сряда, декември 05, 2007

Есенен панаир на книгата - НДК, 2007 г.

Чети докрай, за да разбереш как да спечелиш тениска с македонското знаме!

НДК

Не ми харесва НДК за панаир на книгата. Особено когато е разхвърляно по етажите.
В малката зала на последния етаж е най-добре да се прави. Така обикаляш - етажи, полуетажи. Има наистина повече място, но е хаос, и няма читава ориентация къде какво има.

Време е вече да се правят по-професионално тези работи. В Европа сме, трябва да се действа по-енергично. Стига аматьорски изпълнения. И да го разкарат тоя панаир от НДК - не му е там мястото.


Трагично аматьорство. Абе да бяха дали на бартер някой дизайнер от издателствата да им направи дизайна на таблата. Толкова ли е трудно да се сетят...

Македонският щанд


Македонският щанд (на издателство "Матица Македонска") определено е най-интересното и уникално нещо в това изложение. Няма откъде да си купите македонски книги през останалото време на годината. Явно покрай споровете с Гърция около името на държавата в Македония има голям импулс на национализма, защото и щандът беше истински национален:

1. Целият окичен с македонски знаменца (и на мен ми подариха)
2. Непрекъснато звучаха патриотични песни (ама не от тези за войводите, а по-модерни, по-скоро аналози на "Моя страна, моя България" и "Една българска роза")
3. Персоналът беше облечен с тениски с македонското знаме.
4. Имаше голям телевизор с плосък екран, който въртеше презентации за Македония.


Някой да не е разбрал, че това е македонският щанд ? ;-)

Без "Философският ключ..." на Стефан Влахов-Мицов
никой щанд в България няма да е съвършен...


Няма лошо. Радвам им се, че имат такъв ентусиазъм.
Аз какво си купих от тях -

Клик на картинката за по-голямо, има интересни детайли.

Албумът "Македонските манастири" - 60 лева (ох!!), луксозен албум със страхотни илюстрации от македонските манастири. Заболя ме сърцето, но картинките си струват. Текста още не съм го чел.

"Автобиографията на Григор Пърличев" (10 лв.) - най-накрая я виждам в книжен вид (а не в електронен)

"Абецедар"-ът.(5 лв.) Фототипно издание на буквара, който е бил изготвен от гръцкото правителство за славянското население в Македония през 1925 г. На латиница. Никога не е бил използван по предназначение.

Две карти на Македония (2 лв. едната) - една пътна и една туристическа. (пътната ми я дадоха като бонус към манастирите)

В петък ще има македонски купон, на който ще се раздават фланелки и други сувенири. много ме е яд че няма да присъствам.


Интензивна кампания.

Какво си купих от другите щандове -

"Покривът" на Георги Марков (14 лв.). Същият Георги Марков - дисидентът, убит в Лондон. Мисля че романът още не е издаван никога в България. Прочетох десетина страници в трамвая. Засега върви супер.

"Животът като партия шах" (15 лв.) на Гари Каспаров. Прегледах съдържанието. Може би малко претенциозно, но интересен поглед към живота откъм шахмата. А и с удоволствие си я купих, дано моите левчета помогнат на Гари в борбата за демокрация в Русия.

"Осем години заложник на Кадафи" (5,70 лв.) на Кристияна Вълчева. Четох откъси в Интернет, очаквам много интригуващо четиво. Надявам се и да разбера повече за отношението на нашите правителства към случая в продължение на целия случай.

"Джак - направо от сърцето" (22,50 лв. - оххх!). Книга на Джак Уелч , човекът който спечели много милиарди за General Electric. Обичам да чета книги на успешни визионери. Дано е искрен, та и да науча нещо полезно.

И за малко да забравя - Жустин и Горица раздаваха автографи и консултираха на щанда на Сиела по повод новата си книга, за която ви говорих по-рано. Тичайте да си я купите, бе!


Отстъпки, вход, културна програма
Повечето щандове предлагат панаирна отстъпка от 10%. Има и вход от 1 лев.
Културната програма е ужасно описана. Много трудно е да се разбере кога какво се представя.


Много ме е яд, че няма да мога да присъствам. Ще се раздават всякакви сувенири.
Мен ме грабна това, че ще раздават тениски XXL, но за съжаление няма да съм там :-(


19 коментара:

яна боянова каза...

