вторник, декември 04, 2007

Военен преврат от глупост ли ни чака?

Ще се създава нова агенция по сигурността. Каква е мотивацията за създаването и? Не много ясна. Мърмори се нещо за оптимизиране на информационните потоци, и не мога да повярвам че такава стъпка, водеща до такива фундаментални промени в структурата на властта в България, минава ей така, без сериозен обществен дебат.

Палячовщината в парламента не се приема за дебат.

Да подражаваме на САЩ като си направим наше ФБР или на СССР с наше си КГБ? В САЩ има ФБР защото това е федерална държава. В СССР, съответно Русия донякъде е същото - имат си Федерална служба за безопасност. А ние? Ще ставаме може би федерална държава? Първанов?

Знаете ли кога всички разузнавания са били в ръцете на МВР (тогава НКВД) в СССР? По времето на Ежов - най-кръвожадният палач на Сталин. През славната 1937 г. По време на най-масовата вартоломеева нощ в света за всички времена. Вартоломеева нощ ли ни чака, Станишев?

Създаваме единна структура, която ще обединява информационните потоци от няколко посоки и ще обобщава информацията в доклади - по един за президента, премиера и председателя на парламента. Виждате ли слабото звено? Аз веднага го виждам - това е шефът на агенцията. Той ще има правото да дозира и обобщава информацията към политическото ръководство на държавата. Без да носи отговорност за това. А политическото ръководство ще има правото да взима решения въз основа на предварително филтрирана информация.

Как се прави това в белите държави? Президентът (премиерът, канцлерът) на една нормална демокрация всяка сутрин има на бюрото си по няколко доклада - по един от всяка НЕЗАВИСИМА разузнавателна служба. Сравнява ги и например ако забележи несъответствие, веднага може да разбере къде са гнилите ябълки в системата (например в крайно любопитните случаи на противоречива информация от отделните служби). А иначе тази свръхинтересна задача ще има шефът на агенцията. Който нито народът го избира, нито пък подлежи на контрол. Очертава се прехвърляне на огромна реална власт от представителните политици към високопоставен, но затъмнен чиновник. ТОВА Е БЕЗУМИЕ.

Военен преврат ли ни чака, Петков?

5 коментара:

Emin Bei каза...

За военен преврат трябва армия или поне военни...

Иначе това е поредната простотия на това правителство. Неща като неква хитрина на адвокати по търговско право за спестяване на данъци

dzver каза...

не военен, а ченгесарски. И Путин не е станал диктатор за 1 ден, нужна му е била сериозна подготовка - и агенцийки и други властови единици.

Двамата, Гоце и първият назначен от него шеф на агенцията ги чака сериозно "демократично" политическо бъдеще.

Радан Кънев каза...

Идеята на Агенцията е преди всичко да се отнеме ролята на МВР като единен център за съхраняване и търговия с информация.

Да се съсредоточи МВР върху полицейски функции и пряко разследване.

Това е знак за капитулация на властта - за 20 г. никой не можа да реформира МВР, сега искат да го заменят с нещо, което - създадено от същите хора - е също толкоз нереформирано.

komitata каза...

Ама планът е ужасен. Ще се стигне до още по-катастрофални последици. По-добре наистина да реформират МВР. Няма друг изход.

Стойчо каза...

Тази дописка излезе в печатен вид в броя на Капитал от 08.12.2007

Колега, четат Ви!:-) Жив и здрав!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)