четвъртък, април 10, 2008

Кукувичи яйца


"Не ги ли е срам тия кукувици долни?" - Бойко Борисов, кмет на София
"...В самото начало на първия си мандат (13 януари 2006 г.) Борисов е изпратил до министерството писмо, в което пише, че паметникът е в окаяно състояние и предлага той да бъде разрушен. На негово място кметството има намерение да бъдат поставени възпоменателните плочи на загиналите от 6-и пехотен полк..."

"...В пространния отговор министърът, "споделяйки тревогата на обществото" .... "подкрепя предложението на общината за запазване, възстановяване и изпълнение на първоначалния проект с използване на първоначалния проект..."

...Борисов обаче не знае откога тази собственост се води на общината. "Не ги ли е срам тия кукувици долни? Това е официалният ми коментар", възмути се кметът...

...Генералният директор на НДК Христо Друмев обаче се заел със задачата и мотивите му били продиктувани от това, че по време на срещата на ЮНЕСКО през февруари тази година основната му грижа била как да избегнат гостите им да преминат край паметника. А на този форум се взели важни решения - София да стане център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа...

...Сегашната акция на Друмев се дължала на поканата да участва в инициативния комитет за отбелязване на 130-годишнината от обявяването на София за столица. "Аз предложих, понеже виждам, че общината не иска нищо да направи, да ми го дадат за три години, като гарантирам, че той ще бъде много по-добре направен, каза Друмев. Аз вече съм уговорил и фирмата, имам и дебел проект..."

(източник — прочетете целия великолепен материал, изключително поучителен е!)

Ръководството на НДК, министърът(!!) на Халтурата, екипът от архитекти, който го е проектирал навремето, искат общината за своя сметка да възстанови паметника в градинката пред НДК.

Не познавам нито един човек на който "паметникът" да му харесва или някога да му е харесвал. Ето, признавам си, това е сигурно единствената конструкция в София, която чакам с нетърпение да срине от самосебе си.

Наскоро мислех да пиша за състоянието на НДК и парка около него. Всичко вече е твърде очукано, твърде окрадено, твърде овехтяло след 27 години експлоатация.Грозно и много опасно

В апокалиптичния подлез, където спира трамваят, винаги съм си представял как Спилбърг снима филми. Там водата не е спряла да тече вече 27 години. Абе какво плача и аз за водата. Там сигурно НИТО ВЕДНЪЖ откак е построен подлеза не е влизала машина за почитстване на плочките или релсите на трамвая. Ако лека кола мине в сухо време по релсите на трамвая се вдигат облаци прах като в дивия запад.


Мръсотията и многобройните плакати вече
образуват геологични форми

Плочките отгоре, нацвъкани от милиони изплюти дъвки, редовно биват насилвани от лунапаркове, бирфестове, ледени пързалки, строителни изложения и всякакви други "народни" мероприятия. Нямам нищо против народните мероприятия, но нека се пусне инфраструктура под плочките (канализация, вода, ток), да се въведат маршрути, откъдето може да влиза тежка техника и снабдители в парка, така че да не се унищожава всеки път, когато се проведе нещо там.

Наакани

Растителността е окъсана, оскубана, изпотъпкана. Пейките започват да сдават багажа след четвърт век предана служба на гражданите.


Фонтаните в ниската част така и не бяха възстановени. То не че в другата част не са ужасяващ кич със селска цветомузика.

В чия болна глава може да премине мисълта, че
тоя кич има нещо общо с културното наследство.

Вечерното осветление е толкова оскъдно, че след залез слънце най-популярният парк на София придобива изключително зловещ вид.

Заведенията имат нужда от много спешен ремонт и възстановяване. Тенекиените будки от средата на 90-те вече си изживяха времето.


Да не говорим, че имаме дълг към стария паметник на 6-ти пехотен полк, съборен заради социалистическата мегаломания.

Христо Друмев (който се оказа между другото колега на Гоце и Румбата по линия на "националната сигурност") се оплакал, че едва открил спасителен маршрут за делегацията на ЮНЕСКО (за да не видят "паметника"), която трябвало да реши дали да станем "център на опазване на културното наследство в Югоизточна Европа".


Водата тук никога не е спирала да тече. Хващам се на бас, че Христо Друмев и през подлеза не е прекарвал чужди делегации.

И въпреки всичко, вечният, вечният шеф на НДК иска да похарчи 5 милиона (но не свои пари, общински, ей) за спасяването на паметника, галено наричан от населението — "четириъгълния пето...ник"

Господин Друмев, не е ли време вече за заслужена почивка сред внуците?

