събота, март 22, 2008

София през погледа на чужденец

Абе честно казано, начел съм се на отзиви на чужденци за София, и много-много вече не ме интересуват. Но пък руските отзиви винаги си имат специфика, която ги прави интересни, защото братушките са живяли в същите лайна като нас, а сега ние сме в Европа, а те не, и това ги кара да са много ревниви в сравненията. ;-)

"... София ни се разкри като страшен кошмар и разочарование.

Назад в СССР, и при това, завръщане в глухата провинция. Спомням си, в детството няколко пъти ходих до град Прокопиевск. Това е миньорско градче в южните части на Кемеровска област. И ето, след стопяване на снега, градът се превръщаше в едно голямо сметище. Хората не се притесняваха и изхвърляха дребен и не много дребен боклук направо през прозорците от панелните си пететажни блокове. Голям праз, ще дойде пролетта, пазачите ще почистят, ама и пазачите не бързаха. Ето и в София, изглежда пазачите не бързат особено. Същите панелки, в които върви масовата замяна на прозорците с пластмасови.

Но това не е всичко. Ето например, кажете ми къде си сушите прането?

Аз лично в банята, а българите на терасата и не е важно има ли балкон или не, направо на балкона провиснали въженца на които се суши долно бельо. И така почти всеки апартамент. Така че возиш се из столицата, и из всеки прозорец ти махат тези флагове, вятърът разнася купища пресни, а на места и не съвсем пресни боклуци и всичко това на фона на протяжна българска песен и тракане на колелата по асфалта (улиците в София са напълно разбити) Впечатлявате ли се? Ами ето там попаднахме... "

Четете нататък, ако знаете руски

част 1
част 2

Съгласен съм с много от нещата. Чудя се кога ще се оправи поне квартала по пътя за летището. Не може ли дадат някое милионче от парите за реклама на България за фасадите.

Искам от някоя държава да дойде човек и да въздъхне "Ето, това е Европа" ;-)

9 коментара:

mitko каза...

" Чудя се кога ще се оправи поне квартала по пътя за летището. Не може ли дадат някое милионче от парите за реклама на България за фасадите. "

Ми по принцип не, защото за това са отговорни живущите и общината, която трябва да ги натисне и глоби. Това по принцип. В България не, защото тези пари, за които говориш не са за реклама на България, а за реклама на хазартния бизнес, строителния бизнес и т.н.

" Искам от някоя държава да дойде човек и да въздъхне "Ето, това е Европа" ;-) "

Ако чужденците видят фасадата на твоя блок/къща ще останат ли възхитени, е правилният въпрос, който всички трябва да си задаваме?

komitata каза...

Моят възглед е по-либерален. Щом от впечатлението от опърпания квартал дружба толкова зависи имиджът на София и България, който се публикува в чуждите медии (а именно това е целта на рекламните кампании -имиджът), то тогава нека част от бюджета отиде за разкрасяване на кварталчето.

По същия начин държавата се грижи за паметници на културата, които са частна собственост.

Външния вид на онова кварталче представлява не само частен но и обществен интерес, затова и обществото е длъжно да направи нещо за него.

Нямам желание да издавам къде живея, но който ме познава знае че нямам причина да се срамувам от фасадата на моя блок (че дори и от входа). Който ми е идвал на гости ще потвърди. Така че ето и отговор на "правилният" въпрос.

И добре дошъл в блога. Щом ми задаваш тези въпроси, значи попадаш тук за пръв път.

Анонимен каза...

Комитата,погледът ти през погледа на Ю Иванич коментирам през моя поглед.
Моят поглед през твоята гледна точка тук ми се проясни,като прочетох написаното от Ю Иванич.
Тогава се попитах-дали Комитата го е прочел?Несъмнено-да.Тогава се попитах-дали го е разбрал.Несъмнено-да.
И се питам-при тези несъмнени "ДА" дали има място за коментари?
Какво да коментирам всъщност тук?

komitata каза...

Окей, изглежда би се заформила интересна дискусия, но аз нищо не разбрах от втория коментар.

Димитър каза...

Вярно е, че в сравнение с Москва, Дружба изглежда ужасно. Фасадите в Москва обаче се ремонтират централизирано - няма "искам, не искам". А пък господинът ще ме извинява, но аз пък съм виждал простряно пране между блоковете в сравнително престижен квартал на Москва. За бирените бутилки навсякъде да не говорим. Вярно е, че се чисти (по-чисто е от София), но е далече от коя да е европейска столица.

Bla каза...

Смешно е да се сравняват София и Москва.

Хесапов каза...

Руснаците да видят гредата в окото си!
Те винаги са били арогантни спрямо нас.

петър каза...

Всеки има право да критикува, още повече нещо което си е така и си заслужава. Прави ми впечатление бодрото встъпление "Ние сме в Европа, Русия не е". Русия е по-голяма от Европа, със своите специфики. Факт е че българи сега отиват да работят там, а не обратното. Ние сме една от най-бедните държави в географска Европа, с ниски доходи, високи цени и най-мошеническите правителства. Това е въпреки хубавата природа и условия за туризъм. И имаме абсурди от всякакъв характер...
В ЕС ни пуснаха може би защото светът още си се дели на зони на влияние.

Хесапов каза...

Изобщо не съм комплексиран от това, че ни приеха малко "метър" в ЕС. Ако всичко беше както трябва у нас, изобщо нямаше да се натискаме за членство, както Норвегия и Швейцария примерно.
А ние заслужихме да ни приемат! Направихме много и се ЛИШИХМЕ от толкова неща, имам предвид куп лоши навици, трудно изличими и вредни, дълбоко залегнали в нас. Ако човек поразлисти руски и македонски блогове и форуми ще види колко назад в мисленето, възприятието и оценката на света са хората там.
Това, че Русия със своите петродолари и феодална "политическа система" успява да излиже фасадите на Москва все още нищо не значи. Русия продължава да бъде дивашка държава, възпитаваща арогантност и тъпота в поданиците си, а тези които не се подчиняват биват убивани.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)