вторник, януари 15, 2008

Назад към Web 1.0

От няколко дни интернетът ми работи ужасно. Прекъсва и се налага по няколко пъти да кликам на линкове и да натискам Reload бутона за да отворя страница. Криво ляво става за блогиране.

Но пък изчезна всякаква възможност да свърша малко смислена работа.

Съвременният Уеб беше наложен като де-факто стандарт от Gmail (Google) и най-общо представлява махане на всички спирачки пред употребата на скриптове в страниците. Позитивният ефект от тази стъпка беше, че накрая производителите на браузъри си оправиха продуктите да работят нормално със скриптове (Майкрософт не успяха съвсем, но това е друг въпрос).

Но какво се случва ако интернетът ви прекъсва?

1. Изключително сложно CMS приложение на клиент. Утре имам краен срок за нанасяне на корекции. Досега (половин работен ден), не съм успял да променя и една запетайка. Защото администрацията на сайта ми се отваря във фреймове (чудо, всичките успяват да се заредят), но после, за промяна на съответната запетайка, кликам на линк, който отваря попъп прозорец, въвеждам специален код, натискам събмит и се отваря още един попъп прозорец където натискам "окей", демек, одобрявам операцията. С прекъсващия интернет досега успях около 20 пъти да отворя и последното прозорче, но не успявам да прескоча последния окей. Прекъсва. Релоуд и всичко отначало.

2. Youtube. Страницата на клипчето се зарежда някак, но всеки опит да се пусне стигат най-много до десетата секунда. Спира и няма сила да го зареди нататък. И тук скриптове пускат други скриптове.

3. Google Reader. Запецвам някъде на първите 10-тина постинга и после Reload, Reload.

Навремето съм водил много люти спорове за това дали трябва да се вграждат скриптове в страниците. Излишно е да казвам че ги загубих (аз бях твърдо против скриптовете). Опонентите ме обвиняваха в живот в "каменния век" и в крайна сметка това беше една от причините (не главната, разбира се) да загубя любима работа.

Извод: Това поколение Уеб, което ползваме изисква доста високо качество на връзката иначе просто става неизползваем и въобще — Интернет не отговаря вече на първоначалната си концепция — възможност за асинхронна работа в нестабилна среда.

Да не говорим за единството на URL, който виждаш в кутийката и страницата, която си отворил. Което пък прави действието на бутоните Reload и Back доста проблематично.

Е да, като се оправи интернета, временно ще забравя за тия неща, но е добре да си ги припомням.

Доставчикът, покрай който научих толкова много за ефектите на прекъсващия интернет е Изи Лан (easy-lan.net). Засега телефонните обаждания не дават резултат.

5 коментара:

Darco каза...

Коце, Коце - много хубаво постове пишеш, но стигнеш ли до технологиите - винаги успяваш да ме втрещиш :)

Явно ISP-то ти е имало проблем. Това не значи че всички трябва да се върнем на тефтерите и моливите. По-добре да се изчака малко и да се смени ISP-то

Не може да се спира техническия прогрес заради нечия некомпетнтност

А проблема с Напред/Назад в сайтовете с "едно URL" е решен отдавна :)

Стойчо каза...

Na mnenie sam, che neshtata trjbava da sa udobni, bez da se nalaga technichesko obrazovanie. ili s drugi dumi - neshtata trjabva da rabotjat!

Анонимен каза...

Учуден съм че нямаш бекъп. Още 30-40 лв. на месец едва ли ще счупят бюджета и няма да се налага да си губиш време и пари.

komitata каза...

и аз съм учуден, при положение, че го препоръчвам на всички (бекъпа). между другото идваха двама младежи от фирмата, показвах им как работи линукса, оказа се, че нищо не могат да направят, но след няколко часа се оправи. от само себе си или просто фикснаха някакъв сървър

Bruce Wayne каза...

как може да си клиент на ISP с такъв скапан сайт :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)