понеделник, октомври 08, 2007

Бате Бойко бие без упойка

Бойко Борисов е вероятният нов кмет на София. Това показват проучванията.

Кратък анализ на кандидатурата му:

Силните страни на кандидатурата на Бойко Борисов -
1. Успешно се е еманципирал от политическата сила, която го вкара в политиката - НДСВ.
2. Умее да говори с езика на избирателите си - говори за улици, училища, трафик, паркиране и подобни, разбираеми от избирателите термини.
3. В момента е кмет на София и може да покаже на практика идеите и екипа си.
4. Радва се на широка международна поддръжка и признание - от ЕНП, от вътрешни министри и полицейски началници от други страни.
5. Разчита на сериозна група депутати в европейския парламент.
6. Попивал е лично опит и знания от две от най-знаковите фигури в българската история - Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски, и то в моменти, когато те са имали нужда да се изприкажат.
7. Притежава харизма и личен чар. Грижи се за себе си, доброто си здраве и добрия външен вид.
8. Другите кандидати не желаят да са кметове. Те участват на олимпийски принцип.
9. Поради откритостта си, е обичан събеседник в медиите.
10. Георги Първанов му е съюзник
11. Румен Петков му е враг

Слабите страни на кандидатурата на ББ.
1. Около него не виреят други силни и харизматични личности. Въобще не е ясно, избирателите знаят ли друго име от ГЕРБ.
2. ГЕРБ въобще ще може ли да съществува извън ББ? Избраните кметове и съветници от ГЕРБ на тези избори ще дадат окончателния отговор.
3. Като идейна платформа ГЕРБ/Бойко Борисов (Четем ГЕРБ, разбираме Бойко Борисов, четем Бойко Борисов, разбираме ГЕРБ ;-)) не е много ясна. Уж дясна, но освен че се самонарича "дясна", не е ясно какво точно и е дясното. Но това е проблем и на "другите десни"
4. В позицията си на действащ кмет е уязвим за критики.
5. В позицията си на действащ кмет на практика не контролира общината, защото не разполага със съветници, които да прокарват идеите му, но носи цялата отговорност за дейността и.
6. Не е ясно колко дълготрайно ще присъства в политическия живот. Тепърва трябва да се разбере, ще успее ли да изгради реална политическа сила.
7. Поради ангажимента си с МВР застана на страната на полицейщината в споровете за авторски права и торенти.
8. Румен Петков му е враг.
9. Кум е на Николай Бареков.
10. Георги Първанов му е съюзник.

Положението на Бойко Борисов в политическия живот е уникално. Той е кмет, но на практика е в опозиция.

Противниците му (архиврагове - Румен Петков и Иван Костов и средите около тях), които хич не са тъпи, са избрали тактиката на "изцеждане", за да го смажат и лишат от политическо бъдеще.

Тактиката е проста, и засега неефективна, но в дългосрочен план ще донесе успех на душманите на Бате Бойко (ако той не успее да се изскубне навреме - като премиер например).

Тактиката най-общо се състои в източване на средствата на общината, за да не може тя (разбирай ББ) да осъществява проектите си.

Въпросът "Не ги ли е грижа враговете на ББ, че софиянци страдат от тая работа" се обяснява с отговора "Ами като им е толкова акъла, да гласуват за него"

Мероприятия, с които се източва бюджета на София:
- Возене на балите с боклука с автотранспорт някъде в центъра на България (автотранспортът и операциите по обслужването му са адски скъпи)
- Блокиране на всякакви опити боклукът да се извозва на близко и по-евтино място (като например в Кремиковци)
- Шофьорската стачка - увеличението на шофьорските заплати дойде от общинския бюджет
- Раздаване на парцели (това е бомба със закъснение - парцелите са раздадени за жълти стотинки от почти същите общински съветници, сега се купуват за друг жълт метал обратно, за да се реализират общински проекти - например южната дъга на околовръстния път)
- Организират се разни спортни и други мероприятия със затваряне на улици в работен ден от различни министерства. Гневът на гражданите се излива върху ББ (това не е източване на средства, но ефикасно плавно сваляне на рейтинга)

