понеделник, февруари 18, 2008

Исторически ден

Днес е исторически ден. Косово обяви независимост и по този начин за ПРЪВ ПЪТ в последните 100-200 години Сърбия губи територия. Живо месо.

Дали съм тъжен? Дали съчувствам на Сърбия? Съвсем НЕ, ама никак.

Не за пръв път в последното столетие на Балканите се реже живо месо от някоя страна и в голяма част от случаите Сърбия е била получателят на това месо. Необходимо ли е да ви разказвам защо аз съм СОФИЯнец, а – не ПИРОТчанин? Или кога и защо прадядовците ми са се преместили в ЦАРИБРОДСКАТА махала в София? Дайте ми днес един довод да им съчувствам на „братята“ сърби!

Сърбите, а с тях и югославяните изградиха през годините едно ненадминато високомерие, сравнимо може би с днешното високомерие у някои руснаци (но не у всички, и това също трябва да се признае). Разликата с руснаците е, че високомерието у сърбите (и, както казах, у югославяните) има масов характер. Т.е. нормално нещо е в Сърбия да срещнеш хора, които ще ти говорят за величието на сърбите и тяхната божественост. Нещо не се сещам в България на битово ниво да се говори така – освен Волен, де, ама и той е клиничен случай. Това високомерие просто заслепи сърбите през годините и те забравиха, че другите хора могат да бъдат просто други, различни. Вярно е също, че след разпада на Югославия някои сърби (здраво Тома, здраво Алекс!) започна да им идва акъла в главата. Но още са много малко, за тяхно голямо съжаление (а и за наше)

Има една мисъл на Солженицин, че победите са нужни на правителствата; а народите се нуждаят от ПОРАЖЕНИЯ – тогава народът има шанс да се обърне към себе си и да постигне нужното развитие (вижте немците след войната, вижте шведите след пораженията във войните с Русия–шведите оттогава са неутрални и не се бъркат в живота на другите, но оправят собствения си).

Ако сърбите имат акъл в главата – сега е моментът да се обърнат към себе си, да пожелаят успех на новите си съседи и да престанат да се бъркат в Македония, та белким и Македония се излекува от идеологическия си кретенизъм.

Очевидно няма безплатен обяд, уважаеми Белград. Месото в магазина е с пари. Ако пък купувате на вересия – лихвите и главницата се плащат след време, и колкото по-късно, толкова повече нараства дългът.


Дали се радвам за новата държава? Не. Нито ме е яд, нито се радвам - т.е. равнодушен съм

За образуване на нова държава съм се радвал един–единствен път – когато Македония обяви независимостта си и поддържам и досега тази си радост, въпреки идиотщините на македонските власти и медии (политическия идиотизмът е болест, която е лечима – така че все още има мегдан за тогавашната ми радост).

Това, което ме радва е, че хората в Косово имаха куража да се опънат. Освен военното решение (АОК), те намериха и читави съюзници, за да постигнат целите си. Много други народи опитват военното решение, но се провалят в политическата част. Косоварите очевидно са намерили баланса между двете.

Дали новата държава е свързана с мафията? Не знам, но знам само, че е крайно неуместно точно днешна България да раздава морал на тази тема

Това, което новата държава и новите граждани (още по-важно е те да го разберат)трябва да научат и запомнят е: да не закачат съседите си, за да не свършат и те като Югославия.

Какъв е изводът за Русия: Нищо ново под Слънцето... Спомнете си коя от Великите сили е била против обявяването на Независимостта на България? Или кой е бил против Съединението?

Какъв е изводът за нас? Много внимателно да подбираме целите и съюзниците си!

Същото в много по-голяма степен важи и за Македония!

..................................................................................................................................................................

А сега, да поиграем на „Стани богат“. Гост в днешния ден ще бъде Воислав Кощуница. За да разберете верния отговор кликнете върху снимката по-долу:


7 коментара:

Търновец каза...

Интересно само Кощуница на въпрос за 200 или 200 000 лева изгърмя ? :))))

Стойчо каза...

Май 200 по 200 000 лв :-)

injinera каза...

koshtunica izgurmiava za vapros na 4 miliarda ama tva e drug vapros.

Ne sum suglasen s komittata. Kosovo e basi glupossta. Ama tva e plan da niama stabilni Balkani. Nikoj niama interes ot tva. nito francetata n ito anglichanite nito US. kolkoto po-malki durjavi tolkova po-lesno moje da gi upravliavat otvan.

Strah me e che Kosovo e kazus, i sega Dogan shte kaje nie si pravime nashta si durjava ... i posle polovin bulgaria pak pod tursko robstvo.

Te za tva ispanija sa protiv shtoto baskite pak shte vdignat rev.

Stiga tolkova misal ot mene

komitata каза...

Инжинера, това е материал писан от Стойчо. Сигурен ли си че на мен възразяваш?

Стойчо каза...

Нещо не мога да схвана критиката? Май не съм говорил нито за казус, нито „умност“ на Косово.
А иначе според мен България се справя приемливо с тези въпроси, но това е тема за друг постинг.
А за баските отдавна го е казала Европейската комисия: Който се отдели от държавата си и иска да остане член на ЕС ще трябва да води нови преговори за членство.
Едва ли баските ще направят такава глупост.

injinera каза...

Abe kojto kazva che kosovo e hubavo neshto s nego ne sum suglasen.

Da se utochnime :)

Стойчо каза...

Ето ти добър повод да напишеш статия:-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)