сряда, февруари 27, 2008

Митинг в Македония за запазване на името на държавата

Това е плакат за митинг, който изглежда ще бъде многохиляден, защото цяла Македония бива мобилизирана с безплатни автобуси да присъства на събитието.

Обърнете внимание на историческите данни от долната половина на плаката. Все пак си мислех, че Кирил и Методий са живяли по-скоро.

Има и аудио анонс за същото събитие (Клик на синьото триъгълниче да чуеш обявата). Има разминаване с хиляда години в македонската държавност между плаката и аудио обявата, ама толкова важно ли е това в крайна сметка:

boomp3.com


Не сте сами!



Около 37-мата секунда става интересно. Какви пожелания само. От шестата минута започва политическа дискусия, която е истински уникат. По принцип предаването е за марсианци и за НЛО, но сега обсъждат политически проблеми.


22 коментара:

Хесапов каза...

Плаката е жесток! Тия македонци мамата си тракат, 7000 години писменост, 3000 години Македония. Абе тези хора луди ли са?

Стойчо каза...

Бях чел някъде, че на територията на Македония са открили най-стария череп на Homo sapiens – а ти за 7000 години писменост се впечатляваш...

komitata каза...

За съжаление това е реалността, в която живеят хората около Вардар. Какво са близо 6000 години грешка за някаква си писменост...

Търновец каза...

Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак!

Това е ситуацията край Вардар ... Косово йе Сърбия се превръща в "Само тоа прифакяме!"

komitata каза...

Изгледай дискусията от шестата минута нататък. Уникална е!

Стойчо каза...

„Превоз - бесплатен“

Дали трябва да припомняме стопанската теория за безплатното сирене?

Безплатно сирене има само в капана за мишки:-)

Марин каза...

Понеже съм в къщи (малко болен), гледах цялото предаване с Мирка.
Съвсем в началото ми беше смешно, реших, че нещо са се объркали тия хора. После разбрах, че нещата не са прости. На Република Македония се предлага "пакет" - смяна на името и отказ от използаване за формални и неформални поводи на името "македонски". Хората не могат да се откъснат от това, което са ги учили вече доста години за "македонската" история, "македонската" култура и "македонския" език.

komitata каза...

Има вътре валидни доводи и интелигентни аргументи, омешани с много тюрлюгювеч от глупости.

Да не говориме че т.нар "пакет" е известен само от гръцките вестници и официален източник на договора няма.

И не можеш да говориш първо пет минути за НЛО, след това да включиш за името и да говориш за 7000 години писменост. 7000 е повече и от древния Египет. Как ще изглежда едно такова заглавие в италиански или в американски вестник.

Така че съм с много големи резерви това което се обсъжда във вестниците това ли е наистина.

Търновец каза...

Абе аз докато не чух аудио анонса сеи мислех, че на плаката пише "Не постои оправдуванье за обезПичуванье!" ... а то всъщност било "обезЛичуванье" :))) Ей сложна работа са това древните азбуки :))))

Стойчо каза...

Как ли е минало снощи мероприятието?

Анонимен каза...

Това което говори, от какъв пол е..??

Иван Бедров каза...

Комита, забеляза ли, че на плаката пише "3000 години македонска земя", а в аудио клипа казват "2000години македонска земя"? Явно споровете и по този въпрос продължават.

Търновец каза...

@стойчо ... Ами аз доколкото разбрах са нападнали гръцкото посолство. Това е - как беше за жабата и коня ? Като пръцнат в Белград, в Скопие за да не останат по назад , направо се наакват :)

komitata каза...

Това което говори е видна лява интелектуалка—журналистка, очевидно от същата порода като Велислава Дърева и Татяна Дончева. Не знам защо винаги изглеждат като че ли имат някакви съмнения в пола си.

komitata каза...

@Иван — да, забелязах, дори го отбелязах в постинга ама явно не съм го формулирал като хората. Абе какво са някакви си хиляда години повече или по-малко за такава древна цивилизация, по-стара дори от пирамидите.

Стойчо каза...

