понеделник, март 03, 2008

Празнична критика

Руски филм на националния празник със субтитри по телевизията, рецитал на Росица Кирилова с участието на Панайот Панайотов. И това не е 1984-та година. Или може би е. "1984-та"

Голям късметлия съм, както разбрах, че нито съм гледал по-голямата част от помията, която се изля от Канала по случай националния празник, нито пък съм се вяствал в центъра на София по случай "тържествата".

Освобождението на България има две страни. От една страна, България се появява отново на европейската карта след 500 години пауза. На втори март 1878 г. българите са рая, а на четвърти вече са граждани на европейска държава. За празник си е и още как. От друга страна, горното събитие е резултат от сложна военнополитическа игра със съвсем не безкористни мотиви.

Свободата ни е "дадена", за да изиграем някаква политическа роля с нея. Така че ние сме си платили за нея още когато сме се съгласили с ролята.

Ако хулиган спаси давеща се девойка от водата, а после се опита да я изнасили, как да оценим постъпката му?

Смятам че отдавна сме отдали цялата необходима почит на Русия и руския народ за освобождението. Построихме църкви и паметници и направихме 3 март национален празник. Да продължаваме със жестовете като пускаме пошли руски филми по телевизията, да приемаме като император поредния руски диктатор и да подарим енергетиката си въобще не влиза в моите представи за историческа признателност.

Освобождението ни от чужда сила обаче си е слабост, каквото и да си говориме. Можем да подходим отговорно и внимателно да анализираме това което ни се е случило, а може просто и безотговорно с един замах да приемем че освобождение не е имало.

Десетки години се опитвам да разбера какво не е наред при нас и защо трябва да живеем в общество, което събира в себе си лошите черти и на развития и на неразвития свят. Уж сме много умни, но 99,9% от всичко, с което свързвам родната си страна не ме кара да съм много радостен, че съм роден тук и че официалният и език ми е роден.

Неуважение. Това е като че ли най-малкото общно кратно с което свързвам всичко в България.

Неуважение към себе си. При положение, че не уважаваме природата си, децата си, културата си, да показваме прекомерно уважение към една чужда сила е твърде неприлично. Да не говорим, че сегашният авторитарен режим в Русия не заслужава повече от протоколно споменаване в официалните чествания на нашата СВОБОДА.

Не можем да честваме свободата си като плащаме дивиденти на диктатор.

17 коментара:

Анонимен каза...

templar

Благодаря ти за статията. Мисля като теб.

http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=169624

injinera каза...

3ti mart si e vse pak praznik. stanali sme durjava otnovo, spored men tva triabva da se otbeliazva.

za nachina po kojto se praznuva sum vinoven az - shtoto ne glasuvah.

mnogo mi e trudno obache da predcenia koe e naj malkoto zlo i da si dam glasa za nego.

komitata каза...

Инжинера, благодаря за отзива и за искреността ;-)

Ангел Станоев каза...

Тц, не става точно така.
На втори март 1878 г. българите са рая, а на четвърти вече са "... автономно, поданно княжество ...", окупирано от шест пехотни и две кавалерийски дивизии на руската армия, издържани "... за сметка на окупираната страна ...". Това става с българите на трети март.

komitata каза...

Т.е. положението ни се е влошило? Както е станало в частите в Македония завзети от гърци и сърби? Тежка окупация, комбинирана с усилена денационализация?

Стойчо каза...

Мдааа, на втори март са рая, а на четвърти вече имат право да избират Учредитлено събрание и да си търсят княз за държавен глава. Могат да изграждат армия, да имат Министерство на просвещението и разни други...

Не е малка разлика?

Стойчо каза...

Мдааа, на втори март са рая, а на четвърти вече имат право да избират Учредитлено събрание и да си търсят княз за държавен глава. Могат да изграждат армия, да имат Министерство на просвещението и разни други...

Не е малка разлика? Каквото и да си говорим това е по-добре от дните преди това.

Все едно да кажете днес на косоварите: преди да дойде НАТО (през 1999г) беше по-добре, отколкото след това. Независимостта и косоварите и българите си извоюват (обявяват) по-късно (2008 респ. 1908г)

Стойчо каза...

Но че не дължим нищо повече на Русия - това също е абсолютно вярно!

Ангел Станоев каза...

При всички събития в подготовката и воденето на Освободителната война, руските официални власти никъде не употребяват думата “България”. Освен това, далеч преди началото на войната, на 8 юли 1876 г., в Райхщад, град в пределите на днешна Чехия, се подписва споразумение между Русия и Австро-Унгария. Според това споразумение СЕ ИЗКЛЮЧВА образуването на компактна славянска държава при евентуална руска победа над Турция. Ако се появи някаква държава, чието име не е посочено, южната й граница не би трябвало да прехвърля билото на Стара планина. В Сан-Стефанския договор също не се споменава името България. Говори се за "областта" или за "Балканската област". Едва след края на войната, преди Берлинския конгрес, названието "БАЛКАНСКА ОБЛАСТ" се отменя, като й се присвоява ново название – Северна и Източна България, впоследствие наречена Източна Румелия.

