вторник, октомври 30, 2007

Изводи от изборите: Чалгицата и БСП остават май завинаги в България

Трябва ми известно време, за да осмисля какво се случи на тези избори. И може би ще напиша и втори пост по темата.

Засега, да изброя новите моменти.

ГЕРБ е реална политическа сила вече и в национален мащаб. Каквото и да си говориме, личната харизма на ББ спечели изборите не само в София. Не виждам защо му се сърдят другите партии. Всички политически партии в България (като изключим само БСП, какъв парадокс ;-) са само една свита около лидера си, по-голяма или по-малка, в зависимост от политическото си влияние.

Загиващите политически партии понякога вадят наистина интересни идеи. НДСВ предложи да се въведе задължително гласуване. Може би, ако се задължи всеки българин да гласува и да подава задължително годишна данъчна декларация, той/тя ще се напъне и ще формулира реалните си политически и икономически интереси, което може да доведе до огромен прогрес за България. Лошото е, че партиите, които са на върха (заради ниската активност, и тук не визирам само ГЕРБ), хич не биха искали изборите да се решават от толкова широки среди. И съответно, биха пуснали такова предложение само ако някой им сложи бръснач на гърлото. Или ако скръцнат със зъби от Брюксел. Засега няма изгледи.

Европейският съюз има засега много положително влияние върху политическите процеси в България. Българите — дали придобиха самочувствие че са вече европейци, дали от срам, че са вече европейци, а държавата им — ориенталска, започнаха да проявяват активно нетърпимост към отвратителните явления в българската избирателна култура, а именно — купуването на гласове и изборния туризъм. Учителите, между другото, стачкуват с подобни мотиви, но им липсват умения (!?!?) да артикулират. Медиите, които вървят след победителите (придобилите смелост граждани), ги последваха. Много позитивен знак. Може да бъде заглушен само с репресии. Дано не се случи.

Започнаха да се появяват реални политически субекти (засега по-скоро местни бизнес клубове), които отговарят на учебникарските дефиниции за десни сили, изразители на интересите на по-едрите бизнес собственици. Мутри, предприемачи (не е ли едно и също?), лобита. За съжаление, май ще съберат първия си милион гласове на принципа на който са събрали първия си милион левове (наглост, кражба, корупция, насилие). Интересното ще дойде, като стане време за втория милион. И със сигурност екологията не е сред приоритетите им. Т.е. в бъдеще можем да очакваме да родят политическия си антипод (както ДПС роди Атака) — екстремните леви полит-еколози. Да, и да не забравя — сегашните политически лидери до голяма степен материализираха политическото си влияние в реални икономически активи, така че може да наблюдаваме и любопитни симбиози в бъдеще.

Може би наблюдаваме началото на упадъка на ДПС. След европейските избори, които бяха абсолютния връх на ДПС, започват да се забелязват сериозни сили, които противостоят на организацията. Най-важната сила, разбира се, е гражданската нетърпимост към изборните практики на ДПС. Интересно ми е как ще се разплете случаят Ардино—Новото Време—Мехмед Дикме. Но Доган има накъде да отстъпва. Рано е да го отписваме.

Царят този път не можа да извади от ръкава виртуозен ход. Провал и толкова. Трябва да се плати цената за участие в коалицията.

Сините за пръв път от много години показаха признаци на живот. Ще пиша много подробен пост по темата Мартин Заимов — СДС —ДСБ. Засега само да кажа че останаха на борда. Браво. Очаквах далеч по-скромни резултати. Мазератито на Юруков и путинообразната оставка на Костов май вълнуват само мен. Костов си мълча и това много помогна. В новия възход на сините са заложени старите бомби.

Столичните избиратели показаха зрялост и не гласуваха за клоуна Папазов. Наистина приятно съм изненадан при положение че Георги Марков събра бая проценти на президентските избори. Концептуално кампанията му беше средна работа, технически — отлична, финансирането — прилично. Надявам се, че накрая ще уврат главите на политическите сили, че българските избиратели са по-малко склонни вече да купуват лайна в целофан.

— Балотажите за районни кметове в големите градове остават в периферията на вниманието на всички политически сили и медии.
Защо? Може би защото властта на районните кметове се простира само върху техния кабинет и бюрото на секретарката?. Както и да го погледнем — пренебрегнати са. Тепърва очаквам дебат на тема - институцията районен кмет и нейното значение. А, и да си припомним, кой затри тая институция преди известно време (Бъки Бомбата, май ;-)

Явен флирт на синия кандидат за кмет в София с БСП. След "шегата" че искал да подкрепи червенотиквеничковчето Кадиев, и разсъждения кои са автентичните леви сили в БСП, от Заимов разбрахме, че партията БСП имала бъдеще. И по този начин ликвидира мечтите ми, че някой хубав ден ще се събудя, а БСП ще бъде само пост-тоталитарен спомен. БСП ще остане дълго при нас, с такива поддръжници.

И ВМРО стана реална политическа сила. И тук ще пиша дълъг и отделен пост. За любителите на теории на конспирациите споделям накратко — ВМРО държи ключа към Пловдив, от там към софийския боклук, от там към рейтинга на Бойко. Любителите конспиратори да довършат теорията ;-)

Чалгицата влезе през парадния вход на политическия живот и няма намерение да си тръгва след като почтено си заработи парите. След концертите в полза на тая и оная сила (за пари, но и със съответното културно послание), чувам че Бате Бойко празнувал победата в мощна фолк компания. C´est la vie.

Очаквайте още.

7 коментара:

Стойчо каза...

Георги Марков взе точно толкова гласа, че Беронов да НЕ отиде на втори тур - ами ченгенце Николайчо, к'во да го правиш (в целофан);-)

Господин И каза...

Не е ПАРАДОКС, Комита...не е... ;)

komitata каза...

Къде си бе господин И, затъжих се за тебе ;-) Айде кога ще ни кажеш повече за вътрешните механизми в БСП...

Съзерцател каза...

Не смятам, че задължителното гласуване ще допринесе нещо друго освен покачване на броя на невалидните бюлетини.
А бизнес "партиите" бяха върха на сладоледа.

komitata каза...

за задължителното гласуване съм подготвил отделен пост. а иначе - според мен не е задължително зла идея. зависи много от реализацията.

Маркуча каза...

> ВМРО държи ключа към Пловдив, от там
> към софийския боклук, от там към
> рейтинга на Бойко

Че той половината кмет е ГЕРБ, бре, ти как я мислиш тая работа :)

komitata каза...

Какво по-лесно от това ВМРО да обявят някое "националноотговорно" решение и да блокират боклука заедно с опозицията.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)