сряда, октомври 31, 2007

Подписка за спасяването на хотел България и зала България.

Клик на картинката за по-голямо

Симо ми изпрати линк към подписката за спасяване на хотел България. (промяна - може би заради големият входящ трафик, подписката е махната от портала. В момента изглежда присъства само тук)Подписвайте и предавайте на други хора.

Електронната поща за контакт е: protect_heritage@abv.bg
клик тук, за да подпишеш онлайн варианта


До Президента на Р България,

До Министър Председателя на

Р България

До Председателя на Народното събрание на Р България

До Кмета на София

До Министъра на културата

До Министъра на регионалното развитие и благоустройството

До Националния съвет за опазване паметниците на културата

До Дипломатическите мисии, пребиваващи в България

До международните културни центрове в България:

Френски културен институт, институт “Сервантес”, Гьоте институт


През последните години София претърпя големи загуби по отношение на своите паметници на културата. Причините не бяха паднали бомби, както по време на войните, а безпринципно и комерсиално поведение от страна на съгласувателните институции. Загубихме Старата община, къщата на Мушанов, на Георгов, на Шванберг, Античния театър и много други. Сега обаче се посяга към най-емблематичната сграда на София от периода на Модернизма – Комплекс “България”. Ако в София има запазена част със представителни исторически сгради – това е направлението бул. “Цар Освободител”. Точно на това место Мултигруп има намерение да изгради нов търговски център, без никакъв респект към намиращия се в момента паметник на културата от национално значение.

Комплексът на Гранд хотел "България" с концертна зала "България" и вътрешната градина е изграден след национален конкурс от 1932 г. за доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество, заемащо парцела на ъгъла на бул. "Цар Освободител" и ул. "Г. Бенковски". Проектът на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов печели първа премия, защото успява не само да удовлетвори най-точно функционалната програма на един парцел с твърде сложна конфигурация, но и намира най-сполучливо, майсторско съчетание на новата сграда със съществуващия сецесионов шедьовър на Чиновническото застрахователно дружество, изградено по проект на корифеите на родната архитектура Георги Фингов, Никола Юруков и Димо Ничев. Куполът на това здание отдавна се е превърнал в знаков елемент от силуета на историческия център на София по направлението “Цар Освободител”. Новопредлаганият "Гранд България" /всъщност без хотел, а с функция на МОЛ/ на арх. П. Иванов, се стреми да засенчи по детайл съседната сграда, да надскочи и да смачка нейния символен купол. Съществуващият силует на уличното застрояване е нарушен.

Това вопиющо пренебрежение към миналото и даденостите на средата (ансамбловост, височина, силует по бул. "Цар Освободител", атмосфера и художествен стил, архитектурен детайл) е характерно за властващата парвенющина, която обаче не се свени да лъже нагло, че ще запази естетиката на Гранд Хотел "България", като същевременно я модернизира и адаптира към стила на съвременния град. Обясненията за реставрация са откровенна лъжа. Един символен за столицата гранд-хотел и паметник на културата от национално значение ще се превърне в търговски център.

Търговците отдавна се разпореждат в храма на културните паметници. При такава крещяща липса на разбиране за стил, модернизъм, съвременност и тотална липса на усет за архитектура, каквито демонстрира проектът за "Гранд България", и при ужасяващата перспектива, която предлага за булевард "Цар Освободител", ние единодушно искаме да зададем следните въпроси: Националният институт за паметници на културата съгласувал ли е проектите? Знае ли за това инвестиционно намерение Главния архитект на София? Как така, се стигна до чудовищното решение за най-красивата част на София? В случая са нарушени много нормативни уредби и методология в опазването на паметниците на културата.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
ДА СПРЕМ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ТОЗИ ПОТРЕСАВАЩ ПСЕВДОПРОЕКТ!

ДА СПРЕМ ВАНДАЛСКОТО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ

ПАМЕТНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА!

ДА СПАСИМ АРХИТЕКТУРАТА НА

ГРАНД-ХОТЕЛ "БЪЛГАРИЯ" И ЗАЛА “БЪЛГАРИЯ!

За контакти: protect_heritage@abv.bg

Добавка. Понеже е доста тромава процедурата по сваляне на документа и слагане на лични данни в него ви предлагам следния механизъм. Всеки, който е съгласен с подписката, като коментар отдолу да оставя трите си имена, професия, месторабота и личен e-mail (за съжаление ако нямате добра спам защита, мога да ви предложа единствено да пращате съобщения на горния адрес). Аз ще ги копирам в подписката и ще ги изпратя като се посъберат.


Добавка 2. Появи се и онлайн вариант на подписката. Можете да подписвате спокойно.

