събота, октомври 20, 2007

Ще мрат ли библиотеките?

В блога за икономика се разгорещи дискусията за бъдещето на библиотеките и как отново да бъдат полезни.

Значи, за да стане библиотеката отново притегателен център, тя трябва да задоволява важна обществена потребност.

Действително, в момента библиотеките осигуряват ежедневната порция масова литература и ежедневници за една много специфична аудитория (романчета за бабите и вестници за дядовците). Но самите библиотеки са се поставили в позиция да бъде именно така.

Библиотеката трябва да е място, където се получават знания. Откъде се получават знания в днешно време? От интернет. Значи - във всяка библиотека трябва да има безплатен (или много евтин или много специфичен) интернет.

Второ, чрез съществуващия интернет и компютри там трябва да се предлагат интерактивни информационни услуги. Освен възможността да се ползва Гугъл, разбира се. Това може да значи например достъп до съдържание, което е иначе заключено за достъп - като до разни платени информационни и агенционни сайтове, за които библиотеките да са абонирани. Да може да се взимат дискове и интерактивни материали за обучение по чужди езици да речем (хич не са евтини, а като ги ползваш веднъж, вече не ти трябват.)

И въобще да се мисли в тази посока. Френските и американските библиотеки има много какво да подскажат.

Т.е. библиотеките трябва да са в авангарда на технологиите за съхраняване и предаване на знания. Добре че нашите дейци от Възражадането не са постъпвали като днешните библиотеки, иначе сигурно щяха да откриват килийни училища по читалищата и да ги учат на азбучната молитва на църковнославянски.

9 коментара:

симо каза...

батка, къв смех ... точно гледах по тевелизията предаване. у наше село -- библиотечен бум -- за последните две години посещаемостта се вдига с 30-35 на сто годишно. хората седят там да четат, не си носят книги за вкъщи.

заключенията на предаването:

1. в библиотеките масово са сложени удобни места за сядане и сепарета за самостоятелно четене
2. каталозите и процедурите по заемане на книгите са направени автоматично -- за да заемеш/върнеш книга, само я опираш картата и книгата на един четец и готово
3. библиотеките работят до 10 часа вечерта всеки ден
4. има кой да дава препоръки -- отиваш, интересуваш се и библиотекаря ти помага да намериш квото ти трябва.

четело се ... всичко.

komitata каза...

ми супер, какво има да го мислим

Анонимен каза...

Модерната библиотека има четири функции..за модел, да се копира просто Скандинавието

Вчера четох за нова професия и се накефих-- щот са пушки от класа и ги обожавам. Майндспотър - флексджоб за тинейджъри, които ще ангажират групата 14-20 годишни изнамирайки най новото от редакция на видео и аудио файлове, секфи готински бук клъб тема дни и още и още..и на всичкото отгоре ще ти се плаща.

Скандинавските библиотеки ползват софтуер, чрез който си разменят книги, видео и аудио..това значи че ако седя в едно норвежко селце, разположено над някой фиорд, три пъти седмично идва библиотеката лодка и ми носи нещо, дето си поръчвям по нета от Ванкувър до Владивосток.

Ама нали, иновации..мислене..човешки капацитет
после що скандинавците помели пазара с дизайна. Щото, нали са сещаш, Икономика на знанието

Illa каза...

Ъхъ, ама `сичката тая работа иска кинти и никой ги не дава за черните ти очи :)
Това, дето Симо го разказва, вероятно си е така - оцеляването на масовите библиотеки е възможно, ако се превърнат в клубове за социално слаби: отопление, осветление и занимавка за убиване на времето. Детските книжки са най-подходящи, защото са с едър шрифт, големи картинки и няма нужда да се охарчваш за нови очила. Нищо лошо. И нищо смешно.
Не е до човешки капацитет в конкретния случай. А до пари. Впрочем, проблемът на библиотеките не е проблем за човешко оцеляване - така и така ги има, все едно какво ще четеш докато си на топло. Важното е да има пари за дърва, а за нови книги - ако даде господ. Никой няма да блокира пътища заради това, че най-новата книга е отпреди 20 години. И е логично да е така.

komitata каза...

понеже симо е скромен и не си признава - наше село е в Япония.;-)

Illa каза...

Ей, посипа ми раната със сол, честно. И аз чух, че в Япония много четат, книжарниците са на по 5 етажа и там не пускат с GSM, защото снимали книгите вместо да ги купуват, за да спестят някоя йена...
Но тия дни мярнах и аз репортаж от някое си нашенско село, че бабите били върли читателки... Та помислих, че той говори за нещо такова. Сори за недоразумението!

Анонимен каза...

...защото снимали книгите вместо да ги купуват, за да спестят някоя йена...

това са легенди и митове. никой не си играе да снима книги, понеже не са чак толко безумно скъпи.

чете се бая, понеже повечето хора се клатят у влака по 2 часа дневно и требва да се прави нещо ... което не е зле, щото 2 часа на ден са бая четене.

Съзерцател каза...

Няколко думи по темата и от мен:
1. Аз също ползвам библиотеките, а не съм пенсионер. Студент съм.
2. В интернет има много информация, но достоверността й и обективността й често може да се постави под съмнение, особено по някои въпроси.
3. Като ползвам библиотеките, псувам всичко живо, защото:
- каталозите им са под всякаква критика.
-новите книги се каталогизират с една година закъснение.
-електронните каталози са по- зле от каталозите с фишове.
4. На Запад вече с години съществуват електронни библиотеки, които имат предимствата:
- перфектни електронни каталози.
- не се налага да ходиш никъде, а си теглиш книгата в дигитален вид на компютъра си.
- пести се хартия за печат.
но и недостатъци:
- като четеш от монитора- очите ти стават на палачинки.
- зависим си от компютъра си и връзката си, а те не винаги са в добро настроение.

Illa каза...

И на мен ми се стори твърде нереално това със снимането на книги в японските книжарници. Освен, ако не е някакъв популярен бас :)
----------
Съзерцател, това с каталозите си е факт. Лоша традиция от времената, когато всичко е кретало и времето не е било от значение :) Но електронният каталог на НБКМ не е по-трагичен от фишовия - редовно проверявам и двата за по-сигурно :) Берекет-версин, поне го има електронния :) [Турцизмът трябва да подскаже епохата, в която са каталозите :)]

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)