Допреди това във всички предшестващи мирни договори между Русия и Османската империя, като този от Кючук-Кайнарджа, също не се среща името България. Русия добива правото да се застъпва за балканските християни, а Високата порта се ангажира да не препятства свободното вероизповедание на православните. Още при обявяване войната на 12 април 1877 г. в царския манифест, прочетен от владиката Павел в Кишинев, се казва, че Русия обявява война на Турция в защита на - забележи - на ПОРОБЕНИТЕ СЛАВЯНИ.

Така или иначе, за независимо българско княжество става дума едва през лятото на 1878 година, на Берлинския конгрес. Ако го нямаше Берлинския конгрес, тогава може би нашата съдба щеше да наподобява съдбата на кавказките народи - Грузия, Армения, Азербайджан, Чечения. Русите щяха да ни "освободят" по същия начин, както навремето са "освободили" и тях.

Всъщност, аз много съжалявам, че не виждате и сами всичко това от дистанцията на времето, и че си затваряте сами очите не толкова, колкото че ги стискате, стискате ги да си останат затворени. Отворете си ги, нищо страшно няма вече. Вече сме не на три, ами на петдесет и три морета и един океан.


п.п.
Сетих се и за още нещо - а случайно да сте се запитвали защо тъкмо 2008-ма година беше обявена през януари като "Година на Русия в България"? Защо тъкмо тази година беше избрана от първановците и путиновците, а не която и да било друга година, по-близка или далечна? Какво празнуваме ние на 22 септември 2008 година? Сто години от какво? И тъкмо стотната ни годишнина беше избрана да е какво? Мислете малко, умни момчета сте - имам предвид и Стойчо тук вече.

Поздрави.

Стойчо каза...

@ангеле, заеби ги тия подходи - единия умен, пък другия - нищо не казваш. Вервай ми - нищо не печелиш в дискусията с така поставен въпрос.

Стойчо каза...

Нещо друго - и да не се споменава името България в тези документи, това е без значение, защото след този ден България получава възможността да го прави. И най-важното има възможността дотолкова да се еманципира, че няколко години по-късно й стига куража да се опълчи и на Русия.

Егоистично е от страна на Русия, но пък получаваме възможността да се правим на отворени - тази дата заслужава празнуването си. Не че ще провеся знаме от балкона... нотова е тема на друг разговор

komitata каза...

Да, Ангеле и на мен ми се струва че аргументите са ти от вида - Ами ако Ботев беше с каска, а Левски — с ботуши.

Цитираш избирателно. И наистина — кой знае какво ЩЕШЕ да се случи. Защото например по време на Съединението, Русия е много против, но местните руски офицери се правят на дръж ми шапката и нарочно правят така че да не забележат нито подготовката, нито самото "събитие".

И какво, Русия ЩЕШЕ да влезе втори път, тоя път с войска, за да умиротворява българите, които дори нямаше да се казват българи. Богато въображение имаш.

И цитираш договореностите от Райхщадт, ама забравяш цариградската конференция от декември същата година, нали?

Но ти си сигурен че ЩЕШЕ да е така както ти си мислиш.

И единственото за което мога да те поздравя е за съвпадението "Година на Русия - годишнина от независимостта" - ето това е наистина национално предателство на подлогите гоце и сергей.

Но то е свързано главно със събития които стават вътре в главите им, а не с реалности.

Стойчо каза...

Още повече, че Русия е противник и на обявяването на независимостта през 1908г.

Ангел Станоев каза...

Стойчо, чети бе, човече - написал съм го и за двама Ви. Няма никакви подходи. Доста често ви чета, и го мисля наистина, а не поради конкретния повод.

Никаква възможност не получава България в този ден, като изключим възможността, близка до тази на кавказките народи - да стане достолепна частица от руската империя като тях. Не съм го измислил аз това "задунайская губерния". Виж и мнението на Захари Стоянов, на Стамболов, на Раковски. Подмини като малка гара Петко Славейков и русофилската част от племето ни. Никаква възможност не получава България, тя дори не е спомената в този жалък договор. Виж из мрежата текста на споразумението от Райхщад. Виж и това, че дори като българи не сме споменати в прокламацията за обявяването на войната. Балкански славяни сме там. Какъв ти тук "егоизъм".

@ комитата
Ми разбира се, че цитирам избирателно! И много внимавам при цитирането да отбягвам цитати от руската пропаганда, с тезите на която изобщо не съм съгласен. Ако Ботев беше с каска - благодаря, но дай да не сваляме разговора на това ниво.

Разбира се, че Русия е противник на независимостта ни през 1908. Русия е против и Съединението, през 1885 година. Не че имам нещо против руснаците, против техните интереси или пък сплетните на рускинята Наталия, съпруга на тогавашния сръбски крал, но нека да се откачим най-после от тази плитка комунистическа плувка с "освободителите". 2008-ма е вече. Сто години независимост, а не "година на Русия", както им се ще на първановците и сидеровците.

Стойчо каза...

Комитаааа, обвиниха ме в русофилство и нечетене – представяш ли си???

komitata каза...

Да видиш как е Стойче, когато те подозират в нещо което не си направил.

Макар че ти си си русофил де откакто те познавам.

Майтап бе, майтап. ;-)

Стойчо каза...

Нали не бъркаш -филията с -фонията?
:-)
Врага надо знать!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)