Добавка 3. Тъй като подписката е еднократен акт, в допълнение към нея организирахме и електронен бюлетин, където можете да оставите e-mail за контакт, на който да ви осведомяваме за новини по случая. За съжаление, по чисто технологични причини се налага да се запишете два пъти - и в подписката, и в бюлтина.

Добавка 4. Тъй като взе да се натрупва доста материал по темата, а този блог отесня, създадохме нов блог (София за нас), посветен специално на опазване на архитектурното наследство на София.

36 коментара:

Радан Кънев каза...

Категорично подкрепям подписката, има си хас.

Радан Миленов Кънев, адвокат от София

email: rmkanev@gmail.com

key каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
key каза...

Подкрепа и от мен.

П.П. Линка към stroitelstvo.bg не сработва.

komitata каза...

Калояне, трите имена, месторабота и мейл за връза, моля ;-)

арх. Тодор Обрешков каза...

От
арх. ТОДОР Ал. ОБРЕШКОВ,
София
тел. 9632545, 9633910
E-mail: tobreshkov@abv.bg

До
ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ОПАЗВАНЕ ПК В БЪЛГАРИЯ

София, 01.11.2007

Уважаеми Представители на Инициативния комитет,

С това писмо изразявам горещо желение да присъединя своето име към Подписката за спасяване на хотел "България" в София. Доколкото разбирам от скорошните публикации, от спасение от инвестиционни попълзновения, вероятно ще се нуждае и Концертната зала "България", която в единен ансамбъл с хотела е най-малкото равностоен нему шедьовър на софийската архитектура от тридесетте години.

Като искам да вярвам в успеха на вашето начинание,
оставам
с приятелски поздрави

Тодор Обрешков

Вени Г. каза...

Невена Пенкова Гюрова, София
свободна практика
veny_g@abv.bg

Вени Г. каза...

Може да се направи онлайн петиция тук
--> http://www.bgpetition.com/new-petition.html

Процедурата е елементарна. Трябва само човекът, който я прави, да пеме отговорността по-нататък какво да прави с нея. Не я направих аз, защото не съм убедена, че ще имам време да я администрирам. Направи я ти?

komitata каза...

Абе аз си писах с хората. Подготвят онлайн петиция и уеб сайт.
Да не им се бъркам в работата.

Съзерцател каза...

Т.е. тия форми на уърд са вече невалидни, така ли? Трябва ли да се подписваме пак?
А аз си мислех да я сваля и да я дам за подпис на хора, които нямат ежедневен достъп до мрежата.

komitata каза...

формите са си валидни, просто са свалени от оригиналния сайт. Нека се подписва, който може.

Mitko каза...

Mnogo e vajno vsi4ko da go podkrepim!

Dimitar Plamenov Nanov, Student, Tu-Berlin.
email: mitko.n@gmail.com

Анонимен каза...

Скъпи съмишленици,
благодарим за вашето съпричастие към тази мисия !
Можем да я наречем
'Българи за "България"'

Ще се опитаме да качим подписката в
http://www.bgpetition.com/new-petition.html и ще уведомим за това.

Инициативен комитет
на Гражданско движение за опазване паметниците на културата в България

Анонимен каза...

Продължават да се разпространяват митовете, че новият строеж ще запази характера и стила на съществуващия комплекс "България", а всъщност от публикуваните скици се вижда, че е точно обратното.
Как изглежда авторът на тези скици
можете да видите на :
http://www.bt-ds.com/main/news.php?cell=20&lang=bg,
озаглавен „Гранд Хотел България”АД получи Сертификат за Инвеститор Първи клас за проекта „Гранд България”


На този сайт ни убеждават, че :
"Концепцията на „Гранд България”, която съвместява историческата традиция и съвременните градоустройствени тенденции, е основана на идеята за хармония между София, каквато я помним, и София, каквато искаме да бъде. Реставрацията на оригиналния архитектурен облик и цялостната реконструкция дoпринасят за осмислянето и развитието на градската среда на София като модерна европейска столица. "

Не вярвайте на тези голословни твърдения!
Оригиналният архитектурен облик е налице и принадлежи на паметник на културата от национално значение, но ни предлагат да се промени.
Проектантът едва ли разбира какво е паметник на културата, още по-малко защо комплексът "България" е бил (а концертната зала все още е) средище на културния столичен елит. Ако се съди по публикуваните скици за предлагания "Гранд България" архитектът съвсем не е наясно как се борави деликатно с паметници на културата.
Колко ли са тези, които наистина искат София да бъде това, което ни се предлага от БТ Девелопмънт сървисиз (БТДС) и арх. Павел Иванов.
Някой иска да изтъргува малки поправки на концертна зала "България" срещу надстрояване на частта към бул. "Цар Освободител" и пълна замяна на оригиналния образ на сградата с един откровен кич.

