неделя, април 13, 2008

Опасен политически комарджия ли е Груевски?

Най-самотният политик в момента на Балканите е Никола Груевски.
Хазарт, еманципация, амбиция — това са трите думи, които най-точно характеризират стила му...

Какво направи той до момента:
— опита да скъса пъпната връв на партията си с България, като заличи всякакви съмнения в "пробългарска" политика.
— концентрира се върху практическите въпроси на икономиката, постигна частичен успех с невиждан досега икономически ръст и инвестиции след 91-ва година.
— в областта на културата и историята раздаде щедри концесии на литературната мафия и историческата мафия свързани с бившите комунисти и секретни служби.
— легитимира литературната мафия с проекта за преиздаване на 60-100-120 тома македонска литература, т.е. казионните комунистически автори.
— легитимира претенциите за античното наследство с преименуване на скопското летище на "Александър Велики", постави антични статуи пред сградата на правителството, подкрепи популистичния митинг, който прокламираше 7000 години писменост, 2000 години християнство и 3000 години македонска държава, толерираше всякави манифестации на претенции към наследството на античните македонци — разчитането на розетския камък от Тентов и Бошевски, празнуване на антични празници като Ксантика с което си създаве изнервени партньори в София и Атина, докато много нервно изреагира на паралелите с "историческото" ВМРО, като например с паметника на Александров във Велес.
— сключи тактически съюз с ключови фигури от бившите комунистически служби - като Драган Латас и Слободан Богоевски, като по този начин си спечели подозрителността не само на София, но и на европейските съюзници.
— Близкият до правителството вестник "Вечер" беше източник на най-яростните статии на антибългарската кампания и допълнително внесе напрежение в отношенията със София.
— заложи на американската подкрепа като на "коз", който ще му извади играта с поканата за НАТО. После се оказа, че този коз не е достатъчен...
— подцени силата на гръцката дипломация и факта, че гръцкото правителство ще използва позицията си в "македонския" спор, за да си вдигне рейтинга.
— практически спря процеса на лустрация и декомунизация и на разчистване със спорните дилеми от миналото.
— не успя до края да подчини МВР, което до ден днешен действа като институция независима от правителството.(Скандалът с оръжието, случаят Ризински, наскоро арестуваният кмет на община "Аеродром" в Скопие.)
— стартира мащабни програма за озеленяване, раздаване на компютри на студентите, възстановяване на сгради от времето на сръбската междувоенна окупация, но със съмнителни резултати( Може би само програмата за озеленяване беше успешна. Но резултатът ще се види след поне 10-15 години ;-)
— опита се да си издейства подкрепа на МПЦ със планове строеж на нови църкви в центъра на Скопие.

Разчиташе на безрезервна подкрепа от България. Но от България въобще не идваха познатите сигнали.

Отношенията България - Македония захладняха и от българска страна. Дали БСП даде дискретно рамо на социалистите в Македония по комсомолска линия или просто се придържа към по-твърда политика, ми е трудно да кажа.

БСП излезе с някои инициативи, които вдигнаха антибългарската параноя в Скопие до точката на кипене...
— бяха осветени работилите по македонска и югославска линия, като част от кампанията за "избелване" на ДС — Г. Първанов, Кр. Каракачанов, Б. Димитров, Коритаров; Т.е. с интересите в Македония се плати цената на имиджа на ДС в обществото. (пожертваха се национални интереси за съсловно-партийни)
— беше компрометиран Иван Михайлов — бивш служител на ДС пусна слух, който не се потвърди, за финансирането на Иван Михайлов от ДС (опровергаването на слуха, разбира се не беше чуто в Скопие);
— компрометирана беше ВМРО-ДПМНЕ (партия, традиционно настроена приятелски към България) — Илия Илиев (или Валентин Петров) заяви, че е участвала в нарушаване на югоембаргото броени дни преди парламентарните избори в Македония;
— беше разкрито българското гражданство на Любчо Георгиевски от социалистическия кмет на Благоевград;
— рязко намаляха македонските студенти в България, запознатите казват — поради политическа намеса в работите на Министерството на просветата;
— МВнР официално обяви отказ от курса на "безрезервна подкрепа" за Македония, който следваха всички правителства от Филип Димитров досега.

Крайният резултат от тези двустранни "усилия" беше плачевен. Отказана покана за НАТО. Силно разочарование в партньорите.

От ръкава беше изваден най-последният коз - предсрочните избори. С тях Роки Г. разчита да се справи едновременно с президента Цървенковски, несговорчивите албанци в парламента, социалистите, вътрешнопартийната опозиция. Смел план, който вече е въведен в действие. Рубикон е преминат.

Все още не ми е ясно, кой освен Роки Груевски носи отговорността за този политически хазарт и провали (много напомнящ стила и политическите провали на Фердинанд в началото на 20 век)? Калфин, Първанов, Станишев? - обичайните заподозряни...

Пази боже от "интересни" времена...

88 коментара:

димо каза...

не мисля, че от 2006 г. насам са се покачили чак толкова много чуждестранните инвестиции или пък икономическият растеж.

Що се отнася до инициативи по линия на издаване на македонски автори или пари за МАНУ, това май го прави всяко правителство в Скопйе с цел да си вдигне рейтинга.

Прав си напълно за хазартното отношение към срещата в Букурещ, но трябва да призная, че и аз мислех, че все пак подкрепата на Вашингтон ще натежи.

Анонимен каза...

Поздравления за адекватната, навременна и силна тема! Най-сетне един по-изразено критичен образ на явлението и периода "Никола Груевски". Доста бяхме чели как правителството в Скопие нямало защо да се, цитирам буквално, "дърви" на София, и как за разни министри се гарантирало колко пробългарски настроени са, щото, видите ли, били се разходили преди време до гроба на Тодор Александров в българска компания. Цялостните тенденции за охлаждане към българското, усилване на близостта с постюгославските и просръбските среди и истеризиране на култа към античността като че се подценяваха досега. В края на краищата в Република Македония именно по времето на Груевски се забравиха предложенията (искрени или не) на Владо Бучковски за съвместно честване на Илинден с България и се навлезе в нова фаза на развитие на антибългарски по същество репресивен македонистки национализъм. Не бива да се пропускат и дипломатическата активност по признаването на ОМО, мненията на македонски заместник-министри за огромно македонско малцинство в България и др. под. най-малкото дразнещи официална България жестове. Всичко това кулминира в предбукурещкия митинг с налудните му лозунги и следбукурещкото заклинание на Антонио Милошоски "ние сме Македонци и нашата земја е Република Македонија, и така ќе се викаме засекогаш".
Не съм икономист, но ще си позволя да се съглася с Димо, че икономическите резултати изглежда наистина не са адекватни на пропагандните претенции на ВМРО-ДПМНЕ относно постигнатото. Което е може би едно от обясненията за крясъка на национализма в Република Скопие (Македония).
Накрая, дълбоко се съмнявам, че именно българските политически среди и БСП в частност са в състояние да влияят до такава степен на политическия елит в Скопие. Може и да греша, но като външен наблюдател за момента съм склонен да приема, че това е по-скоро във възможностите на белградските политици и служби.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Ще ми се да допълня нещо. Пиша за управлението на Груевски най-вече от гледна точка на националните митологии и отношенията с България, което без съмнение е само част от по-широката реалност, щрихована в анализа по-горе. Съвсем преднамерено. Споменатите националистични стратегии, дори да са употребявани без всякаква страст като чисто тактически популистки пропагандни инструменти, преутвърждават и усилват съществуващите масови негативни нагласи сред населението в Република Македония спрямо България и българското. Подобни игри може и да са функционални от гледна точка на вътрешните македонски политически игри, но от тях губи бъдещето на отношенията с България и българите. Изглежда още едно поколение млади отвъд Осогово ще израсне в атмосфера на престижни публични изрази на яростна ненавист към нас (и към собственото македонско минало, впрочем). А това не може да се подценява и да се подминава заради евентуалните по-трайни последствия. Вместо да се търси омекотяване и терапия на историческата национална травматизираност, изглежда в Македония се върви към настървение и освирепяване - един антиевропейски избор.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Груески е докажано антибугарски настроен со тоа што си примети овде Комитата и со уште многу работи кои не се одбеежани.


Реп. Мак. е даеку од демократиjата и европските стандарти и затоа Груевски реши да игра ВаБанк и да чека подкрепа на САД и на Буш.
Зошто со САД поитиката на "двоjни стандарти" ке можеше да продожи во РМ.

А вообсшто Груjо и семеjството Миалкови во кое припага сака да ограби што е останато од РМ и му треба време.И никако НАТО и ЕУ.

БГ ама вообшто не му требат.Само пробеми со тие историски ствари.

Н.Г. е исто така многу СЕМПЛ политичар.


Новиот бугарски однос кон РМ е добар и принципиаен.
Сега сите политичари ке треба да знаат дека ако сакат просперитетна и стабина РМ ке треба да расчистат со антибугарските кругови.

Инаку има други кои ке расчистаат .
Исто треба да се знае дека Бугарите се значаен изборен фактор во РМ. И сега тоа е позитивен и посакуван Б-Фактор.

Димо каза...

от коментарите прозира консенсус, че България не доминира дневния ред в Скопйе, било в негативен или в положителен план. Груевски и ДПМНЕ водят политика, водена от рационалния интерес за оставане колкото се може по-дълго на власт, не от някакви националистични комплекси спрямо София. Както отбелязва Комитата, ще опитат да използват националистичната вълна, за да подобрят позициите си в Собранието. Като спечелят изборите току-виж подписали и някой компромис с Гърция - условията може и да са по-неблагоприятни от онези към 3 април 2008 г. - който да отвори вратите към членство в НАТО и за дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Ако извадят и по-силен кандидат догодина, може и да преборят Бранко на президентските избори. Да видим обаче дали тоя път калкулацията ще сработи.

Анонимен каза...

Димо, не прозира такъв консенсус в коментарите. "България не доминира в дневния ред в Скопие" - да, ала "Груевски и ДПМНЕ водят политика, водена от рационалния интерес за оставане колкото се може по-дълго на власт, не от някакви националистични комплекси спрямо София" - не. Защото националистичната пропагандна концепция на ВМРО-ДПМНЕ е по същество силно антибългарска.

АнонименЪ

Димо каза...

още един щрих. Промяната на политиката на България може да се датира към края на юли 2006. Т.е. преди да се състави правителството на Груевски. Справка - профилът на Калфин в Уикипедия:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD

На 24 юли 2006 г. на откриването на работното съвещание с ръководителите на българските дипломатически и консулски представителства, Ивайло Калфин става първият български външен министър, който се осмелява публично да се изкаже против преиначаването на части от българската история от наши съседи с думите:

„Заявили сме подкрепа за членството на Македония. Но веднага трябва да кажа, че не е нормално тази подкрепа да бъде безусловна. Има критерии, които трябва да се изпълнят. Ние бихме настоявали изключително много за спазване на принципите на добросъседство и липсата на агресия към българската нация или история от страна на македонските власти.“ Става въпрос за членството на Македония в НАТО и Европейския съюз.

