сряда, ноември 28, 2007

За задължителното гласуване и Австралия

Отдавна си мисля да нахвърлям едно текстче защо съм за задължителното гласуване. (И да дам на Иван отговор)

Не просто съм за задължителното гласуване, а съм за цялостна избирателна реформа, включваща задължителното гласуване като основен елемент.

Разбира се, всичко с цел да се подтикне гласоподавателят да мисли за избора който прави (и не само по избори), т.е. да се понаучи на отговорност. Иначе няма спасение от всички болести по демокрацията - сами си ги изброявайте.

Има два начина човек да се научи да поема отговорност - мек или твърд. Твърдият е свързан с наказанието, а мекият - с лично осмисляне на последствията на собствените ти действия. Твърдият метод обаче има сериозен недостатък - кара те да си мислиш, че ако избегнеш наказанието не носиш отговорност.

Ние като култура предпочитаме твърдия начин - "На зло куче, зъл прът" Аз пък предпочитам меката англосаксонската система - но това си е само една мечта. Англосаксонската система е създадена от хора, възпитавани като отговорни от най-ранна детска възраст. Така че ашладисването и тук сигурно ще доведе до катастрофа.

А нашата (руско-френско-немската) е основана на боя през пръстите и толкова. В добавка, в англосаксонските държави съдът е изключително ефективен (сравнен с другите практики). Но замълчи сърце.

Представям ви изключително поучителния материал на Павката за неговото участие в изборите в Австралия.

Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)