Който желае да събира подписи на хартиен носител да разпечата на всеки лист надпис:
"Подписка за спасяване на съществуващия комплекс от Гранд хотел, ресторант, сладкарница и концертна зала "България" на бул. "Цар "Освободител" № 4 в София от осъществяване на инвестиционното намерение на БТДС за надстрояването му и превръщане в комплекс „Гранд България”.
Допълнително ще се уточни как да се предават събраните подписи.

Filip Stoyanov каза...

Филип Станимиров Стоянов
стр. инженер от Пловдив
filip.stoyanov@gmail.com

Петър каза...

Подкрепям подписката!

Петър Добрев
журналист, e-vestnik.bg
ffvk@mail.bg

Светлана Дяконова каза...

Категорично подкрепям подписката. Против съм унищожаването на малкото останали все още архитектурни паметници в София. Буквално всеки ден виждам да се разрушават красивите сгради в центъра на столицата.

П.Демирева каза...

Трагедията е пълна

Ева Попнеделева каза...

Подкрепям с 2 ръце

арх.Пламен Нанов каза...

No comment

Диана Хаджиценева, архитект каза...

Дано поне един архитектурен паметник остане такъв какъвто е!

komitata каза...

Добре де, имена и контакти няма ли да оставите, за да ви включа в списъка?

Анонимен каза...

Деница Иванова
Несъмнено подкрепям подписката!!!

Bullitt каза...

Imate pylnata mi podkrepa!!!
Pove4e hora kato vas!!!

Ot:

Jakub Holecek, student, CVUT - Praga

jakub_holechek@yahoo.com

Анонимен каза...

HORA,HORA, SPRETE SE!!!
Nqoi ot vas izob6to naqsno li e sys situaciqta v detajli ili prosto otnovo vi promivat mozycite????
Ne vijdate li sami????
Vsa6nost mai ne, za6toto nikyde ne uspqh da otkriq detailno proekta na arch.P.Ivanov - nqkoi ne iska da go razgledame dobre, za da razberem, 4e vsa6nost e dosta dobyr i opredeleno neposilen za pove4eto "veliki"architekti v Sofia!
Ne vijdate li, 4e uspqva da se vpi6e perfektno v stila na sysednite sgradi,izpolzvaiki sy6tite elementi - kornizi, pilastri, pod4ertavane na vhoda...? Za kakva eklektika govorite, tuk prosto se presyzdava architekturen stil ot minaloto, za da se zapazi ob6tiq siluet!
Edinstveno dvata etaja sa v pove4e, no za tova vinete vsi4ki upravnici i zakoni, koito go pozvolqvat!
I ne govorete za pametnici na kulturata bez da znaete!Dosega za tozi "pametnik na kulturata" bg instituciite ne sa napravili NISHTO!!!Ostavqt go na samotek i v momenta toi prili4a na amalgamna plomba mejdu fasadite na BMP Pariba i biv6iq "mineralsuvenir"!
A nqkoi razbra li ,4e vsa6nost zala Bulgaria 6te se rekonstruira i obnovi???Za6toto ot vsi4ki GLUPOSTI,koito pro4etoh ostavam s vpe4atlenieto,4e tq 6te bade uni6tojena,a tova e lyja!
Za6to nqma6e takiva reakcii na ujasniq project na arch.Konstantin Antonov varhu gradinkata na ruskata cyrkva v sysedstvo????
Osven tova ,bezumci,6te imate po4ti 7 000 kv.m. parkingi!!!!Nqkoi predloji li vi takyv variant v zadyhva6tata se ot koli stolica???
Izpolzvaite vazmojnostta!Moje da ima nqkakvi granici vyv viso4inata, no mneniqta na architektite po povod architekturata na sgradata sa porodeni ot 4ista ZLOBA i ZAVIST!!!

komitata каза...

Анонимен господине,
Вие, който не подозирате коя е официалната азбука в България. Май вие не ни разбирате правилно. Ние сме точно против "пресъздаването" на каквото и да е било. Искаме си паметниците на културата в поддържан оригинален вид. Затова се наричат "паметници". Сградата била добра, две етажчета имало в повече, айде моля ви се...хе хе хе

Търновец каза...

Подкрепям!

Мартин Георгиев Папазов
графичен дизайнер от ВТ.
donbass1@gmail.com

Анонимен каза...

От две години въпросите за паметниците на културата се коментират на следните места в интернет:
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3210
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3251
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3340
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3363
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3524
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3673
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=4067
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=4494


Новият устройствен план на София, приет от Народното събрание през декември 2006 г., който има силата на закон, предвижда в частта "Културно-историческо наследство" централната градска част на София да бъде номинирана в списъка на световното наследсто (World Heritage List - WHL). По този начин тя би следвало да се запази в цялост - както е направено с 851 забележителни мест апо света и с центровете на почти всички европейски столици - Paris, Vienna (2001), Brussels , Prague , Tallinn , Berlin , Athens , Budapest , Rome , Riga , Jerusalem , Amsterdam, Luxembourg , Valletta , Vilnius , Warsaw , Lisbon , St. Petersburg , Moscow , части от Madrid , Istanbul , части от Kievр, части от London и т.н.
Хората си пазят ценностите.
http://www.thesalmons.org/lynn/whgmap.html

За да бъде включен историческият център на София във WHL е необходимо столичната община и българското правителство да работят целенасочено за това. Тогава строителството там ще бъде ограничено до минимум.

