петък, април 04, 2008

Към македонските читатели: моят коментар за гръцкото вето

Жарко е наш (мой и на Комитата) интернет – познат. В левия сайдбар отдавна сме сложили линк към блога му http://jasnesumjas.blogspot.com/ Иначе Жарко пише веднъж седмично в и коментарната рубрика на македонския Дневник. Вчера, няколко часа преди Македония да НЕ получи покана за НАТО, написах един коментар в блога му, който сега ще се опитам да разширя малко с добавки, писани след събитието, наречено „неполучаване на покана“


Повод за коментара ми бяха три анкети, които Жарко беше сложил в блога си: едната задаваше въпроса „Дали борбата за уставното (конституционното) име е борба за запазване на македонската национална идентичност“ (мнозинството отговори с НЕ); „Дали ще получим покана за НАТО, ако не си сменим името“ (мнозинството отговори с НЕ) и „Дали искате да си сменим името на ′Македония(Скопие)′“(мнозинството отново отговори с НЕ).

Та ето и коментара ми:


Жарко, сега погледнах резултатите от трите анкети вдясно. Много интересен извод (според мнението на мнозинството твои читатели): Борбата за уставното име НЕ е борба за запазване на идентитета, няма да получим покана за НАТО (заради името) и няма да си сменим името на Македония (Скопие).


Тогава за чий чеп (сори, ама изразът е такъв) е целия конфликт?


Разбира се така поставен въпросът („за чий...?“) предполага допускането, че македонският народ и/или елит иска искрено да влезе в НАТО (а и в ЕС).


Т.е. учудването ми за нелогичността на конфликта идва от това, че аз допускам, че елитът на Македония има здрав разум и искрено се стреми към интеграция. Защото, ако борбата за името не е борба за идентичността, тогава изобщо заслужава ли си конфликта със съседа по този въпрос??? И това при положение, че поне през 2008 въпросът беше ясен на всички: „– няма име – няма покана“. Че това се разбира от всички в Македония е ясно от другите две анкети„няма да си сменим името И няма да получим покана“


С други думи македонското общество в продължение на 15-20 години след независимостта ЯСНО И СЪЗНАТЕЛНО се стреми към задънената улица на дилемата „интеграция vs. идентитет“ (вместо идентичност беше по-добре да напиша „интеграция vs. звезда на Вергина“, защото става дума за вергинска, а не за някаква друга идентичност)


Тогава значи, че допускането ми за здрав разум у македонския елит (политически, научен и обществен) е НЕВЯРНО. Въпросът е какво има тогава в главите им вместо здрав разум?


За съжаление има и друг вариант – в главите им може би има здрав разум, който обаче се стреми не към интеграция с НАТО (и ЕС), а се стреми към Сърбия, Югославия и тем подобната Русия. Това също е възможен вариант, защото забележете на кое точно се обиждат жителите на Бивша югославска република Македония? „как така ще ме наричаш ′бивша′???


Досега не съм чул нито един път да казват, че НЕ СА „югославска“! Те по-скоро НЕ искат да са БИВША, отколкото не искат да са Югославска! Няма нито един протест срещу думата „югославска“! Всичките протести са срещу дума „бивша“ (поранешна)!


За да не стане грешка: гореказаното се отнася за „елита“, „лидерите на общественото мнение“ и 5-те хиляди македонски интернет–глупаци, които смятат, че българите са татари, гърците – фашисти, а сърбинът Драган Павлович (a.k.a. Латас ) е най-великия днешен македонец (след Ацо Великия;-)


Мои македонски приятели, не знам как да ви го кажа, но има и един друг въпрос, свързан с идентичността:


