вторник, януари 29, 2008

Кортик по предназначение.

Армейски кортик (не е същият).
(източник)

Отдавна не ме е било толкова срам, че съм български гражданин.

Един наплашен архитект беше награден с церемониален кортик от МВР за проявена гражданска позиция за съобщаване на подкуп от 50 000 лева. За такъв кокошкарски подкуп? Ами ако утре някой съобщи за подкуп от 1 000 000 лева, какво ще стане? Ще му дадем собствено реалити шоу по БНТ ли? Или ще викнем една труженичка или лично министъра да му врътне едно от ония, за които Радан разказва.

Министър Петков е толкова клинично неспособен да прави ПР, че започвам да го подозирам и в клинична неспособност в много други области, включително медицински. То не беше наемане на ученици за борба със софтуерното пиратство, то не беше заплашване на блогери, то не беше мръсни вицове по пренсконференции...

Кичозното и грандоманско шоу с кортика означава, че сигналите за корупция на практика отсъстват въпреки гръмогласната кампания, а министерството е напълно изолирано от народа, за чиято сигурност и спокойствие трябва да се грижи и всяко обаждане се отпразнува с шампанско, кортик и показване по телевизията. Чудесен повод за министерска оставка. Ало, Петков, чувате ли?

Жал ми е за архитект Янев, който чистосърдечно каза на глас, това което цяла България отдавна подозира: "корупцията в Министерството на земеделието и продоволствието е кошмарна". Тъкмо повярваш на системата, че има някаква справедливост, и тя вземе утре да те сдъвче за закуска. Министър Кабил хич не се шегува. Ще съди наградения гражданин и кортикът няма да помогне на гражданина да се защити.

ЕС ни врътнаха кранчето за паричките от фондовете за пътища. Две години можели да минат преди да се произнесе специалният европейски орган, има ли основания за това или няма. За нашите дебелооки политици искам да преведа сигнала, който дойде от ЕС:

ВЕДНАГА РАЗКАРАЙТЕ ЦЯЛАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ОТ "РЕПУБЛИКАНСКА ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА", ИНАЧЕ НЯМА ДА ВИДИТЕ ПАРИ .

Редно е също, партията, която спечели парламентарните избори с обещания за прозрачно и рационално усвояване на еврофондовете, да си даде оставката от управлението. Тъй като следващият транш може да дойде чак след две години (т.е. на куково лято), съобщението от Европа може да се тълкува и много по-елементарно:

ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!

Да видиме докога ще продължат ушните проблеми на тройната коалиция.

Дали не трябва архитект Янев да им върне кортика, да опитат да си почистят ушната кал. Едно време бившите колеги на министър Петков (които навлязоха в охранителния бизнес) си чистеха ушите с антените на мобифоните.

Другият вариант е, архитект Янев може да си запази кортика да си реже луканка, като го пуснат от затвора (защото не очаквам да успее да докаже каквото и да е за земеделието, а хиените няма да го оставят на мира, докато не го смачкат). Ще му остане за спомен.

Интересно ми е, как стои въпросът със запазване на самоличността на хората, даващи сведения за корупция. Излиза, че анонимните обаждания по телефона стават по-малко анонимни, колкото по-голяма става сумата. От правоохранителните органи казаха, че двамата набедени са знаели кой ги е издал и нямало смисъл да се крие. Какъв е смисълът тогава, телефонът за сигнали за корупция да се обявява като анонимен?

И се чудя, дали арх. Янев пак ще се обади, ако някой отново се опита да го изнудва за подкупи? Дали е решил, че си заслужава. Ей това е въпросът.

10 коментара:

Съзерцател каза...

И аз се чудя дали няма да го сполети някое "нещастие" архитекта.
Като го гледах по телевизията, останах с впечатление, че нервите му са сдали.

roujkabg каза...

Поздравявам те за позицията и апелирам да се създаде граждански протест в защита на архитек Янев, който според пловдивската адвокадка Каварджикова е "изгърмял социално".

Остава да го гръмнат и физически.

Ще позволим да се случи това на този човек, станал жертва на собствената си наивнот,непознаване на калпавите закони, които вместо да гарантират неговата гражданска позиция и честност го заплашват със съд за клевета?!

Ще допуснем ли да остане не само без законова защита,а и без нашата гражданска подкрепа

Трябва ли човек,повярвал в законността и в широко прокламираната "борба с корупцията" да бъде награждаван с кортици /като жесток намек, че може да бъде пронизан/,а в същото време никой закон да не му гарантира анонимност и сигурност?

Открито сплашван,че след няколко дни, ако не предостави доказателства за корупция ще бъде подведен под отговорност за клевета, защото белязаните пари не били доказателство!?

Не ща да се чудя какво ще му се случи!Искам да не му се случи нищо лошо,а ония, които ни правят на маймуни да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Да подкрепим с петиция архитект Янев.Това е шанс и за нас, да докажем кои и какви сме, и какво можем.

komitata каза...

Ами направи петиция, де. Лошото е, че той като човек занимаващ се с парцели и имоти, може като нищо да има в миналото си раздаване на по-малки подкупи. И сега да му го върнат тъпкано...

Но това няма голямо значение. Трябва да го подкрепим, като непрекъснато се интересуваме от него ;-)

VoIP каза...

Архитектът заслужава уважение - след като му е ясно, че всичко е "куче влачи" е решил да се държи достойно.

Лошото е, че за прокурора той ще се окаже човек, опитал се да даде подкуп - слушах прокурора в телефонен разговор от предаването на Коритаров.

Това е следващият капан, който ще му заложат след кортика, това бил законът. Ще поживеем - ще видим.

Радан Кънев каза...

Засега не съм сигурен, че арх. Янев не е участник в постановка, развила се малко извън очакванията му.

Ако не е - той заслужава уважение за смелостта, или може би - за наивността си.

От друга страна, изразената от него мотивация за действие е смехотворна, нека я проследим:

1. Той е потърсил съдействие на лица, които не би трябвало да му съдействат.

2. Потърсил е съдействието им, защото компетентната администрация е много корумпирана, т.е. знаел е, че търси съдействие от некомпетентен чиновник (човекът е архитект и всичко това трябва да му е ясно)

3. Поискана му е сума за рушвет, която му се е видяла "твърде" (sic!) висока, т.е. ако беше нещо разумно той е бил готов да плати.

Радан Кънев каза...

Всичко написано не отменя факта, че (дори и да е участник в постановка) човекът е жертва на поредния фарс в МВР и може би ще плати скъпо за участието си в него...

komitata каза...

good point, радане!

roujkabg каза...

Ето как некомпетентен юридически човек като мен може лесно да влезе в емоцианалният капан, който му е заложен.

А само месеци преди това, точно аз се възмущавах от емоционалните реакции на българите, относно делото на медиците,в което видя се, освен мед.сестри -медици нямаше. :)

За туй всеки да си гледа работата. Не емоционално, а професионално и експертно трябва да се подхожда към проблемите.

Благодаря Ви.

стуци янев каза...

Ще плати скъпо в смисъл такъв, че вече няма да може да архитектства на спокойствие и да мятка пачки тук - таме за едно или друго разрешение или одобрение или екзекутивче.
Т.е. оттук - нататък ще е обикновен архитект, а не архитект - уреждач (второто е висша степен на архитектстване у нас).
Толкоз. Нали не очаквате да намери конска глава пред прага си или пък, не дай си Боже, да му се случи нещо лично на него?!

komitata каза...

Да, за съжаление обществото ни е такова, че човек, за когото се знае че не може да дава подкупи е в неизгодно положение ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)