събота, януари 05, 2008

Резерва

Помните ли чудовищната авария в енергийната система на Москва преди няколко години през зимата. Когато в адски студове няколко милиона московчани мръзнеха със седмици докато дойде тока. Метрото не работеше, нямаше топла вода и парно, тръбите замръзваха и се пукаха от студ. Имаше и загинали...

Ще ви обясня какво се е случило.
Това е, грубо погледнато, енергийната система на Москва. Представлява два концентрични пръстена, свързани с три "спици". Схемата е гениална и проста едновременно. Идеята е следната — всяка точка от мрежата да може да получи ток от две места и така евентуална авария да бъде изолирана само до тесния участък, където се е случила (не както е в селата в троянския балкан например, където ако падне електропровода в едно село - три четири села след него по баира губят захранване). Разбира се, в случай на авария в Москва, съседните дъги и "спици" се натоварват повече, защото поемат от товара на авариралия участък. Ето защо, такива системи се проектират с "резерва", за да могат да работят както в нормална, така и в аварийна ситуация.

Но в случая на Москва, градът се е развивал, потреблението на енергия е растяло, а никой не го е било грижа за електрозахранването. Постепенно цялата мрежа започнала да работи със свръхнатоварване, т.е. в "резерва"-та. И съвсем логично, когато се случва първата авария, тя е с КАТАСТРОФАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ. Аварията на отделен участък от мрежата води автоматична авария на една трета от мрежата. А лошото е, че нови далекопроводи не могат да се строят толкова бързо, през зимата и то в Москва.

Надявам се, че разбрахте примера.


Сега да видим как се чисти сняг по света. В Канада например, има пътни знаци, които забраняват паркирането в определени часове и дни от месеца през зимата, за да могат да минат снегорините. Канада не е южна страна като България. Там и студовете и снеговете са сериозни. Така че чистенето на сняг е изключително отговорна и интензивна дейност и никакви паркирали коли не могат да се пречкат. Къде отиват тогава колите?

Елементарно. Колите се посгъстяват на паркингите, моравите пред къщите и съседните улици и така използват съществуващата в системата вътрешна "резерва". По този начин, снегът е винаги добре почистен и улиците са проходими. Подобна схема важи и за ремонти на пътя. С използване на "резервата" в напредналите държави се избягват големи сътресения.

Наистина, и аз забелязах, колко лошо е изчистена София точно след празниците. Но какво прави най-голямо впечатление? Улиците са по-чисти от тротоарите. Докато по-главните улици и пътища са криво-ляво почистени, тротоарите представляват тесни заледяващи се пътечки в снега. Т.е. администрацията/концесионерите/държавата полагат някакви грижи за гражданите, а гражданите не полагат почти никакви грижи за себе си.

Много сме силни да изливаме праведен гняв върху управляващите. Право на праведен гняв давам само на онези, които са си изчистили тротоарите (това са не повече от 10% от софиянци). По-зле сме и от Бойко, Сергей и Гоце. И от неизвестния герой от Петолъчката, който затвори международен път за цяло денонощие. Заслужаваме си ги и нямаме морално право да протестираме срещу тях. Очевидно не сме по-добри от тях.

Подобни са причините (изчерпване на резерва на сърцето и кръвоносните съдове) и по които човек получава инфаркт или инсулт.

Мога до утре да ви давам примери - с имотите, с природата, с курортите, с туризма...

Не бие ли вече камбанката? Докъде можем да стигнем така?

Представете си състезател във Формула 1, който винаги е бил в дъното на класирането, а сега е извадил голям късмет и е на челните места. Единственият му проблем е, че не е спирал за зареждане, а му свети лампичката за резервата. В задачата се пита, на кое място ще се класира? Състезателят сме ние, а колата е нашата икономика. Какво ще стане когато свърши резервата? Докога ще продължава нашият икономически растеж? На коя обиколка ще изгасне мотора?

Българският гражданин, българската икономика и българската столица могат да се оприличат на бегач, който всеки момент ще получи инфаркт, на пилот на болид, на който всеки момент ще му свърши бензина, или на електрическа инсталация в стара къща, която всеки момент ще изгори. ЗАСЕГА нещата вървят добре. До пълно изчерпване на РЕЗЕРВАТА.

Преди милиони години, една маймуна гледала тъпо семената в дланта си. Имала два избора — да ги изяде веднага, или част от тях да засади и да чака реколта. Маймуната избрала да сади и да чака реколта и така се превърнала постепенно в човек.

Има сега едни хора, които ядат всичко, което виждат в шепите си. Те отново ще станат маймуни.

И по силата на безмилостните еволюционни закони ще изчезнат, ако никой не пожелае да ги държи в зоопаркове.

18 коментара:

Filip Stoyanov каза...

Браво за статията. Ето какво направихме ние с баща ми. Като заваля в Пловдив и натрупа, на другия ден още преди да се е заледило се хванахме и за по-малко от 30 мин изчистихме всичкия сняг пред гаражите. Това направиха и другите съседи, това направиха и наемателите на магазините. В резултат целият тротоар около кооперацията е чист и безопасен. И това само за 30 мин - време, което всеки може да отдели след работа или през обедната почивка. После се чудех, ако се хванем всички мъже в квартала, колко ли време би ни отнело да почистим и улиците (второстепенни и пренебрегнати)? 1-2 часа?

Лъчо каза...

Много добре написано, браво.
Само малко уточнение: преди милиони години са били динозаврите.
Човекоподобните маймуни са преди стотици хиляди ;-)

komitata каза...