Анонимен каза...

Да се замислим дали е приемливо антибългарските кампании да бъдат толерирани от ВМРО-ДПМНЕ с аргумента "македонското правителство не може да се намеси в дейността на частните медии, тъй като словото в Македония е свободно". Същото скудоумие бе изречено и в лицето на Гърция по повод на самоубийствения билборд на Атанас Ботев. Само че едно е свобода на словото, друго е отказ от противодействие на насаждането на етническа омраза и расизъм. С това правителството на ВМРО-ДПМНЕ нарушава македонската конституция:

Член 11. Физичкиот и моралниот интегритет на човекот се неприкосновени.
Се забранува секој облик на мачење, нечовечко или понижувачко однесување и казнување.

Член 16. Се гарантира слободата на уверувањето, совеста, мислата и јавното изразување на мислата.
Се гарантира слободата на говорот, јавниот настап, јавното информирање и слободното основање на институции за јавно информирање.

Член 20. Програмите и дејствувањето на здруженијата на граѓаните и политичките партии не можат да бидат насочени кон насилно уривање на уставниот поредок на Републиката и кон поттикнување или повикување на воена агресија или разгорување на национална, расна или верска омраза или нетрпеливост.

Член 25. На секој граѓанин му се гарантира почитување и заштита на приватноста на неговиот личен и семеен живот, на достоинството и угледот.

Член 54. Ограничувањето на слободите и правата не може да биде дискриминаторско по основ на пол, раса, боја на кожа, јазик, вера, национално или социјално потекло, имотна или општествена положба.
Ограничувањето на слободите и правата не може да се однесува на правото на живот, забраната на мачење, на нечовечко и понижувачко постапување и казнување, на правната одреденост на казнивите дела и казните, како и на слободата на уверувањето, совеста, мислата, јавното изразување на мислата и вероисповеста.

http://www.jorm.org.mk/ustav.shtml

АнонименЪ

таската каза...

Хм, добро попадение на домакина и много интересна тема, която при други условия би изпила алкохол като за предизборна кампания на БСП в пещерско :)
Не знам защо си спомних как преди точно 9 г. в Скопие един македонец ми обясняваше за голямата заблуда в България относно партиите в Македония и привържениците им.
Тезата, накратко беше следната - бугарите си мислят, че ДПМНЕ е про-българска партия, защото в някакви периоди някой си българофил бил член на ръководството. Масата симпатизанти на ДПМНЕ обаче са антички ултраси, които са по букефалски антибългарски настроени.
От друга страна, црвените са ясни като генезис и политика, но техните привърженици, бидейки общо-славянофилски настроени по-лесно преглъщат близостта со бугарите и са по-податливи на влияние в тази насока.
Интересна теза, за която, подозирам, всички тук пишещи знаем, че генерално не е съвсем верна, но аз лично много пъти виждам случаи и елементи, при които истината не е далеч от точно тази екзотична трактовка.
Иначе е ясно, че тамошното ВМРО има толкова общо с историческата абревиатура, колкото о.з. Иван в София.

Търновец каза...

За отлива на студенти искам да вметна нещо. Според мен това се дължи на покачването на цените на такси, квартири,храни, кръчми ... и т.н. всичко в България в сравнение с преди 3-4 ... 5 години назад.

Още тогава самите македонци си го казваха - Идваме да учим тук главно защото ни е далеч по-евтино... Като се вдигнат цените - по-малко македонски студенти ще има. И точно и така май стана.

може и други фактори да играят, но поскъпването на всичко е главният според мен.

komitata каза...

поскъпването е фактор, но не обяснява намаляването 5 пъти(!!) в рамките на две съседни години. още повече, че българските дипломи са истински европейски от една година. това донякъде би трябвало да компенсира поскъпването...

таската каза...

Намаляването пет пъти се дължи на смяна в приоритетите (доколкото въобще ги е имало) в министерството, а не само на поскъпването.
Ето още едно интересно мнение от МК - не на политик, джорналист или подобно, а на мотора на две от най-любимите ми групи (Мизар и Кисмет) - Горазд Чаповски:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=AF41BC306779344EBE8A38B0FC01CE7C
Съжалявам, че не мога да го постна като функциониращ линк, ако Комитата може да го направи вместо мен, ще съм благодарен.

komitata каза...

Ето линка, таска

komitata каза...

Прочетох статията и има само един момент, с който не съм съгласен. С обяснение на гръцката позиция с гръцкото желание Македония да я няма ;-) Според мен Гърция е наясно че съседът от север ще продължи да съществува и под някаква форма ще бъде македонски. В момента се търгува цената, на която ще стане това. Защото и Гърция не би платила твърде голяма цена...

Всичко е въпрос на преговори, здрави нерви и разумна позиция. И ще се оправят нещата...

Търновец каза...

Ами просто се сетих, че студентите от Македония, които познавах в Търново за 4-5 години следване , си промениха коренно начина на живот. В началото я караха много "фреаерската" - купони, кръчми , кинти ... ама лека полека бирата стана от 60 стотинки на 1.50лв., цигарите от 80 стотинки на 2.50лв. ... квартирите от 40-50лв. на човек скочиха двойно, и т.н. Последните години си живееха в общежитията, караха го по-споко и скромно и дори някой от тях започнаха да работят за да могат да се издържат. А след последните година-две с тая червена инфлация , незнам как я карат вече.

komitata каза...

аз познавам един студент от македония, на който му трябваха 7 години да си избута следването по фармация... и той започна така веселяшката, после му се стъжни от безпаричие и дългове, после започна работа и завърши образование като зрял възрастен човек и научи отлично книжовен български ... наистина учудваща трансформация за македонец.

Търновец каза...

Да позната история :) Аз познавах двама, които бяха доста по-контактни с татарите от самото начало (по принцип макетата си движат заедно съм забелязъл и трудно завързват контакти с други етноси)- в резултат на което още на втората година говореха толкова добре книжовен български, че ако ги виждаше за първи път трудно би казал, че не са българи. :) Единия като че ли си остана твърд македонист по убеждение до края ... докато другия си намери работа в един Хостел и май не искаше и да чува за връщане обратно в Македония.:) Така или иначе втория беше далеч по-печен и интелигентен от първия ;) В последните година две обаче съм им загубил дирите...

Стойчо каза...

Мдаааа, ако до 20ата си година не си македонист, значи си без сърце, ако след това си македонист - значи си без мозък;-)

Стойчо каза...

Абе за „комунист“ ставаше дума, ама то е същото;-)

Анонимен каза...

Ще бъде ли успешна авантюрата на Никола Груевски? Според днешния македонски "Дневник":

ВМРО-ДПМНЕ 26,3, СДСМ - 9,8 отсто

Премиерот Груевски е најпопуларен политичар, со поддршка од 59,7 отсто од граѓаните

Реjтинг на партиите, април 2008
ВМРО-ДПМНЕ 26,3%
Неодлучени 26%
Ниедна 18,8%
ДУИ 9,9%
СДСМ 9,8%
ДПА 5,1%
Други 3,2%
НСДП 0,9%

ВМРО-ДПМНЕ со поддршката од 26,3 отсто од гласачите е партија за која би гласале најголемиот број избирачи ако изборите се одржат сега. Следуваат ДУИ, за која се изјасниле 9,9 проценити од граѓаните, СДСМ со 9,8 отсто од испитаниците, ДПА - 5,1, а 18,8 проценти од анкетираните одговориле дека не би гласале за ниту една политичка партија.Телефонската анкетата на Институтот за демократија направена во периодот од 11 до 14 април врз 1.129 испитаници, истовремено покажала дека премиерот Никола Груевски е најпопуларен политичар, кој ја ужива поддршката на 59,7 отсто на граѓаните. На второ место по популарноста е лидерот на НСДП Тито Петковски, со 34,6 проценти, а Радмила Шекеринска, лидерката на СДСМ, со рејтингот од 32,2 отсто е на третото место. За лидерот на ДУИ Али Ахмети позитивно мислење имаат 22,2 отсто од испитаниците, а за Мендух Тачи од ДПА се изјасниле 16,7 отсто од граѓаните.Според Институтот за демократија, рејтингот на поголемите политички партии е стабилен, односно одложената покана за влез на Република Македонија во НАТО не влијаела врз рејтингот на партиите.На прашањето ако утре се одржи референдум за влез во НАТО, 83 отсто од испитаниците би гласале „за“, против се 12,2, а само 4,8 анкетирани немаат одговор.

Никола Груевски Позитивно 59,7% Негативно 32,6% Без одговор 7,7%

Радмила Шекеринска Позитивно 32,2%% Негативно 58,5%% Без одговор 9,3%

Али Ахмети Позитивно 22,2% Негативно 70,4% Без одговор 7,4%

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=D66E79BBE82E3449BD4F1047418E42BF

АнонименЪ

Анонимен каза...

ДПМНЕ - "Демократична Партия за Македонско Национално Единство".
Как най-добре да се осъществи това единство освен на базата на античните македонци (пък макар и недействително) и анти-българската политика?
Другия вариант е схващането за българското минало на Македония, но това (първоначално поне) ще премине през силно разцепване на обществото в Македония. Политикът, поставил такъв въпрос ще си отиде. Като Любчо Георгиевски.
Освен.. ако има 4 години пред себе си да покаже, че това е бил правилния начин - да се прихване истинската история.
Но Никола Груевски показа, че основата на политиката му е анти-българизма, тъй че не ми се вярва.

А за студентите - просто вече им излиза по-евтино и по-изгодно да си учат в Македония. Нови факултети, стипендии им направиха там... Какво да търсят в Бг?
Сенките на патриотите от ВМРО?
Забравете!

Анонимен каза...

Е, Димо, в коментарите май прозира съгласие относно наличието на изразен антибългаризъм в политическото явление "Никола Груевски". А това едва ли е съвсем без връзка с "някакви националистични комплекси спрямо София". Уви.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Ех, обещах на домикина да се регистрирам, а още не съм.

Всъщност намаляването на броя на българските студенти се дължи нито на нашето министрество на просветата, нито на цените /само/.
Според мен причините за други две:

1. Новите европейски изисквания в българските консулства в Битола и Скопие, които солидно вгорчават живота на кандидатите за визи, особено на кандидат-студентите. Причина? Просто служителите ни в консулствата не са свикнали, че виза се ПОЛУЧАВА, а не се ДАВА. Дълги години визи не се получаваха.

2. Когато се говори за студенти, трябва да се отчита фактът, че в момемнта в Македония отвориха врати нови учебни заведения, като напр. Университетът в Щип.

В момента тенденцията е в България да слеват предимно студенти от Източна Македония, за които е много удобно да са в български университет.
Като цяло и населението и властта в Източна Македония са насочени по-позитивно към това, отколкото центърът в Скопие.
Примери за това са например кметът социалист на Струмица Зоран Заев или дискусията за карго-летището в Щип, което разчита на стокооборот от България.
Затова, според мен, България, която има нулев потенциал за икономическо влияние или сътрудничество с Македония, трябва да засили трансграничното сътрудничество /50 км зона/, в която процесите се движат естествено.

