събота, април 19, 2008

Без Интернет

В Гугъл ридъра ме чакат (76) непрочетени — повечето са от вестници, само едно две текстчета стават за четене, вероятно. Отворил съм две-три яки статии. Отделно ме чакат тъпите корекции на 20 места в сайта на клиента. В тоя смотан, суперсложен, ужасно грозен сайт. С кой акъл са дали пари за него, не знам. За мене остава само да качвам текстове и картинки. Но сега всъщност не работя. Тъкмо си дооформям постинга, защо брюнетките са по-вървежни от блондинките. Не че много ме интересува тематиката — аз за себе си за части от секундата решавам коя става и коя не, и не дискриминирам. Ей, читателките, спокойно бе, има за всички! Но така, да видят хората, че не само луди министри ме интересуват, а и да се начука канчето малко на тъпата жълта преса. Всъщност от политика започнах да се интересувам повече, щом ми остана повечко свободно време. Нищо чудно, че на пенсионерите политиката им се струва толкова интересна. Реалити шоу на живо, понякога дори с камери. Политиката е малко като квартална река, нарината с боклуци. Като минаваш с колата не ти прави впечатление, ама ако се заседиш малко на моста или пък, недай си боже, започнеш с чували да изнасяш боклука, изведнъж се усещаш в какви лайна живееш. Лайна, лайна и само лайна.

И изведнъж хоп — не мога да си публикувам постинга. Добре бе, на какво прилича това. Веднъж, втори път, трети път натискам „публикувай“. Тцъ. Ще ги удуша тия от LAN-a, може ли в петък следобяд да спират интернета. Хората искат да свършат работа преди да запразнят, еееей.

Така. Какво може друго да се прави. Нито мога да работя, нито мога да почивам без интернет. Може да обядвам, да речем. Ето 20 минути, в които може да не гледам в монитора. Наскоро се усетих, че всичко, което правя без интернет е като тоалетната. Полезна работа, няма спор, но ти се иска по-бързо да приключваш.

Притоплям бобеца от вчера, взимам един самун хляб и сядам да ям. Я по-добре да седна пред компютъра. Току виж, интернета взел, че дошъл. Излапвам целия самун (колко да е хлебчето — 300-400 гр макс!) с боба, старателно обирам с парче хляб чинията. Дори остана едно крайщниче.

Така. Мина половин час. Хм, ами сега.

Поглеждам десктопа. Няма празно място. Иконка да хвърлиш, ще се закачи някъде (това сега го измислих). Правя няколко директории и в тях натъпквам целия десктоп. Ееей, почистването носело удоволетворение. Цък, цък интернета… нямааа. Понякога се случва да отваря български сайтове, само навънка не отваря. Да, ама сега положението не е такова.

Как се промени живота, ей — навремето (докато правех един от българските портали) се чудех на разни образи, които ми говореха, че никога не ползват български сайтове. Какво пък намират извън България? Сега се усещам, че български сайтове почти не отварям. То какво да им четеш, изпростяха тотално. Блогове чета, да, ето едно изключение.

Цък цък — нищо! И в лога нищо…

Добре, я да видя какво мога още да направя. Събирам мръсните дрехи в една торба. Абе, аз ако нямам интернет една седмица, цялата кочина ще я оправя, бе. Всичко ще светне. Дори прозорците може да измия.

Час и половина без интернет — вече съм в сериозна абстиненция.

Набирам безплатния номер на съпорта на LAN-a

Заето.

Ясна работата. И други луди като мене натискат # на телефоните отново и отново. Защо от провайдера не дават по няколко хапчета метадон месечно. Спира интернета, лапваш хапчето и не ти дреме, дори да няма интернет. Дори да ти е изключен компютъра. (Чак толкова силно може и да не действа, ама е приятно да си пофантазираш…)

Ще трябва да изчистя кочината. Къде бе. Тая кочина.

Сещам се, че имам някакви разкази от един млад автор в една директория на компютъра.

Започвам да чета… хаха, гениални са!

Три часа без интернет. Reload. Reaload. Reload. Reload. Нищо…

А дали наистина да не взема да почистя!?

Набирам отново лесния номер. Ха! Прескачам заетото, вече звъня в тъпата фирма! Сега като вдигнат, ще проведем обичайния ритуален диалог.

„Здравейте, аз съм ваш клиент, юзърнейм komitata, от три часа нямам интернет!“
„Къде живеете вие, в Лозенец ли?“
„Да!“
„Знаеме за проблема, колегите работят по въпроса“
„Ама кога ще го оправите, имам работа да върша.“ (Не че трябва да знаят какво правя с интернета, ама така ми се струва по-мотивиращо)
„Има прекъсване на захранването, колегите работят по въпроса.“
„Добре. Дочуване“ — Хич не ме бива в тънката наука на скандалите.

Само че, никой не вдига. Явно първо са вдигали, вдигали, пък после им е омръзнало да слушат едно и също, и просто са намалили звука на телефона. И да вдигнат какво да кажат, а?

Ставам да чистя, тоя път наистина. Само последна проверка.

Тръгна, тръгнаааа!!! А така! Публикувам веднага постинга. Виждам някои неща, които трябва да изгладя. Имам три мейла. Единият много важен. Цък, но нищо не се случва. Интернетът ту тръгва, ту спира. Гугъл ридърът зареди, но не скролва… По-изнервящо е, отколкото въобще да няма нет!

Reload. Reload. Reload. Reload! НИЩО!

АААААААААААААААААААААААААААААА НННННЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!

Въртя отново телефона. ВДИГАТ!

„Добър ден. От четири часа нямам интернет. Какво се случва?“
„А вие сте в Лозенец, на «Орел». Ами те колегите местят захранващите блокове.“
„Четири часа местят захранващи блокове??.“
„А, не. Нямаше ток три часа и те стояха да чакат. Като дойде тока, започнаха да ги местят“ (Хитро!)
„Добре де, цял следобед нямам интернет, сега трябва да работя в събота заради вас!“
„Много съжалявам.“
„Кога ще има интернет?“
„Колегите работят в момента.“

Поне познах последната реплика.

Само че вече трябва да излизам.

7 коментара:

Стойчо каза...

Мдаааа, пристрастяването към интернет е заболяване, признато от Световната здравна организация

marfi каза...

Ха яко си описал колко много неща може да свърши човек като спре да кисне в нета ;)

Чудеса каза...

Кой е младият автор, чиито разкази се опита да прочетеш?

komitata каза...

марфи. може и повече, това все пак е начален стадий ;-)

чудеса, дай мейл и ще ти пратя разкази

Хилмар Кабас каза...

Такива проблеми имах маса, докато бех клиент на „бг мрежа“. Да, евтини беха (8 лв на месец при годишна предплата), но напълно непредвидими.

От известно време съм при Евроком и (засега) немам грижи.

Yosif каза...

1 duma : MEGALAN.bg

Анонимен каза...

Добре е от време на време да няма иnтернет...:-)))
Албенa

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)