вторник, февруари 05, 2008

Ела да защитиш свободата си!


Призовавам всички, на които им е мила свободата, да заповядат на протестен митинг.

Време: 7 февруари 2008 г. 12.30 до 14.30.
Място: Ул Гурко 6, градината пред телефонната палата.
(още информация)

Павката посочва следното:

Всъщност, ето какво пише в директивата:
“В частност, по отношение запазването на данни, свързани с електронната поща по Интернет и интернет телефонията, задължението за запазване на данни може да се прилага само по отношение на данни от собствените услуги на доставчиците или на доставчиците на мрежи.”
Тъй като никой в България не “предлага” скайп или ICQ (да, вкл. и АБВ ICQ - то е само интерфейс към израелска услуга) - това пряко противоречи на обяснението, че ще се записва с кого сме говорили и какви IM съобщения сме пращали.

Павката обаче, живее в Австралия и не знае до каква степен нашата бюрокрация може да огъва и да прескача закона ако и пречи (спомнете си как чужди войски минаха през България по време на косовската криза, без парламентът да одобри това или пък как пуснаха пиян шофьор, предупреден и от полицията, убил човек и вкарал друг в кома да не лежи ефективно в затвора)

Ето кои смятам че са заплашени в България:

Предоставящите мейл услуги - като abv.bg, mail.bg и всички предоставящи корпоративни мейлове. Ще се трябва да пазят информация колко писма от кой до кой адрес са пращани и кога.

Информационни портали и новинарски сайтове - като dnevnik.bg за IP адресите на коментарите.

Форуми, сайтове за запознанства и социални мрежи — за IP адресите, мейловете и съобщенията на потребителите

Хостинг доставчиците — за логовете на хостинга, плюс логовете на потребителите на хостинга (кой кога какво е гледал и кой кога какво е качвал)

ТОРЕНТ ТРАКЕРИТЕ и ФРИ СЪРВЪРИТЕ — мисля, че всичко е ясно тук.

Наистина, рискът за следене за комуникациите по системи за моментни съобщения (Skype, ICQ,..) не е особено голям — в България никой не предлага такава система. Но, това не означава, че чрез комбинация от горните методи не може да се получи информация и за тях. Аз лично не съм оптимист, че ще ни оставят на мира.

Какво означава това за нас, потребителите — повишен риск в комуникацията, миграция към криптирани p2p комуникации. Накратко ограничаване на свободата ни.

Моят коментар: Управляващите в България познават само един начин да се приобщават към цивилизования свят — като се приобщават не към ценностите, а към недостатъците му.
Не случайно нашият народ има поговорка "По-католик от папата"

Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)