Няма да се учудя, ако и учителската стачка е част от сложна комбинация, с която да се ударят неудобни кметове, в тяхно число и ББ (заплатите на учителите също идват от общинските бюджети)

Как се бори Бойко Борисов с ударите под кръста -
- Търси външно финансиране. В момента преговаря с чужди банки за голям заем с преференциални условия. Хазартът се състои в това, че ако някой ден стане премиер ще може да нареди така картите, че тоя заем да бъде изплатен безпроблемно.
- Евтини, но ефектни мероприятия
- асфалтиране на централни улици (Обаче за Цариградско шосе го прецакаха жестоко)
- Витошка - пешеходна зона
- Пиломатите по Графа.

Психологически това е много тънък момент. Враговете на ББ показват пълно пренебрежение към населението и това е силната им страна (не ги мъчи съвестта, когато разказват играта на столицата и съответно на ББ), но когато техните "права" бъдат нарушени - например да профучават с лимузините по пешеходни зони, реват на умряло. А населението се кефи - има някаква справедливост.

А за читателите на блога - гласувайте по съвест. Старал съм се материалите до момента да са аналитични, без взимане на страна. (Макар че за БСП няма да гласувам докато съм жив, това също го знаете ;-))

6 коментара:

Радан Кънев каза...

Комита,

пропускаш няколко много важни характеристики на персонажа си. Ще се опитам да ги представя хронологично:

1. Байбойко е "симеоновец". И НЕ Е кандидатствал за специалност "пожарникар" - в нея са го приели.

2. Байбойко е член на БКП, в т.ч. и СЛЕД 1990г. Това не е престъпление, но допълва образа му на "десняк" и антикомунист.

3. Байбойко Е мутра. В най-прекия, почти снизходителен смисъл. Всъщност - груб престъпник, част от най-тежкия период на криминална разюзданост. И това е факт.

4. Байбойко беше рядко некадърен главен секретар на МВР. Много преди някой да му "бойкотира" политкариерата.

5. Байбойко е медиен, виртуален продукт. Отношението между него и реалната политика е като между секса и порното. По-важно е, че това не може да е случайно в България - някой плаща много за този образ.

5.1. Байбойко битува в нечуван и невиждан медиен комфорт. Той е ин витро политик, който ще се срине тогава, когато покрвителите му кихнат.

6. Байбойко беше избран за кмет на София с огромна подкрепа от дружината на Антоан Николов (Боршош, Дилов, Стоянович и днешните им наследници в "антибойковската" синя листа).

7. Байбойко управлява София с много силно лоби в СОС, състоящо се от знакови мизерници като Радослав Тошев и Пламен Илиев + гореупоменатите.

8. Байбойко е страхлив и неориентиран администратор. Всичките му знакови управленски действия са дребнотемие и медийни акции.

9. Байбойко разполага с много по-сериозен бюджет от Софиянски. Вярно е, че и двамата не са били никога "на ти" с изпълнителната власт и това е огромен проблем за София.
Но разликата е в полза на оня боклук, а това е вече ужасно.

komitata каза...

10x, радвам се че става дискусия ;-)

Ангел Грънчаров каза...

ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ: Пример за дискриминация на едни блогове за сметка на други, и то по политически причини и Пишман-цензорът Еленко се мъчи да решава кое е интересно и кое не е интересно на българските читатели (С извинение пред тия, на които не им пука за нищо, най-малко пък за свободата на словото, и по тази причина са склонни да наричат подобно съобщение "спам".)

komitata каза...

Е и? Частно предприятие са, ако желаят могат да затворят и целия сайт.

Стойчо каза...

Не ме предизвиквай да си отварям устата...;-)

dzver каза...

На твое място бих трил спама.

При всички случаи е по-добре ББ, отколкото комунистите. Едно време така си виках за Царя, но то се оказа, че Царя и комунистите са съюзници. Може и този път да се окаже същото.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)