вторник, април 15, 2008

Особености на психопрофила на бг полицаите

"...Целата система и това министерство лично на мене ми създадоха много главоболия, понеже то е едно министерство, което предполага и разложение, един, два, три, четири, пет министъра сменихме, самозабравят се там, защото има власт, оръжие носиш, нали..."
Тодор Живков

Два цитата от знаменитата стенограма, които ми направиха силно впечатление:

На 3 януари, се връщам 2007 година от новогодишните празници и на пети-шести двама от служителите и началника на направление "Контрабанда", Васко Гочев се казва и Митев е другия служител, който води разработката за митничарката, идват треперейки и казват,... едно лице е неизвестно и е под псевдоним "запалката".

Представяте ли си такава сцена от мафиотски филм (например с Арнолд Шварценегер в ролята на доброто ченге). Влиза Бате Арни при шефа и треперейки и му казва:
— Шефе, появила се е нова банда и главатарят се казва "запалката"?
— Защо трепериш Арни? — трябва да попита шефът по законите на киното. (странно, че на Ваньо Танов треперещите полицаи не му правят впечатление — значи, обичайна гледка)
— Болен съм от грип. — как другояче авторът да обясни необяснимия тремор...

А обяснението е съвсем просто. Официално ченгенцата не знаят кой е "запалката". А неофициално всички знаят и сигурно дори си разказват вицове с него — за фонтана, за хитлериста...


По време на провеждането на техническите мероприятия, участват служители от БОП, участват бригади от Външно наблюдение, ... и в един момент посредникът пристигат два джипа от единия слиза министърът на МВР и всички служби на бегом, моите пристигат в дирекцията и казват, пак изгоряхме, какво ще правим?

Да се опитаме да го пресъздадем литературно-кинематографично:

Бате Арни и неговият помощник — Дани де Вито да речем, стоят на пост пред мафиотски ресторант. Спират два черни джипа и от единия слиза — шефът на ФБР.

Бате Арни хуква да бяга а отзад запъхтян с малките си краченца подтичва Дани де Вито.
— Шефе, защо хукна така?
— Дани, пак изгоряхме. — Сценаристът очевидно помпа напрежението. Зрителят започва да тъне в догадки...

Това че пак са изгоряли означава, че вероятно в миналото бате Арни е виждал шефа на ФБР и на други неудобни места и едва е отървал кожата, защото е бил неудобен свидетел. Вече знае какво се случва с такива умници, които са видяли нещо, което не трябва и е отработил механизъм за самозащита — с пълна газ, по-далече от мястото на срещата.

Интересно ми е, по-нататък във филма Арни как ще обясни кога е горял и друг път...

Колко бъзливи били висшите полицаи в България. И те да спрат убийците насред София?

Спете спокойно, деца!

4 коментара:

Анонимен каза...

и те така!

Стойчо каза...

Бих предложил да купя сценариите, ама филмът ще е адска боза;-)

komitata каза...

Що бе, би станала яка екшън комедийка...

Стойчо каза...

Чиста ситуационна комедия:-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)