Димо каза...

Антибългарството на Груевски, Милошоски, Боцевски или не знам кой още може да се докаже само с директни цитати. Не със статии от Латас или билбордовете на Ботев или пък с античките забежки на избирателите на партията. Аз лично си спомням много добре какво пишеше Антонио Милошоски в колонките си в УТРИНСКИ ВЕСНИК преди време. Да не говорим за статиите на Ацо Бонев през 90-те, сещате се може би коя е жена му. Ако задълбаем малко може би ще се сетим и кой беше първият работодател на Груевски.

Не отричам, че пренебрежението или директната омраза към бугарите има дълбоки корени край Вардара. Обаче мога да ви уверя, че колкото повече Калфин и Божо размахват пръст на македончинята, толкова повече ще дават муниции на разни елементи като Цветановски, Латас и подобните тем.

komitata каза...

специално за тях не мисля че са антибългари. смятам че идеологията им към България може да се нарече "еманципация" — т.е. по-лесно ще е да афирмираме новата нация на антична основа, отколкото да се ровим в миналото... сега, когато виждат колко е пагубна идеята да не се разчисти с дилемите от миналото, сериозно са разколебани...

Димо каза...

Ето в това е проблемът. Идеологическите наслоявания в РМ създават предпоставки политиците да търсят обществени дивиденти с апели към славното минало и "идентитетот". Може и лично да имаш други разбирания за историята или въобще да не ти пука, но като политически агент се стремиш да направляваш и да се възползваш от народните страсти. В основата си това е рационален избор, предопределен от политико-социалната структура, не от личните предпочитания. Уникалното за случая "Груевски", според мен, са мащабите, които придоби това "национал-предприемачество". Това вече се обяснява с лидерския избор, не структурни фактори.


Друга интересна тема, която заслужава отделен постинг, е, че повечето бугараши/бугарофили/бугари сред ДПМНЕ са същевременно и македонски националисти. Казусът Любчо Георгиевски е много добра илюстрация.

Анонимен каза...

Димо,

Първо това, че т.н българофили при всичките им условности, са македонски националисти, не е тревожен факт. Какви да бъдат? Български националисти? След като човек е гражданин на една държава, той логично милее за нея и нейното добруване. В държавата Република Македония, македонците, независимо от етническата им принадлежност, трябва да милеят за нея.
Ние не бива нито да оспорваме, нито да се борим с това. Според мен това, което иска да докаже България е българският етнически характер на славянското население в Македония, българската същност на македонския език и общата ни история. Това са факти отделни от факта на наличие на държава България и държава Македония. Логично е при наличие на две държави да има и различия. Не можем да имаме общ възглед по всички политически проблеми.
Комитата е прав. Македония не може да избяга от истините. Нейният селски тарикатски опит, отражение на маниера и манталитета на политиците й, да "прекара" останалите балкански народи винаги ще завършва с фиаско.
По темата за толерантността смятам, че България не е Гърция и не може със същия аршин да се отнася с Македония, но трябва да престане с мекушавото си отношение. Защо? Защото край Вардара толерантността се отчита като слабост. Уважават те, когато си нагъл и брутален като албанец. Не е необходимо, разбира се, да падаме до това ниво, но не е необходимо да смятаме, че политиката ни трябва непременно да е съобразена с настроенията на вардарските шмекери като Груевски например.
Смятам също, че трябва да престанем да тъсрсим сърбомани под път и над път. България трябва да е в състояние адекватно да си сътрудничи не само с ВМРО-ДПМНЕ, но и със СДСМ. Не всички антибългари са сърбомани, както и не всички югоносталгици са такива. Трябва да се отчита, че след като сръбското е било доминантно 90 години в Македония, няма как то да се изчисти за 15. Просто сравнение на ситуацията България - Русия би могло да е от полза.

komitata каза...

Анонимен, в изказването ти има рационално зърно, но с едно фатално изключение — докато не се отворят досиетата в Македония, елитът ще продължава да е управляем, а конците най-вероятно водят до Белград (те да не са тъпи, да не са си направили по едно копие от досиенцата). Българин—небългарин патриотн—космополит, всичко се променя с едно телефонно обаждане. Лустрация и декомунизация и от там нататък преговори с бивши комунисти...

Анонимен каза...

Комита,

Мерси за "зърното".
Съгласен съм с това, че отваряне на досиетата в Македония е необходимо и е съвсем естествено и в Белград да си имат по едно копие. Дори смятам, че някои са си направо там, а не на други места. В крайна сметка Сърбия е с добра държавна традиция и ако не са го направили дори искрено бих се разочаровал от тях :-)
Не смятам, че всички нишки по досиетата водят към Белград. Такива неща се използват и за най-обикновено икономическо изнудване.

Мисля си обаче, че нямаме лице да искаме от съседите си да провеждат лустрация и декомунизация, когато самите ние не сме провеждали такава. Подобна позиция няма да се вземе насериозно. Когато изпращаш Каракачанов да открива паметник на Т. Александров как може да си мислиш, че гостенинът на Стойко Стойков е просто журналист :-)
Това, за което може да се настоява е отваряне на досиетата и поне информация за това кой кой е.

Анонимен каза...

Пишейки за журналист, аз имам предвид гордостта на гилдията - г-н WC, разбира се :-)

Анонимен каза...

Димо, трябва да се мисли системно. Дори да приемем следното

"Може и лично да имаш други разбирания за историята или въобще да не ти пука, но като политически агент се стремиш да направляваш и да се възползваш от народните страсти. В основата си това е рационален избор, предопределен от политико-социалната структура, не от личните предпочитания."

за допустимо от етичността и рациото, то ситуацията трябва да се анализира не само от гледна точка на персоналната мотивираност и на политическата фонкционалност, но и по отношение на ПОСЛЕДСТВИЯТА. Чудесно знаем кой път е постлан с добри намерения, нали? В Република Македония на Никола Груевски се продължава и дори усилва тенденцията на отричане на българското в миналото (простете, но при всякакви вариации на интерпретациите на историята в границите на сериозното не може да се приеме, че например ВМОРО е небългарска формация!) и на негативизиране на днешните българи и България. Преутвърждават се югославските пропагандни стереотипи с подчертано антибългарска насоченост. Насаждат се национална омраза и расизъм, нещо несъвместимо с духа на епохата, европеизма и разума ако щете. ЕФЕКТЪТ от тази пропагандна политика, която очевАдно е толерирана от екипа на Никола Груевски, ще дава плодове и в бъдеще чрез своето напластяване в масовите представи за миналото и съвременността у обикновения македонец. Това прави липсата на негативни лични мотиви у същия този екип (ако приемем хипотезата на Димо) факт, който просто не премахва РЕЗУЛТАТИТЕ от официалната популистко-националистическа антибългарска политика.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Аз ви казвам, че ВЦ си е класа, а вий не вярвате.
Не четете, граждани.

http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=6369603BCFC5C24094587C0AE9B4D099

Тук ВЦ интервюира Иван Катарджиев, чиято биография трябва да е известна на всеки, който следи темата с интерес.
Човек като гледа Груевски и шмекерите направо му иде носталгия по ВЦ и Катарджиев. Стара юго-школа :-)

Димо каза...

Понеже в Македония има "антибългарска кампания", нека сега и в България да почне антимакедонска такава. Показване на мускули и докази за тоя или оня деец от 19 в., както правеше Тато в разговорите си с Кръсте Цървенковски през 60-те. Най-добре е двустранните отношения да станат заложник на един порочен кръг от исторически полемики. Нека и България да почне да размахва вето под път и над път, пък да видим какво ще реват тълпите на площад "Пела".

Като използваме епитети като "шмекери" и "тарикати", нека си спомним за секунда що за политически лица са на власт в София.

Иначе за т.нар. "сърбомани" съм напълно съгласен. Впрочем и аз мисля, че е естествено българофилите да са македонски националисти. Това е феномен, който има своите корени още от междувоенния период.

Анонимен каза...

Димо,

Откога има някакво значение какво "реват" тълпите на площад "Пела" /какво арогантно име само/? Ревящи лумпенизирани тълпи има навсякъде.

Що се касае до нашите политици, мисля, че има много да паднем преди да стигнем шмекерите. Просто няма /още/ как с лека ръка да унищожим 130 години държавност. А на шмекерите им личи, че такава няма от километри.

Нула толерантност спрямо шмекерите ако искаме да си спечелим уважение.

Анонимен каза...

Ама, драги Димо, ние защо бием негрите... Такава се оказва логиката. Проблемността в Република Македония не отменя проблемността в Република България - такава съществува и у нас, естествено. Само че дискусията е съсредоточена около явлението "Никола Груевски", а не българските му шаблонни националистически аналози.
Не мога да приема тезата за отделяне на политическото от историческото в отношенията между Македония и България - та нали тук си говорим как именно полит-пропагандната употреба на националната идентичност, в сърцевината си (псевдо)исторически обоснована, се оказва ключов инструмент за трайно овладяване на масите и чрез тях властта в Скопие.

АнонименЪ

Димо каза...

Не оспорвам критиката спрямо скопската политика, а езика, който се използва. Разликата е очевидна.

Ако българската политика спрямо Македония се делегира на историците,резултатите ще са трагикомични. Всички в Скопйе ще бъдат са сърбомани, само защото не споделят "истините" на Памет българска. Калфин ще поиска да напишат в читанките, че Самуил е български цар и ще види среден пръст в ответ. България ще почне да надава вой в евроинституциите, както вече някои като Е. Кирилов направиха в Европейския парламент, за да я сочат с пръст, че мъти водите в и без това нестабилните Западни Балкани. Разни експерти пак ще ни обяснят как Македония трябва да запише българите като малцинство в Уставот и то в неговия преамбюл, който към днешна дата е отменен. Ще слушаме за национални доктрини и подобни тинтири-минтири. Ще ни повтарят как македонизма е обречен и до две-три години ще изчезне напълно. Такива ми ти работи.

Анонимен каза...

Добре, какво предлагате вие? Просто с имперска надменност да наблюдаваме случващото се?
Всъщност аз дълбоко се съмнявам, че Скопие е в състояние сега да ни покаже какъвто и да е среден пръст. Колкото по-дълго тази държава стои извън НАТО и ЕС, толкова са по-големи нашите шансове и козове в Скопие и обратното - ще усетите истинските рога на скопяните, когато и ако влезнат в ЕС. Тогава ще има неистов рев за правата на македонците в България.

Димо каза...

предлагам да се загърби мисленето "кто кого". България има интерес Македония да е просперираща, демократична и стабилна държава, интегрирана в НАТО и ЕС. И в НАТО, и вън от него Цветановски и Ерол Ризаов ще попържат татарите, но както османските деди на Ерол са рекли мъдро "кучетата лаят, керванът си върви".

таската каза...

