събота, март 08, 2008

Причината, поради която празнуваме 8-ми март


През 1910 година е проведена първата международна женска конференция в Копенхаген от Втория (Комунистически) Интернационал и е утвърден "Международният ден на жената", по предложение на германската социалистка Клара Цеткин (аз съм чел версия според която денят е предложен от бълкарската социалистка Ана Маймункова).

През следващата година, денят на жената е отбелязан от повече от един милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.Малко след това, в пожар в завод в Ню Йорк загиват над 140 шивачки. Лошата охрана на труда се смята за причината за пожара. В допълнение, в навечерието на Първата световна война, жени от цяла Европа провеждат пацифистки митинги на 8 март 1913г. На запад, международният ден на жената е отбелязван между 1910 и 1920, но постепенно празникът замира. Той е възкресен покрай възхода на феминизма през 60-те години.

Демонстрации, отбелязващи международния ден на жената се провеждат по време на Руската революция от 1917 г.

След Октомврийската революция, болшевичката Александра Колонтай убеждава Ленин да направи деня официален празник в Русия, но въпреки това той е работен ден до 1965 г.

На 8 май 1965 година, чрез декрет на Президиума на върховния съвет на СССР, международният ден на жената се определя за неработен ден в СССР „в памет на изключителните заслуги на съветските жени в строителството на комунизма, в защитата на родината по време на Великата отечествена война, техния героизъм и себеотрицание на фронта и в тила, и също отбелязва големия принос на жените в заздравяването на приятелството между народите и борбата за мир“

източник

Празникът, именно в този формат е възприет безкритично в Народна Република България, а след 10-ти ноември по инерция беше продължен, и като всеки празник, беше форсиран от търговците като още един повод да продадат нещо.

И докато честваме тази светла дата заедно с Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Камерун, Китай, Куба, Италия, Казахстан, Кирхизстан, Македония, Молдова, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан и Виетнам, нека все пак си спомняме, че във всеки празник трябва да има смисъл, освен този да не работиш, да се почерпиш или да идеш до магазина да си купиш нещо.

И докато съм съгласен с Радан, че жените имат нужда от подкрепа, защото все още много жени страдат по света или са онеправдани само защото са жени, да се изразява солидарност с тях точно на деня, определен от другаря Брежнев, ми се струва висша форма на подигравка.

Ден на солидарност с жените (а защо не и с другите онеправдани групи) трябва да има, но в никакъв случай не на 8-ми март. Все пак и мъжете трябва да се чувстват добре на празника, нали? 

Сменете датата!

В Армения например са заменили 8 март с Благовещение, което ми се струва доста логично.

14 коментара:

Съзерцател каза...

Аз си мисля, че комунистите са искали просто да се "качат на вълната", използвайки един наболял проблем.
Няма какво да се лъжем- по онова време положението на жените никак не е било розово (А в България да не говорим. Жените- майки получават право да гласуват едва при Борис III.) и те са го използвали за привличане на "недоволните".
Мисля, че по онова време е имало нужда от такъв празник.
Друг е въпроса в какво го израждат някои днес.
Принципно Ден на майката е имало още в Римската империя. Празнувал се е точно по време на мартенските иди. В християнска Европа също- бил е обвързан с култа към Богородица, както Денят на бащата с деня на свети Йосиф.
В България 8 март се възприема повече като Ден на майката (поне с такова впечатление съм останал), отколкото като Ден на жената като цяло.
А принципно идеята за Денят на жената е имал за цел да разчупи стереотипите за мястото на жената в обществото. Един вид да каже, че и тя е човек.
Тогава може би е имал смисъл в такъв формат. Но днес си мисля, че донякъде е обиден за самите жени. (Ако бях жена, вероятно щях да се чувствам зле от този празник.)
Още повече, че както казах, в съвремието цялата идея се е изродила и съм виждал как някои "еманципирани" жени го използват като един скрит лост за натиск и доминация.

komitata каза...

Според мен празникът напълно е компрометиран, поради това, че беше казионен празник по време на социализма.

Да не се лъжем защо го празнуваме — празнуваме го, не защото има някаква дълга традиция още от римско време до днес която присъства на нашите земи, а защото по съветски модел беше налаган в България.

Иначе ако трябва да се избере ден на майката - сигурен съм че някой от църковните празници подхожда за целта - някоя от светиците. Както и вяра, надежда и любов подхожда за празнуване вместо "светия" Валентин.

Filip Stoyanov каза...

Според мен сега 8 март няма нищо общо с комунизма. Може и от там да е тръгнал, но това не е важно. Повечето жени не само не се обиждат, ами се и радват, защото на всеки му харесва да е специален :)

komitata каза...

Точно безкритичното възприемане на празника от страна на жените ме вбесява. Да си харесат някоя светица там да празнуваме, а то празнуваме другаря брежнев и другарката цеткин.

Господин И каза...

Мислех да коментирам, ама...какво да коментирам?!

Щом като и един такъв хубав празник се приема за "конспирация на световния комунизъм за установяване на диктатура на пролетариата", какво бих могъл да кажа?

8 март е един чудесен празник, който с течение на времето беше превърнат в едно отвратително подобие на такъв с цветята и всички други глупости, с които се измести фокуса от същината му.

8 март е посветен на борбата за равенство, в която хиляди жени са дали и живота си, за да могат днес да работят/гласуват/се развиват наравно с нас. И за разлика от днешните ни политици, комунистите/социалистите не са "яхнали вълната", ами са се борели за това, защото са вярвали в него.

