вторник, март 11, 2008

Защо така бе, Гугъл

Двамата със Стойчо сме изненадани, че Гугъл спря да уважава блога за пътеписите. Не че разчитаме на доход или нещо такова, но просто спряха да показват сайта в резултатите и посещаемостта падна като камък надолу.

Моля спецовете по Гугъл и SEO, които очевидно са на високо ниво в България (Яиц..... Лъгуг ), да подскажат какво става и разбира се, какво да направим (което всъщност ни интересува най-вече).

Благодаря за помощта предварително и да знаете, че не сме неблагодарни. Ще почерпим.


Добавка от Стойчо:
Наистина е малко странна ситуацията, защото на думи като: халкидики, гърция, барселона, париж, сърбия, букурещ (изобщо всякакви географски названия, които се срещат в блога) бяхме на първа страница. Изключение винаги е била „Виена“ – там винаги сме били на 2,3 страница.

В момента през гугъла идват само търсещи по термин „пътуване до“ и „стойчо“ - практически за всичко останало сме зачезнали на задни страници.

Забавно също така е, че на първи страници показва стария сайт на Пътуването (www.geocities.com/stojtscho) по който отдавна няма никакво движение, и освен това, който на всяка своя страница отгоре има препратка към сегашното „Пътуване до...“ (т.е.http://stojtscho.blogspot.com)

Също така изкарва на първа страница разкази, от „Пътуване до...“, които са публикувани по други сайтове(Иде ли, Около света)и, които сайтове напълно коректно са дали работещ линк към източника (т.е.блога „Пътуване до...“) – и въпреки това източникът е на доста задни страници, въпреки, че и в двата цитирани сайта има коректни и работещи линкове към него.

Хора, дайте идеи какво да правим.
Никога не смe прилагали „номера“, които да заблужадават гуглето, именно от страх да не ни игнорира.

Ще черпим за помощта:-)

21 коментара:

Александър Кръстев каза...

Много странно. Не пуска вече резултати в търсачката ли? Хм... Да не е нещо от настройките на темплейта, нали уж търси по заглавия тоя лълуг...

komitata каза...

Ами не знам. Според нас сме си съвсем коректни. Нито се опитваме да го лъжеме нито нищо. Никакви трикове не ползваме, точно заради такива ситуации.

Христина каза...

1)Ключови думи- и на коя страница сте били на тях?

-кролнал е преди 45 мин.

komitata каза...

Христина, задай въпроса си на по-разбираем език, моля. Нищо не стоплих.

Христина каза...

Показвал ви е като резултат , на кои думи. Какво пиша в гоогле за да излезете, и на коя страница е бил сайта.

Преди 45 минути е минал през вас :) това исках да кайа

komitata каза...

ами значи на "пътуване до барселона" ни показваше на първа страница. също и на "пътуване до гърция" сега ни няма и в първите 10 страници.

Христина каза...

http://www.google.com/search?q=%22%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0%22&hl=en&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:en-US:official&hs=j9L&start=10&sa=NПосле до махни този коментар. На втора страница сте!

Последно гоогле е прегледал сайта на 4 ти! На първа станица е http://www.geocities.com . Индексира ви, нямате проблем с него , просто се качват напред сайтове с повече линкове.

Стойчо каза...

Наистина е малко странна ситуацията, защото на думи като: халкидики, гърция, барселона, сърбия (изобщо всякакви географски названия, които се срещат в блога) бяхме на първа страница. Изключение винаги е била „Виена“ – там винаги сме били на 2,3 страница.

В момента през гугъла идват само търсещи по термин „пътуване до“ и „стойчо“ - практически за всичко останало сме зачезнали на задни страници.

Забавно също така е, че на първи страници показва стария сайт на Пътуването (www.geocities.com/stojtscho) по който отдавна няма никакво движение, и освен това, който на всяка своя страница отгоре има препратка към сегашното „Пътуване до...“ (т.е.http://stojtscho.blogspot.com)

Също така изкарва на първа страница разкази, от „Пътуване до...“, които са публикувани по други сайтове, и които сайтове напълно коректно са дали работещ линк към източника (т.е.блога „Пътуване до...“)

Хора, дайте идеи какво да правим.
Никога не сем прилагали „номера“, които да заблужадават гуглето, именно от страх да не ни игнорира.

Ще черпим за помощта:-)

Христина каза...

