четвъртък, март 20, 2008

Малко музика

Днес признахме Косово като независима държава. Започват всякакви коментари, реакции, Сърбия отзовава посланика си от София и т.н.

Аз обаче реших да видя, какво дават по единствената (за съжаление) сръбска телевизия по нашата кабелна, а именно – Пинк. По нея даваха обичайния за нея турбо–фолк (ама много хубави мадами, ей!) и нито дума за Косово. (Най-пресният сръбски виц: "Защо сърбите изтегляли посланиците си от държавите,признали Косово?
Това е единствения начин да сменят кадрите от ерата на Милошевич...")

Тогава реших да си пусна един от филмовите канали и даваха... „Ужилването“! Този филм е в първата десятка на личната ми класация; заради музиката в него просвирих на пиано навремето.
Разбира се, музиката във филма не е писана специално за него, а около 70 години преди това – в края на XIX и началото на XX век. Композитор е Скот Джоплин.

И така: The EntertainerДа не правя големи и сериозни аналогии, ама Сърбия май го игра като Дойл Лонеган – сама се прецака.

По въпроса с телевизиите - смятам, че по кабелните телевизии трябва да се предлагат повече телевизии от съседните държави( и национални, и комерсиални) Това е единият от пътищата за взаимно разбирателство

11 коментара:

komitata каза...

Стойче, проблемът на Балканите е, че малко езици се разбират без преводач. Или трябва да си полиглот или нищо не разбираш.

Стойчо каза...

Да, бе - сръбски, хърватски и македонски (така, де;-) – преводач не ти трябва. Румънски се хваща много лесно след малко практика. Гръцки - доста хора знаят, за турски - да не приказвам;-)
С албанския само ще имаме проблем първоначално, но нашите македонски приятели ще ни помагат;-)

Стойчо каза...

Ооо, забравих босненския,... извинете, ако съм засегнал някого;-)

капак каза...

балкански телевизии могат да се гледат онлайн безплатно, в сайтовете за онлайн телевизии.

Стойчо каза...

Благодаря за идеята, но е важно по кабелната да ги има също, нали?

Всъщност, я дай линк, ако може?

капак каза...

ами аз нарочно не дадох линк, за да не спамя, напиши "онлайн телевизия" в Google и един от сайтовете дето излиза на първа страница има телевизии от цял свят, вкл. Балканите ;)

ntpavlov каза...

Единствената сръбска телевизия, която си струва да се следи е Б92, другото е шовинистко-комунистическа пропаганда
http://www.b92.net/tv/program/stream.php

komitata каза...

Не споделям оптимизма ти, Стойче. На практика освен между България и бивша Югославия телевизионни програми не може да се обменят, без населението да понаучи по 4-5 чужди езика.

komitata каза...

румънски, турски, гръцки, албански за българите по-специално. сръбския и македонския може и да не ги учиш.

Стойчо каза...

Обмен на програми с бивша Югославия – ето едно добро начало.

@капак - споко, не го смятам за спам, нали аз те помолих да дадеш линк:-)

@ntpavlov - даже и шовинистко-комунистическа пропаганда може да ми разкаже много за народа си:-) (а може да се посмеем;-)

ntpavlov каза...

Стойчо, и аз с такава нагласа чат-пат гледам новините по ОРТ (държавната руска ТВ), но трудно се издържа, на техния фон БНТ е ББС :-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)