събота, ноември 03, 2007

Този път има ефект от обществената активност

От в-к Сега научаваме (10х, Симо), че обществената реакция срещу разрушаването на хотел България е изключително остра (и ние се включихме в подкрепа на протестиращите):

Националният институт за паметници на културата се обяви против реконструкцията на грандхотел "България", която трябва да го превърне в 10-етажен търговски център с офиси, магазини и жилищна част. Без разрешение от института намеренията на собствениците "БТ Дивелопмънт сървисиз" не могат да бъдат осъществени. Директорът Георги Угринов заяви вчера, че експертите му са съгласни да разрешат само ремонт на строената през 30-те години сграда. Няма обаче да подкрепят надстрояване и разширяване. Според Угринов това не може да се допусне, тъй като сградата е национален паметник от много висок клас. Той заплаши, че ако все пак започне някаква реконструкция, НИПК ще сезира прокуратурата. Драмата около хотел "България" започна след като агенцията за инвестиции даде на проекта сертификат "инвеститор клас А". Инициативен комитет вече стартира подписка за спасяването на грандхотела. Против проекта за реконструкция застана и Съюзът на архитектите. Председателят на организацията Спиридон Ганев заяви, че това би означавало да се унищожи част от историческо-архитектурното наследство на България. Според него проектът не е внасян и в дирекция "Архитектура и строителство" на Столична община.


Но, както е известно, в България никоя простотия не е окончателна. Така че ще събираме подписи до момента, в който тази сага не приключи. Пък и да се съберем съмишленици, против унищожаването на други архитектурни паметници.

5 коментара:

Анонимен каза...

Хубавата розова сграда на ъгъла при завоя на Раковска преди Славейков вече я бастисаха обаче...
Кой даде разрешението?

komitata каза...

само тая сграда да беше, с мед да ги намажеш.

Анонимен каза...

моля,проверете си източника.
уточнете за какво е описаният тук сертификат.
като влезете в час,може пак да ни напишете за резултата.

komitata каза...

Тежка задача - да отговоря на анонимен коментар с недомлъвки по повод вестникарска статия.

Спас Колев каза...

Ако чиновниците се стреснат и не успеят да ги купят, може да оставят сградата да падне и да убие някой - и това е правено. Но може да не си струва пропуснатите наеми за няколкото години, които ще са нужни...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)