събота, март 29, 2008

Рожден ден с кражба на качество.

Днешният ми рожден ден беше един прекрасен, слънчев, свеж, с прозрачен въздух. Виждах Витоша на длан, разходих се в парка, абе въобще ако по рождения ден се познава годината, трябва да ме чака страхотна година... Какво може да се намеси да го развали?

Има една такава банка. Първа Инвестиционна. Амбициозна е като че ли най-точното определение за нея. От 7-8 години съм и клиент.

Въпреки че отношенията ни се развиват със скърцане и напрежение, за които съм разказвал неведнъж — за безобразно примитивно онлайн банкиране, за странните методи за отпускане на кредити в миналото, за работата им с дебитни карти, за изнудването с електронни подписи все пак аз оставам при тях, защото цялото ми счетоводство и един портфейл дебитни и кредитни карти имам от тях. Мързи ме, накратко, да предприема такава стъпка, а и не съм сигурен колко добри ще са останалите...

До жилището ми има два (!!!) клона на ПИБ - единият на около 200м, другият на около 150 м. Щом мислят, че има смисъл, окей нека ги държат, макар че аз лично смятам че няма...

Но се оказа че едното "клонче" освен че в него работят двама души, си е резервирало и две служебни места за паркиране. Това се е случило съвсем скоро. С ДЕБЕЛИ ВРЪЗКИ и вероятно с подкупи, защото това са единствените служебни места наоколо. Улицата (Козяк) е много натоварена. Може би се е случило през последната седмица.

На семейната вечеря сестра ми ме пита: "Ама ти не си ли на екскурзия?". "Не, не съм, отговарям. Защо?" "Колата ти я няма". Зетят добави "Беше спрял на служебен абонамент." "Какъв служебен абонамент?!" "Отскоро е, може да не си забелязал".

Вместо да се размажа с чашка питие във фотьойла и да събирам семейната любов в моя ден от годината, тръгнахме групово да обикаляме паркингите, а сестра ми която не беше пила (бременна е) започна да ни вози по наказателните паркинги. Открихме колата от третия път.

Оставих колата на ЕДИНСТВЕНОТО СВОБОДНО В СЪБОТА ВЕЧЕР МЯСТО в радиус от 200м от дома.

По пътя ми се изясни гениалната система за кражба, по която ни обират всеки ден и която може да не е измислена в България, но тук е достигнала неподозирани висоти.

Системата нарекох КРАЖБА НА КАЧЕСТВО

Как работи. Представете си, че имате налице някакво обществено благо. Красива планина, девствен плаж, прекрасен парцел в рамките на града или просто паркомясто.

Общественото благо има три състояния — неизползвано, правилно употребено и злоупотребено. Да речем че имате запустял обрасъл парцел, затрупан с боклуци, в центъра на града. Може да се каже, че той е неизползван. Т.е. неговата стойност е само потенциална. Ако го превърнете в детска градина, парк или безплатен паркинг вие добавяте стойност към този парцел. Т.е. потенциалната му стойност вече е реална и вие реално сте допринесли за общото благо, защото хората, които живеят наоколо получават още едно удобство за себе си. А всяко удобство вдига цената. На каквото и да е.

Но, ако вие сте чиновникът, може и да злоупотребите с общото благо. Да речем, да вдигнете 10-етажна бизнес сграда без паркинг на същото място. Хората, които идват да работят или само посещават вашата сграда, трябва да си оставят колите на друго място наблизо, като по този начин разбиват тротоарите, задръстват улиците и унищожават градинките.

Удобствата, които са били в този квартал, намаляват, цените на имотите падат, гражданите са ядосани.

ЕТО ТОВА Е КРАЖБА НА КАЧЕСТВО.

Това е възможно най-типичната българска кражба.