Не знам дали са ви казвали в училище, но идентичността на всеки човек е негова дълбоко ЛИЧНА работа. Даже собствената ми жена, няма право върху моята идентичност. А македонския „естаблишмънт“ (бахти дума), в който освен политическия, включвам и научния елит на Македония, извади тази ЛИЧНА за всеки по отделно взет човек идентичност, и я размахва наляво и надясно като .... х..., с извинение пред дамите. Идентичността е интимен обект, даже по-интимен от ... х.я, който човек може да размахва пред жена си, но не и навън! Първо не е прилично, и второ – ако седнем всички да си ги мериме...(което и стана с гръцкото вето – гърците също решиха да си го премерят с вас)


(много ме е срам от последния абзац, но не можах да намеря други думи, извинете ме)


На всичкото отгоре водачите на общественото мнение налагат тяхното разбиране за идентичност и върху хора, които не искат да имат нищо общо с Вергинската идентичност. (сами се сетете за примери). Нещо от типа: ето моя х... и ти трябва да признаеш, че моят е по-голям и качествен от твоя...


В БГ също сме чувствителни на тема имена(тема на друг разговор е), но все пак вашата дипломация (и по-скоро водачи на общественото мнение) не трябваше да позволяват Македония да изпада в ситуацията „-или, -или“. Защото, вярвай ми, даже и да получите покана (сега) за НАТО, и ако Гърция остане унизена (обидена), тогава получавате доста отмъстителен и ядосан съсед, който такива „византийски“ номера може да ви върти...бедна ви е фантазията.


Още повече, че по-важната цел е влизането ви в ЕС, а там няма кой да оказва натиск върху Гърция (Америка имам пред вид)


Като заговорих за Щатите и Гърция – в тях се намира, според мен, и ключа за излизане от кризата. Ще обясня защо:


Според мен проблемът на Гърция НЕ Е в името. По-скоро гърците се притесняват от съседи–скандалджии, които обичат да си го размахват. (още повече, че Македония се опитва да размахва идентитет, не много различен от гръцкия – а именно вергинския).
Щатите искат стабилност на Балканите (само им е да се занимават с Балкани – имат си по-важни задачи), затова със зъби и нокти ще се опитат да разберат ЗАЩО, по дяволите, една страна, на която е обещано членство в НАТО, не получава даже ПОКАНА за преговори??? Или с други думи очаквам американските анализатори (агенти, шпиони, разузнавачи, обработчици на информация и важните клечки в Белия дом) да обърнат по-голямо внимание на липсата на здрав разум в македонския „естаблишмент“ (натискът върху Гърция е едно на ръка, но както казах – за гърците проблемът не е в името и те могат да направят компромис, ако са сигурни, че не ги застрашава нищо)


Което внимание (от страна на американците) може да окаже изключително благотворен ефект върху този елит, т.к. ще стане ясно, че в Македония е пълно с наследници на Киро Глигоров, които със зъби и нокти НЕ ИСКАТ ВЛИЗАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ в Европа (ЕС и НАТО) и които постигнаха на срещата в Букурещ най-голямата си победа, а именно – непоканването на Македония в НАТО (вижте и коментарите в руския интернет, ето един пример, като твърдя, че както изданието, така и авторът са от най-либералните в Русия и въпреки това е изпълнен със злорадство заради непоканването на Македония. Ето малко преглед и на руския печат: Загуба за САЩ, победа за Русия – коментари в руската преса).


Искрено се надявам, че народът на Македония ще намери сили да се отърве от тези представители на елита си, които със зъби и нокти се борят за изолацията на Македония и връщането ѝ към югославските (и руски)времена


Както и да е. Моята позиция е, че Македония трябва задължително да стане член и на НАТО и на ЕС – защото това гето , в което живеете ражда в главите на много хора в Македония само глупости. И тази глупост за съжаление расте непрекъснато и безспирно (виж МК-интернета и повечето вестници;-).


Животът в аквариум не е здравословен.