Бидейки съгласен с Димо, бих казал, че ще успеем с тактиката на шестата ракия, която накратко означава следното:
- не се държим назидателно с букефалите, а деликатно, като с болен близък роднина (защото са такива);
- държим се с тях сякаш са това, което ни се иска - т.е. македонци, съзнаващи общия си корен и общата история с българите, гледащи на българите като на братя;
- държим се с тях сякаш не знаем, че не са това, което ни се иска (вж. по-горе) и не им се цупим за това, че не са;
- убеждаваме ги с конкретни действия, че сме най-добрите им приятели, без да се впускаме в детайли защо е така;
- плащаме сметката в кръчмата, за да покажем колко сме ларж и яки фраери, а не защото сме слаби;
- на шестата ракия пеем заедно и се прегръщаме, като пропускаме момента с уточнението "абе вие всички знаете, че сте чисти българи";
- междувременно показваме безпристрастно на хОМО и прочие субекти от истиот тип това, което никой българин иначе не е виждал, а именно - върховенство на закона.
Не е много трудно. Нека да припомним, че не боят и Идризово, а пасошите, чочеците и београдската долче вита ги направи това, което са - ерго само ТВ Планета му е майката ;)

Анонимен каза...

Доста спекулативно отъждествяване на неприемането на неограничена от време и обстоятелства "безусловна поддръжка" с разни телевизионни предавания и "тинтири-минтири". Тези схематизации просто не са адекватни аргументи.
Загърбването на мисленето "кто кого" не може да бъде едностранно по презумпция. Македония също трябва да извърви своя път до европеизацията си, иначе ще внесе в НАТО и ЕС дестабилизиращите конфликтни югостереотипи и национални омрази. И ако македонската образователна политика не може да понесе например Битолския надпис, Скилица или Яхия Антиохийски - толкова по-зле за нея. Защото те съществуват.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Да тръсна пак един коментар:
Съгласен съм с името "шмекерите". И си мисля, че България наистина ще има сериозни проблеми, ако Македоня е в НАТО и ЕС наравно с нас в този си вид.
Не щем да го признаем, но самото съществуване на Македония е свързано с антибългаризма. Няма ли антибългаризъм - няма и Македония. И това шмекерите много добре го знаят.
Тъй че колкото и да е цинично и крайно, мисля, че на националните интереси на България отговаря да ги оставим да се самозадушават, пълнейки площадот "Пела" с митинги. И да им бъдат пердашени шамари, както го правят гърците. Ако потърсят помощ - тогава моля!
С шок станаха антибългари, само шок може да ги извади: нека си имат проблеми с албанците, онези да си вземат своето от територията, нека си имат проблеми с гърците, със сърбите, с нас и най-вече: със себе си. Това е единствения начин да се опомнят. Да разберат, че на напомпана с въздух основа не се гради къща.
Ще викнете: ама братя...
Разбира се, който се мисли за българин, нашата държава е задължена да му осигури защита.
А останалите усетят ли, че спиш, ще те удавят с капка вода. Бъдете сигурни.
С нашата помощ само се провлачва проблема във времето. По този начин даваме възможност да заякчат основата. На базата на антибългаризма. И най-големия ни враг в съседство ще се казва Македония.
Ако и сега не е.
Братя?
Забравете!

Анонимен каза...

Ето какъв текст се кипри в англоезичната версия на сайта на македонското Министерство на външните работи, оглавявано от Антонио Милошоски, иначе в частния си живот заклет приятел на България :-):


HISTORY

Macedonia is a historical region that originates from the ancient period. The history of the ancient Macedonian kingdom begins with Caranus, who was the first known Macedonian King (808-778 BC). By the 5th century BC the Macedonians expanded and forged a unified kingdom under Alexander I (498-454 B.C.) The zenith of the Macedonian kingdom, its unity, independence and predominance - political, military and economic - reached its apogee in the 4th century BC when the famous Philip II (- 336 B.C.) and Alexander III (356 - 323 B.C.) ruled the prestigious Kingdom of Macedonia the Great. Alexander III is also known as Alexander the Great.

After the dissolution of the Empire, the territory of Macedonia fell first under Roman and later under Byzantine rule. In the course of several centuries, the ancient Macedonians mixed with other ethnic groups such as Roman colonists.

The penetration of Slavic tribes towards the Balkans ended at the beginning of the seventh century and created a new situation - Macedonia's population mixed with the Slav newcomers but retained the Macedonian name, traditions and culture. At the beginning of this period the Macedonians were organized independently in their own tribal communities (sklavinas). Later, they fell under Byzantine and Bulgarian rule, alternatively.

After the death of Bulgarian czar Peter (969), an uprising started intended to overthrow central Bulgarian rule. The Macedonian brothers David, Moses, Aaron and Samuel headed the uprising. Historical sources indicate that later there were uprisings against the Byzantine Empire as well. When three of the brothers, David, Moses and Aaron, were killed in the battles against the Bulgarians and Byzantines, Samuel (976 - 1014) took over all power. Applying similar battle tactics as Alexander the Great in his numerous quests, Samuel managed to liberate the entire territory of ethnic Macedonia and even expand his kingdom through neighbouring territories reaching Danube in Bulgaria, Peloponnesus in current day Greece, Epirus and current day Albania, Zeta and Srem current day Serbia. At the peak of his kingdom, Samuel moved the seat of his kingdom from the island St. Achilles, Prespa to Ohrid where he was crowned king. In the period from 969 until 1018, a vast empire of the Macedonians emerged, second empire of the Macedonians after the empire of Alexander the Great, the Empire of King Samuel with its capital in Ohrid. Testimonies to this empire are the castles he built, of which the most well known is located above Ohrid, which exists even today. This Empire was destroyed by strong assaults of the Byzantine army headed by the emperor Basil II. The last crucial battle was the battle at the mountain of Belasica (current day eastern Macedonia) in the year 1014. In this battle over 50,000 Macedonian soldiers were killed, whereas 15,000 captured soldiers were blinded. The Byzantines left one eye to every hundredth soldier to lead the others back to their king. When king Samuel learned of the fate of his army, he suffered a heart attack and died on his throne in the Prilep castle. The tradition of King Samuel's state remains deeply rooted in the minds of the Macedonian people, praised in numerous folk tales and folk songs fuelling the fantasies of Macedonian patriots striving towards the future creation of an independent state. (The famous monastery of Vodocha in Strumica, Republic of Macedonia, was built on the site where the soldiers were blinded. (Vodocha - take eyes out, transl.)

The period of expansion of medieval states on the Balkan and in Macedonia was followed by the occupation of the Ottoman Empire in the 14th century. Macedonia remained a part of the Ottoman Empire for 500 years, i.e. until 1912.

By 1870, Greece, Bulgaria and Serbia, with the help of their patrons France, Russia and Austro-Hungary, liberated themselves from the Ottoman Empire. In the liberation wars, the Greek, Bulgarian and Serb armies did not proceed onto Macedonian territory because it was not theirs. The Greek armies stopped at the mountain Olympus, the Bulgarian at the mountains Rila and Kitka, whereas the Serb armies stopped advancing near Vranje.
In 1870, peace was declared between Greece, Bulgaria and Serbia on one side and Turkey on the other. In the period of the Eastern Crisis and the Berlin Congress (1878), Macedonia was left under the Ottomans although some concessions were granted to the people.

During the rule of the Ottomans, the Macedonians organized a number of uprisings against the Turkish yoke headed by leaders called "voivodas". Some of the most famous uprisings were the Mariovo - Prilep uprising (1564-1565), Karposh uprising (1689), the Kresnen Uprising (1878) and many more local uprisings.

Organized in TMORO - Secret Macedonian - Odrin Revolutionary Organization, which was formed in 1893 in Thessalonica (current day Greece).
The greatest uprising in Macedonian history occurred on August 2, 1903, on St. Elias’s Day, when Macedonian revolutionaries organized the Macedonians and the entire population to a rebellion against Ottoman rule. Large parts of Macedonia were liberated. The largest free territory was the town of Krushevo and the territory around it. The Krushevo Republic was declared, the first Republic on the Balkans with a President and Parliament with representatives of all ethnic communities. However, the Republic existed only 10 days, because the Ottoman Empire sent a large army that crushed the uprising and put an end to the Republic and demolished the town and the surrounding villages.

Even after the destruction of the Republic, the Macedonians continued to resist, and the Ottoman rule weakened. Famous leaders for Macedonian liberation and independence were Karposh, Goce Delchev, Jane Sandanski, Nikola Karev, Damjan Gruev, Pitu Guli, Lazo Trpovski, Nikola Parapunov, Dimitar Pop-Gjorgjiev, Nikola Petrov-Rusinski and others.

Macedonian soldiers headed by Jane Sandanski from the organization VMRO took part in the revolution of the Young Turks began in 1908 (Vinica Uprising). After the revolution, the Ottoman Empire was taken over by the Young Turks (one of their leaders was Mustafa Kemal Attaturk who managed to establish the Republic of Turkey after the First World War). The newly formed Parliament of Turkey included in its composition two Macedonians as representatives of Macedonia. In this period, Macedonia was granted the right to national Macedonian self organizing, more precisely autonomy.

However, in 1912 and 1913 three Balkan states - Bulgaria, Serbia and Greece, waged the Balkan wars intending to conquer and divide Macedonia between them. The Balkan Wars between Greece, Bulgaria and Serbia ended with the treaty of Bucharest in 1913, with which, in spite of the protests of the ethnic Macedonians, Macedonia was divided into three parts. The Great Powers had no interest in the voice of the Macedonian - the dismemberment of Macedonia had already been accomplished, and no power seriously endorsed revision of the partition. Accordingly, Greece maintained its lion's share of Macedonian territory: 35.169 square kilometres; the Kingdom of the Serbs, Croats and Slovenes retained 25.774 square kilometres; and Bulgaria was allowed to take, after minor revision, 6.798 square kilometres.

During World War II (1941-1945), Macedonians took part in the anti-fascist coalition for creating their own state Macedonia, respecting the promise from the Atlantic charter that all nations who take part in the struggle against fascism shall choose their own form of government and shall be afforded "the means of dwelling in safety within their own boundaries, and which will afford assurance that all the men in all lands may live out their lives in freedom from fear and want".


As a result, on 11 October 1941 in the Vardar part of Macedonia there was simultaneous uprising against the fascist occupation in Prilep and Kumanovo, where as in 1942 there were uprisings in the Aegean part of Macedonia (in Lerin and Kostur) headed by Lazo Trpovski and in the Pirin part of Macedonia (in Dupnica) headed by Nikola Parapunov. In spite of the lack of coordination, the intention was clear - liberation of the entire territory of Macedonia. However, only the people in the Vardar part managed to create a state in the face of the People's Republic of Macedonia within the framework of then Federal People's Republic of Yugoslavia. The Macedonians in the Pirin part of Macedonia were granted autonomy and certain cultural and ethnic rights in 1946, but these rights were revoked at the end of the decade at the height of the cold war. In the Aegean part of Macedonia there was a civil war in which the Macedonians took part hoping to acquire certain ethnic and cultural right, however at the end of the civil war hundreds of thousands of Macedonians were exiled and any show of ethnic Macedonian identity was banned.

