интерес журналисти го разследват и попадат на много интересна информация за негови спорни отношения с разследвани представители на синдикати и тъмна престъпност (в някой държави мафията е превзела синдикатите). Вдига се огромен скандал, започват разследвания за корупция от съда. Министъра отказва да подаде оставка и твърди, че всико е медийна инсинуация. В края на краищата обаче подава оставка след огромен натиск пред местния президент, а делото срещу него тече. За да не бъде разследван обаче президента го предлага за представител в ЕС на определени комисии и бива поставен на избираемо място в гласуването за ЕП. Естествено влиза в ЕП, получава имунитет и следствието срещу него бива прекратено. Това се отразява много лошо на неговата партия, която отново обаче бива подкрепена от населението, не защото е харесвана, а защото националистическата алтернатива е много по-лоша.
Звучи много Българско, но се е случило във Франция. Не съществено отдавна.

Делян Делчев каза...

Забравих да кажа - въпреки че политическата наглост е като у нас, в края на краищата медиите и съда са се опитали да си свършат работата. За разлика от у нас. Та в абсолютна стойност може гусин Румен Петков да не държи рекорд по излагация, но от гледна точка на излагацията на обществото и обществените структури като цяло, ние май водим

Делян Делчев каза...

А, още един интересен пример. Управляваща партия поставила човек с връзки да управлява най-голямата държавна компания в близка до нас държава членка на ЕС - пощите. Опозицията вдига скандали, човека е разследван за корупция и преди, но е важна личност в партията си. А пощите са най-големия единичен работодател в съответната държава със много стотици хиляди работници. Този чичо се писал застрахователен агент. И когато дошло време за задължителната трудова осигуровка на работниците, познай кой е застрахователният агент, който сключил застраховките (под негласна заплаха от уволнение) въпреки уж свободния застрахователен пазар. Съответния човек поискал и по-голяма комисионна от застрахователните компании (няма къде да ходят), и освен това им представил полици за 10 милиона души (значително повече от реалните служители в държавната компания, общо взето колкото всичките работещи в съответната държава), плащани от държавната хазна. Застрахователите се усъмнили, но нямали къде да ходят. Платили комисионна за 10 милиона души. Но станал скандал. Започнало да се пише по медиите. Появил се силен натиск отвън да почне разследване. И разследване почнало. Което завършил след 6 месеца с решение на съда - няма основание за корупция, защото - няма забрана ръководителят да е застрахователен агент, и той е е задължен да знае колко точно са неговите работници. Този човек и до сега си ръководи пощите. В съседната ни Румъния (тази история ми я разказаха едни румънци, докато вечеряхме в скъп ресторант, сочейки ми чичо на съседната маса, облечен в лъскави дрехи и заобиколен от 3 млади мацки). Въобще с тях сме си лика-прилика, даже в много отношения те са бетер нас. Ако решат да ни замразят членството на нас и тях, съмнявам се че ние ще покриваме и половината вина.

tech_noir каза...

Не точно по темата, ама - висш френски политик дава пресконференция пиян

komitata каза...

Добре добре. Благодаря. Успокоихте ме. Макар че да се чуе, че и в Стара Европа стават такива простотии не е съвсем успокоително. Трябва повече да се интересувам от общоевропейски дела.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)