Аз като цяло се питам – умишлено ли бяхте водени през последните 15 години към такава ситуация? Защо целият ви „естаблишмънт“ работи за изолацията ви, а не за отварянето ви към света? Имам подозрението, че елитът ви умишлено го прави. Защото на такива като Латас (като еманация на македонския елит), както и на трафикантите на проститутки винаги ще им дават визи и достъп до Европа – докато ние с теб, Жарко, още не сме пили бира:(


И още нещо: докато някой е в ситуацията -или-или - други са в ситуацията win-win
Искрено ви желая успех:-)


Възползвайте се от възможността за промяна!


Още малко актуализация (04 април 2008): Нали Жарко каза, че утрото е по-мъдро от вечерта:-) та и на мен ми дойдоха още малко мисли тази сутрин:-)

Ето едно доказателство, че целият елит трябва да се смениРадмила Шекеринска: Опозицията в Македония няма да търси отговорност от премиера“ (Шекеринска е лидер на опозицията в македонското Народно събрание)


След като няма да търси отговорност от управляващите – това елементарно значи, че и тя е част от елита, подлежащ на смяна.


Май го бях писал по отношение на сърбите, но в случая важи с пълна сила и за македонците: Обърнете се към себе си, вижте какво искате от този живот, какви цели имате?


С чиста съвест мога да ви кажа – проблемите ви се намират вътре у вас, не ги търсете при другите.


Сетих се за един пример, защо проблемът на гърците НЕ Е името. Помните ли преди десетина години как гръцките граничари питаха на Кулата „къде отивате“ и ако отговорът беше „Солун“, а не „Тесалоники“ следваха яки проблеми с проверките (елементарното поведение на балкански полицайчета;-). По-късно, когато разбраха, че БГ не е заплаха за Гърция – този отговор „Солун“ престана да бъде проблем (аз лично винаги минавам с отговор Солун). А след приемането ни в ЕС, даже и въпроси не се задават:-).


Общо взето с една добросъседска политика България получи излаз на Бяло море без да пукне нито една пушка! (докъде доживях – да похваля българска политика;), но фактът си е факт: до Солун стигам за 3 часа от момента, в който реша, че ми се ходи до Солун. Да питаме ли македонските ни приятели за колко време след решението да отидат до Солун, успяват да стигнат до него? Нали само чакането за ред в посолството е месец-два)


Още нещо: замислете се защо Албания получи покана? Моят отговор е, защото Албания се държа изключително разумно, сдържано и европейски по въпроса с Косово. Не виждам все още подобна политика от страна на Македония по отношение на съседните ѝ територии


Бележка под черта: Ненавиждам думата „естаблишмънт“ и я използвам изключително като обида


Още веднъж се извинявам за леко нецензурния език, който използвам, ама дано ме чуят.

17 коментара:

By Jove каза...

Доста умно размислување, ме бендиса, ама фалат уште неколку коцкици од мозаикот. Играта е на повеќе нивои и малкумина можат да ги фатат посуптилните нишки.
Парадоксалноста е во тоа што една ВОЕНА организација како што е НАТО - ПРОПАГИРА СТАБИЛНОСТ И МИР.
За да се оправда постоењето на таа воена организација - НЕМИНОВНА Е ТЕНЗИЈА (НЕ-МИР). Таа ТЕНЗИЈА може да се одржи само доколку на одредено подрочје од светот се поттикнува ситуација на НЕИЗВЕСНОСТ И ИСЧЕКУВАЊЕ, со што тоа подрочје ќе биде прогласено за ТРУСНО (политички,економски и тн. неподобно).Таквото ТРУСНО ПОДРОЧЈЕ ќе се дефинира како ДЕСТАБИЛИЗИРАЧКИ ФАКТОР ЗА МИРОТ ВО РЕГИОНОТ- и ОП ... еве ти ја ВОЕНАТА МАШИНЕРИЈА НА НАТО - ЗА ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА МИР.
Всушност, КОЈ МИР, КОЈ ЦРНИ КАМЕЊЕ - ЗАРЕМ ВОЈНАТА НЕ Е НАЈДОБАР БИЗНИС???
Ова е само една од коцкиците од мозаикот - ИМА И ДРУГИ, но ОВИЕ ИГРИ НЕ СЕ ЗА МАЛИ ДЕЦА КАКО ТЕБЕ И МЕНЕ, затоа е најдобро да не се занимаваме со нешто врз коешто не можеме да влијаеме.
Орвеловата ’84-та одамна се реализира во дело.
ГОЛЕМИОТ БРАТ ТЕ НАБЉУДУВА.
Биди поздравен и Господ нека те чува од лошо,

By Jove.

