вторник, октомври 23, 2007

Някой помни ли името Павлик Морозов?

Щастлив съм. Вчера МВР постигна грамадни успехи в борбата с престъпността.

Блазе ни, че един от най-големите успехи на МВР в нашата мила татковина е вербуването на група ученици като информатори.

Ученици помагат на МВР за борбата с интернет престъпления

22.10.2007 16:25

В интернет на адрес www.cybercrime.bg ще могат да бъдат подавани сигнали за забелязани интернет престъпления. Това съобщи специалистът по борба с компютърни престъпления от ГДБОП Явор Колев.

Учениците от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" решили през пролетта на миналата година да предложат този вид сътрудничество на МВР. Днес сайтът официално влезе в действие със съвместната подкрепа на Международната асоциация на полицейските началници и сдружението за електронни комуникации.

Колев, заяви че децата трябва да бъдат информирани за опасностите в интернет и вредите, които може да донесе ползването на Мрежата. В интернет има опасности, които трябва да бъдат обяснявани на много хора, допълни Колев. По думите му, учениците, създали сайта, са обучавани и от международни специалисти.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков, който даде символичен старт на сайта допълни, че на учениците, които сформират "Интернет патрули", МВР ще даде лаптоп, за да може работата им да бъде по-оперативна. Сред всички успехи на МВР, това е един от най-големите и отчетливите, коментира министър Петков.

Тази инициатива по думите му е знак за доверието между правоохранителните органи и "гражданите, които искаме да получават максимално добро образование и реализация в страната".

Петков допълни, че ще покани в МВР учениците, готови да съдействат на полицията, за да им подари преносимия компютър и за разговор за други възможности за съвместна работа.

Източник

Засега звеното твърди, че ще се концентрира върху детската порнография и краденето на лични данни. Но тъй като начело на мероприятието е небезизвестният Явор Колев - душманинът на торентите, започвам сериозно да се съмнявам в моралната му чистота.

Да оставим настрана правните аспекти на сътрудничеството - например това, че се използват непълнолетни. Къде е моралът?

В сайта могат да се оставят АНОНИМНИ СИГНАЛИ. А с магическата фраза "получи се сигнал" МВР може да ви извика на разговор, да ви арестува и въобще — сериозно да ви наруши правата.

Лично аз, за да улесня министър Петков, бих му дал идея да вербува ученици от първи до трети клас - срещу близалка или шоколадче биха могли да издадат мама и тате че гледат дивексове и слушат мп3. Евтино, много ефикасно а и само си помислете как ще набъбне статистиката на "разкритите" престъпления.

И ако може, министър Петков да обясни как точно помага за задържането на граждани в страната? Може би ако ги тика в затвора, няма да им издават задгранични паспорти и визи и така ще бъдат принудени да си изкарват хляба в България?

Още повече, че до неотдавна доносничеството беше героизирано в литературата за деца и юноши от съпартийците на г-н Петков.

Щастлив съм и че ще има кой да ми разяснява опасностите от ползването на Интернет.

Нали все още има хора, които помнят името Павлик Морозов?

UPDATE: Ето във вестник Сега се споменава и пиратството, като предмет на дейност на групата

МВР вербува ученици за борба с порно сайтовете

Съвместни интернет патрули от деца и полицаи ще следят за пиратство в мрежата

Денислав Цонев

МВР намери неочакван съюзник в борбата с детската порнография, пиратството и престъпленията в интернет. Прелом в противодействието на този вид престъпност трябва да осъществят учениците от професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов". Те ще се обединят в интернет патрули, които ще сърфират в мрежата и ще съобщават на антимафиотите за сайтове с незаконно съдържание.


Цялата статия

10 коментара:

Стойчо каза...

По страшното е, че учениците са предложили това сътрудничество!
Нека страната познава героите си:
учениците от професионална гиманзия „Джон Атанасов“!
Абе какво се чудите бе хора - Павлик Морозов е служил на националната сигурност, не го ли научихте вече???

Мартин каза...

Аз не го помня, тъй като не ми е преподаван, защото съм от по-младата ти аудитория. Въпреки това се радвам, че го спомена, защото се разтърсих и дообразовах за методите на контрол и пропаганда от социалистически тип. Доколкото помня в 1984 на Оруел имаше един герой, който бива предаден от децата си за неща, бълнувани насън. Само че не успявам да намеря нито неговото име, нито това на децата. Важното е да помним постъпката и мотива.

некъв тъпанар каза...

не се шашкай коце. павел морозов 2.0 се създава от същият контингент, който навремето правеше доброволните отряди на трудещите се.

спомням си като бях в (една елитна) гимназията, един път дойде един с дебели цайси, представи се за психолог с умения по карате.

та, той обяви, че почва клас по карате, записа ни неколко човека ... отиваме там -- а там ни чака дебело ченге с тесте формуляри за доброволен сътрудник.

класът се разпадна поради липса на кандидати, а от двамата записали се, единият сега е полицай, а другият -- финансов директор във водеща бг компания ;)

Стойчо каза...

„Не е ясно какво смятат родителите за възможността децата да отделят немалка част от времето си в разглеждане на порно сайтове, докато открият “педофилски” такъв и дали самото вътрешно министерство няма да стимулира учениците да посещават по-често сайтовете “за възрастни”.

Част от коментара в медиапул

komitata каза...

Просто отвсякъде личи колко гениална е идеята да занимаваш ученици с правораздаване. Трябва да се завират в най-гнусните части от интернета, за да са полезни. Възрастните полицаи имат проблеми с това и често остават увредени за цял живот, а какво ли става с неподготвени тинейджъри.

Pavel каза...

На този линк има само една картинка с пръстов отпечатък.


Къде може да се докладва, че един колега слуша Григ на mp3-ки.

Анонимен каза...

сложи си пръста на монитора, ако пасне отпечатъка, сайта те пуска към страницата за докладване.

komitata каза...

Тъпичко флаш дизайнче, правено от ученици. Нека се учат децата, но не може това да е нещо официално.
Срамно е

Анонимен каза...

Ааа, момчета, аз пък прочетох, че това не било идея на децата, а на директорката им, Иглика, ама фамилията ми избяга за момента. Иглика значи дала идеята, пък милицията я прегърнала. Да не поменавам Бога напразно, но не зная какво друго.
SY, Victor from bezmonitor.com

komitata каза...

Благодаря, Викторе, чорапът започва да се разплита. Сега ако се окаже, че фамилията на директорката е Петкова, нещата ще си дойдат на мястото ;-)

Викторе, заповядай, гостувай и друг път тук.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)