събота, ноември 03, 2007

Националните катастрофи били повече, отколкото досега си мислехме

През 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти - през 1960 и 1987 г., и още един път е бил на крачка от фалита през 1978 г. За да скрие първата катастрофа и да изплати част от натрупания необслужваем дълг към Съветския съюз, генералният секретар на Българската комунистическа партия (БКП) Тодор Живков еднолично и без да уведоми нито правителството, нито партийното ръководство, е продал на Москва стратегическия златен резерв на страната, натрупан до 9.ІХ.1944 г. (източник)

Я, какво се оказа — Тодор Живков бил изравнил рекорда на толкова омразният на червените републиканци Фердинанд по национални катастрофи, а като добавим към неговата бройка и изпълнената с комсомолски устрем хиперинфлация при Жан и по сталинистки благите национализация и колективизация на Червенков — националните катастрофи с адрес червената партия стават четири (от мен да мине, давам бонус на комунистите — броя национализацията и колективизацията за една катастрофа) . С такива брилянтни резултати, червената партия е абсолютен фаворит в черната класация на управленските партии в България изобщо. Честито!

Като си спомня, какъв праведен гняв се изливаше от пенливите устенца на червенотиквеничковчета, какви пламенни републиканци бяха, когато се дискутираше националният герб и връщането на Царя, но не им попречи да се коалират с него (монархията на Кобургите се била компрометирала и не трябвало да управлява заради националните катастрофи, а червената олигархия по повод на националните катастрофи още на колко мандата има право?). Кой цитираше до припадък чистата и святата република на Ботев и Левски?,

И после БКП/БСП не била престъпна партия. Била партия с бъдеще, истинският изразител на левите сили. Кхм, кхм... Кой го беше казал това и то съвсем наскоро?

И какво да говорим за разни съвсем дребни банални кризи (направо кризички) и престъпленийца, които се случваха между големите — като изселването на турците, чернобилската криза, македонизирането на Пиринско, унищожаването на културата, убийството на дисиденти и подобни дреболийчета...Спомням си, че в първите години на промяната от БСП/БКП упорито отказваха да нарекат управлението си национална катастрофа и го обозначаваха с по-мекото икономическа криза (Овчаров, Гечев, къде сте?).

И въобще не споменавам такива абстрактни резултати от управлението на БКП, като — откъсването на народа от световното културно и научно-техническо развитие, стесняването на представите му (заради изолацията), спадането на критерия и профанизирането на културата му(заради духовната и материална мизерия), свалянето на самочувствието му почти до нулата (поради партийната репресия), повсеместният му цинизъм (заради пълното разминаване на думи и дела у управляващите — просташкият и нагъл лукс в Бояна и по вилните зони и декларациите по партийните събрания). Точно за тези неща, за които СЕГА говорим, че НАЙ-ВЕЧЕ ни пречат. Пари, както видяхме, се намериха.

Кхм, кхм, какви ли са тезисите на модерната лява партия в момента по този въпрос?

Да почетем още малко —
На практика социалистическата държава е изпаднала в неплатежоспособност още на 15-ата година от съществуването си. Това се дължи най-вече на неразумното използване на външните заеми, които към 1960 г. са достигнали 3 млрд. лв.
Златният резерв е възлизал на над 20 тона злато и е формиран отпреди установяването на комунистическия режим. Дотогава никое правителство не е посягало на него, дори по време на двете национални катастрофи, свързани с войните през 1913 и 1918 г.

Кобургите хем били катастрофирали, хем запазили златния резерв. Катастрофата не ще да е била толкова безнадеждна като тази през 1960 г.


Живков тайно предлага на Хрушчов да купи българския стратегическия златен резерв, за да бъдат върнати част от задълженията към Москва... В следващите няколко години поради перманентната криза Живков продава още 10 тона злато.

Още половин катастрофа, някъде към средата на 60-те години. Но да не спираме дотук. Както беше казал бай Тодор — Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има матриал!Затрудненията в снабдяването на населението със стоки продължават. Не е добро снабдяването с долен трикотаж, детски стоки, обувки, бойлери, газови печки, хладилници, цветни телевизори, мебели. На редица места още от началото на годината не достигат бутилираните растителни масла, месо и месни произведения, риба и рибни продукти, мляко, пиво и други. Не се гарантират и необходимите количества асортимент безалкохолни напитки. Въпреки навреме дадените заявки все още не са доставени за учениците всички номера гуменки, анцузи, ученическо облекло и други, а също така и трикотажни изделия за всички възрасти. Особено остър е проблемът със снабдяването с капачки за буркани. В магазините за железария не достигат стоките, необходими за извършващите се ремонти в домовете - бои, лепила, тапети, фаянсови плочки и други. Изразява се тревога, че при сегашното равнище на заплатите цените на стоките са високи, включително и на детските изделия, а се разпространяват слухове за увеличението им от януари 1988. (източник)


Според мен, по-лесно щеше да се напише това, което е ДОСТИГАЛО. Ето това е от периода, по който тъгува беловласият електорат на столетницата и който разни разузнавачи цинично експлоатират, за да привлекат гласове.

Грешките на демократичните управления след 1990-та година в областта на селското стопанство, енергетиката, приватизацията и кадровата политика изглеждат като невинна детска игра, сравнени с горните данни — игра, която не продължи много дълго и чиито грешки бяха платени по съответните демократични процедури. Не че трябва да ги амнистираме, но виждам едни други срамежливи виновници за национални катастрофи в другия ъгъл, които досега не са се покаяли.

Очаквам сега покаяние от всички, които се смятат за правоприемници на БКП (иначе откъде се събират 100 г. история, че и над 20 конгреса?) — първо чакам извинение, после — искрен разказ за станалото, и накрая — анализ на грешките. И досиетата, и досиетата. А ти Заимов, преглътни сълзите и замълчи. Ще имаш възможност да се бориш за бъдещето на БСП и за Кадиев. Просто имай мъничко търпение да си признаят грешките и Кадиев да обяви началото на пречистването.

Прочетете и двете статии, които съм цитирал. Не ги подминавайте.

И Георги Марков, който не го е чел.

6 коментара:

Georgi Y. Dimitrov каза...

А нас ни лъжеха на лягане и на ставане и през всяка секунда от денонощието. Мръсни гадове!

komitata каза...

Червените ще си мълчат, освен ако не доведем въпроса до НАЦИОНАЛНА ИСТЕРИЯ!

некъв тъпанар каза...

каква ти национална истерия бе, това требе да доведе до съд, затвор и неколко разстрела. евентуално, ако се възстановят крадените суми, опрощаване на разстрелите.

ако половината от това, дето го пише в статията е верно, сигурен съм, че има неколко соц. закона по които се предвижда еее как его там, "высшая мера".

Петър каза...

Великолепно си го казал!

Георги Грънчаров каза...

http://joruel.blogspot.com/2007/11/blog-post_02.html

Определено много хора сме чели "Дневник" миналата седмица и определено много хора сме писали в блоговете си по темата. Похвално! Хвърли едно око и на моята интерпретация. Публичност, публичност - ето какво трябва относно онзи не-толкова-далечен период от историята...

komitata каза...

Хвърлих едно погледче. Много добре казано. Абе взеха да се позабравят тия неща, време е да ги припомняме.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)