Дайте първо да направим едно добро дело — да спасим парка и самото НДК. Да започнем с вашата оставка.

И ако толкова ви бива в намирането на спонсори, какво ще кажете да съберете няколко милиона за възстановяваване на парка, а после и на самата "културна" част на комплекса?

Имаме много да си говорим и за спасяването на комплекса отвътре.

Аз ще ви подскажа начин как да станем център на културата и без делегации — с почистване на парка, поддържане на зеленината, оправяне на осветлението, изчистване на кича, и —

С ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО, РАЗБИРА СЕ.


PS. Четейки това, ми дойде гениална идея как да се отървем от паметника пред НДК и от Кремиковци — да пратиме Румбата Петков началник първо на паметника, след това на Кремиковци. За нула време ще ги реформира така, че камък върху камък да не остане...

42 коментара:

Стойчо каза...

Само как се отнасяш към културното наследство?!? А тези, които го строиха, как се чувстват като четат пасквилите ти;-) Някои хора ни платиха частните уроци за гимназията с премиалните от това строителство,ей! (така де, на метростанцията, която е отдолу);-)

komitata каза...

Стойче, ако баща ти е строил недоразумението-паметник много съжалявам за душевните терзания през които е минал навремето. Иначе метростанцията окей - айде де няма ли да я пускат вече?

dzver каза...

В подлеза на НДК има сталактити, резултат от недоброто уплътняване на фонтаните отгоре и естествените процеси на окарстяване.

Медните обкови на парапетите са ОТКРАДНАТИ, това не е резултат от овехтяване.

komitata каза...

То си личи какво се е случило с медните парапети. Излишно е да казвам че полицията е била безсилна (за кой ли път) Въпросът е, какво ще се прави отсега нататък с парапетите, и че ако човек неволно залитне към тая формация може да бъде сериозно наранен.

И.Е. Станков каза...

Петокрилияt трябва да се възстанови и реновира заедно с целия НДК комплекс вкл. парка, едно от малкото просторни места в столицата. Авангарността на петокрилия му пречи, бях писал за това. Трябва да се ремонтира с разбиране също.
Иначе има доста други конструкции в столицата, които са доста по наложителни за бутане. Всичките реклами и билбордове по фасадите применро (вкл. и на самото НДК). Е, и те са културно наследство, само че бананово.

Спас Колев каза...

Аз съм сигурно въпросният единствен, на когото паметникът му харесва. :D

Копирам мой коментар за това на друго място: "Този паметник е идеалният символ на XII-ия конгрес и людмиложивковския модел на нацията - скъп, грамаден, грозен, мраморен отвън и кух отвътре, саморазпадащ се с опасност за минувачите. С две думи, макар и неволно, това е от малкото творчески попадения в изкуството от този период."

Жалкото е, че трудно може да се консервира в сегашния вид и в един момент съвсем ще падне.

komitata каза...

да, той наистина е паметник на епохата си и добре я символизира. за съжаление реставрацията му значи точно това — реставрация на кухия, претенциозен, мраморен отвън и кичозен людмиложивковизъм...

Стойчо каза...

Той строи метростанцията – тя всъщност е готова (май само трябва да й сложат оборудването) – пък и няма никакви терзания по отношение на паметника :D, познаваш го:-)

Blondie 2 каза...

Този паметник - каквато и да е съдбата му по-натам, за мен ще си остане като творението най-добре отговарящо на словосъчетанието „Петокрил шестохуй“. Нека да го оставят, но официално да му дадат това име, за да можем още веднъж да се тупмнем гордо в гърдите, че и ний сме дали нещо на света.:)))

komitata каза...

Да не говорим че тоя паметник със своята соц-реалистична символика е символ на нашия позор в Европа. Абсолютно отказвам да приема, че той има някаква художествена или историческа стойност, освен като паметник на една полуразложена епоха... Но едва ли ще бъде възстановен като такъв...

Гонзо каза...

Първо, името е седмоъгълен пето..ПИУУ..ник. Аз разрешавам Старчев (май той е автора), Друмев или който го иска, да си го занесе в двора да му се радва. Водата, Дзвер, не е само от фонтаните, всякакви дъждовни води също текат през тавана на подлезите. Преди години имаше доста по-хубави образувания, ако ги бяха оставили, сега щеше да е като в Магурата. Но пък сега можем да ги превърнем подлезите в защитена територия по закон ли директива ли за местообитанията на птиците ;-) А облицовката на спирката на трамвайте съм виждал да я почистват преди... 15-тина години.

