събота, декември 29, 2007

Beowulf: Кратки впечатления

Снощи гледах Beowulf

Филмът е правен според едноименния епос — най-важното литературно произведение на английската литература преди да дойдат френците.

Защото през 1066 г. идват френците и ги очовечват. И от дивите саксонци и скандинавци се получават културни англичани. Не успяват изцяло за съжаление — в английската кухня още има несмилаеми остатъци от дивашкото минало.

Но, за филма — малко дразни това, че са леко ретуширани артистите, но пък колко пари са спестени от фотореализма.

Личи си сериозната литературна основа — вижда се огромното влияние на Беоулф върху Шекспир, върху Толкин. Гледаш и си викаш — ами това е от Макбет, или това е от Хамлет, или "Ха, това е от Хобита!"

Някои моменти са леко претупани, но пък анимацията е отлична. Оригиналният сюжет е доста променен, но и това го оставям сами да си го проверите.

Почти се виждат и божествените цици на Анджелина Джоли, което е голям плюс. И еротичните намеци в началото почти сигурно са взети от оригинала. "Пет дена без жена ми и чаталът ми гори" е култова реплика, на която се надявам да намеря приложение ;-)

А и аниматорите имат свежо чувство за хумор в някои детайли... ама и тях сами ще си ги откриете.

Става за гледане. И ще си потърся оригинала да го прочета.

3 коментара:

Димо каза...

оригиналът може и да ти се опъне, тъй като е на староанглийски - език, който е съвсем, съвсем непонятен на днешните англичани. Разликата между старобългарския е новобългарския ми се струва по-малка.

komitata каза...

Линкът води към английския превод, изглежда не си забелязал ;-)

Съзерцател каза...

Сагата е добра, спор няма. Но филмът ме дразни. Не харесвам тази нова технология. Ако ще е анимация- да е анимация. Ако ще е игрално кино- да е игрално кино. Това е ни риба, ни рак.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)