понеделник, декември 10, 2007

Дневни новини

Два дни студентски празник и един ден апатия, а то толкова неща се случиха междувременно, че само ще ги маркирам:

Новият ректор на СУ - Иван Илчев, за да разреши проблемите със сексуалния тормоз в Университета, е решил да забрани на студентите да ходят на летни бригади в Америка. Ми така де - главоболието се лекува с гилотина. Още от времето на френската революция. А че студентите получават безценен опит и научават колко е голям и различен светът, че и изкарват някой долар - какво тук значи някаква си личност... Аз, честно казано, очаквах да се въведат допълнителни сесии специално за ходещите по бригади. Университетите да съдействат на студентите, които търсят възможности, а не да изнувдват и да просят секс.

Огромен процент от преподавателките в същия факултет в СУ били признали, че са правили секс с преподавателите си докато били студентки. Ох, леле мале. Тогава бригади в Америка нямаше да развалят морала, а само в консервните комбинати и на трудовия фронт на картофите, доматите и останалия героичен зеленчук. И вместо по няколко хиляди долара се взимаха по 100-200 лева тошови пари. Колкото за два чифта несубсидирани дънки.

Моя приятелка ми се подиграва, колко съм бил задръстен, че се учудвам на такава практика. Тя била взимала някои изпити само защото преподавателите я харесвали. За хвалене ли е това?

Имало предложение да се опрощават студентските заеми срещу студентски бебета. Добра идея, но ми е трудно да я видя в практиката. И е твърде сексистко да се смята че само студентките ще намажат. Но ако авторът на статията е завършил горния факултет, начинът на мислене е ясен. Бащите не влизат в уравнението на родителството.

А по темата - все пак банките отдавна са частен бизнес и печелят от всеки отпуснат кредит. А тука се намесва и държавата в частните отношения студент - банка. Искам да видя гаранциите срещу корупция. Че като нищо може да се развие бизнес две в едно - бебе и диплома срещу един подкуп. А защо не и срещу романтична вечеря на чаша водка?

Американски екип щял да снима драмата на сестрите в Либия в холивудски филм. Том Хенкс (Здравко Георгиев) и Анджелина Джоли (Кристияна Вълчева) в главните роли. Очевидно това ще е суперпродукция, с много съмнителни художествени качества (сигурен съм!), при това ще бъде изключително гледана в България. Много ми е интересно, кои холивудски актьори ще играят президента Първанов (Джим Кери?), Надежда Михайлова (Никол Кидман?), Саркози (Бен Стилър?), Иван Костов (не познавам добре индийското кино), Кадафи (Майк Майерс?), . Още по-интересно, ако ангажират български актьори (Виктор Калев като Стоянов и Сакскобургготски, Любо Нейков като Бойко Борисов). Хич не ни бива национални драми да превръщаме в талантливи филми. Още помня бозата "Време разделно". Ще се огледаме в холивудското огледало и пак няма да се харесаме...

Новата агенция по сигурността за която писах щяла да има право да ни чете мейлите без предупреждение. Къде отива Конституцията, може би? И една забележка към вестник Капитал - радвам ви се като ме цитирате, ама аз пиша и други постинги, не само срещу Румен Петков ;-) Няма ли си вътрешният министър друг гласовит критик освен мене... Долу новата агенция!

Маргините с театро на абсурда са били на път да отърват кауша. Аз викам и Оскар да им връчат. В какви авгиеви обори е затънало нашето правораздаване?

Иначе, изкарах на студентския празник близо 24 часа без ток в едно балканско село (Бели Осъм) - ток нямало и няколко дни преди това. Без отопление, без осветление, без обхват на телефона (те и клетките едва ли издържат повече от 24 часа без ток). Добре че камината в механата работеше, а хотелът имаше и агрегат да дава ток за механата и за кухнята. И това в туристически район. Какво ли е в нетуристическите планински села? Пак не можах да се окъпя с минерална вода. Ще ви разкажа още за това пътуване...

6 коментара:

yovko каза...

Ще четат на баба си цървулите,... ако са като ГДБОП първом ще минат години преди да се научат да си вързват обувките... в Интернет...

Filip Stoyanov каза...

Тъпо е да забраняват студентските бригади (и това предложение няма да мине), но е още по-тъпо да се дават специални привилегии на въпросните студенти. Що трябва унито да се съобразява с хора, които искат да работят в Америка? Двете неща нямат нищо общо и не бива да се смесват.

Filip Stoyanov каза...

Всъщност какво точно е казал ректорът? Не видях да е казал да се забранят бригадите.

Димитър каза...

Тази "статия" в Стандарт е типичен пример за БГ журналистика - първо Sixth Sense Productions не са продуцирали "Hotel Rwanda", а са участвали в част от финансирането - пише го на сайта им. Освен това с никой артист не са водени разговори, това са само мечти на "продуцентите", както се разбира - няма и бюджет. Ами само хонорарите на Джоли и Ханкс сумарно са 40 милиона долара. Най-вероятно ще стъкмят някой low budget сурогат, който ще отиде направо на видео.

komitata каза...

ректорът иска ожесточаване на правилата по отношение на невзети изпити, така че тези които пропускат юнската и септемврийската сесия задължително да губят годината.

А за допълнителните сесии да добавя - според мен е страхотна идея да се даде възможност не само на студентите, които ходят на бригади но и на такива които искат да участват в летни проекти, да работят в туризма, да гледат деца и прочее да си удължат лятната ваканция. Така че това би била придобивка за всички студенти, а не само за тези които ходят през лятото в Америка.

Хесапов каза...

Общо взето холивудските, политически ангажирани драми не са на добро ниво. Винаги нещо не им достига за да кажат нещата както трябва! Може би поради прочутите десет правила за развитие на действието....
...Познавам няколко вечни студенти, които следват само за да бригадирстват в щатите. То по принцип не е лошо, ама все пак, човек трабва да реши, бригадир ли ще е и ли мотивиран студент?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)