Хесапов каза...

Петокрилият шестохуйник показва колко кухи са били главите на тези, които го пожелаха, измислиха и построиха. Паметникът освен, че е грозен е и нечестен. Всеки архитект и повечето скулптури знаят, че трябва да има правдивост в произведението. Това значи, че когато показваш обем с внушение за масивност, изграждаш обектът от масивен материал, а не от клечки за зъби облечени в ламарини. Как си представяте паметникът на връх Шипка направен от стеропор и боядисан като гранит. Естествено - пълна бутафория, а шестохуйника е точно това - една дебела лъжа. Видя се, когато циганите започнаха да оглозгват ламарините и от доло изкочи измамният скелет.
И кои са се размърдали да възстановяват тази грозотия? Христо Друмев - великият конбинатор, който не се отчита пред никой и за нищо, дъртия хитрец Агура и естествено авторът Старчев.
Вместо възкресяване на спомени от комунистическото минало, тази грозотия трябва да бъде разкарана час по-скоро, а околните пространства да се оправят и да бъдат върнати на местата им стените с имената на загиналите.

Стойчо каза...

Хора, аз го знам като
„осмоъгълен пето –БИИИП-ник“

Нали говорим за едно и също нещо?;-)

komitata каза...

Стойчо, даваш ми идея да му изколекционирам имената в един списък ;-)

Търновец каза...

Напразно се тюхкате приятели ... София си е българския Неапол. Камората ... боклука ... Везувий :))) Скоро ще дойде края, ще има лава за всички!

komitata каза...

Хехе ти какво си мислиш, че ще избяхаш в Търново, а?

Търновец каза...

Ъхъ :) Капарирал съм вече концесията за терминала на Търновското пристанище в аванс...и чакам глобалното затопляне да си каже тежката дума :) Обещавам, че когато морето дойде до Търново, тогава и България ще се оправи! :)))

dzver каза...

Според мен несполучливите паметници трябва да се разрушават. Днес триглавия хуй, утре паметника с шмайзера, другиден Альоша.

таската каза...

Петокрилият да си оди и да го вратат незабавно паметника на 6ти пехотен. Грях има там и затова само кукувичи свинщини се случват. А о.з. др. Друмев - заедно с петокрилия да оди и он да пляка некъде бридж на спокойствие.
За ваше сведение в Стара Загора има астрален близнак на петокрилия, но не знам дали е в по-добре състояние.

Анонимен каза...

За поредем път съм в потрес от малумието на някои хора в България, неадекватните им реакции и мисли.
Искам някой да ми се обоснове защо един културно-исторически паметник е по-добре да бъде разрушен, вместо реставриран? Писна ми от всички "Сини" граждани на София който смятат, че всичко построено от Комунизма трябва да бъде премахнато. Това са свидетелства от нашата история и няма нищо лошо в това да останат и да напомнят на следващите поколения за събитята тогава. Защо да не саборим тогава и НДК, Президентството, Министерски Съвет, Хотел Хемус, Хотел Родина и още други мръсни комунистически здания.

таската каза...

Ами защото, другарю не-син, това НЕ е "един културно-исторически паметник", а един грозен, безвкусен, безсмислен, рушащ се, застрашаващ живота на минувачите, сътворен в грях (заради съборените войнишки плочи) кич, който не носи нищо на следващите поколения освен смазващата си грозота.
Иначе сте прав - с голям кеф бих разрушил следните не по-малки кич от савецки тип:
1. МС со се ЦУМ имени тов. Гергову;
2. Президенството;
3. Партайхауза;
само да можеше да възстановим и един квадратен метър от едновремешната ул. "Търговска"...
Ама не можем.
Тюх.

komitata каза...

Я, таската го е написал вместо мене. Само да добавя — единственият паметник от социализма, който не бих разрушил, е Мавзолеят. Но така се стекоха някак обстоятелствата...

Хотел Родина, Грандоманско кичозните ЦУМ, партиен дом, Президентство, Мин. съвет... само отравят с антиестетиката си центъра на София. Ако са паметник на нещо, те са паметник на робството ни...

Радан Кънев каза...

Хехе не обсъждаме темата за сефте.

Наистина, паметникът има стойност именно като символ на епохата - Старчев е жив и видимо здрав, творението вече го няма. Късен Живковизъм...