Нека е по-широчко, че горе въздух нямаше по онези "тавани" и последни етажи, дето беше качен. Издателите си го хвалят като най-големият за последните 17 години. И също така го знаят като мястото, дето министърът на културата рядко или никога не посещава на откриването:) Аз като ида там, забравям да си тръгна.

komitata каза...

Абе честно казано предпочитам по-нисък таван и последен етаж, но по-добра организация от това щуране по етажи и полуетажи, където винаги ме гложди съмнението, че нещо съм пропуснал.

Да не говорим, че ориентацията беше ужасна и на два пъти слизах до гише информация на първия етаж за да питам къде да намеря уж очевадни неща.

По етажите има по една табела само за етажа при това ужасяваща. Абе кофти е, не ги хвали.

Анонимен каза...

Абецедарът от доста време си има онлайн-публикация: http://www.florina.org/html/abecedar/main.html. Защо е трябвало да го купуваш? Впрочем какви още книги е има на този щанд? Да не са все от едрокалибрената артилерия клас "филозофски клуч"? :-Р

komitata каза...

Филозофскиот клуч, както може да се очаква, беше най на видно място, на най-централна част от щанда. Имаше доста историческа литература, както и доста творби на политици и академиците от МАНУ.

Едва ли има някакъв шанс да се е промъкнала дисидентска литература, която да четем...

За абецедарот благодаря за онлайн версията му, но друго си е да си го имам като сувенирче и дома.

На мен ми бяха интересни главно албумите със снимки от манастирите и градовете - такива неща. Имаше доста.

Има и доста дискове с мултимедийни материали. За хора с по-малък афинитет към четенето ;-)

Интересно е, но е малко натъпкан щанда и двама души вътре вече става тълпа.

Bukarski каза...

“Филозофскиот клуч“ е доказ дека секоја земја си има по еден Божидар Димитров.

Тоа во Македонија е тој Мицов-Влахов.

Анонимен каза...

Букарски, ще ме прощаваш, обаче не си точен. В Македония БожидарДимитровците са не само импортни и са много повече от един. Като почнеш от расиста Александър Донски и минеш през авторите на "разчитането" на Розетската плоча проф. Томе Бошевски и проф. Аристотел Тентов, накрая съвсем спокойно можеш да финишираш в грандиозните спекулации на академик Блаже Ристовски & Co. Но това не е най-лошото. Проблемът е, че в Македония има националистическа субкултура и псевдонаука колкото щеш, но хуманитаристи като Иван Маразов, Мария Тодорова или Ивайло Дичев няма. Затова е напълно логично масата в обществото ви наивно да се чуди и мае като как може някой да оспорва правото ви върху "светото библиско име", за което Кузман Шапкарев е писал, че е навлязло в употреба чак след 1850-те години...

Стойчо каза...

Хора, я раздуйте за неграмотните (моя милост) - какво толкова има в тоя „Философски ключ“?

komitata каза...

За незапознатите - ето тук има информация за автора, а най долу - има връзки към няколко от главите в началото на книгата.

На анонимния коментатор му съобщавам, че анонимните коментари не се приемат добре в тоя блог, особено по чувствителни въпроси. Не е задължително да се регистрираш но трябва да посочиш някакъв ник.

Въпросът за македонската интелигенция е съвсем друг и може да се води само с конкретни сведения. Доколкото е известно от логиката, изключително трудно е да докажеш, че нещо го няма (в случая някакъв вид интелигенция). Затова прецизирай изреченията си.

Аз лично смятам, и букарски го знае това, че най-добрият лек срещу такива "интелектуалци" е отвореният диалог между страните, без посредници...

Търновец каза...

Букарски , преди 2-3 години си спомням как някои македонци го споменаваха господина Влахов-Мицов, като ярък представител на независимите български писатели. После тоя човек се превърна в горкия несправедливо уволнен бивш шеф на Македонския културен център в София ... а днес вече е БД на Македония и откривател на философския ключ. Евала! Страшни метаморфози! Не забравяй само че човека е габровец ... а ако не си запознат с фолклора и народната памет по българските земи то да ти кажа , че габровци са известни като пинтии , циции или скръндзи.

АнонименЪ каза...