1)Появили са се по-силни сайтове с по- добър пр и по- добро Сео. Което е нормално.

- Пишете съдържанието с повече клишчови думи за да бъде по- добре възприето от гугъл. Както и в самият title.

2) Едно основно нещо, съдържанието трябва да уникално. Т.е ако някъде търсачката срещне подобно съдържание то не и харесва и по- често по- слабият сайт отпада.

(Отбелязвам , че с идеи помогна мацката от Visionforweb)

Стойчо каза...

а „мацката от Visionforweb“ какво пие?

Това, значи ли, че трябва да ползваме заглавия по-често? В които да ги има ключовите думи?

Христина каза...

Да това е много важно !:)

Е как класиката червено вино !!!!

Стойчо каза...

Хора, други мнения?

Пропадането стана много изведнъж - мисля, че в събота срещу неделя гуглето отведнъж ни хвърли на задни страници

Казвайте какво да правим, моля?

Анонимен каза...

Махай се от блогспот : Един собствен домейн с Wordpress би могъл да свърши -добра работа - насреща съм да го направя, ако се решите (айде решете се)

Бого

Монтана днес каза...

Има някакъв проблем с Гугъла и блоговете специяално на blogspot.
При мен положението е аналогично. На единия ми блог при резултати по определени думи бях на 1-2 страница. сега не мога да е намеря на кя съм. Само по мнодо специфичен израз излизам на 1 но най накрая като преди мен се редят страници с отделни думи от израза, а един мох сайт на Geocities по който яма движение от около 5 години си виси на 3 страница. Блога има на 500 линка към него и то доста с PR 4, 3, 2. Преди няколко дни същото се случи и с друг мой блог. към него има само около 7-8 линка. Имам още един който се държи по определена дума на 3 страница. Няма да го пипам 1 седмица да видя дали и той ще изпадне. Най интересното е че като напиша Ключовата дума + blogspot показва мои или връзки към блога, но не и самия блог. Поне не на първите 10-15 страници

Монтана днес каза...

Извинявам се за втория коментар и грешките в първия, но забравих. След като блога беше вече няяяякъде назад, получи PR3. Интересно!

Анонимен каза...

за Христина и останалите: PR който впрочем виждате в тулбара не играе роля при ранкинга на страницата в google. и това не е от вчера.
освен това google в последно време прави доста промени в ранкинг алгоритъма си, особено чуствителни са блогове. правилна е препоръката да минете на собствен домейн и към система wordpress. с blogspot едно че изглежда несериозно, а и с един ваш домейн имате много по-голям шанс за по-горни позиции.
Вероятно е да сте прекалили и с duplicate content-а.

Стойчо каза...

Да не се надувам, но за голяма част от материалите източник е „Пътуването“. Вярно е и обратното – мисля, че съм в „равновесие“ по брой копирани при мен и копирани от мен материали. Като почти винаги има линкове към източниците - но това не е от вчера.
Гуглето просто от днес за утре реши да направи промени в подредбата си.
Не съм сигурен, че гуглето ще предпочете вордпреса пред блогспота (най-малкото защото блогспотът е част от гуглето;-)

Искам само да предизвикам следващите ти коментари

Анонимен каза...

@Стойчо- говоря ти за собствен домейн.

Chi каза...

Спадът в гуугъл позициите не е само с твоя блог. Забелязвам че от тази неделя определени бг сайтове са изпаднали от топ позициите си. Давам пример с туристическа агенция Йомекс - от неизменна 1ва страница за ключови думи "екскурзии + всички топ дестинации", напр. "екскурзии гърция", "екскурзии италия", "екскурзии париж" и т.н. сега сайтът е почти неоткриваем. Говорим за стабилни позиции, поддържани повече от година. Възможно е наистина причината да е в дуплицираното съдържание, тъй като агенциите предлагат едни и същи програми на по-големите туроператори и се повтаря на доста места..

Съзерцател каза...

Аз не участвам в никакви оптимизации и прочее простотии, защото така съм решил за блога си. Не смятам, че трябва да рекламирам мнението си.

Но за "Пътуване(то)..." е жалко.

Пробвайте с мета тагове в "главата" на шаблона.

Доколкото знам, помага.

Стойчо каза...

@bogo, по принцип натам сме се запътили, но поне засега не знам кога ще го направим

@монтана - май са ни аналогични проблемите:-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)