Кражбата на качество става на няколко нива. Най-високо ниво (и най-голяма кражба, т.е. корупция) се получава на висшите нива (защо ли никой не е изненадан). Там се коват закони, наредби, други нормативни актове. Теоретично, законите и наредбите трябва да ни служат, т.е. да уреждат така нещата от живота, че животът да става все по-добър, все по-удобен и все по-приятен.

Тук става най-голямата кражба, защото е и най на едро. Тук се работи с много милиони и с милиарди. Тук работят курортните мафии, строителните мафии, магистралните мафии, енергийните мафии. Тук се "лапка" на едро. Финансират се партии, пробутват се кандидати. Законът, общо казано, не осигурява достатъчно комфорт на населението дори по дефиниция, защото е внимателно моделиран, срещу съответния "стимул". Знаете кой е виновен. Тези от вас, които не гласувате, не се интересувате от политика и не протестирате, ако правата ви са засегнати.

Второто ниво е в огъването и прескачането на закона. Т.е. правила има, но те може лесно да бъдат прескочени, заобиколени, огънати. Това е царството на дребната корупция, на всякави общински, държавни, полицейски и прочее органи, които имат досег с населението. Тук оперират тия, които поискаха от архитекта 25 000 лева.

Третото ниво е битово-съседското. Съсед си прегражда част от коридора на стълбището, друг си плаща за паркомясто на мутрагените, трети си пасе животните в парка, четвърти краде кабели, пети разбива пейки и осветителни тела. Това е любимата територия на рубриките тип "частен случай" в медиите.

Вие си мислите, че правиме голяма далавера, като продаваме клаустрофобични апартаменти на англичани и руснаци. Нищо подобно. Крадем качество първо от самите нас, а после и от нещастниците, които първи са си купили апартаменти. Честито. Природата няма кой да ни я върне. Е може би ще ни я върне, но аз няма да съм жив. ЧРД, Комита.

Всекидневна, всекичасна съпротива. Друго не може да ни спаси.

10 коментара:

Хесапов каза...

Наздраве! Моята котка Паша и аз ти желаем щастие и положителност и през следващите години. Чашата може да е полупразна, но може и да е на половина пълна.
Наздраве!

komitata каза...

Благодаря, да сте живи и здрави и двамата.

Longanlon каза...

Честито, сам си стигнал до един от изводите на Четиристепенната теория за разпределение на глупостта по света :)

Според нея има четири вида хора
- Умни, които с действията си печелят и не вредят никому
- Разбойници, които с действията си вредят на другите и печелят сами те
- Наивници, които губят, но другите печелят
- Глупаци, които каквото и да направят, и те губят и вредят на останалите

Чиновникът, който описваш е типичният разбойник - печели, но поражда загуби на другите. В един идеален случай, той би бил умен разбойник - т.е. ще печели повече, а загубите ще са по-малки и постепенно той ще се издигне до умен. В случая обаче печалбата за разбойника е съвсем малка, а загубите са много и за много хора - това доближава този рабойник максимално до глупака.

Търновец каза...

Честит Рожден ден, Комита! малко на патерица ... но да си жив и здрав! :)

komitata каза...

longanlon, я дай някое линкче че ми стана интересно. за жалост в България така се случват нещата - по пътя на най-бързо нарастване на глупостта.

komitata каза...

търновец, благодаря за пожеланията да сте живи и здрави цялата фамилия.

Анонимен каза...

Книгата, за която говори Longanlon е "Алегро (ма; - ) нон тропо" - ето я в книжарницата

http://www.helikon.bg/?act=books&do=detailed&id=641874

А колкото до служебния абонамент - той не е ли само в работно време от понеделник до петък?
Не би трябвало да ти вдигнат колата в събота вечер.

Bruce Wayne каза...

те служебните места за паркиране май е наемат от общината за доста добра сума... но може би има достатъчно вратички в наредбата...

komitata каза...

Вдигната е петък на обяд, а аз работа у дома и рядко я карам ;-)

komitata каза...

кенанов, благодаря.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)