вторник, ноември 20, 2007

Я някой да даде акъл — проблем с ubuntu

От няколко месеца съм с Ubuntu 7.04

Върви като пушка и никакви проблеми досега не съм имал с него.
Само че от три четири дена имам следния проблем — на всеки 2-3 часа работа забива яко.

Мишката работи едва едва понякога, понякога не, всичко друго блокира. ctrl+alt+f и ctrl+alt+backspace не работят. Рестарт от копчето.

Забелязвам че това се случва като се натовари процесора. Седи денонощно включен, но забива само когато аз работя на него и само ако скочи внезапно натоварването на процесора - например при отваряне на картинка в гимпа или на нова страница с файърфокса. Или поне на мен така ми се струва.

Прилича ми на хардуерен проблем

Някакви идеи?

PS. Не съм специалист, така че моля ви излагайте идеите си на прост език ;-)

14 коментара:

Димитър каза...

Ами дай описание на хардуера де :)
Аз имам подобен проблем със служебния си лаптоп и подозирам, че е дефектна памет.

komitata каза...

64 битово АМД Sempron 3000+, с 2 гига памет. 300 гигабайтов твърд диск. системата е малко нестандартна ASUS Pundit II barebone. И nVidia видеокарта (нямам идея каква) ако кажеш някакъв файл да ти пейстна с конфига най добре.

П.Петров каза...

Комита, паметта е дефектна. чувам, че в страната влизат цели партиди с дефектни памети от Китай . АМД имат ли завод там, или са в Тайван?
Имаш ли начин да видиш температурния диапазон? Щом почваш да работиш и забива, значи процесорът ти грее, а може само охлаждането да не ти е в ред.

komitata каза...

не знам. как се гледат тия неща.

П.Петров каза...

Отивай на доктор. Системата ти работи под Линукс и не знам как се наднича в компютъра.
При тъпия Уиндоус /има и проблясъци на добри решения/ това става като натиснеш с десния бутон на мишката върху май компютър. След това натискаш върху менъдж, след това на дивайс мениджйр и там гледаш дали имаш въпросителен знак пред устройството . Или натискаш върху самото устройство и ти излиза отделно прозорче със състоянието на устройството.
Върви на доктор. Не бива да ти вземе много пари 15-20 лв. Но ако се окаже дефектен процесора, си търси гаранциите от Аллаха. Дано да ти е повреден пък вентилатора. Ти опита ли се да го видиш? Да не би да е пълен с прах или да има навито топче коколо осичката му. Пробвай в сервиза с още един допълнителен вентилатор. Гладам - оперативната ти памет е много голяма .Готов си за новата въдица на МС - Виста.

turin каза...

Хардуер е, Комита... И на мен взе да ми забива така, след скорошно качване на нов гигабайт модул памет. Или паметта, или нещо процесорът не се охлажда добре. Или, най-лошият вариант, нещо става с дъното. Преди така ми забиваше старото дъно и скоро след това изгоря AGP-слотът и трябваше на практика ново дъно.

Под GNU/Linux има начин да си гледаш всякакви температури, а Убунту е доста приятелска среда и може и сам да се ориентираш какво да си качиш от хранилището. Потърси в aptitude или adept-manager (не зная какво ползваш) за пакети, в чието описание пише за sensord, lm-sensors или подобни неща. те хората са описали, няколко различни варианта са. Например аплети за панела с датчици за температура.

А може и да ти е инсталирано вече, тогава виж само си ги добави в панела датчиците.

Ако е от топлината, опитай да ускориш вентилатора на процесора, ако ти е с реглаж с потенциометър. Или отвори кутията, изчисти с прахосмукачка и виж дали не се е задръстил и спрял някой вентилатор...

Не е от софтуера, не е от Убунту-то ;)

komitata каза...

Използвам Synaptic. Качих и двата пакета. Сега как да ги задействам. Като позиция в менюто не ми се появиха.

Ivan каза...

Няколко стъпки за да разбереш от какво е.
1. След като забие го рестартирай и веднага влез в биоса и виж каква е температурата на процесора и я сравни в интернет.

2. Използвай мемтест за да провериш паметта

3. Инсталирай си munin и munin-node. Аз ползвам Дебиан, но би трябвало да е аналогично: apt-get install munin munin-node. След което на всеки 5 минути ще ти прави подробна графика на компютъра ти. Така след като забие ще можеш да проследиш какво по хардуера (евентуално) го е накарало да се държи така.

4. Инсталирай си gkrellm : apt-get install gkrellm gkrellm-*
В него има различни модули и един е да ти показва каква е температурата на процесора. Ако не ти показва значи не си заредил модула, но ти температурата можеш да е провериш при стъпка номер 1.

komitata каза...

Както споменах не съм особено компетентен.

Значи инсталирах и gkrellm и мемтест.

Първото тръгна, но не виждам къде показва температурата, а мемтеста не мога да му разбера опциите. Работи работи сигурно към 5 минути и после спря. Но какво да му гледам не знам.

komitata каза...

минах го с прахосмукачката отвътре. пак същата работа. малко да го натоваря и спира.

Стойчо каза...

Що не си купиш МАК?:-)

Маркуча каза...

Преди месец-два имах подобен проблем. И двата процесора бяха постоянно натоварени до 99%, а всяка операция отнемаше дъ-ъ-ъ-ълго време, докато накрая компютъра не забие. След обновяване на Х11 нещата се оправиха. Дано не се окаже дефект в паметта или дъното.

komitata каза...

Открих полуизмъкнат интерфейсен кабел на твърдия диск. след като го набутах обратно, не е показвал проблеми.

Стойчо каза...

Супер, и кога ще си купиш Мак?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)