сряда, март 12, 2008

Действащ лично

(клик на картинката за по-голямо)

Сдружението за електронни комуникации, Фондация "Отворени проекти" и двамата с Богомил, "действащи лично" сезирахме омбудсмана за Наредба 40 (подслушването и задържането на данни в Интернет). Надявам се това да разбълбука малко блатото на нашата действителност и министър Петков да спре да се прави на "дръж ми шапката", когато му отърва.

И нали никой не си прави илюзии, защо обхватът на наредбата от "тежки престъпления" е разширен до всякакви престъпления.

Това попита и народният представител Николай Камов, в заседанието за парламентарен контрол на 22 февруари 2008 г..


"Кое наложи разширяването на приложното поле на Директива 24/2006 в българското законодателство за всички престъпления и в този смисъл намесата в личния живот на българските граждани?"
И министър Петков отговаря, в неговия си безпардонен стил:


(източник - стенограма от парламентарен контрол, 22.02.2008 г.)

Нали разбирате защо е разширено полето на Наредбата? Специално заради вас — любители на отворената култура и торентите. Разбрахте ли бе, криминогени? Това, което го правите, не е тежко престъпление по смисъла на европейския закон. И министърът няма право по него да ви подслушва. НО ПО НАРЕДБА 40 МОЖЕ И ОЩЕ КАК!

И после разправяйте пак — министърът не уважавал новите технологии.

При Богомил има и галерия от подаването на СИГНАЛА.

Действащ лично,
Комитата

4 коментара:

Павел Калинов каза...

Интересно омбудсманът къде точно ще си го премести сега... Любопитен съм дали ще има продължение.

Bruce Wayne каза...

евала, че поне нещо опитвате

симо каза...

много правилно се е загрижил г-н министърът, при това с много прецизен многоцелеви подход.

не вярвам на комитските инсинуации торентите да представляват целия проблем. пиратските кражби по интернетите не са малък удар по гръбнака на българската икономика (за приноса им към тероризъма да не започвам); а и порнографията и сексуалната експлоатация на деца по интернет са сериозни проблеми, няма спор.

но и извън тези важни проблеми има важни причини министърът да въведе строги мерки за контрол.

най-напред, министерството има отговорности по отчитането на дейност по разкриването на организирана престъпност. тоз бюджет не се дава току така, а трябва и да се оползотворява.

а какво са двама души с чат клиенти и tcp връзка помежду им, ако не организация? ами трима? ами петима, от които един е с блог? страшно става.

при това става дума за изключително гъвкави организации, боравещи с технически средства и с голяма потенциална аудитория и безкраен потенциал за приемане на нови членове.

ако се оставят нещата без контрол, не само пиратство ще има, не само организирана престъпност.

току виж разните му блогъри видяли как се правят избори напоследък в некои държави, изкопирали модела и създали опасност (сакън!) за политическата върхушка и за тия дето ѝ плащат.

това е сериозен риск, който държавата не може да си позволи.

свободният интернет е болестно състояние, което трябва да се излекува -- с железни закони и твърда ръка.

да не говорим, че по този начин г-н министърът показва информираност и възприемане на передовия чужд опит.

напоследък строги, но справедливи закони за контрол на интернет излизат в най-различни държави -- от бурно развиващите се Китай и Русия, през Япония и Южна Корея, та чак до Австралия и Щатите. Да не говорим за Европа.

komitata каза...

Гледам тука че вредни елементи, базирани в чуждестранни централи подкокоросват населението да създава престъпни групи в Интернет. Абе ей, холан няма да допуснем поплъзновенията на либерализма в България. Ако толкова искате да си говорите с някого, обадете му се по телефона.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)