четвъртък, ноември 15, 2007

Искам им оставките на всички

Искам оставките на всички официални лица стоящи зад чествуването на 50г. от поставянето на паметника на окупатора в Пловдив — Альоша.

Символът на имперската арогантност на СССР продължава да замърсява визуалната среда в Пловдив и както се вижда от отношението на "президента" (резидента) Гоце и от председателя на парламента Г. Пирински — тоя "паметник" на нашето унижение ще векува, защото в България все още има действащи политици, които реално искат да реабилитират времето на социализма.

Пощенската марка с Альоша е връх на цинизма и подигравка с българския народ!

Да не говориме за водата, която се налива в пропагандната мелница на новия европейски диктатор - Путин, и то преди парламентарни и президентски избори в Русия!

А на скудоумните ченгета, които измислят тия празници искам да им предложа следното. Защо спирате само до тук бе? Чакайте да ви светне бате Комита —

Издайте не една, а три възпоменателни марки. Първата на Василий II Българоубица, втората на Баязид Първи, и третата на Альоша, с цел запазване на историческата приемственост.

Постройте още два паметника. На най-високото място в Петрич да се вдигне паметник на Василий II и поканете съюза на слепите за освещаването, а в Търново да разкарат оня смешен паметник с конете и да турят Баязид Първи, а и едно минаренце как ще лепне и-д-е-а-л-н-о на Патриаршията на върха (и да не забравите да поканите местния митрополит на тържествата). И в София е време да сменят оня очукан поп с Баязид, неудобно е някак да честваме едновременно и двамата.

Може пък да поевтинее вносът на баклави от Турция и на маслини от Гърция. Няма да ви искам комисионна.

Н Е Щ А С Т Н И Ц И!

И накрая да ви цитирам безсмъртия Георги Марков, да видите че не говоря празни приказки —

"Смешно или не, но ако утре един нов Сталин реши, че идеологическото оправдание на режима и удоволствията на властта е ИСЛЯМЪТ, всички тия пътници по аутострадата на комунизма ще превключат без усилие от Маркс към Мохамед. Защото единственото, което има значение за тях, е удобството на техния живот, сигурността, обезпечеността и личното щастие."

Ще ме накарате да се запиша в ДСБ, ей!

Идеята за постинг ми дойде от Иван Бедров.

17 коментара:

Георги Грънчаров каза...

Хубаво, с изключение на последното изречение.
Като се запишеш в ДСБ какво? Костов нима ще събори Альоша?
Тоя паметник, както и онзи в центъра на София със вдигнатия шмайзер, ще векуват в България.
Трябва да запомним едно - макар и по-далеч географски от Русия, България не е Естония. Те си имат своя Март Лаар и своите политици, които зачеркнаха с дебела линия съветското минало. България - не. Факт!

Всъщност, като обект на пропаганда, паметникът е нелош. Аз лично имам един умален макет от камък, изровен някъде на село. Ценен експонат :)

komitata каза...

За съжаление, заслужаваме си карантината от ЕС и критиките от САЩ. Нашите управници са лайна!

Стойчо каза...

@георги, кога беше махнат мавзолея?

komitata каза...

Ако трябваше да избера един паметник само който да остане от комунизма — това е мавзолеят. Според мен беше неправилно премахването му — най-добре сградата да беше използвана за екстравагантно заведение или научна лаборатория по криогеника (както плачеха от БАН за уникалната апаратура вътре). Иначе съм за премахване на всички останали символи на социализма в българия - от Партийния дом и Президенството, през ужасяващия паметник в двора на НДК, и всичките гранитно—железобетонни недоразумения по страната.

komitata каза...

Мавзолеят беше единственият истински паметник на епохата. Както и да е — долу паметниците на окупатора!

Радан Кънев каза...

Смрадлива, гадна работа.

В интерес на истината, мен "Съветската армия" ме дразни повече, по три причини:

1. В София е.

2. Изобразен е "съветски човек", който е с глава по-висок от българските си подпирачи.

