вторник, януари 22, 2008

Приятели и противници

ПРОТИВНО ми беше да наблюдавам цялата вакханалия около посещението на Владимир Путин в България. На гости ни дойде човек, който смята разпада на СССР за "най голямата геополитическа катастрофа на 20 век", човек който активно реставрира и реабилитира комунистическото минало на страната си. Човек, който винаги е посочвал погрешността (според него) на нашия цивилизационен избор - с ЕС и с НАТО.

Путин беше посрещнат доста извън протокола. Столицата беше украсена специално със знамена и грамадни (и грамадно кичозни) билборди. Съвсем в духа на партийните събрания след "официалната част" следваше и "литературно музикална програма" в зала 1 на НДК, съвсем в стила на угасналия комунизъм. Часовникът беше върнат ГОДИНИ НАЗАД.

Сегашният руски президент печели дивиденти (и не само печели, той ги ОЧАКВА) от благодарността за събития, случили се преди 130 години, и то по волята на руската имперска политика. Дори и най-големите русофили, антинатовци и антиЕС активисти, които изпълзяха "с праздником" изпод килимите признават — да, имперска политика, но пък ни освободиха, нали така. Е да, така е, и вечна им благодарност и от мене.

Аз пък искам да напомня на възторжените посрещачи, и тези които реализираха "големи шлемове" (термин от бриджа - демек постигнали са 100% от целите си), че ние сме направили вече своя избор и имаме съюзници и приятели, на които дължим коректно отношение.

Ето например — бившата колониална империя Британия. Именно усилията на Тони Блеър и някои неназовани филантропи от Бритиш Петролеум бяха ключови в решаването на един дипломатически батак с огромни вътрешнополитически последствия — случаят с медиците и Кадафи.

Британската империя е и тази, която подкрепя най-активно Съединението на България. Било резултат от имперска политика. Вероятно да, а 3 март забравихте ли резултат от какво е? Струва ми се редно, на 6-ти септември да се кани британския посланик (който, кой знае защо, не се сърди ако не е поканен, за разлика от други посланици), а и ако ни идва на гости Н. В. Кралицата или пък министър председателят на Обединеното Кралство, най-добрата дата е 6-ти септември в Пловдив — тъкмо да закачи и от културната програма.

България се държи точно като невярна съпруга, макар и не в смисъла, който и дава кремълският блюдолизец Леонтиев. България вече живее при новия си богат европейски съпруг, но пък тайно върти любов с и дава пари на бившия си съпруг — побойник, алкохолик и комплексар. Как да се отнасяш към такава дама?

В Русия биват избивани особено гласовитите опоненти на режима. Манипулират се и се фалшифицират избори. В цели автономни републики цари жестока азиатска тирания. Цари икономически и данъчен произвол. На територията на Великобритания (практически почти българска територия в момента) се провеждат изключително опасни и нагли ядрени терористични актове, а заподозрените стават депутати в руската Дума. И редно ли е да очакваме отпадане на последните ограничения за българи на трудовия пазар във Великобритания?

Спомням си как следях новините за срещите на Кадафи с всеки европейски лидер. Как се мусех, ако се окаже, че българският случай не е предмет на разговори. Как се обидих на словашкия премиер, който допусна неволна езикова грешка. В момента Русия откровено репресира представителствата на Британския Съвет. Дали въпросът е бил обсъждан при посещението на батюшката в София? Дали Гоце се е застъпил за съюзниците си?

* * *

Как трябва да посрещнем лидера на тази Русия в България?

Според мен — бързо, протоколно и довиждане. Ако ще печелим от геополитическата си проституция, поне да го правим в рамките на приличието.

PS. Не забравяйте да погледнете какво написа и Радан по темата

10 коментара:

Радан Кънев каза...

Chapeau, Monsieur!

Нямам какво да добавя. Елегантният текст изисква елегантно възхищение, а не дитирамби:)

Данаил Георгиев каза...

Струва ми се че и двамата се престаравате, чак до натягане. За разтоварване може да хвърлите око на това http://www.class.bg/view.php?id=8504
Поздрави!

Стойчо каза...

Комита, Гоце си го избрахме ние и си го турнахме сами са алтернативата Гоце–Волен.
Сава - ние му позволяваме да си развява байрака.
И Сергейчо – ние си го избрахме...

Какви сме ние???

komitata каза...

Данаиле, както казвам — ако проституираме политически, трябва ли да го правим със знамена и концерти?

Радан Кънев каза...

Данаиле,

Пуснал си линк към уникално тъп и интелектуално пуст текст. Жалко е, че още има кой да дращи подобна халтура.

Блогът ти е интересен, не му прави такава антиреклама - напиши ти нещо в защита на полегналите пред Вова Путин, някой сталинградски репортаж...

Данаил Георгиев каза...

Комита, не опонирам на цялата ти статия, но части от нея определено ми се струват пресилени - за знамената например. Спомням си че на същите места по улиците висяха флаговете на Франция и САЩ когато президентите им бяха тук. Явно това е част от протокола, не трябва да се дразниш чак толкова.
Но всъщност, няма драма - това си е твое право - да интерпретираш нещата както ги усещаш. Като писах тук не съм имал намерение да отричам правото ти на мнение. Намерих мястото за подходящо да изразя по някакъв начин моето.
Засега нямам готовност да пиша нещо по темата (Радане), тъй като все още не съм си изяснил всички плюсове и минуси произтекли от посещението на Путин. Не съм му фен, обаче не ми се иска прибързано да разглеждам света само в черно и бяло.

komitata каза...

Добре, ако са част от задължителния протокол ще ги преглътна някак. Но ако са знак на "добра воля", определено не съм съгласен. Путин не е много по-различен от Кадафи, просто репресира хора, които не са български граждани.

Господин И каза...

Колега Комита, къде се губите? Отдавна не сме е-разисквали актуалните събития, пък онази бира дето щяхме да я пием изсъхна.

Радвам се, че Дани вече се е включил в дискусията и то много прилично. И според мен прекалявате и то точно от теб честно казано не съм го очаквал. Не че искам да кажа нещо лошо за Радан, просто не го познавам!

Утре в ДУМА ще излезе моя позиция, която е свързана с посещението на Путин, но и с доста по-генерални въпроси. Ще я коментирам и на блога си и се надявам да я разискваме пак.

И преди сме си говорили, че от "партизанщина" и заравяне на главата в пясъка няма никакъв смисъл. И аз бях тръгнал да пиша един мн краен текст за блога си, но главно защото се бях поддал на емоциите и всичките простотии, които се изписаха по блогове и вестници. За щастие на време се отказах и промених много. Ще видим дали съм постигнал нещо...

Поздрави и до скоро!

komitata каза...

Тук съм бе, господин И. Жив и здрав. Бирата не се отменя в никакъв случай. Аз имам още да пиша по темата, ама нямам време да се развихря ;-)

Радан Кънев каза...

До Данаил и Господин И:

В интерес на истината, аз понякога пиша УМИШЛЕНО крайни, черно-бели, "партизански" текстове. В тези случаи не крия, че е така. Просто маркери, акценти.

В случая обаче не мисля, че с нещо съм прекалил.

Първанов прекали този път:)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)