The Republic of Macedonia was proclaimed at the first session of the Antifascist Assembly for the People's Liberation of Macedonia (on St. Elias’s Day - August 2, 1944). Later, by the provisions of the first Constitution (December 31, 1946), it became a constitutive part of the Federal People's Republic of Yugoslavia.

The first multi-party elections for representatives in the Parliament of the Republic of Macedonia were held on November 11th, 1990, establishing parliamentary democracy in Macedonia.

In accordance with the Charter of the United Nations concerning self-determination and equal rights, the Assembly of the Republic of Macedonia adopted the Declaration for International Recognition of the Republic of Macedonia on September 17th, 1991, which confirmed the will of the citizens to live in a sovereign and independent state. According to the Constitution adopted November 17th, 1991, the Republic of Macedonia is a sovereign, independent, democratic and social state. April 8, 1993, Macedonia becomes a UN member state.

http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=291


Европеизъм ли?!

АнонименЪ

киро каза...

Като че ли в дебата до сега се пропуска един важен момент: Македония е страна с доста по-ограничен суверенитет от България поне от 2001 насам, и този суверенитет ще става все по-ограничен с въздигането на албанския фактор. ‘Боснизацията’ на Макия е в пълен ход. Там правенето на всяко правителство от 2001 се консултира с ‘мегюнародната заедница’, и всяка обидена партия ходи първо да се жалва на съответните посолства, а после на макските институции.

На този фон зъбенето около Букурещ си е пълна лудост. Комитата вече написа, че политическия хазарт на Груевски му напомнял този на Фердинанд, аз ще добавя, че този хазарт е колективен на управляващото ВМРО и ми напомня ‘мъдрите’ действия на Данев и партия преди 16 юни 1913 г.. Данев със своята неотстъпчивост тогава гледа с едно око към бъдещите избори, та неговата партия 2 поколения да е на власт. Груевски и ВМРО също искат да се бетонират във властта на гребена на своята неотстъпчивост, но за недаване на името и идентитетот ще трябва да платят на албанците (ДУИ) това, което те искат от 2001 насам. Ако обещаят, а не платят – лошо, ако платят – пак лошо. Отделно че след получаване на ‘патриотичен’ мандат от електората няма да са в състояние да платят гръцката цена (която ще е по-висока след Букурещ) даже и да поискат да го направят. Така че Груевски кара с пълна пара към двунационална Фиромия, която ще гледа НАТО и ЕС през крив макарон.

Може пък да работи и за българските интереси, макар и неосъзнато:-)

Анонимен каза...

Димо,

Въобще не съм съгласен с клишето, че България имала интерес от Македония в НАТО и ЕС. Ама какъв интерес има България от Македония в НАТО и ЕС, бе джанъм? Какво ще допринесе това за нас освен цветущ македонизъм?
Напротив - България, както и Гърция, нямат интерес от членството на протектората Македония в НАТО и ЕС. България има интерес от нестабилен, лесно манипулируем и слаб западен съсед. Само така слаба и неукрепнала България може да има глас в делата на Македония и да се противопоставя твърдо на македонистки претенции. Нека на робуваме на клишета.

komitata каза...

Искам да помоля анонимните, да слагат някакви подписи, защото вече е трудно да ги коментирам, няма и номерация на репликите. Слагайте някакъв фиктивен подпис отдолу, ако ви мързи да се регистрирате...

Интересът на България от Македония в НАТО и ЕС — очевиден е! Икономическо развитие, интензифициране на връзките от двете страни на границата, демократизация на Македония — в момента в който започнат да пътуват сами насам-натам ще могат по-лесно да отсеят какво е плява и какво не от това, с което им пълнят главите. И ще се лишат от важен недостатък на манталитета — усещането че живеят под обсада и съседите искат да ги ликвидират...

Димо каза...

струва ми се, че Комитата обобщи темата ЕС и НАТО много добре. Предлагам да оставим Яхия Антиохийски в Антиохия, освен ако не желаете страницата на софийското МВнР да наподобява онази на скопското по съдържание.

Анонимен каза...

Доскоро македонците пътуваха свободно в България и неизменно бяха на първите места в таблиците на посетилите страната ни чужденци. Е, и? Намаля ли идеологическото противопоставяне в политиката? Разреди ли се изричането на рефрена "две червени" в контактите между обикновените хора? Съжалявам, но не мога да третирам твърденията за ефектите от членството в ЕС иначе освен като предпоставени и недоказани. Прочее, присъединяването към ЕС освен другото означава и борба с национализма и омразата.
Относно Яхия. Щом мястото му било само в Антиохия, вече винаги щом попадна на исторически анализ, в който се споменава за него, мигом ще го затварям и захвърлям по посока Антиохия - в името на отношенията със Скопие!
Простете за емоционализиращите спекулации, но нали трябва да се влезе в тона на Димо. Дискусията изглежда напълно изчерпана.

АнонименЪ

komitata каза...

Да, разреди се напрежението и имаше някои позитивни стъпки към България. А въвеждането на визите и намаляването на туристите съвсем ясно може да се види корелацията с нарастването на антибългарската истерия.

Анонимен каза...

Драги Комитата, дай Боже да си прав, а аз да греша... За съжаление моят спомен е друг. Относително постоянно ниво на изразен негативизъм в медиите, за чиято независимост от политиката и югономенклатурата е излишно да си говорим, и отделни изригвания на концентрирани кампании - от 2002/2003 насам. Например кампанията, предшестваща влизането ни в ЕС от пролетта и лятото на 2006. Но било каквото било... Дано оптимизмът ви има право.

АномименЪ

Димо каза...

ок, Яхия значи ще го сложим на сайта на МВнР, а също и в протоколите на КОРЕПЕР. Да не забравяме и Георги Акрополит, Теофилакт Охридски, Георги Пахимер и Жофруа дьо Вилардуен. Да не забравяме и Душановия кодекс, пък и кануна на Лек Дукагини. А не са ги признали, а сме ударили едно вето!

Не разбрах само как Калфин, твърдият курс и визовият режим ще решат чутовния въпрос за "двете червени", загнезден в съзнанието за вардарските хондрокефали!?

Анонимен каза...

Димо,

Прав е АнонименЪ.

Комита,

Какви икономически отношения? Ние нямаме български компании. За какви икономически отношения говорим? У нас не се е формирала нито средна, класа нито сериозен бизнес освен олигархията. Олигархията пък вече си влезе в Македония и без някаква помощ на българската държава /ЦКБ/.
Присъединяване на Македония в ЕС и НАТО ще е равносилно на вкарване на още един кретен в компанията на двете уродливи деца България и Румъния. Евентуално влизане на Македония в НАТО и ЕС, ще повлече невиждан национализъм спрямо Гърция и България - ОМО, репарации за егейците и пр. Освен това членството на Скопие ще отнеме на България единственият коз в нашата политика, ще секне и без това имагинерният модел с българското гражданство, а македонизмът ще се утръди завинаги. Ако някой смята, че изведнъж македонците ще тръгнат по света и ще разберат що за доктрина е македонизмът дълбоко се лъже. Че нали В ЮГОСЛАВИЯ те свободно щъкаха наляво - надясно??? Какво промени това в манталитета им? Нищо. Нула.
Пълна блокада за протектората в Скопие в НАТО и ЕС. Да си живи и здрави гърците, че поне са държава за разлика от нас.

Анонимен каза...

Впрочем аз не забелязах особено реакция на нашата държава по отношение на изказването на Даниел Фрийд за македонската нация и език. Отново гърците бяха тези, които вдигнаха пушилката. Толкова ли сме сервилни се питам, че си мислим, че можем да си развалим отношенията с нашия партньор САЩ ако проявим различно мнение? Естествено, че нямаме статута и положението /икономическо и политическо/ на Гърция, за да си позволим да играем играта докрай, но поне някаква форма на лице е необходимо. Не може Калфин да се крие във фустата на Бакояни.

Димо каза...

Може ли да ми обясните кои са правните или политически инструменти в ЕС за оказване на натиск върху България или Гърция или дори шантаж за малцинствени права? Македония е член на Съвета на Европа още от 1993 г. и виждате доколко е успяла да постигне нещо в тоя план.

Ако си мислите, че македонизмът ще изчезне с българските гражданства, живеете в илюзия. Моля, качете се на един автобус и се разходете до Скопйе.


Мисля, че Калфин е постъпил правилно като не се е конфронтирал с Държавния департамент по повод на Фрийдовото изказване. Искате ли апропо да се зъбиме на Америка, само и само понеже в Чикагския университет Виктор Фрийдман преподава история на македонския език?

таската каза...

Ми то на Фрийд какво да му коментираш? Казал си го съвсем нормално човекът. Дайте да протестираме тогава срещу всяка страна, в катедрите по славистика на чиито университети се споменава македонски, срещу Берлин заради предаванията на македонски на Дойче Веле и прочие.
Също така да искаме забрана да се показват филмите на Милчо Манчевски, защото са на непризнат от нас език.
Моля ви се, да не издебиляваме по гръцки, за разлика от нас на гърците не им пука какво си мислят фиромите за тях, тъй като оттам те либоф не чакат, а само дивиденти от инвестиции, които не се влияят от цупенето.
По-интересно е дали Калфин е изразил пред кака си Дора Бакояни тревога от палежа на новооткритата българска църква в Атина?
Аз не чух ваква работа.

таската каза...

Брех, тоя Димо, фаст ез ъ шарк! :)

Анонимен каза...

Сто процентово съм съгласен с анонимния от 9:37 (преди Комитата) и тези, които пишат в същия тон - нестабилността в Македония е плюс за България.
Включително и отцепването на абланските територии. Ще намалее заплахата за другите, а в несигурни времена е твърде възможно да се сетят за "майка България" и колко хубаво беше, когато Жельо Желев отряза сърби и гърци (мит или не) и побърза да ги признае, предотвратявайки война.

А приемането в НАТО и ЕС: шмекерите и сега играят на една карта - печелят време. Знаят, че колкото е по-далеч 1913г. от неизбежното признаване, че са шмекери, толкова са по-големи шансовете им за успех. А влязат ли в НАТО и ЕС времето може да се проточи до безкрайност.

Не е вярно, че тогава ще научат повече. Освен другите примери искам да дам още един: емиграцията им след 1944г. не е ли на твърди анти-български позиции? Нали живее в света, а не в гетото?

Според мен всеки македонец, който има акъл да не си бърка с пръст в носа на публично място знае какъв е и що е, но му изнася да "шмекерува". Приема измислицата за полезна за Македония и за да я поддържа, се хвърля да хули българите.

Тъй че за себе си направих извода: Нестабилна Македония! Това оговаря на нашите, българските интереси.

Ако не искаме да храним куче, за да ни лае и хапе.

За подписа: Извинявай Комита, бих писал с името си, но подозирам, че тези текстове ще навредят на някои мои отношения. А и двата си предишни коментари завърших със
Забравете!

komitata каза...