3. Както казваше покойният ми баща, изобразява "Съветски войник, издигнал над главата си символа на свята власт"

... но поне го няма на пощенска марка. Засега.

Ама Бай Бойко се погрижи да го освети с прожектори...

Стойчо каза...

Да бе - да остава, я виж как изведнъж се разбра, че в София има дворец, като се освободи мястото

Стойчо каза...

И друг цитат (по адрес на „великия“ Жуков: Уверен, когда пойдет на Руси мода на мусульманство, Мария Георгиевна отыщет доказательства: ее великий родитель всю войну Коран за пазухой носил. А адъютанты возили за ним по всем фронтам молитвенный коврик. И в Мекку все рвался, сердечный, босиком сходить, да не сумел...
Проклятые конъюнктурщики из ЦК воспрепятствовали.

Съзерцател каза...

Аз съм против разрушаването на Альоша. Неговото разрушаване означава, че живеем още със старите призраци и сме травмирани. Днешната интерпретация на този паметник не е официалната наложена интерпретация.
Бях писал по повод на разрушаването на естонският Альоша- Отричането на историята. В текста и коментара съм изложил аргументите си против разрушаването на тези паметници.

Lemon каза...

И си прав, и не си. Прав си, че е изключително тъпо да се отпразнува. Но старата приказка все още важи в България: преклонената главичка остра сабя не сече. Плакатите за събитието бяха уникални, ако видя някой останал ще го снимам - кич до полуда :)
Иначе не си прав, че трябва да се махне. Съзерцател много на място твърди, че това би означавало, че ни е страх от миналото. То е такова, каквото е. Да бутнеш паметник не означава да изтриеш нещо от историята. Няма паметник на това, че Тошо искаше да ни прави 16-а република, но всички го знаем. Следите остават. Аз бих го оставила за назидание. Не за нещо друго.

и малко оф: кога ще пием бира в пловдив? :)

komitata каза...

@ворце — не виждам защо да не разкараме скелетите от гардероба. малко динамитец и айде.

@lemon — моля те, моля те снимай някой от тия образци на псевдоимперски кич.

биричката — отлична идея. само да си замъкна гъза до пловдив.

Търновец каза...

Сакън, бре Комита! Ако турим Баязид наместо Асеневци , ще трябва и лафовете си да сменяме. Вместо "Еби му меча ръждивий!" ще трябва нещо ново с думата "чалма" да се измисля ... :))

Иначе аз като гледам как се развива ситуацията , по-скоро нещо на кралица Виктория или адмирал Нелсън ще се вдига скоро във ВТ, а не на Баязид и т.н.

Съзерцател каза...

По важни са скелетите в душите. Те стоят вечно. А като разрушим външният им израз, показваме, че не сме ги надживели.

Радан Кънев каза...

Пла-кат
Пла-кат
Пла-кат

Моляяя, Lemon. Много искам едно soft copy:)

За паметниците: Съвсем не държа да ги рушим. Държа да не ги гледам. Нека има всякакви Джурасик паркове със статуи на Альоша, Сталин, Морозов и Матросов. Ама да не минавам през тях на път за работа.

Не съм длъжен да се движа под шмайзери с размер на лек автомобил, намирам го обезсърчително.

Peter Petrov каза...

Приемете паметника на Альоша от смешната страна на въпроса. Един подпийнал младеж, от радост по хубавите БГ майки е грабнал едно детенце...
Какъв окупатор може да е Альоша бе Комита.Я вземи и влез в Партията на г-н Политикономиста, че им разкажи играта на всичките паметници ...

komitata каза...

Окей Радане,
Съгласен съм с тебе. Да ги завлекат на някоя морава и да прибират пари за билетчета от балъците!

Стойчо каза...

@Петър Петров, да ти кажа, понеже съм женски татко - на искам паметници на „подпийнал младеж, от радост по хубавите БГ майки грабнал едно детенце... “ - да се махне!
Даже от тази гледна точка паметникът е неуместен.
Ако искат да ги пазят - да ги съберат на Бузлуджа и там да събират по 5 кинта за билет

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)