събота, януари 19, 2008

Путин, путинизъм, путинизация

Владимир Путин: Политически лидер на Русия, който наследява Борис Елцин на президентския пост на Руската Федерация. По време на двата си мандата планомерно и систематично води политика на ограничаване на демократичните свободи и ликвидиране на демократичните процедури и свободното пазарно стопанство, които замества с личен режим. Финансира политиката си изключително със средства от експорта на природни ресурси в изключително благоприятна ценова конюктура.

Путинизъм: Неформална идеология (прилагана в Русия), почиваща на следните принципи:
— пренебрежение към демокрацията като начин за функциониране на обществото;
— пренебрежение към свободния пазар като механизъм за работа на икономиката;
— пренебрежение към свободните медии и свободата на словото и замяната им с пропагандни инструменти;
— реставрация на култа към времето на СССР, неговите символи и лидери;
— остро противопоставяне на демократичния свят и прокламиране на собствена идеология на развитие (суверенна демокрация).

Путинизация: Постепенно превръщане на демократичните институти на държавата във фарс. Изпразване от съдържание, корумпиране и премахване на много изборни процедури. Ренационализация (деприватизация) на структуроопределящите отрасли в икономиката. Репресии, включително политически убийства, върху политическите противници, неограничени само до територията на Русия. Прехвърляне на огромна част от реалната политическа власт в ръцете на тайните служби (ФСБ-КГБ). Реабилитиране на комунистическите престъпления. Налагане на съветската версия за Втората световна война като единствено вярна. Концесия на територии на местни диктатори, които срещу лоялност към федералното правителство получават неограничена власт върху контролираното от тях население. Маргинализиране на опозицията и ограничаването и до символични размери чрез административни и законови методи (например чрез ловко опериране с процедурите за издигане на изборни кандидати или организация на митинги). Постепенна изолация на населението от външния свят. Неутрализиране, уволнение или ликвидиране на неудобни журналисти. Подкупване на социално чувствителните слоеве от населението (държавни служители, пенсионери, инвалиди, учащи се) със средства от държавния бюджет (напр. от експорта на нефт и газ). Всички тези мерки се предприемат като част от т. нар. "План на Путин", който реално не съществува (но има опити за тълкуването му).

Гоцевизация: Мечта за путинизация плюс затваряне на очите за всичко по-горе и унижение на цяла свободна европейска нация срещу няколко долара в повече.

Алтернативно тълкувание за това, как преминаха последните дни, дава Сула.

5 коментара:

Стойчо каза...

Мнението на Сула не е алтернативно – използва други думи, но мисълта е подобна

komitata каза...

Не съм казал че мнението му е алтернативно. Казвам че има друга версия за случките ;-)

Стойчо каза...

Дали нашите читатели не ги е страх да коментират? Нещо са се умълчали всички на тая тема?

Ангел Грънчаров каза...

Преди 13 месеца излезе в няколко вестника, а преди това в блога моята статия "Путинизацията на България", просто за информация на пишещите по тази тема го казвам...

komitata каза...

Грънчаров, нямам сили да ти чета всичките творби. Но ако пишеш по-кратко и по-нарядко, обещавам да им хвърлям по някой поглед.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)