Какво се втелявате и вие - ами болни хора организират митинг с държавни средства. Това значи, че митингът е дело на държавно чиновници. Къде търсите такава прецизност? Ами нали са същите като всички останали държавни чиновници - дай му да рупа, кой ще ти обръща внимание на детайли:-)

Друг въпрос е, те изобщо дали знаят нещо за историята си;-)

Стойчо каза...

хората са си го казали - „Македонија. Македонско. Македонци. Само тоа прифаќаме“...и нищо друго

Анонимен каза...

Видеорепортаж на телевизия А1 от митинга:

http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=08/protest-pela-27-02.wmv&VestID=90182

Забележително е, че в него в едър план се задържа плакат с изрисувана вариация на тема прочулото се знаме с надпис "20 юлий. За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ" (http://www.soros.org.mk/archive/G04/02/A04_02/sa3201.htm). Какво обаче пише в осъвременения македонски вариант на посланието: "Македониjа библиска земjа. За неа се боревме, за неа загинавме. За неа и ќе гинеме." След това се явява и друг плакат с трета, компромисна версия на македонската геологическа периодизация: "2.500 години македонска земjа".

Вторият филм е за буйствата след края на митинга:

http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=08/protest-imeto-27-02.wmv&VestID=90186

АнонименЪ

Търновец каза...

Полицайците това , Специалците онова, Алфите трето ... страшна работа! Много видове полиция имало там бе :)

Анонимен каза...

нещо интересно по темата

http://sataniel.blog.com.mk/node/138671#new

с много показателни коментари

Падуан

Анонимен каза...

Да завършим отразяването на темата с още една видеоновина на телевизия А1:

Приведени и повредени во вчерашните протести

http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=08/komandant-koki-28-02.wmv&VestID=90205

АнонименЪ

Анонимен каза...

Непосредствените последствия:

ЗА ИНЦИДЕНТИТЕ ПРЕД ГРЧКИОТ КОНЗУЛАТ

Командант Коки ќе „командува“ во Шутка

Полицијата му одреди 30-дневен притвор на Никола Ѓорѓиев, попознат како командант Коки, за нередите пред Канцеларија за врски на Грција во Скопје. За него е поднесена и кривична пријава, соопштија во Министерството за внатрешни работи. За другите учесници на немирите нема кривични пријави затоа што во тек е прегледувањето на снимките од немирите. Организаторите на протестниот митинг се оградија од одговорноста за инцидентите по завршувањето на митингот за одбрана на уставното име. Тие најавија кривични пријави за Радмила Шеќеринска и за Емилијан Станковиќ за ширење омраза и за пренесување невистини. Според нив, груба невистина се зборовите на Шеќеринска дека луѓе блиски до ВМРО-ДПМНЕ го организирале митингот, кој бил преплавен со партиски симболи и дека Каракачанов дошол во Скопје за да ги организира Македонците. Тоа е навреда за луѓето што беа присутни на плоштадот Пела. Тие го повикаа СДСМ да организира сличен собир на кој ќе бара политичарите да решаваат за името, место народот, и да се обидат да соберат толку луѓе. Според Борис Дамовски, инцидентите се дел од темните сценарија на некои луѓе. - Одговорни за немирите се удбашките структури и нивната хистерија, со цел да се извалка еден ваков мирен протест и за нив постои само психолошко објаснување - рече Дамовски. Иницијаторите не чувствуваат никаква одговорност за инцидентите по завршувањето на протестот и сметаат дека нема потреба да испратат извинување до Канцеларијата за врски на Грција. Тие жалат за нападот врз новинарските екипи. Организаторите на протестот вчера им се нафрлија на новинарите затоа што поголемо влијание во своите извештаи им посветиле на инцидентите, отколку на самиот митинг. - Како може нередите да се поважни од идејата за зачувување на името, идентитетот и на нацијата - праша новинарот Миленко Неделковски. Организаторите се задоволни што, во целост, митингот поминал мирно, во присуство на речиси 30.000 Македонци, а не 2.500 луѓе, како што шпекулираа некои медиуми.

И. Ч.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=1&EditionID=1332&ArticleID=85950

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)