Жарко Трајаноски каза...

Ај, утрото е помудро од вечерта, па ќе ги одложам коментарите за утре :)

Стойчо каза...

@ Жарко и аз го писах снощи в 1 часа през нощта;-)

@by jove - това вече е разумен спор: дали трябва да се влиза в НАТО или не.
Моето мнение е, че трябва, твоето – че не трябва. Това е разумна дискусия, в която и двамата можем да изложим аргументите си.

Мисълта ми в този постинг е, че македонският елит постави спора на ниво „идентитет vs. интеграция“, който вече е абсолютно неразумен спор. За което този елит (политически, научен, обществен, медиен), по мое скромно мнение, трябва да бъде сменен незабавно и из основи.

Благодаря и на двама ви за разбирането:-)

Хесапов каза...

Смятам, че разглеждането на НАТО, като военна организация е неправилно. Била е военна организация, но вече е повече политическа, от колкото военна. НАТО е организация, носител на определен тип култура, мислене и мироглед. Това е Демокрацията, като процес и състояние на нещата едновременно, житейски ценности. За това е много важно да си в НАТО, защото този факт говори за развитието на общественото съзнание в страната.
Естествено не всичко е както трябва, не е чисто, не е принципно. Например отхвърлянето на молбите за преговори на Украйна и Грузия и двете заплашени от арогантния руски империализъм...
Така или иначе ако те приемат в НАТО, признават че споделаш демократичните ценности и който твърди че това не е така не е разбрал за какво става дума. Напълно споделям подозренията на Стойчо, че македонският елит направи всичко възможно да прекъсне пътя на Македония към ЕС и НАТО. Направи го по най-долния начин - вече толкова години зомбират населението около Вардар с невероятни глупости, та се стигна до там, че голяма част от него са абсолютно ирационални твърдоглавци, пленени от напълно безполезни идеи и желания.

Таската ю-ноу-ху-ски каза...

Не, не, не и не!
Ама йок направо. Нещата не са нито толкова прости, нито толкова еднопластови и еднозначни, колкото ги описваш.
Не са и както Joве ги обяснява, но точно в отзи ден и в този час от седмицата неам нерви да пиша фермани.
Ме разбираш, нели?
Со здраве и бидете поздравени двоицата со Комитоски!

Анонимен каза...

Доволен съм от решението за не покана към Македония за влизане в НАТО.Нашите съседи трябва да разберат,че добросъседските отношения в този съюз са задължителни.Не може да идентифицираш държавата си като присвояваш чужда история.

injinera каза...

Komitaaaaa! Do koga shte gi duvchesh makedoncite? V bulgaria ima mnogo po golemi problemi, daj da si gi gledame tiah. I mene mi e muchno che v makedonia neshtata sa kato pri nas ama bih iskal da duvcheme nashte ne tehnite. Po mi e bolno za rodopite deto sa si otishli ot bulgaria.

komitata каза...

Толкова са ми любими, че обичам да ги дъвча. Между другото тоя материал е на Стойчо ;-) Да ти кажа пиша тия дни за македонците защото ми писна да пиша за министри... искам за малко да разнообразя...

Стойчо каза...

@injinera – честно казано ми стана кофти, заради това, че не ги поканиха. Остави кръвната връзка, ами това си е поражение и за България, защото в наш интерес е Македония да е част от НАТО и ЕС.
А ме заболя, защото това събитие е победа за проюгославските и проруски сили в Македония.