Абе кой е казвал, че трябва с истински имена да се подписваш.

И Киро Глигоров да се беше подписал, върши работа.

;-)

Има тънка разлика между принципния натиск Скопие да се придържа към някакви стандарти на вътрешнополитическа демокрация и добросъседство и желанието да разклатиш сериозно съседната държава.

От нестабилен съсед какво можеш да получиш - проблеми и само проблеми.

Бежанци, престъпници, канали за трафик на каквото се сетиш — наркотици, бели робини, валута, оръжие, местната мафия ще се събуди, ще се върнеме накратко в 90-те години. Че кой има интерес от това? Ние ли като държава като народ и като граждани? Хем не е хуманно, хем е ужасно късогледо.

Демократизация, отваряне на границите, лустрация, стипендии, съвместни инициативи, добросъседство...

Тоа е тоа

Димо каза...

айде сега, вече и за дележи се отвори приказка. Чудя се с какъв младежки устрем възпроизвеждате най-изтърканите юго-клишета за лошите бугари-фашисти. Къде ли е Виктор Цветановски да ви облажи во некоя утринска колумна! :)

Анонимен каза...

Това е мнението ми. Македония може да съществува само на основата на антибългаризма. Това го разбира и Груевски, и всеки македонски политик. Затова си дърпат коня в тази посока.
Защо Груевски, вместо да се разтвори към света се окупира?

Възможно е мнението ми да е фашистко, но съм сигурен, че добросъседство с Македония никога няма да имаме. Не от наша, от тяхна страна.
Тъй че как бихме могли да реагираме на перспективата да имаме съсед, който винаги ще ни спъва и ще ни подлива вода?
За друга Македония - не виждам перспектива.
А за нестабилност в Македония е достатъчно да си поискаме своето, както го сториха Гърците. Не мисля, че поставянето на нещата по местата им е фашизъм (тъй де, с измити ръце ще сме като Пилат Понтийски...)
Пък и ... абе бъбрим си тука. Ако мислите, че ей сега ще хвана да разклащам Македония, това ще смути Груевски и ще ми се хвърли на шията да ме целува -
Забравете!
Приятна вечер ви желая!

Димо каза...

и аз също не мисля, че е "фашизъм", но ти гарантирам, че именно такъв ще е коментарът в Скопйе на хардлайнерските ти тези. Нейсе, нека порочният кръг се върти ad infinitum.

Македония ще си съществува такава, каквато я искат нейните граждани. Ако утре пожелаят в общественото пространство да има по-малко антибългарски изцепки, страната ще си е също толкова жизнена колкото и вчера. Искреното ми надежда е, че вървим именно такава посока.

киро каза...

Димо,

Такива като ВЦ намират начин да оплюят ВСЯКАКВИ български тези, не само хардлайнерски. Пък даже и ако мълчим, пак сме подозрителни (справка - как ВЦ отрази Букурещ - щом не сме ги подкрепили публично като Турция, значи не сме им искрени приятели). Мисля, че ще се впишем като 'добри' само ако публично и непрекъснато си признаваме за вековна борба и геноцид с/у мак етноса, ако наши делегации се кланят пред тяхните антифашо паметници, и ако публично им отпишем Самуил и ВМОРО.

Иначе съм съгласен с теб и Комитата, че за БГ е добре Макия да влезе в преговорен процес с НАТО и ЕС. Именно преговорите с ЕС биха ни дали възможност да въздействаме за тяхното европеизиране. В тази насока ключов проблем не само за Макия, а и за Босна и Х и други в Западния Балкан са читанките и образователната система, която моделира образи на 'врагове' от яслите. Този въпрос досега не е бил повдиган при предишни преговори за членство, но не пречи да се постави остро като условие в Западния Балкан щото именно там е страшна пречка пред 'европеизирането'. Ясно е, че бъдещи членове ще трябва да прескачат критерии, които не са налагани на предишни членове - справка какво се наложи от Копенхаген 1993 насам на бившите соцстрани в сравнение с Гърция и Испания.

Инак ако се промъкнат в ЕС каквито са, ще го югославизират и взривят отвътре. Там ни е шанса, да обясняваме това непрекънато, убедително и добронамерено. Калфин само постави въпроса, но зад това все още няма никакво стратегическо мислене.

Димо каза...

да, разбирам позицията ти, но ако българските политици си поставят за цел редакцията на учебниците, то най-добре е условието да се постави в разговори на закрити врати. Ако го поставим гръмогласно, резултатът е, че ще се мобилизират ВЦ-тата и Тодор Петров и знам ли още кой и ще вдигат дандания до небеси, че идентитетот се търгува за 30 сребърника. Това ще торпилира в крайна сметка усилието да се нормализират отношенията ... Съшо трябва да се помисли, наистина стратегически, как натиска да се упражнява добронамерено. Така щото да даде окуражи бугарофилските елементи в ДПМНЕ, а не да ги поставя в ъгъла.

Анонимен каза...

Димо,

Ама много си мек бе, брат.

Щели видите ли в Македония да кажат това, да кажат онова, какво щели да си помислят. Хайде стига пипане с кадифени ръкавици. Да си мислят каквото щат. Я виж как си мислят за гърците - страх да те хване, но им играят по свирката. Къде и да ходят?

Това квазидържавно образувание, този евтин протекторат, нарекъл себе си Рапублика Македония иска да влезе в НАТО и ЕС. И защо? За да задържи целостта си. Какво говори това? Ами говори, че един дребен албански повей - не буря, а повей, е в състояние така да разтръска бедния протекторат, че последният направо да изчезне. Е ТОВА ли ще влиза в НАТО и ЕС? От ТОВА ти чакаш признателност, добросъседство и бъдеще? Нека бъдем разумни. В или извън НАТО Македония е обречена рано или късно на косовски сценарий.

Анонимен каза...

@Комита,

Много ми харесва блогът ти и не бих искал да се обидиш, но нка не робуваме на клишета като "добросъседство", "отваряне на границите", "стипендии" и пр. Тази мантра впрочем повтарят и македонците. За да не бъдат тези думички в кавички, трябва партньорът ти да е ментално здрав, да е израстнал до идеята, че балканските национализми са вредно явление, че идеята за обща Европа, за супранационални организации, за взаимни интереси и т.н. е нещо полезно и необходимо. Партнерът во Скопие определено не е ментално здрав, а тези думички во македонскиот ги нема ако ми позволиш паралела с "Под игото".

Скопие и сега е бандитски рай за контрабандисти на оръжие и дрога. Скопие не упражнява ефективен контрол по границата си с Косово. Скопие гради идеология на омраза към всички свои съседи. Всеки ден македонската версия на "съюзници - разбойници" се върти до втръсване, а тези, които я отхвърлят, не я отричат по принцип, а само поради временната й невъзможност за осъществяване. Това не е държава, това уродче. Една немска поговорка казва - die Katastrophe wird uns retten (катастрофата ще ни спаси). Само националната катастрофа е в състояние да превърне македонците в нормални хора. В това е историческия шанс на албанците. Добре, че винаги някой друг друг върши работата на нашата малодушна и ветропоказателна външна политика. Щото и на нас като на макетата после все някой друг ни е виновен.

komitata каза...

а, защо да се обиждам. хора и мнения всякакви. това са двете популярни мнения в българия сега ;-)

Анонимен каза...

"Иначе съм съгласен с теб и Комитата, че за БГ е добре Макия да влезе в преговорен процес с НАТО и ЕС. Именно преговорите с ЕС биха ни дали възможност да въздействаме за тяхното европеизиране. В тази насока ключов проблем не само за Макия, а и за Босна и Х и други в Западния Балкан са читанките и образователната система, която моделира образи на 'врагове' от яслите. Този въпрос досега не е бил повдиган при предишни преговори за членство, но не пречи да се постави остро като условие в Западния Балкан щото именно там е страшна пречка пред 'европеизирането'."

Точно такава е и моята позиция. Желая ви интересни препирни!

АнонименЪ

Анонимен каза...

Хайде сега и Босна :-)
Защо два класически протектората трябва се приемат в ЕС? ЕС е съюз та свободни държави, а не на протекторати. Употребявайки този термин, аз съвсем не се шегувам. В крайна сметка по силата на Дейтънското споразумение суверенитетът на БиХ е ограничен, подобно е положението е с Македония, макар и не така радикално.

Отделно от това не разбирам нещо. НАТО е военен съюз на държави с високотехнологични армии. С такива армии разполагат дори страни като Холандия, Белгия и Гърция. Разбирам, че е необходимо някой да пази и НАТОвските складове със сиреве и консерви и по тази причина покани въоръжените с водни пистолети България и Румъния, но моля ви, много, много ви моля . што ве майка ке барат тамо и Македония и БиХ? Не искам да съм член на съюз, в който приемат такива "фактори на стабилност" .

киро каза...

За протекторатите и НАТО. Америте имат нужда от ВСЯКОГО в НАТО, стига да дава пушечно месо или пазачи на складове за Афганистан и Ирак. Дори и от протекторати. Много са на зор, и въобще не мислят стратегически като раздават член пети наляво и надясно. Както е тръгнало НАТО, или ще влезне слепешката в някоя глупава война около Крим и Абхазия, или ще се разпадне с позор.

ЕС. Добре е Макия и БиХ да ЗАПОЧНАТ преговори (както стана и с Турция), за да има лостове за въздействие спрямо тях. А може да ги завършат след 40 години, или никога.

киро каза...

'да, разбирам позицията ти, но ако българските политици си поставят за цел редакцията на учебниците, то най-добре е условието да се постави в разговори на закрити врати. Ако го поставим гръмогласно, резултатът е, че ще се мобилизират ВЦ-тата и Тодор Петров и знам ли още кой и ще вдигат дандания до небеси, че идентитетот се търгува за 30 сребърника. Това ще торпилира в крайна сметка усилието да се нормализират отношенията ...'

Димо, не вярвам на 'закритите врати'. Въобще не вярвам, че е нужно да се хаби енергия да се преговаря с Макия за учебниците. Нужно е дипломатическо усилие към ЕС, съвместно с гърците, та такова условие за реформи в образователната система да се поставя към всички бъдещи кандидати от Западния Балкан. Пази Боже идеята да се възприеме като чисто бугарска. Въпросът трябва да се постави на принципна основа, единообразно при всички бъдещи преговори с Макия, БиХ, Сърбия, Албания и т.н.. А че ще удари най-вече славоалбанците край Вардаро, това си е техен проблем.

'Съшо трябва да се помисли, наистина стратегически, как натиска да се упражнява добронамерено. Така щото да даде окуражи бугарофилските елементи в ДПМНЕ, а не да ги поставя в ъгъла.'

Съгласен, с една добавка - да подкрепя бугарофилските елементи в Макия въобще, без оглед от ДПМНЕ или СДСМ, или откъдето било. Важността да не фаворизираме определена партия беше вече спомената.