Благодаря за милите думи.
Лъчо, нямам желание да споря, но ето тук като гледам http://en.wikipedia.org/wiki/Human_evolution
ни връщат назад до 7 милиона години. Както и да е, това е съвсем извън темата. Който иска все пак да я обсъжда да ми пише личен мейл.

Радан Кънев каза...

Toва с резервата е доста точно казано. А и с почистването....

Анонимен каза...

много ми хареса, ще Ви цитирам при подходящ случай.

Анонимен каза...

По този начин, с възможност за верижен отказ е организирано електрозахранването за почти 100 процента крайни потребители на електроенергия. Поради липса на инвестиции в проводници с по-голямо сечение, отговарящо на завишената консумация напрежението до крайния потребител е вдигнато на 220 V при нормално потребление на всички. Тресва гръм, изключва предпазител в трафопоста за група потребители, консумацията намалява, напрежението за всички останали консуматори се вдига и изгарят последователно уредите, чувствителни към повишаване на напрежението.

В София първо горят комутаторите на LAN мрежите, после телевизорите.

Стойчо каза...

Ти, почисти ли пред блока си?

Търновец каза...

Аз се прибрах до Търново през уикенда и някои неща ми направиха впечатление.
Първо - пред входа на блока беше добре изринато, макар и снега да беше с 10-15 см. по-дебел от в София. Някой комшия е направил едно гребло за сняг - сковал парче шперплат и един сап и го оставил до ел. таблото за да може , всеки който иска да го ползва. Дотук всичко добре, но после излязох да изрина колата на нашите, малко да се пораздвижа. Някой беше изчистил съседното място вече и изкарал колата си , но пък беше наринал снега върху предния калник на нашата кола и направи работата ми двойна :) Типично по български, нали? Видяхме се следобяда с приятели и един разправи как станал следобяда след големия сняг , изблизал колата и парко мястото си и мръднал малко към центъра да пие едно кафе. Връща се след 1 час и какво да види - някой симпатяга се гарирал на изчистеното местенце. Взел един лист хартия и написал една бележка със следните думи: "Здравей , приятелю, да не мислиш, че общината е изчистила за теб и твоята кола това място ? На теб хубаво ли ще ти е , ако се потиш цял час да си почистш колата и мястото за паркиране и на него се гарира някой симпатяга използвал сгодата на момента. Живея на етаж * във вход *, ако нямаш инструменти за чистене на снега заповядай , на драго сърце ще ти услужа." На другата сутрин мястото било свободно.

Benedetto каза...

Не съм съвсем съгласен, че е задължение на живущите да изчистват тротоарната площ. Това е просто избягване на отговорност на общината.При добра организация, всяка община би мигла да поръча снегорини за тротоари -

http://www.jsesc.com/Information/Services/SnowblowerTuneup.aspx

и тротарите ще бъдат чисти - и най важното - ако някъде не е почистено, ще се знае кой е виновен за това. Защото досега не се е чуло, нчкой да е глобен, заради това, че не си е почистил тротоарната площ.

За знаците забраняващи паркирането - всеки знае как се спазват подобни знаци в нашата държава. И глобени за неспазването им няма.

komitata каза...

О, Стойче. Твърде закъсня с въпроса. Много мързеливи читателите на блога и ми го задават с два дена закъснение;-). Когато писах материала и аз се опитвах да се сетя какво е положението пред нашия блок. Но вече проверих. Въпросът е там, че едва ли има и два квадратни метра на бетонната площадка пред блока, които не се използват за паркиране, така че чиста тротоарна площ на практика нямаме. В този смисъл натрупан и заледен сняг няма, но като няма тротоар не знам брои ли се ;-)

komitata каза...

А при вашия блок как е, Стойче?

komitata каза...

Бенедето, може да не си съгласен, но това е законът в момента. Трябва да си чистиш прилежащите тротоари. Надявам се, да се появят фирми, които да прибират пари от домсъветите за по-механизирано чистене, но едва ли това задължение някога ще отпадне.

Ако не разбирате за какво е този постинг, той се занимава за пореден кой ли път с личната отговорност. Идеята е всеки да се чувства отговорен за това, което му се случва. И в това влиза жив интерес от почистването на снега пред блока, а не просто мечти за някакви фирми или община с миниатюрни снегорини.

Benedetto каза...

Законът е такъв, за да се свали отговорност от общината. И точно затова практически не се контролира спазването на този закон.

Иначе и пред нашия вход е чисто :)
Но уилцата - не.

Стойчо каза...

При нас бабата на първия етаж почисти още докато валеше.
Е, вярно паркингът пред блока е като арктически пейзаж, но за там си трябва трактор. Но тротоара е до голяма степен наред.

Стойчо каза...

Надявам се като посочваш личната ни отговорност, не искаш да отклониш отговорността от общината и държавата? Защото пари им давам...

komitata каза...

Ще трябва да пиша някой ден политически манифест така като гледам... "Призрак броди из Европа.. Призракът на..."

Който е взимал пари да се отчита. Проста работа.

Bruce Wayne каза...

"Докога ще продължава нашият икономически растеж? На коя обиколка ще изгасне мотора?"

тоя растеж все го чакам да го усетя по джоба си, пък той все не идва

растем със средното за света, по-скоро се носим по течението на другите икономики. никой не е получил инфаркт от мързел :)

само дано няма природни катаклизми, че къщата от карти ще се срути и ще останем гладни и без ток и болници за нула време

komitata каза...

Батман, растеж има и то какъв. Нали плащам заплати и осигуровки вече 10-та година.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)