@таскаааа, ти ще се съгласиш с мене, чак когато стана председател на МАНУ;-)
Сега сериозно – разбира се, че не е толкова просто, но размерът на блога предполага да не пиша монографии тука, за да обхвана целия спектър на проблема.

Таската каза...

Председател на МАНУ Чао? :)))
Види сега, бая монография си написал без везе, така или иначе. И да ги бяха приели проруските и проюга сили там щеха толкова да се трогнат, колкото и истите тука. Щяха само да доработят модела "Приятел съм и на Джордж, приятел съм и на Владимир" с "приятел съм и на Йосип Броз", за ловец и рибар да не говорим...
Но да оставим букефалите на мира, ще им мине.
Питам аз и отговор не чакам, защо трябваше българската позиция да е толкова малоумна??????????
По-малоумна и от за Косово.
Значи:
1. Ние сме били неутрални, когато всеки си е казвал в прав текст "за" или "против" е. Т.е. не сме били "ЗА". После обаче обяснаваме как благодарение на нас имало не-знам-коя-си дума в декларацията и как сме били съжалявали, че нямало покана. Неутрални, но със сълзи на очи.
2. Точно преди срещата на говорителя на Външното министерВство му се наложи да говори някакви глупости как подкрепата ни не била безусловна и т.нар. То подкрепа всъщност нямаше.
Резултат - на връщане от Букурещ Груевски благодари на Словения и Турция за силната подкрепа, а единственото казано за България тези дни бяха глупостите на Цевтаноски. Ама и не дадохме повод за друго.
Получихме ли барем в замяна от гърците нещо (наивно би било да се смята, че е теоретично възможно дори) различно от запалване на новоосветената българска църква ва Атина?

Анонимен каза...

zdravejte ,ne znam kak tocno e istinskoto ime na tozi narod i ako ne sa balgari ili ot mjakoe slavjansko pleme bez ime problema si e tehen . istinata e ce ot godini iskat da otkradnat cuzda istorija i go pravjat dobre. Za tova ce samujl aroon i dr nasi predstvenici sa "tehni" dano se sabudim vmesto da gi zasitavame...
A za makedonci mnogo se izlagat MNOGO ! tA ALEXANDAR VELIKI e zivjal 323 predi Novata era Imal e
za ucitel Aristotel / kojto e ostavil pismeni pametnici na grcki/
imeto mu na alexandar , na sestra mu θεσσαλονικη ι basta mu filip imat znacenie smisal na gracki .Alexandar e maz kojto darzi stit sestra mu e ovencana s pobedata nad thessalija / niki pobeda/ a filip e prijatel na konete ili s konete. Sega tezi ostanki ot balgarskite nabezi prez vekovete iskat govorejki razvalen balgarski s smesica ot srbski i turski da sa darzava i steli da zavzemat cast ot garcija !!! i to predi da sa pokaneneni , aposle imat li oste zabi TEHNA E I BG ?
mNOGO ISKAT ! Parvo ezik i istorja da namerjat a posle ste vidime ...
A vie ne barzajte da gi zastitite .Edin ne sam cula da e za balgarite ,prijateli uz a vse protiv nas Zasto ne poglednete kakvo pisat tezi dni i za nas i za garcite - cirkadjii.NATO bilo grcko a pak solun ste e tehen e da ne sa ludi garcite Imat 5 000 istorija da ja popravjat za polovinata skopjanci drugite sa albanci.VIDJALI LI STE KAKVI KARTI POKAZVAT I KAKVO GOVORJAT? Neka njakoj da im kaze ce mnogo balgari .slavjani ot drugi plrmrna ne vlizasti v sajus s bg sa vojuvali prez vekovete i sa ostanali v grcija. Tova ne znaci ce imat samosaznanie ce sa skopijanci ili neznam kak da im kaza . Mnogo e rjazko i tocno tova i moze da boli NO ako iskaha da se preotkrijat koj sa njamase da sa GFLUPAVO UPORITI I LOSI. Hem suto hem bode!Oste malko i Alexandar Veliki ste premesti PELLA VERGINA I drugi istoriceski mesta v TITOV VELES za da im haresa HEJ NARODE SABUDI SE . DNES SME 2008 VREME E .

