сряда, април 09, 2008

Когато големите колела се развъртят...

...малките се въртят, та се чупят. (армейска поговорка)

Наскоро споменах, че отказът на Македония за покана в НАТО e голям провал за българската външна политика. Прехвърлянето на въпроса за езика и етноса на славянското население в политиката, а не в областта на науката, където му е мястото, може да има абсолютно непредвидими последици.Това е част от изказването на помощник държавния секретар (зам. външен министър) на САЩ, Даниел Фрид на сбирката на НАТО в Букурещ. Превъртете филмчето докъм 37 мин и 15 секунди, до момента в който гръцкият журналист задава въпрос.

....

Въпрос: Господин Секретар, моля за вашето внимание. Преди малко, вие изрично споменахте "етническите македонци" за пръв път в историята. Това означава, че правителствотоо на САЩ признавата т.нар. "Македонски етнос и език"

Помощник държавен секретар Фрид: Не знам защо да е "така наречен". Македонският език съществува. Македонският народ съществува. Той не е — нали знаете, ние преподаваме македонски език в института на външното министерство. Ние преподаваме сръбски, хърватски, сега преподаваме и босненски. Има дебат в Черна гора има ли "църногорски йезик" (така го произнася самият Фрид), чергоногрският език. Всички езици, и сега аз говоря не като бюрократ, а като бивш — попреминал историк. Всички езици са — както вие знаете, творение на човека и, вие знаете, те се развиват с течение на времето и се кодифицират. И не е въпрос до — нали знаете, има Македонски език.

Съществува също и историческата област Македония, която е различна от държавата. И това е важно. Съвсем е ясно, че правителството в Скопие, това, което ние наричаме "правителство на Македония", няма териториални претенции. Ние разбираме разликата между историческата област Македония, която, разбира се е много по-голяма от сегашната държава. И сме ангажирани в — подкрепяме процеса на Нимиц за името — за да решим този въпрос.

Въпрос: Какво за народността, етноса (ethnicity)? Вие споменахте народността.

Помощник секретар Фрид: Аз не съм — всъщност — наистина го споменах. Но, нали знаете, има въпрос — вие знаете, хората трябва да се самоопределят, в крайна сметка, предполагам. Народността е — вие знаете, това е просто факт, според мен. Аз не съм посредник и със сигурност не съм антрополог или етно-историк. (транскрипцията на целия текст се намира тук)

...

Моят малък коментар: Позицията на Даниел Фрид за съществуването или не на отделни народности се базира върху свободното самоопределение на населението на дадена област/държава. Щом желаят да са отделен народ и да имат отделен кодифициран език, да заповядат. Тук позицията на Фрид (съответно на САЩ) е по-различна от тази на ЕС, където категорично беше заявено, че ЕС няма да поддържа четири пъти по-голям екип преводачи, за да обслужва езиците, наследници на сърбохърватския. Но кой знае, може политическите аргументи да надделеят над езиковите и финансовите.

България изпусна исторически шанс да излезе с ясна теза преди сбирката на НАТО. Позицията в досадния пореден документ, не е кристално ясна и въобще не е ясно как се съотнася с тази на САЩ. И съответно в момента не е фактор по дефинирането на "македонска" политика, а само изненадан слушател. Защо ли винаги така се случва при червено управление...

Всеки ще чуе в изказването на Фрид това, което иска да чуе. Гърците — че САЩ ще натиснат Македония за компромис по въпроса за името, българите — че македонската нация и език са политическо творение на съвсем близкото минало, съпоставими с черногорския етнос и босненския език, а македонците — че има съвсем ясен и отделен македонски език и етнос (който обаче Фрид не подкрепи "до антика и ксантика", но все пак човекът се извини — той не е антрополог или етно-историк).

И очакваните реакции при македонските блогери не закъсняха (при Жарко, да речем)

11 коментара:

Спас Колев каза...

Само между другото - и сега не всички официални езици на страни от ЕС са официални езици на самия съюз. До момента изключенията са люксембургски и турски (официален в Кипър).

komitata каза...

Интересно за люксембургския. Самите люксембургци смятат, че е излишно да се говори на люксембургски в ЕС. Нямат ли нужда от афирмиранье ;-)

Стойчо каза...

Лошото е, че македонците не разбраха къде се препънаха в Букурещ. А се препънаха в изградения върху лъжа и манипулирани цитати идентитет.

Сега искат да продължат по същия лъжовен начин (цитират зам.държавния секретар само в частта, която им е изгодна).
Ако продължават (македонците) в този дух на лъжа – ще се спънат втори път на същото място.
Жалко.

А наш'те лайна, вместо досега да са решили казуса с МВР, се помайват и не им остава време за сериозна политика - бахти важния за БГ момент изпускат.

komitata каза...

Да,вече гледам как по македонските вестници се цитира Фрид, без важните пасажи за босанския и църногорския.

Анонимен каза...

турски в Кипър нанай, тва да не ти е булгаристан - ада пазаръ. ако говориш за окупураната от турция територия иди ти там, даа там наистина се ломоти само мангалски.

таската каза...

Мдаа, много точно и на място...
Покрай МВР сапунката, българската външна политика направи нечуван гаф, пред който подпиздването с признавенто на Косово е дребна шегичка.
Изключително сериозна издънка, на която по обясними причини никой няма да обърне внимание.
Пак ще попитам (без да чакам отговор, разбира се) - освен палежа на новата българска църква в Атина, нещо друго от андартите получихме ли?!
Но какво да чакаме от црвените - барем да беше ПАСОК на власт, да ги разберем, ама то при тях всичко е на друго равнище на нервната система...
А за ефекта в Македония нещата са ясни - за справка и Фрчко във вчерашния "Дневник" си каза в прав текст, че България не е била на висотата на Желю Желев от началото на 90те, което няма да бъде нито забравено, нито простено. С почти същите думи - без капка украса от моя страна.
Извод - ето как от уин-уин ситуацията, за която си говорихме, с един малоумен жест кретените от външно си (ни) вкараха ефектен хеттрик от автоголове в 90-та минута...

Стойчо каза...

Все пак наш'те имат шанс да се поправят, докато братята край Вардара (ако продължават с избирателното цитиране) имат прекрасния шанс да се натресат на същия идентитет :(

G-le каза...

Јас на кратко само, да го цитирам Жарко и линкот од неговиот блог.

http://usa.ipums.org/usa/voliii/inst1920.shtml

komitata каза...

G-le, какво ми цитираш глупости. И аз мога да ти цитирам хиляди пъти по толкова, най-различни неща. Ей, не се научихте македончетата да не цитирате избирателно.

Стойчо каза...

@таска, каквото и да правим – ще бъдем виновни в очите на македонИстите. Те сега Жельо се сетиха да го хвалят, ама само до преди няколко седмици сереха лайна срещу него, че бил демагог, защото признал независимостта, пък идентитета не признал.
То ако седна да им се връзвам на тяхната омраза и изразни средства – да съм се поболял;-)

Ей ги виж ги сега – американецът каза, че македонският, като черногорския, хърватския и босненския са политически креатури(създания) – виж ги наш'те само коя част цитират от изказването? Това избрано цитиране още един път ще ги подлъже и те ще се блъснат още веднъж в стената

Така, че чувствата, изразени от „болни тийнеджъри“ ги разглеждам само от към научната им страна;-)

таската каза...

Именно защото знаем какво ще стане, затова или се казва това, което ще се хареса, или се мълчи многозначително.
Нещо като свалка в Студентски град :)))
В крайна сметка (засега поне), ние ги ухажваме тях, а не те нас - ваква е состоjбата на ова несрекьна лjубов.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)