Комитата, надявам се, че никът "АнонименЪ" те удовлетворява.
За нямането на определен вид интелектуалци. Може би се досещаш, че липсата им може да се установи единствено по отсъствието на симптоми за съществуването им. Един пример. В България цели медии (например влиятелен вестник като "Дневник") и значителна група учени защитиха свободата на преосмислянето на Баташкото клане от политически (и лаически) вмешателства. Докато в Македония... Зоран Тодоровски беше единогласно (и на фона на единно мълчание) остракизиран заради показването на подписа на Мисирков "македонский болгарин". При заглъхването на скандала той в значителна степен се отрече от първоначалната си (всъщност негова принципна) позиция. И би било странно да е иначе, след като създателят на мита "Мисирков" академик Ристовски вече десетилетия почти безконфликтно премълчава поне половината от дейността на иконата си. Прочее, нека си припомним как реагираха по време на същия този скандал и някои млади македонски интелектуалци в разни телевизионни студия - те публично декларираха, че не изпитват и най-малко недоверие относно чистата македонщина на Мисирков... :-Р
Хайде със здраве.

Маркуча каза...

"Филозофскиот клуч" и аз го видях, зарадва ми душата :)

komitata каза...

Хехехе, значи липсата на сериозна интелигенция се мотивира с това че Зоран Тодоровски бил сам. Според мен му е тежко положението, но не е сам. Така че истинска и независима интелигенция има, просто положението и е тежко.. нали така?

Иначе Анонименъ е в пъти по-добре като ник. Благодаря.

АнонименЪ каза...

Комитата, опасявам се, че подменяш тезата. Не съм споменавал липса на македонска интелигенция. Нямане на определин вид интелектуализъм обаче - да. Смисловото несходство между двете понятия - според мен - е значително. И намирам, че наличието на повече от един реформистки настроен историк за съжаление не прави групичката на хората с подобни позиции по-малко маргинална и лишена от възможности за въздействие върху агресивно конформната среда на консервативното обществено мнение. Баланс засега е немислим и затова в края на краищата Тодоровски намери изход в публичен отказ от първоначалното си мнение. Да не говорим пък за равнището на "дебата" относно "македонский болгарин" - фактически такъв нямаше, тъй като се отправяха не контратези, а идеологически обвинения в национално отстъпничество. За сравнение, в България Мартина Балева бе критикувана и по същество, да си спомним например за Наум Кайчев. Тук нямаше и плахливост пред натиска на официалните лица, хора като Ивайло Дичев дори интернационализираха проблема.
Ако ми позволиш още нещо за книгоизложението. Много уместно си подчертал натрапчивостта на македонския щанд. Май целта не е била единствено кротък "културен натпревар", ами и... битка някаква. Едно демаскиращо войнствеността заглавие на "Утрински весник" за събитието: "Агресивно претставување на македонските издавачи во Софија" (http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=71DE16ED13442E42B68237A2CDB31690)
Със здраве!

komitata каза...

Виж статията в македонския Дневник, където даже са ми изплагиатствали снимката, нещастниците - там направо си признават, че са дошли готови за битка - искали са щанд до този на гърците.

Да не говорим, че с презентации са се проявили Влахов-Мицов и Радуле. Ако на саемот в Скопие се появи Божидар Димитров, предполагам щеше да има грандиозен скандал. А тука двамата научници си говорят, и никой дори не ги забелязва.

Стойчо каза...

Мисля, че трябва да се отнасяме с разбиране и търпение - всички сме били юноши (тийнейджъри;-) и всички след време ще имаме такива у дома си :):):):)

ntpavlov каза...

Тези от БЮРМ са абсолютни палячовци. Понякога си мисля какъв късмет имаме, че не живеем в една държава с тях, 1 милион глупци по-малко!

Анонимен каза...

DRAGI MOI NE E LI PO DOBRO DA NE SE KARAME OKOLU TOA KOJ BIL POGOLEM ILI POMAL.DA NE ZABORAVAME ZA DELATA NA NASITE PREDCI KOI SE OD GOLEMA VAZNOST ZA SVETSKATA CIVILIZACIJA.DA OSTAVEME "OFICIJALANATA ISKORIJATA"I DA VIDEME KOJ I ZOSTO NE LAZAT.RAZBIRA SE AKO NE SAKAME DA NE SNAJDE TOA SO GO IMAT NAPRAVENO NASITE PREDCI ATLANTINJANITE:)POZDRAV I CITAETE

Стойчо каза...

Хм, че кой се кара?

Анонимен каза...

Комита, виждам че си купил Автобиографията на Григор Пърличев. Живо ме интересува как точно са превели "Дотолкова ние, българе, сме били ругани и презрени
от всите народности..." трябва да е някъде към 12-та страница.

Поздрав!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)