Meceto Usko каза...

“... Начелно компромисот означува средно решение од две можни решенија и за влакно подобри. Рамнотежа помеѓу крајни можности и ограничени услови за да се постигнат. Во историјата е тоа обид да на победената страна и се задоволи чувството дека не и е земено се што можело да се земе. Во филозофијата често тоа преставува вистината, која најбезболно ги обединува сите наши заблуди, а во науката начин да од некоја загонетка се направи одгонетка, која повторно некојпат ќе стане загонетка. И колку и да го презираме компромисот од библиски времиња, заради кој ништо не е жешко и ништо не е ладно, туку се е средно млако, без него, цивилизираниот живот е едноставно невозможен. Без компромис ни улица не би можеле да поминеме. Сите би сметале дека улицата е нивна...”

Борислав Пекич

Стойчо каза...

@таскааа, пак се изкакзваш ...;-) знаеш за кое МАНУ става дума.
Ако бях шеф на Ману Чао едва ли щях да се занимавам с блогове, а щях да си гледам милионите

Айде, отвори си блог и почни да пишеш ти монографии. Темата ми беше за македонския елит.
Ако БГ я бяха шамаросали така - темата щеше да ми е за БГ елита. Пък и много добре знаше, че с Комитата не оставяме БГ политиката на мира. Така че критиките ти ги приемам само като начин за разводняване и отклоняване на темата.

@Мечето Ушко – прав си братле, цитатът е напълно точен

Анонимен каза...

Свалям шапка на желязната логика в коментара Ви "Към македонските читатели: моят коментар за гръцкото вето".Не споделям само долавящото се неприязнено отношение към Русия, защото тя също има право на собствена политика по отношение на Балканите, както впрочем и САЩ, но това е друга тема. Думата ми е за Македония. По мое убеждение отродяването в тях е стигнало толкова далече( за съжаление с личните им усилия ), че връщане назад няма. Това в пълна сила важи и за манталитета им. Доста по-различен е станал от този на българите. Ежегодно контактувам с много македонци през курортния сезон. Крадливи и лъжливи са като нашите цигани. Изключително мнителни. Много по-тясно скроени са от съвременните българи. Рано им е и за НАТО и за ЕС. Може би след едно-две поколения, ако променят мисленето си. Със сегашните си обременености не могат да ни бъдат нито добри съюзници, нито качествени партньори.

komitata каза...

@последният анонимен.

Айде бе и да се грижим за интересите на Русия ли трябва? Да си гледат там държавата, че народът им живее като скотове...

Македонците са свестни, просто са живяли в по-различно общество и им трябва време, но не толкова много. Вярвам, че ще се променят към добро. И няма смисъл да прибягваме до расистки аргументи, нали ;-)

Стойчо каза...

Не ми пука за Русия, както не ми пука за Саудитска Арабия и другите петролни държави – имат петрол да се заринат с него. Ако го правят по глупав начин – техен проблем, да се оправят.

Расистките доводи изядоха главата на Македония с тази покана. Такива доводи и ще ни изядат и на нас главата, ако ги използваме – още повече, че не са верни: македонците са свестни момчета и момичета, които по стечение на обстоятелствата прекалено дълго живеят в „аквариум“ – но имат неоспорим потенциал да излязат от аквариума и аз искам да им даваме тази възможност.
Все пак не забравяйте, че и ние дълго време живяхме в аквариум

Стойчо каза...

Според мен елитът на Македония умишлено държи страната и народа си в този аквариум

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)