Комита, смешно е да ми обясняваш как църковен празник би могъл да замени 8 март, при положение, че църковната догма е трижди по кървава идеология и дори др. Сталин не би могъл да стъпи на малкия пръст на Католическата църква по броя избити в името на Исуса Христа. Особено когато става въпрос за жени - вземи Жана д'Арк например.

komitata каза...

Еее, господин И. Смешно е да се говори на тема църква с тези аргументи. Ами нали точно българите нашамариха католическите кръстоносци когато му беше времето.

Радан Кънев каза...

Аз имам различно отношение към 8 Март от повечето ми съидейници - "антикомунисти".

Стремежът към равноправие на жените е далеч от преломни постижения дори в развитите западни държави, с малки изключения - техните най-развити градски центрове.

От друга страна, съвременният живот именно в най-развитите градски центрове показва, че еманципацията и равноправието може би изобщо са кривнали в лоша посока. Твърде много "успели" жени са се лишили от дом и семейство...

Конкретно в България огромен брой жени са жертва на дискриминация, домашно насилие, разнообразни форми на сексуален натиск. Фактът, че не малко са склонни да приемат този натиск, не го прави по-малко гнусен.

Нужда от ден, на който шумно изразяваме солидарността си с онеправданите жени, със самотните майки, с многодетните безработни има.

Нужда от ден, на който напомняме, че се противопоставяме срещу дискриминация в заплащането, отказ за наемане на "потенциалните бременни", сексуален натиск на работното място - безспорно има.

Огромна нужда има от ЕЖЕДНЕВНО напомняне, че в България битовото насилие се приема за даденост и не се преследва от полицията.

Огромна нужда има от ЕЖЕДНЕВНО напомняне, че в България има жени-робини, собственост на сутеньори и всякаква мръсна сган, и че част от тях са принуждавани да проституират.

Огромна нужда има ЕЖЕДНЕВНО да държим сметка, че - особено сред ромските общности - проваленият живот на десетки хиляди жени е планиран от родови сделки или зависимост от "барони" още през малолетието им.

Всичко това няма общо с "Деня на колежката" и повяхнали карамфилчета.

Поредно доказателство, че "социалната партия" БКП (БСП) единствено е допринасяла и допринася за компрометиране и влошаване на положението на наистина уязвимите и слабите...

Анонимен каза...

Ееее айде сега, 8ми март си е готин празник. НЯма значение кой го е измислил ис какви цели, сега идеята му се е променила и си е просто ден, в който жената може да се почувства специална. И не ми излизайте с глупости от сорта на това, че мъжете всеки ден трябва да се държат все едно е празник на жената. Ако всеки ден се държаха с мен толкова специално щеше да ми омръзне и да престана да оценявам подаръците, цветята и тям подобни. А освен това нали идеята на празника (на всеки празник) е да се почувстваш СПЕЦИАЛЕН, а няма нищо специално в ежедневието, дори и да е най-розовото и нафрашкано с цветя и подаръци!
ГалЙол

Хесапов каза...

И някога и сега осми март е добър повод за почерпка на мъжката част от човечеството, но струва ми се, че жените харесват този ден...Така че който може де празнува, да празнува!
Наздраве!

Господин И каза...

Ето един линк да видите как в Западна Европа празнуват 8ми март и за какво се борят жените-социалистки (апропо, голяма част от нещата, които и Радан споменава):

http://www.ecosy.org/uploads/media/8March2008_Newsletter_ECOSY_PES.pdf

Анонимен каза...

Коце, убаво си го написал за празника, обаче това, че бил компрометиран не си го уцелил изобщо. Празникът, както се вижда и от коментарите, си е съвсем на почит.

А и проблемът не е осми март -- проблемът е, че в българия празникът на жената е на почит, ама жената не е.

В България вместо жена, на почит е комплект от изрусена коса, торс, загърнат в мокра тениска (ех, тия дини), полугол задник, еротично разтворена уста и задължително в съблазнителна поза.

Оттам насетне на коя дата го празнувате е все едно.

Спас Колев каза...

Първото изречение не е съвсем вярно. Комунистическият интернационал е третият и е основан през 1919. Не, че това променя много.

@Съзерцател: Във Франция жените получават право на глас през 1945, а в Белгия (на национално ниво) през 1948, така че България не е краен случай в това отношение.

Анонимен каза...

Само искам да вметна нещо което тук в България не знаем. В английско говорящите страни - САЩ, Великобритания, Австралия и много други членове на Commonwealth of Nations, 8 ми март е абсолютно непознат празник. Там се празнува деня на майката, на съвсем различна дата в различен месец- т.с. нямащ нищо общо с 8 ми март!

Вили каза...

Благовещение не е празник на жената само в Армения, а за целия християнски (православен) свят. Това, че този празник не се празнува в България масово говори за отношението ни към вярата, която повечето от нас, така или иначе са приели "по традиция". Според мен не е нужно да се обявява нов ден, тъй като той съществува далеч преди обявяването на 8-ми март за ден на жената, ако знаем повече за символиката на истинския празник на жената, нямаше да се увличаме от езически и езотерични обяснения за безкрйността, обновлението и какво ли още не. На когото му е интересно може да прочете тълкуването на празника Благовещение, аз не бих искала да се натрапвам с източници :) Много полезна статия!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)