Но дори като символ вече не работи... живковизмът се оказа по-жилав от паметника си.

Да се маха отвратителното творение и да се мисли за ремонт на целия "площад" - малко трева наместо мрамора ще помогне, като за начало. НДК ще падне самичко и ще затрупа вечния Друмев като некой фараон отдолу...

Добре че са тоя СЕДМОКРИЛ (не знам защо, но от малък знам, че е седмокрил) петохммм... и МК "Леонид Илич Брежнев", та да има някакви съвпадения между моята позиция и тази на бъдещия премиер...

Анонимен каза...

Първо нека се изясним аз не съм съм другар, най-малкото защото съм набор 82, освен това аз също не съм видял нищо хубаво от комунизма, но също не съм видял и нищо хубаво от 20-те години преход (които си бяха не по-малко робство), но не съм на мнение, че трябва да унищожим всичко създадено от държавата в този период ( Тук май малко съзнателно се обърках ;) държавата ни нищо не е създала през този период :P)
@komitata - в думите ти има много истина: "Ако са паметник на нещо, те са паметник на робството ни...",
така е но как идните поколения ще знаят за това ако заличим всички свидетелства за него, или това е целта !?!?!?!
Освен това до колкото си спомням в Египет, пирамидите не са построени от добре зплатени работници, а благодарение на стотиците хиляди роби умрели в името на безумната идея на един "Диктатор" - Фараон, пък странно защо никога не съм чул те да искат а саборят гореспоменатите паметници.
Още един пример - Аушвиц, не съм чувал един поляк който с гордост да си спомни за "добрите" времена когато този концлагер е бил в действие, но за сметка на това в момента Полша инвестира доста пари в подръжката мъ като историческо свидетелство за ужасите който са се случили тогава.
Само ние ли отново искаме да си затворим очите за миналто, да му обърнем гръб и да гледаме с празен поглед бъдещетео ни, с празен защото същите хора като вас ( а и някои от вас), отричат историческия факт, че Македония е българска територия, заличават доказателствата за миналото ни величие в учебниците по История, поругават и оплюват всички останали исторически сведения за 1400-те почти години съществуване на този народ. Може би искате просто нашите деца да не знаято от каде сме тръгнали, през какво сме минали за да стигнем дотук, докадето сме, е аз не искам това за мойте деца, аз съм против глобалното село, заличаването на националните ни чети, достойнства и недостаъце, АЗ се гордея че съм такъв, какъвто съм, и че мойте предшественици са преживели всичко това!

dzver каза...

Куйовичи яйца :)

Анонимен каза...

А и забравих, обосновете се моля защо не искате да съществува този паметник, че за сега единственото което разбрах е че ви пречи на гледката ;)

Binka каза...

Moмчета, дайте една подписка за премахването му!!! Не знам как да я пусна :(

пакздра каза...

Поредно възпаление на естетическия комисариат.
Коментирано тук от:
хихикащи невежи,политиканстващи хитреци,медийни спекуланти,тежки ценители на монолитния стоманобетон и лятия чугун,фини патриоти,и много обикновени граждани.

тов. Маузер каза...

Аз пък въобще не се гордея, че на моите предшественици им се е наложило да преживеят всичко онова. Нито пък че на мен ми се налага да преживея всичко това.
Да не говорим, че връзката пирамиди - аушвиц - петокуйович е достойна за едновремешната песенка масква-чикаго-лос анжелос абединились в адин калхоз.
Ех, Дуся, Дуся...

Стойчо каза...

@анонимен – последните изследвания показват, че пирамидите са строени от свободни хора, а не от роби. Но да не отклоняваме темата – альошата, пам. на съв.армия и осмо(седмо, пето...)– биййп -ника – на строителни отпадъци! Който иска - да си купува парчета за спомен!

Стойчо каза...

@анонимен – и аз бих дал пари, за да се покажат концлагерите в Белене или Скравена – нека те бъдат паметници!

А за строитлени материали могат да се ползват отпадъците от 5о-БИЙП-ниците

komitata каза...

Чакайте бе, малко ли има паметници от социализъма. Че ние само с атомна бомба можем да ги разчистим и то само в един град. Панелните гета малък паметник ли са? Индустриалните чудовища? Десетките монументални паметници пръснати по цяла България? Мраморните мегдани на села и градове? Няма отърване вече от тая епоха. Поне можем да разкараме една интелектуална ерекция в центъра на София.

Търновец каза...