Поздрав от
Инициативния комитет

Анонимен каза...

От две години тече дискусия в интернет за паметниците на културата в България :
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3210
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3251
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3340
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3363
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3524
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=3673
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=4067
http://www.cult.bg/ind_varts_hist_full.php?id=4494

Новият устройствен план на София, одобрен от Народното събрание на РБ през декември 2006 г., предвижда в частта "Културно-историческо наследсто"
централната част на София да бъде номинирана в Списъка на световното наследство - World Heritage List (WHL), с което да бъде запазен резерватът с археологията "Сердика - Средец" и неговите охранни зони като цялост -както е направено с 851 забележителни места по света и с центровете на почти всички европейски столици - Paris, Vienna (2001), Brussels , Prague , Tallinn , Berlin , Athens , Budapest , Rome , Riga , Jerusalem , Amsterdam, Luxembourg , Valletta , Vilnius , Warsaw , Lisbon , St. Petersburg , Moscow , части от Madrid , Istanbul , части от Kiev , части от ot London , и т. н.
(виж http://www.thesalmons.org/lynn/whgmap.html)


За да бъде включен историческият център на София във WHL е необходимо Столичната община и българското правителство да работят за това целенасочено. Тогава новото строителство в охранената част от центъра ще трябва да се ограничи до минимум.
Но ако продължават посегателствата над паметници на културата, шансовете на София ще намаляват все повече.

инициативен комитет

Mario каза...

Zdravejte! Mislja, e kakto i da se podkrepi tova ne6to, to 6te si ostane tuka, ako ne se napravi ne6to istinsko, v smisal ne6to realno, koeto oba4e sigur pak njama da svar6i rabota, pri uslovie 4e v BG osven da se ru6i, drugo ne se pravi, i ne da mi izka4at razni "experti" da mi objasnjavat razni prostotii, za6toto az moja da sam tap, no ne sam sljap i vijdam kvo stava, ni6to hubavo ne ostana v taz strana, ni6to. Neka njakoj da me ubedi v obratnoto, predlagam da butnat vsi4ko tam i da se znae 4e v taz strana njama kvo da se gleda i tolkova.
Tove e moeto mnenie, na edin obiknoven grajdanin na taz strana, blagodarja!

Христо Гюрков каза...

Няма ли кой да спре престъпниците към посегателството им на малкото останало културно историческо наследство на София. Как е възможно по такъв безочлив начин да се заблуждава обществеността, за да се задоволят търговските апетити на шепа олигарси и политически марионетки. Пълна безпаметност, безочие, наглост и нахалство. Да ги спрем! Дано успеем!

aleko каза...

Подкрепям подписката.
Алеко Веселинов Константинов,
консултант на свободна практика,
email: aleko.konstantinov@abv.bg

Анонимен каза...

Иван П Василев:
Аз съм от Варна и някак си останах малко равнодушен към воплите за културната и историческа стойност на фасадата на хотел България.
(доколкото разбирам, самата концертна цала няма да се пипа, по-скоро, ще се ремонтира)
По архитектурния диспут не смея да се изказвам, но ме подразни надутия тон на подписката и нелепото политизиране на въпроса - как сегашните властници ("властващата днес парвенющина") са едни селяни и какво разбират те от култура и как смеят да посягат на сладкарницата и концертната цала, които били, представете си, ФОКУС НА СТОЛИЧНИЯ ЕЛИТ!
Повече от сигурно е, че когато - за да се защити една кауза - опонентите биват изобразявани като простаци, парвенюта или просто селяни, тази кауза няма как да привлече общественото внимание.

komitata каза...

Тъжно е, господин Василев, че нямате критерии за красиво и грозно, за ценност и за фалшификат. Но това си е ваше право.

Спас Колев каза...

Как стоят нещата с авторските права на снимката?

Трябват ми няколко снимки със свободен лиценз за тази статия. А и текст никога не е излишен. :)

Tonnie каза...

Подкрепям подписката!!!
Антоанета Миладинова Миладинова,
Продавач-консултант,
гр. Ричоне, Италия,
antoanetamm@yahoo.com

Tonnie каза...

Подкрепям подписката!!!
Антоанета Миладинова Миладинова,
Продавач-консултант,
гр. Ричоне, Италия,
antoanetamm@yahoo.com

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)