сряда, февруари 13, 2008

Колко струва гласът на студентите в Ню Йорк

Моят коментар е, че колкото струва гласът на един гласоподавател, толкова струва и демокрацията на страната ;-)

Повечето студенти в Ню-йоркския университет (NYU) биха продали гласа си

Лили Куотман - Washington Square News

Две трети от студентите казват, че ще си продадат гласа за годишната такса за обучение (около 35 000 долара на година). А за някои дори и един iPod touch (300 - 500 долара) ще свърши работа.

Това са отговорили студентите в NYU, когато са отговаряли на въпроса срещу биха заменили техния глас в следващите президентски избори, показва проучване от бъдещите журналисти в университета.

Само 20 процента заявяват че ще разменят гласа си за iPod touch.

Но 66 от студентите твърдят, че ще се окажат от гласа си само срещу отмяна на учебната такса. А половината от тях твърдят, че ще се откажат от правото си на глас срещу един милион долара. Но те също изтъкват изключителното значение на гласуването.

Деветдесет процента от студентите, които казват че ще продадат гласа си, също смятат гласуването за "изключително важно" "донякъде важно " и само 10 процента смятат че "гласуването не е важно"

Също, 70,5% казват че дори и един глас има значение — включително и 70% от студентите, които биха се отказали срещу безплатно следване.

Курсът "Основи на журналистиката", преподаван от деканката на катедрата (department) по журналистика Брук Кругер е направил проучване между 3000 редовни студенти между 24 и 26-ти октомври, за да оцени студентските настроения по отношение на гласуването.

"Това което смятам за особено удивително е, че толкова много хора смятат, че един глас може да има такова голямо значение", сподели деканът на катедрата по социология Далтън Конъли. И добави, "Ако се хванем за думите им, те наистина смятат че гласовете им имат значение и че някой реално би платил таксата им, за да ги откупят."

Шейсет процента от студентите, които са споделили че ще се откажат от гласа си, са описали семействата си като принадлежащи към горната средна класа или към семействата с високи доходи.

Причините им да се откажат от гласа си са разнообразни.

"В момента нито един кандидат, който наистина представлява политическите ми интереси няма шанс да спечели президентските избори", пише в анкетната карта студент, изучаващ кино и телевизия в Tisch School of Arts.

"Твърде лесно е да убедя себе си, че моят глас не е от значение" пише второкурсничка. "В крайна сметка, аз съм от Ню Йорк, който винаги е бил щат на демократическата партия."

Други студенти са отвратени от мисълта.

"Това означава да върнем колелото на историята назад — много хора са се борили за всеобщото избирателно право", споделя друга второкурсничка от Stern School of Business.

Третокурсник от CAS отива дори по-далеч. "Всеки, който би продал гласа си, трябва да бъде депортиран след това."

Източник, подсказан ми от Доналд Тръмп

2 коментара:

ivo каза...

В президентските избори през 2004 гласуваха 122 милиона души, а Дж. Буш и Дж. Кери общо похарчиха по-малко от $600 милиона по кампаниите си; доста по-евтино излиза на човек от iPod Touch.

komitata каза...

Улавям се че се замислям за 1000 000 долара. Това не е добре, защото съм близо до мнението на младежа с депортацията ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)