Някой мисля, го е споменaвал вече, но ... много добра идея би било многоъгълния пето(пии)ник (така го знам аз:) заедно със съветската армия, Альоша и т.н. да се преместят(ако е възможно технологично някакси) и инсталират в един импровизиран парк на комунизма около летящата чиния на Бузлуджа...

Аз лично с кеф бих завел детето си някой ден първо, да види Шипка .... и след това да види другата страна на монетата, на съседния старопланински връх.

Същото се получи и в Търново с паметниците на Димитър Благоев и Стефан Стамболов, които се намират на около 20-30 метра един от друг. По едно време Дядото го бяха залели с червена боя , и дори изчезна от постамента си за няколко години. В същото време направиха 4-5 пъти по голям паметник на Стамболов в съседство. След известно време дядото отново беше върнат на старото си място и да си кажа честно се зарадвах. Харесва ми идеята детето ми след време да ме пита - Тате какъв е този голям чичо с бастунчето там ? И аз да му обяснявам колко голям е бил наистина Стамболов... , а после като ме пита каква е оная брадата глава в съседство да му разяснявам на дълго и нашироко и за нея ;)

komitata каза...

А на въпроса — защо луд дядо има паметник, как ще отговориш? ;-)

Търновец каза...

Абе сега се сетих ... наскоро разрушиха дома на Стамболов в София , за да строят някакъв дубайо-подобен офис център на ъгъла на Раковска ... Някой първо отписал, а после забравил да впише сградата сред паметниците на културата...

Няма ли начин как първо да отпишем , а после да забравим да впишем сред "паметниците на кулутурата" и пет...ника ? ;)

Търновец каза...

Пардон, една поправка , разрушената сграда на Раквска 122 е стреона през 1931 на мястото на къщата на Стамболов и в нея са живели жената и децата му. Също е била паметник на културата до 80-те ...

И.Е. Станков каза...

Тая дискусия показва добре, че в крайна сметка много трудно се получава отлепянето от индоктринираното мислене на предишни епохи: "Не ни харесва идеологически, ще го събаряме"
Първо, в паметника няма почти никаква идеология. На Съв. армия е съвсем друг. Второ: авангарден е, по света има малко такива. Кич и халтури са соц реализмите на Альоша и сие.

Деконструктивизмът е труден за разбиране, има и много хора които не одобряват визуално наклонените и размърдани стели на Айзенман в Берлин. И те са бетон, бетон и пак бетон в мноого по-големи количества от петокрилия. Но са супер.

komitata каза...

Точно художествени качества му липсват на Петокрилия, четириъгълния и пр. за да стане архитектурен паметник на деконструктивизма.

Той е просто една претенциозна имитация. Както паметникът на съветската армия е псевдоакадемизъм или псевдокласицизъм. Имитация на изкуство, т.е. кич.

Статуите отпред, абе въобще металните пластики по паметника са пълен боклук, типично в стилистиката на късния соц-реализъм, преплетен с псевдомистицизма на людмиложивковизма. Освен това, щом за 27 години българския народ така и не го хареса, значи наистина няма художествени качества. Ето например Айфеловата кула, която също е смятана в началото за архитектурно изчадие, после е станала любима на парижани. Къде е разликата - ами кулата има качества, а тоя кютук няма никакви. Същото важи и за стенописите, дърворезбите, статуите и другите предмети на изкуството вътре в самото НДК. Досега не съм чувал някой да ги нарече с обидна дума или енергично да протестира срещу тях. Значи критерият на общественото мнение работи.

Ако толкова ви се свиди това фалшиво, имитационно, пропагандно нещо, ами основете фондация, наберете средства и си го пренесете на Бузлуджа, там сред архитектурните уродства на социализма, защо да трови визуалната ни среда в центъра на града...

Анонимен каза...

И на Светлин Русев кича от Царевец могат да преместят на Бузлужда, ако искат...

пакздра каза...

Ах,ма за художествените ли качества говорим тук.
Ах,нека да говорим за художествените качества.
Нека да говорим за художествените качества с тяхните думи и понятия.

komitata каза...

всеки ден оставям по една малка пластика (миризлива, кафява) в тоалетната чиния. имам достатъчно ум да не я обличам в бетон и желязо и да я просна всички да я гледат пред НДК. какво има да му обсъждаме на тая гнус, нито има художествени качества, нито харесва на публиката, нито има някаква историческа стойност. Ако някой иска да го пази, да си го опакова в целофан и да го носи на Бузлуджа.

пакздра каза...

колко много думи,докато опрем пак до шаячната истина.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)