понеделник, февруари 18, 2008

Чака ни още едно действие след Косово

Днес Косово обяви независимост. Да им е честито!

Честно казано, трудно ми е да определя еднозначно отношението си към косовската независимост.

От една страна — Сърбия (и сърбите заедно с нея) изгуби всякакви аргументи да задържи Косово в границите си. Някой трябваше да плати за продължаващия десетилетия терор, апартейд и накрая дори етническо прочистване на Косово. Такива действия не могат да останат ненаказани в края на 20 и в началото на 21 век. От друга страна — в Косово не живеят само албанци. Там живеят и други малцинства, чийто живот под албанска власт не е лек — сърби, българи (горани), цигани и др. Досега косоварската власт не показа желание и способност да запази свободите им, имуществото и живота им непокътнати. Това също не трябва да бъде отминавано с безразличие.

Държавата на българите — България, трябва да се погрижи за гораните (помаци, говорещи диалект, близък до трънския). Това също без никакво съмнение.

Но България е отговорна и за българското малцинство в Сърбия — около градовете Босилеград, Димитровград, но и на други места. Конфликт със Сърбия по повод Косово може да влоши положението не тези хора. А това също не ми се иска да става.

На дневен ред е и Македония. Днес, в центъра на Скопие е имало многохиляден митинг с албански знамена (и нито едно македонско), в което местните албанци са празнували независимостта на Косово. Като нищо могат да решат да отделят западна Македония и да изхвърлят (а и по-лоши неща да направят на) живеещите там македонци (които имат не малко роднини в България), т.е. в буквалния смисъл на думата да пострадат наши братовчеди.

А и като европейска държава трябва да се постараем да не пострада нито едно човешко същество на западната ни граница.

Разбирам, че хич не е лесна тая ситуация в която е поставено нашето правителство и дипломация, но имаха близо 10 години да се подготвят. Сега очаквам уверена и умна политика на ръба на бръснача.

Нещо не я виждам обаче.

8 коментара:

Димитър каза...

Здравей, изглежда си запознат отблизо с Македония. Защо си уверен, че албанското малцинство иска и готово да се отдели? Бих ми било интересно да прочета и твоите мисли за поуката от историята, която можем да придобием от Косово за двата наши турски анклави, пък и нашите братовчеди в Македония с тяхното албанско малцинство.

komitata каза...

Проблемът е, че Македония де-факто е федерализирана с т.нар. Рамков договор, който регламентира отношенията между двете най-големи общности - македонци и албанци след гражданската война през 2001 г.

Специално беше прието ново териториално делене, за да се получат етнически по-хомогенни общини, а там където това не беше възможно, промените бяха в полза на албанското малцинство.

Например град Струга се албанизира изключително бързо след административно териториалните промени.

Отделно на местното самоуправление бяха дадени много широки културни, езикови и образователни права, така че в някои македонски общини на практика не можеш да чуеш славянска реч въобще, че дори и символите на суверенитета да видиш - знаме, герб например. Всичко е с националните албански символи. Това се случва включително и в столицата Скопие, т.е. като минеш по каменния мост, вече си в албанската част.

Това означава най-опасното нещо — те не смятат държавата Македония за тяхната държава. Цялата символика и идеология е насочена към това че Албания е тяхната държава (а сега и Косово).

Албанците в Македония не разглеждат положението си като различно от това на албанците в Косово. Националната доктрина на албанизма твърди че цяла Македония и Косово е била някога илирска (а албанците се смятат за потомци на илирите) и после са дошли лошите славяни и са ги изместили от тяхната територия. Така че някакви скрупули че са гости на тая територия те нямат, точно обратното.

И щом албанците в Косово получиха "своята" държава, въпрос на време е албанците в Македония да опитат да получат и те независимост. Вече е друг въпросът, колко успешен би бил един такъв опит.

Alex каза...

Определено съчустванм на българите в Косово и ако имаше възможност да се приеме решение от типа: "И вълка сит, и агнето цяло", само бих му го приветствал. Уви, не вярвам, че такова решение е възможно.

Положението на българите в Сърбия и Македония ме вълнува много повече. За съжаление нашето правителство ще подхване "хорото на големите танцьори", които съвсем не ги е грижа за нашите хора. Така още веднъж ще покажем, че сме добри васали и ще загърбим интересите на България и на българите.

И в не далечно бъдеще в старата българска столица Охрид, надписите ще се променят още веднъж - той път от "развален български" на "велик" албански.

Стойчо каза...

Интересно, къде бяха „герочните македонци“, които биеха бугарашите пред паметника на Мара Бунева при вчерашното празнуване в Скопие с албански знамена???

Нещо се бяха изпокрили. Македонската блогосфера също мълчи нежно и розово по въпроса

Радан Кънев каза...

oчаквай разумна и умерена политика, очаквай:)

komitata каза...

какъв избор имам ;-)

Анонимен каза...

Какво имаш предвид с това, че България трябва да се погрижи за гораните? Аз лично чух за техния етнически произход едва сега, когато косовската власт ги включи в държавната си символика. Ако под грижа се има предвид да ги изтеглим като бежанци на БГ територия, не мисля, че някой има интерес от подобно нещо.

komitata каза...

Да се погрижи да им бъдат запазени човешките права ако са застрашени и да им се дадат български паспорти на който иска. И въобще да се грижим за тях.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)