И накрая за 'кадифените ръкавици'. Мисля, че трябва многопланов подход, в който да има място и за кадифени ръкавици, и за голяма тояга (или стап, според вкуса). Грубо казано, good cop, bad cop - и все бугари. А също и 'говори меко, а отзад дръж голямата тояга' (според Теди Рузвелт). С други думи, мисля че трябва да се използва цялата палитра от български подходи към Макия, от Божо Димитров до Влахов-Мицов: всеки от тях си имя почитатели в Макия, според вкуса и желанието. Най-лошо е България да се възприема едномерно - или като безусловен враг, или като безусловен приятел (а и при нас българите има склонност към или-или). Една умна външна политика би впрегнала всички възможни подходи за всестранно доближаване на Макия към БГ. Но е необходимо и безмилостно отношение към анти-българите и проповедниците на омраза от Вардарско (неизбежната тояга покрай моркова), някои от които имат бизнесинтереси в БГ, а и български паспорти . Ето за какво и 'кого' става дума (взето от 'Утрински'):

Од: gjoko bugarija
Датум: 02.04.2008 10:02:38
bugarive neka si gledaat rabotata doma,da ne se meshaat vo makedonija.makedonija uvek si bila makedonija.celata drzava im se raspagja,a sakkat da grabaat ushte.samo go trujat i bugarskiot narod,toa e losho,i posle ne vikaat bugari .treba nashata vlada da prezeme nekoi chekori vo vrska so ova,da im kaze na bugarive da si sedat na strana.

Од: gjoko bugarija
Датум: 04.04.2008 10:35:56
DO RR;abe kloshar eden,jas ziveam vo bugarija i chekam bugarski pasosh i shto so toa,mislish deka si pogolem makedonec od mene?majmun eden,pashosot e parche hartija koj moze da se iskine koga sakash.vazni se chuvstvata,tamu vo makedonija ima lugje koj nemaat bugarski pasoshi,ama bi ja prodale drzavata da otidat na odmor u grcija.nemojte da mislite deka ako se ima bugarski pasosh si bugarin.napred makedonija,vo srce te nosam.

Анонимен каза...

Ето четете - и тая сутрин в "Утрински" едно Тони и ВЦ са се изходили. Притисната в ъгъла, смачкана, Македония още практикува антибългарска пропаганда. А какво ще се случи в ЕС? В НАТО? Трябва да се сме луди да пуснем в Скопие в НАТО и ЕС.
Добре, че са гърците.

Димо каза...

не знам дали съм мек, но претендирам, че познавам Македония, включително някои от действащите лица в тая история. Покровителственото отношение , гарнирано с приказки за дрога, контрабанда и престъпност е смешно, когато идва от страната, дала на Европа Запалката, Маргините, Гоце и прочие "герои нашего времени". Като си говорим за квазидържави, помисли си и как България се грижи за правата на гражданите си.

Да, многостранният подход към образователната реформа на Западниот Балкан е смислена идея. Още повече, че Пактът за стабилност вече завърши няколко проекта в тая насоченост.

Нека не си формираме мнения за Македония от анонимни писачи по вестникарските форуми. Средният македонец, понеже е първосигнален прагматик, има доста по-положително отношение към България, странта на ТВ Планета и черноморските курорти. Не виждам нито как Влахов-Мицов, нито Божо помага на връзките между двете страни, но Райна и Азис сигурно имат доста голям "прилог".

киро каза...

анонимен

'Притисната в ъгъла, смачкана, Македония още практикува антибългарска пропаганда.'

Именно натикването в ъгъла дава допълнителен стимул и на антибългарската пропаганда. Пак ще кажа, нека Макия преговаря за членство в НАТО и ЕС, това и на нас ни дава повече лостове - друго е дали ще ги използваме.

Димо, Божо също си има почитатели в Макия, колкото и да е странно. На по-запалените българофили там им допагя как громи вештачката коминтерновска нация. А ползата от Влахов-Мицов и Иван Калчев е, че съществуването им донякъде пречи точно на най-отвратните българомразци да обобщават за 'татарите'. Нека си спомним, че 'Македонцките работи' са издадени в София и не са предизвикали у никого никакви притеснения, освен у ВМОРОвци. Македонизъм има поне от 1846 и винаги ще има, даже да изчезне Славоалбания (Скопие). Просто с малко повече шанс може отново да стане маргинален, както е бил до 1912.

В този смисъл отношението на 'органите' към ОМО е достойно за съжаление, и продължава традициите на живковска България, а не на тази до 1944. Тяхните писания са достойни не за забраняване, а за присмех и широко популяризиране като хумор и сатира.

А на такива като 'Гйоко от България' не трябва да се дават паспорти, а най много 'зелени карти'. Може и един дайджест на макската анти-българска кампания да се издава редовно в София с превод на английски, та безпристрастно да се информират европските фактори кой разваля добросъседските односи.

Стойчо каза...

Киро е прав: ако редовно се показва (напише) македонистката пропаганда (специално внимание трябва да се обърне на писанията на WC:-) – ей, така, както си е, без коментиране - според мен това ще бъде супер тема за хуморески или за „Господари на ефира“. Тази пропаганда наистина е кретенска, но явно е ефективна върху населението на гетото. Но пък ще предизвика смях у хората в София и страната.


А иначе WC си живее в София и за да ходи до Илиянци - виза специална не му трябва.

Търновец каза...

Бойко Василев в-к Култура

"Ще кажете, Македония има нужда от помощ и какво по-логично да й помогне България. Не бързайте, обещах детайлите:

- Македонският елит с югославските му корени. За жалост тук всички клишета са верни. Чудя се единствено на онези в София, които чакаха да влезем в ЕС и НАТО, та от Скопие да се извие опашка от целуватели на ръце и просители на подкрепа. Е, не се изви. Омразата на този елит към България е професия, той нито ще поиска, нито ще приеме българска помощ; нещо повече – демонстративно ще унижава и пренебрегва България дори там, където тя има влияние; дори когато може да помогне. Ще повтаря, че евроатлантическата интеграция е работа на големите и Македония си говори с тях – американци, германци, французи – от българите нищо не зависи. Ще сади дървета, докато в скопския парламент говори поредният български държавник; ще публикува безумни статии и всичко това ще расте право пропорционално на българските паспорти, получавани от македонски граждани. Протегнатата ръка на България публично ще увисва във въздуха, за да бъде стискана тайно с извинителна уговорка: Добре, подкрепяте ни, ама защо да се прегръщаме пред журналистите? Единствената доза България, която този елит може да поеме, е ТВ Планета – най-популярният български културен експорт оттатък Девебаир. "

Анонимен каза...

Стойчо,

Едно трябва да му се признае на ВЦ - принадлежи към старото поколение юговци, ерго по-умен е от разни там Владо Тулевски и Сие. ВЦ никога няма да пише за татари, ВЦ няма да пише за "две червени", ВЦ ще избегне, когато може да обвини България от свое име и ще предпочете това да направи събеседникът или друг извор на информация. Това не могат античките. Прекалено са антички за такива пропагандни игри. Друго си е соц-школата. Калена е в битки :-)

Ох, добре, че е Македония, та да се утешаваме, че идиотията при нас не е пълна, че може да се изпада още.

Анонимен каза...

Я, какво било положението:

"Покровителственото отношение , гарнирано с приказки за дрога, контрабанда и престъпност е смешно, когато идва от страната, дала на Европа Запалката, Маргините, Гоце и прочие "герои нашего времени". Като си говорим за квазидържави, помисли си и как България се грижи за правата на гражданите си."

Ама как така, нали България е вече в НАТО и ЕС?! :-) Там е, само че заедно с доста екзотичния си политически елит и с престъпността от епохата на т. нар. преход. Ето затова не е хубаво да се повтарят с такава охота мантрите как с присъединяването към тези организации като чрез някакво тайнство Македония ще се излекува от ширещите се антибългаризъм, национализъм, етническа омраза и расизъм. Обратното, има вероятност от легитимиране и стабилизиране на точно тези тенденции. И според мен тя не е пренебрежимо малка. Затова политиката на "безусловна поддръжка" (тоест на замразяване на решаването на болезнените въпроси в двустранните отношения) ми се струва изчерпана.

АнонименЪ

Стойчо каза...

На WC му личи, че юговец – изобщо елитът им е юговски.
Да сте чули някой от тях да се оплаква от това че би наричат „югославска“ Република Македония? Не, нали? Оплакват се, че ги наричат „бивша“ такава. Естаблишментът им иска да „югославски“ и затова със зъби нокти се опитват да НЕ допуснат Македония да влезе преди Сърбия в НАТО и ЕС. И засега успяват.

Стойчо каза...

Знаеш ли доводът „юговец, т.е. по-умен“ ми напомня малко на „професионалистите от БСП“.
Или пък „благороден“ мафиот или „офицер от ДС – работил за националната сигурност“

Какво като е умен и професионалист, след като моралът му не струва? Най-доброто WC на Балканите;-)

Не искам да отклонявам темата – дадох го само като примери. Да се върнем към Македония и Никола Груевски

киро каза...

Да се върнем към Груевски и МК. Сумирам 2 ключови момента в статията на Комитата и добавям мои виждания с оглед на дискусията досега:

1. Хазартният играч Груевски – към какво води Макия?

С предсрочни избори помага на партията, но наврежда на страната т.е. ще вземе вероятно по-голямо мнозинство, но с ‘хипотеки’: 1. албанския проблем - ще требе да вземе ДУИ във властта, и да има даде нещо от отлаганото за език и прочие > Макия ще направи още некой чекор към би-национална държава; 2. ще изгуби ценно време най-малко до есента за преговори с Гърция, тогава Буш ще е съвсем пътник, идващия президент ще зависи малко повече от гръцкото лоби, словенското председателство на ЕС ще е заменено с френско на ‘Саркози от Солун’; 3. спечелил ‘патриотски’ мандат, няма да може още поне половин година след изборите да отстъпи на едно още по-неприемливо гръцко предложение за името и ‘пакета’ мерки за доверие който ще дойде с него > до края на 2008 Макия нито ще е в НАТО, нито ще е почнала преговори с ЕС. Накратко, ще устиска името, но с цената на допълнителна ерозия на макската ‘национална държава’ и изолация от НАТО и ЕС. И да се опъне случайно на ДУИ след юли, ще падне, и следващите ще си им дадат тяхното.

Така виждам последиците на изборния ход на Груевски – мнения?


2. Каква да е българската позиция?

Захладняването от българска страна даже преди появата на Груевски - юли 2006 МВнР официално обявява отказ от курса на "безрезервна подкрепа" за Македония, който следваха всички правителства от Филип Димитров досега. Калфин ‘спазване на принципите на добросъседство и липсата на агресия към българската нация или история от страна на македонските власти’.

Добро или лошо е това (игнорирайки запалкаджийско-десарското лице на днешната власт, което иначе само по себе си е силен минус за БГ като фактор в ЕС и на Балканите)? Повече условия за Макия, или връщане към безусловна подкрепа?

Мнение 1. Груевски е доказан анти-българин и набляга на античността – може би предимно по инструментални причини, но с тежки последици за увековечаване антибългаризма. Това е анти-европеизъм и нарушава и макската конституция. Ходенето на макците по света не променя нищо в антибългаризма им. Промените в Макия НЕ ТРЯБВА да се оставят само на нейните граждани. Политиката не може да се отдели от историята, защото в Макия именно македонисткото разбиране на историята води до политическите проблеми с БГ.

Извод (Вариант А). Твърда ‘гръцка’ позиция, блокада на Макия за НАТО и ЕС, безразличие дали ще се отцепят албанските райони.

Извод (Вариант Б). Твърда, но съобразена с това, че БГ иска да спечели сърцата край Вардар, за разлика от Гърция.

Мнение 2. Груевски и екипа му наблягат на античността като най-просто средство за увеличаване партийно влияние, но лично много от тях разбират българската историческа основа на макската нация.

Извод: Продължаване на безусловната подкрепа, иначе реват тълпи на ‘Пела’ и те спряга ВЦ в ‘Утрински‘. Отделяне на външна политика от история и историци. Без вой в евроинституциите, че ще ни сочат с пръст, че мътим водите в и без това нестабилните Западни Балкани. Оставяне премените в Макия на нейните граждани.

Интересът на България от Македония в НАТО и ЕС: икономическо развитие, интензифициране на връзките от двете страни на границата, демократизация на Македония, съвместни инициативи, добросъседство. Край на усещането че живеят под обсада и съседите искат да ги ликвидират.


Моите виждания: Ключов момент е да има натиск през ЕС за оправяне преди всичко на образователната система. БГ позицията трябва да е твърда (спиране безсмисленото раздаване на паспорти, популяризиране в ЕС на скопската анти-БГ пропаганда и нарушения на собствената им конституция), но не огледално копие на гръцката, защото инак и малкото българофили ще вдигнат ръце от нас. Подкрепа на Макия да почне преговори с НАТО и особено ЕС, използване на всички лостове което това дава. Планове А и Б в зависимост от това ще става ли Макия балканска Белгия (каквато беше преди Ив Льотерм поне:-)) с 2 нации, или ще се разпада. Твърда подкрепа за белгийски път, но готовност и за другото, ако недай Боже нещата отидат натам.

Мнения?

komitata каза...

Мисля, че тезата ми и дискусията са прекрасно обобщени ;-) Заиграването с някои елементи от спецслужбите не го ли намираш значимо? По-специално Латас, Богоевски и Вечер?

Анонимен каза...

киро,
ще си позволя последно мнение:
По т.1 от коментара ти:
Груевски работи за изолирането на Македония и отцепването на албанците. Като стори това нещо, още един-зва мандата ще си управлява държавицата като "смел патриот, достоен наследник на Александър, неотстъпващ нито крачка въпреки всички усилия на лошите съседи, които искат да унищожат македонците".

Българската позиция (точка 2): с мека позиция България губи. Колкото по-нататък във времето отлага да каже твърдо на Македония "Ей, стига сте ни крали" и да я плесне по ръцете, толкова повече светът си мисли, че България е гузна. Ето вижте: Никола Вапцаров е основоположник на македонската литература - http://lifestyle.ibox.bg/news/id_349011573 и Грирор Пърличев е македонски поет -http://knigi-news.com/?in=pod&stat=2688§ion=11&cur=0.
Прави ли ви впечатление, че тези информации не излизат от македонци?
Е, честито! Такива информации ще се увеличават, колкото е по-силна Македония. И колкото повече България показва, че такива публикации не я засягат.
Тъй че България твърдо трябва да застане зад историческото си наследство, както го направи Гърция. Незабавно, а не да спасява остатъци утре.

А за сърцата на Македонците - нека се грижи друг.
В Македония и най-вече във ВМРО-ДПМНЕ няма "българофили", както се изразявате. Има шизофреници. Може ли Антонио Милошоски да бъде бугарофил и да има във ведомството му текст като горния? Нееее, Антонио Милошоски лъже нашите хора, че е бугарофил, а всъщност си е антички македонец и работи за това. Коварен, подъл антички македонец. Ако си мислите, че шутът, грижещ се за текстовете в сайта му не знае какви текстове иска господарят му -
Забравете!

Анонимен каза...

Знаете ли защо в конституцията на Македония българите не фигурират като малцинство?
Много е просто - защото в македония няма българи.
Ако имаше, щяха за се самоопределят и македонското правителство нямаше къде да ходи, освен да ги добави в конституцията.
Но няма българи! Има няколко ентусиасти, които скоро ще се преселят в българия и това е!
А това, че македонците били българи и затова се пишат македонци...
Забравете!

Анонимен каза...

Тъй де, ако си мислите, че някой може да им попречи да се самодекларират в днешно време - Забравете!
Това, което бихме могли да предприемем в такъв случай отсам границата: най-малкото е да извадим отново стикера "Не сте сами". Обаче ТЕ трябва да го поискат!
Този стикер може да направи чудеса - показа го.
Това със стикера - за употреба при необходимост го
Запомнете!

Стойчо каза...

Предпоследният анонимен най-добре обясни защо Македония скоро няма да влезе никъде

киро каза...

Комита,

Много благодаря за оценката 'прекрасно обобщени' за тезата ти и дискусията. Поиграх си час и нещо да чета, пресявам и пресовам, но си струваше, въпросите са важни. Е, в обобщението трябваше да пропусна някои неща в името на краткостта, даже и мои:-)

'Заиграването с някои елементи от спецслужбите не го ли намираш значимо? По-специално Латас, Богоевски и Вечер?'

Не виждам в това отношение с какво Груевски се различава от който и да е управлявал Макия от 1990 насам (освен конкретните персонажи на заиграването). Всеки идващ на власт в МК (а и в БГ) заиграва със спецлужбите, и му е по-удобно така. Любчо, а и Костов, не бяха изключение. Въобще добре е да си помислим какво можа (и иска) да направи Любчо докато беше на власт, за да видим колко мощна е инерцията в Макия.

Но си признавам и че не съм изследвал специално този въпрос при Груевски, та може нещо да ми е убягнало.

Анонимен (Забравете)
'Груевски работи за изолирането на Македония и отцепването на албанците.' И моето усещане е, че го е подкарал към макски 16 юни, без да го иска. Но не вярвам, че ако това стане ще управлява каквато и да е държавица още един-два мандата.

За мекостта на БГ позицията дето губела. Съгласен съм, че по някои въпроси трябва по-твърдо, и най-вече (НАЙ-ВЕЧЕ) по-последователно - виж моите виждания по т.2 в обобщението. При нас епизодична твърдост се получава по-лесно от последователност, там най-вече куцаме, всяко правителство открива колелото и затова никъде не ни вземат много на сериозно. Последния период когато имаше някаква многостранно разработена, обмислена и провеждана позиция по МК въпроса беше при Живков, а и тази позиция беше изключително жалка, влачеща се в опашката на 'съветските другари'. Е, имаше и един проблясък при Костов (какав-такав), но тогава всичко се крепеше на ентусиазма на един замминистър-единак и приключи с неговото отиване посланик.

Но е важно и да не се преиграва и да не се вземат скопяните много на сериозно, щото тогава им влизаме в играта. Един маргинал най-много иска да го вземат на сериозно (а повечето макски историци и литератори са си световни маргинали), пък дори да го наругаят или хвърлят в затвора. Тях присмеха ги убива, не пляскането през ръцете. Та в този дух има много сбъркано и в БГ односа към ОМО Илинден, дето насила ги правят мъченици и герои, че и доход им осигуряват чрез съдене по Европа.

Погледнах двата примера които даваш (впрочем линковете не водят до никъде, трябваше да търся по думи). В първият случай става дума за антология на БЪЛГАРСКИ поети на френски, и Вапцаров е включен м/у тях. А че споменали, че един БЪЛГАРСКИ поет е и 'основоположник на македонската литература' - ами това си е истина, спомни си за Македонския литературен кръжок. Протестите на родствениците на Вапцаров в случая имат толкова стойност, колкото и ако Борис Мисирков или Вени Марковски да вземат да се жалват, че никой не възприема дедовците им единствено и само като български списуватели.

И вторият случай се оказа чиста раздувка на БГ медиите. Балканската антология "Хемус" е съвместен продукт на литератори от няколко държави, като всяка е можела свободно да включва когото си иска. Пърличев НЕ Е включен в българската подборка, а е включен в македонската за 'Войводата' ('О Арматолос'). Което си е голяма глупост за тяхна сметка, защото поемата е на гръцки. И гърците, които участват също в антологията (инициативата е тяхна), май не са протестирали, а сигурно са се подсмихвали. Впрочем, при обсъждане идеята за същата тази антология през 2001 в Солун е имало конфуз с 'гръцкия Пърличев', и славоалбанците демонстративно напускат - напиши на Гугъл 'пърличев македонски поет' и виж статиите от Култура и Сега (блогът реже линковете ми, затова с Гугъл).

Та като че ли понякога българските медии доста първосигнално правят от мухата слон, стига да мернат нещо ‘македонско’. Което е жалко, защото си има сериозни македонски фалшификации, към които горните две определено не спадат.

Че македонските българофили били шизофреници. Сигурно си прав за почти всички от тях. Но тук трябва да се каже, че исторически и повечето активисти от македонските българи може да се разглеждат като шизофреници. Вземи някой стар македонски календар от 1901 да речем, и виж как се хвалят с Александър. И Брейлсфорд пише за популярността на Александър като българин по селата, и как това се раздува от по-грамотните. Та масовия тип бугарофили в Славоалбания са хибридно образувание, дето съчетава ‘македонска гордост’ с български спомени (и по език са едно цяло с Латас и ВЦ). И в този смисъл не са българи като тези в БГ, и не смятат да се преселват в България (освен подгонени от нуждата или бъдещите катастрофи). Не биха се и декларирали като българско малцинство, защото се смятат за по-македонци от сърболюбци като Латас, и не искат НА ТЯХ да харижат макската нация, а себе си да изолират в миниатюрно гето.

Просто трябва да решим важни ли са такива шизофреници за нас. Според мен – да, щото ако вземем да режем шизофреници и партийни врагове и в самата БГ, не знам кой ще остане.

Анонимен каза...

киро, поздрави!
Ако мислиш, че имам какво да напиша (допълня, отрека) след коментара ти -
Забрави!
:)

киро каза...

Анон (забрав), драго ми е, че май сме достигнали до единомислие поне в констатациите:-) Инак виждам, че славоалбанците са ти омръзнали до смърт с техните пируети. И като че ли по всичката БГ набира сили таквози чувство, прозира и в книгата на 35-те за 'БГ политика спрямо МК'.

Димо каза...

да, присмехът е точната стратегия. Съгласен съм също и за симбиозата между македонството и българщината сред бугарашите, феномен с корени от последните десетилетия на 19 в. (напр. кръгът "Лоза"). Мегютоа, както разкри и пишман историчарът Александар Донски, култът към Александър е бил популяризиран дори и от Върховния комитет в София и неговите войводи като полк. Анастас Янков, родом от "малката София" с. Загоричани.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)